-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 27

Dėmė karjeros finiše – Lietuvos krepšininkės organizme aptikta dopingo

Andra Gabalytė buvo prie pat ilgos karjeros pabaigos, bet jos finišas paženklintas nemaloniu įvykiu – Klaipėdos „Neptūno“ žaidžiančios trenerės organizme rasta meldoniumo.

Būdama 41-erių metų Andra Gabalytė buvo svarbi „Neptūno“ žaidėja, talkinusi ne tik taškais, bet ir patarimais.

Tačiau medaliais nuspalvintą sezoną apkartino žinia apie žaidžiančios trenerės organizme rastą meldoniumą.

Tai trečiadienį 15min patvirtino Lietuvos antidopingo agentūra.

„Tačiau šiuo metu vyksta tyrimas, tad negalime daugiau komentuoti“, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Rūta Banytė.

Pati krepšininkė irgi teigė, negalinti teikti paaiškinimo.

„Negaliu paaiškinti, nes dabar viskas yra teisinio proceso eigoje, – sakė A.Gabalytė. – Galėsiu pakomentuoti, kai bus galutiniai atsakymai ir išvados.

O dabar esu laukime ir net nežinau, kada viskas baigsis.“

Vytauto Petriko nuotr./Andra Gabalytė
Vytauto Petriko nuotr./Andra Gabalytė

Nuo 2016 metų į Antidopingo tarptautinės agentūros draudžiamų medžiagų sąrašą įtrauktas meldoniumas, taip pat vadinamas ir mildronatu, yra užtraukęs bėdų nė vienai sporto žvaigždei.

Lietuvos maratono bėgikė Živilė Balčiūnaitė, taip pat garsios Rusijos atletės – tenisininkė Marija Šarapova ir plaukikė Julija Jefimova buvo pagautos dėl preparato, skirto kraujagyslių praplėtimui ir širdies veiklos pagerinimui.

Latvių sukurtas medikamentas labiau skirtas vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems širdies plakimo ritmo sutrikimų, bet jį neretai naudodavo ir sportininkai, kol 2016 metais WADA uždraudė.

„Scanpix“ nuotr./Latvijoje sukurtas meldoniumas skirtas širdies veiklos sutrikimų turintiems žmonėms, bet vaistas buvo tapęs populiariu ir tarp atletų.
„Scanpix“ nuotr./Latvijoje sukurtas meldoniumas skirtas širdies veiklos sutrikimų turintiems žmonėms, bet vaistas buvo tapęs populiariu ir tarp atletų.

A.Gabalytės organizme šis preparatas rastas testuojant krepšininkę per varžybas Latvijoje kovo mėnesį. Jai gresia ketverių metų diskvalifikacija, jei prasižengimas pasitvirtins, o lengvinančių aplinkybių nebus.

A.Gabalytė yra buvusi Lietuvos rinktinės ilgametė žaidėja, o pastaraisiais metais – svarbiausia „Neptūno“ komandos atakų dirigentė.

179 cm ūgio krepšininkė Lietuvos čempionate vidutiniškai pelnė po 9,9 taško, atkovojo po 5,2 kamuolio ir atliko po 4,4 rezultatyvaus perdavimo – pagal šį rodiklį ji buvo antra lygoje.

nuotr. Vytauto Petriko/Andra Gabalytė
nuotr. Vytauto Petriko/Andra Gabalytė

„Neptūno“ krepšininkės 2021-2022 metų krepšinio sezone iškovojo net tris medalius – tapo Lietuvos Moterų lygos A diviziono vicečempionėmis bei pasidabino Baltijos krepšinio lygos ir „Neodenta Karalienės taurės“ bronzos medaliais.

„Ji mūsų sportininkė, labai pergyvename ir niekam negalime linkėti to, kas nutiko Andrai. Įdomu kaip susidėlios paaiškinimai“, – sakė Lietuvos moterų krepšinio lygai vadovaujanti Rima Valentienė, taip pat susilaikanti nuo platesnių komentarų kol vyksta teisinis aiškinimasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius