Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 18

Derybų su Latvijos ir Estijos klubais nebebus – LKL nusprendė likti prie savojo modelio

Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą šį savaitgalį Lietuvos krepšinio lyga (LKL) pasitinka ramia galva dėl ateities. Nors būta rimtų ketinimų pirmą kartą į LKL pirmenybes pasikviesti Rygos ir Talino klubus, galiausiai šios idėjos atsisakyta.
Remigijus Milašius ir Jonas Kazlauskas
Remigijus Milašius ir Jonas Kazlauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

LKL komandų žemėlapis galėjo prasiplėsti už Lietuvos ribų.

Kauno „Žalgirio“ klubui diplomatiškai vis užsimenant, kad rungtyniauti visą sezoną NBA ritmu ir atlaikyti apie 80 rungtynių per sezoną yra labai sunku, LKL vadovai svarstė įvairius variantus.

Lygos prezidentas Remigijus Milašius dar sezono pradžioje užsiminė apie galimybę dešimties klubų čempionatą praplėsti iki 14 arba 16 komandų, kurios vietos fronte galėtų žaisti nebe keturių, o dviejų ratų sistema.

LKL akiratyje buvo ne tik apie Marijampolės, Jonavos, Telšių, Šakių ir Palangos klubai, kuriems Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) marškinėliai kartas nuo karto tampa per ankšti.

Rusų sukurtoje VTB Jungtinėje lygoje, nepaisant Kremliaus agresijos Ukrainoje, vis dar rungtyniaujantys Rygos VEF ir Talino „Kalev“ irgi flirtavo su LKL.

Tačiau vedybų su kaimynais artimiausiu metu nebus. LKL vadovas R.Milašius argumentavo, kodėl lyga nusiteikusi likti prie dešimties klubų ir keturių ratų varžybų modelio per artimiausius sezonus.

– Nors LKL čempionatas šį sezoną kaip niekada aukšto lygio, ne visi klubai yra patenkinti dideliu rungtynių skaičiumi. Teko girdėti, kad Kauno „Žalgiris“ norėtų žaisti trijų ratų sistema. Ką apie tai manote? 24sek paklausė R.Milašiaus.

– Patikėkite, esame svarstę labai daug variantų. Vis dėlto aš manau, kad rungtynių nėra per daug. Pažvelkite į Ispanijos, Vokietijos ar kitų šalių krepšinio lygas. Ten irgi žaidžiama taip pat – klubai rungtyniauja Eurolygoje, Europos taurės ar Čempionų lygos varžybose bei nacionalinėse pirmenybėse.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Milašius

„Žalgiris“ sužaidžia tiek pat rungtynių, kaip „Barcelona“, Madrido „Real“ ar „Baskonia“. Ispanijoje irgi yra Karaliaus taurės turnyras, ir prieš sezoną ten kovojama dėl taurės.

Ir man buvo kilę minčių, jog galbūt verta Lietuvoje rengti 14-os komandų čempionatą, galbūt įtraukti Latvijos ir Estijos komandas.

Tačiau LKL vardas yra brangus, kurtas daug metų, o mūsų kaimynai nenorėtų dalyvauti atvirame Lietuvos čempionate. Jie norėtų turnyro kitu pavadinimu, bet mes negalime to leisti.

LKL vardas yra brangus, kurtas daug metų, o mūsų kaimynai nenorėtų dalyvauti atvirame Lietuvos čempionate.

Tikrai daug analizavome, kalbėjau su specialistais, tarp jų ir Jonu Kazlausku. Klausiau patarimo, kokiu keliu mums vertėtų eiti. Vis dėlto supratome, kad dideliam čempionatui neturime tiek daug finansų ir žaidėjų. Juk dabar ir jauni talentingi žaidėjai yra išvykę į Barseloną (Arnas Velička), Vitoriją (Tadas Sedekerskis), Bambergą (Arnoldas Kulboka), dalis iškeliavę į JAV.

Klubai turi žaisti daug, nes yra profesionalūs, moka žaidėjams atlyginimus ir turi sužaisti bent po 40 rungtynių per sezoną Lietuvos čempionate, neskaičiuojant tarptautinių varžybų: Eurolygos, Europos taurės, Čempionų lygos, Iššūkio taurės, Baltijos lygos. Dauguma komandų sužaidžia apie 55-60 rungtynių per sezoną. Vienintelis „Žalgiris“ sužaidžia apie 80 rungtynių.

Taip, „Žalgiris“ yra mūsų flagmanas ir mūsų lygos vėliava. Todėl esame suteikę Kauno klubui tam tikrų išlygų – galimybę žaisti LKL rungtynes pirmadieniais.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Žalgiris“ irgi supranta, kad be lygos nebus ir jo paties, kaip ir lygos nebus be „Žalgirio“. Vis dėlto yra dešimt klubų, kurie priima bendrus sprendimus.

Dabar matome, kad geriausias variantas yra dešimt klubų ir keturių ratų reguliarusis čempionatas. Užsienio klubai nenori žaisti po LKL vėliava, o kitų Lietuvos komandų neturime tiek, kad atitiktų reikalavimus. Todėl artimiausius metus šia tema nebediskutuosime.

– Kaip bus dėl NKL klubų? Pavyzdžiui, šiuo metu NKL pirmenybėse tvirtai pirmauja Marijampolės „Sūduva-Mantinga“. Ar LKL priimtų suvalkiečių klubą?

– Pagal nuostatus, NKL čempionai turi teisę patekti į LKL.

Kalbėjome su Marijampolės klubo vadovais, bet jie nenori veržtis į LKL, kol nėra pasistatę arenos savo mieste.

Šią savaitę kaip tik kalbėjome su Marijampolės klubo vadovais, bet jie nenori veržtis į LKL, kol nėra pasistatę arenos savo mieste.

Jie nenori žaist kitur, o mūsų nuostatose yra reikalavimai, kuriems kartais galime pritaikyti išimtį, bet turbūt ne šiuo atveju.

Dabar eiti į į LKL jie nenori. Sako, kad naują salę turės kitais metais, tada bus pasiruošę. Manau, tai profesionalus požiūris, jiems svarbus savas žiūrovas. Yra buvę eksperimentų, kai „Sakalai“ žaidė Šakiuose, bet tai nesuveikė. Kai Marijampolė turės naują areną, mes jų lauksime.

Dainiaus Lukštos nuotr./„Sūduva“
Dainiaus Lukštos nuotr./„Sūduva“

– Kaip vertinate pastaruosius įvykius Klaipėdos „Neptūno“ klube, kai tą pačią savaitę buvo atleisti du žaidėjai (Larry Drew ir Omari Johnsonas) ir du klubo vadovai (Osvaldas Kurauskas ir Viktoras Usovas)?

– Mes nesikišame į klubo savininkų ar akcininkų reikalus. Esame atsakingi, kad klubas pateiktų audito išvadas, arena atitiktų reikalavimus.

Žinome, kad vyksta klubuose – galbūt ne visą informaciją, bet nemažai, nes tai mums svarbu. Kalbant apie Klaipėdą, priimti sprendimai yra vidaus reikalas. Vadovaujant klubui Osvaldui Kurauskui „Neptūnas“ pakilo aukštyn. Šis vaikis neblogai tvarkėsi vadyboje, o santykiai su klubo savininkais man nėra aiškūs – tai jų vidiniai klausimai. Galbūt nesutapo darbdavio ir darbuotojų pozicijos, taip pasitaiko.

K.Bakūno nuotr./Larry Drew
K.Bakūno nuotr./Larry Drew

Kalbant apie žaidėjus, – yra taisyklės. Kiek žinau, legionieriai ženkliai nusižengė sutarties punktams, ir jie buvo atleisti iš komandos.

Didelių problemų Klaipėdoje nėra. Kiek žinau, „Neptūnas“ dairosi 2-3 kitų žaidėjų, kurie papildys komandą artimiausiu metu. Skaičiau, kad algos vėlavo porą savaičių. Manau, kad tai normalu, galbūt savivaldybės paramos pinigai ateina sutartomis datomis kartą ar du per metus.

– Prieš metus Lietuvos krepšinio federacija nusprendė taikyti diskvalifikacijas klubams, kurie pasirinko Europos taurės varžybas. Teismas vėliau sustabdė federacijos sprendimą, todėl „Lietuvos rytas“ ir „Lietkabelis“ gali žaisti LKL pirmenybėse, bet byla nėra baigta. Kokią išeitį matote šioje situacijoje?

– Pastaruoju metu turėjo vykti Eurolygos ir FIBA atstovų susitikimas. Jis turėjo vykti vasario 8 dieną, bet buvo nukeltas į vasario pabaigą.

Kai du vyrai negali išsiaiškinti, reikia trečiojo – teisėjo – įsikišimo. Šis klausimas yra svarstomas Europos Komisijoje, o tai jau ne tik Lietuvos reikalas.

Mano nuomone, krepšininkas yra toks pats darbuotojas Europos Sąjungoje, kaip ir kiti – visi gali laisvai judėti. Tikiuosi, kad bus rastas kompromisas.

Nežinau, kiek ilgai šis reikalas bus sprendžiamas Europos Komisijoje – metus ar dvejus, bet jei procesas tęsis tiek laiko, tuo metu klubai galės žaisti laisvai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Gailius ir Mindaugas Lukauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Gailius ir Mindaugas Lukauskis

– LKL yra FIBA Čempionų lygos dalininkė. Ar pats esate už tai, kad klubai galėtų laisvai rinktis varžybas, kuriose nori dalyvauti?

– Esu už tai, kad esamoje situacijoje klubai rinktųsi laisvai.

Esu už tai, kad esamoje situacijoje klubai rinktųsi laisvai.

Eurolygoje žaidžia stipriausi klubai – tikrieji čempionai. Visi matome, kad FIBA Čempionų lygoje žaidžia kitos komandos, o čempionus ten deleguoja tik mažesnės krepšinio šalys, todėl ir lygis ten žemesnis.

Klubai dabar yra laisvi, jie turi teisę pasirinkti, o žaidimas Europos turnyruose klubams suteikia galimybę patobulėti vadyboje. Visada esu už tai, kad mūsų klubai žaistų tarptautinėje arenoje. Šiuo metu aš esu už laisvę rinktis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius