Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 21

Didžioji Vilniaus „Lietuvos ryto“ avantiūra: „milijonai“ ir Artūras Gudaitis

Vilniaus „Lietuvos rytas“ prieš porą vasarų sensacingai sudrebino Lietuvos krepšinio rinką iš Kauno „Žalgirio“ išpirkdamas Artūrą Gudaitį. Pagal sumanymą, talentingas vidurio puolėjas turėjo patekti į NBA ir būti parduotas už 650 tūkst. JAV dolerių išpirką. Tačiau iki projekto „Artūras Gudaitis“ galiojimo pabaigos vilniečiams liko vieni metai ir naujoji sostinės klubo vadovybė nusprendė dėti labai ryžtingą, bet drauge superrizikingą žingsnį.
Artūras Gudaitis
Artūras Gudaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Visiem aišku, kad Vilnius turi geriausią Lietuvos krepšininką. <...> Mano ir viso klubo, įskaitant Liną Kleizą, atsakymas turkams labai paprastas – milijonas mūsų nedomina. Bet kokie pinigai nedomina“, – prieš pusantros savaitės feisbuke driokstelėjo naujasis „Lietuvos ryto“ bosas Antanas Guoga, pasklidus gandams apie komandų susidomėjimą išpirkti dar metus galiojančią A.Gudaičio sutartį.

Turkai Vilniaus komandai pasiūlė išpirką, kuri derybų finišo tiesiojoje siekė net 300 tūkst. eurų.

Bet šioje demaguogijoje yra du iškraipyti faktai.

Pirmiausia, A.Gudaitis dar netapo geriausiu Lietuvos krepšininku. Diskusijos pabaiga.

Visų antra, net jeigu A.Guogos nedomino, pavyzdžiui, penki milijonai eurų, A.Gudaitis turėjo savaiminio išėjimo teisę.

Tai reiškia, kad jei bet kuris klubas – NBA ar Europos – būtų padėjęs už A.Gudaitį 550 tūkst. eurų (arba 650 tūkst. dolerių) išpirką, 24-erių vidurio puolėjas pagal sutarties sąlygas nieko neatsiklausęs būtų palikęs „Lietuvos rytą“.

Tačiau neatsirado Europos ar NBA klubo, kuris lengva ranka numestų „Lietuvos rytui“ daugiau nei pusę milijono.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Guoga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Guoga

Kita vertus, susidomėjimas būsimu Jono Valančiūno dubleriu Lietuvos rinktinėje buvo milžiniškas. Arčiausiai sutarties su A.Gudaičiu pastaruoju metu buvo Stambulo „Bešiktaš“ komanda.

Europos krepšinio rinkos guru Davidas Pickas paskelbė, kad Turkijos klubas A.Gudaičiui siūlė dvejų metų 1 milijono dolerių sutartį.

Joje buvo numatyta išpirka „Lietuvos rytui“. Iš to milijono turkai Vilniaus komandai pasiūlė išpirką, kuri derybų finišo tiesiojoje siekė net 300 tūkst. eurų.

Liepos 20 diena buvo paskutinė, iki kurios, pagal sutarties sąlygas, A.Gudaitis už 550 tūkstančių būtų galėjęs palikti „Lietuvos rytą“

Tačiau „Lietuvos rytas“ nesusigundė. Visų vadovų ir Rimo Kurtinaičio užtarimą gavusi galutinė sostinės klubo pozicija – A.Gudaitis už mažesnę sumą nei 550 tūkst. eurų yra neparduodamas.

Liepos 20 diena buvo paskutinė, iki kurios, pagal sutarties sąlygas, A.Gudaitis už 550 tūkstančių būtų galėjęs palikti „Lietuvos rytą“. Nuo penktadienio A.Gudaitis yra visiška sostinės komandos nuosavybė – dabar A.Guogos žodžiai apie jo nedominančius už „centrą“ siūlomus milijonus yra teisingi.

Tai nereiškia, kad po liepos 20 d. termino A.Gudaitis tikrai kitą sezoną žais „Lietuvos ryte“. Sutarties nutraukimas ir išpirkos klausimas – vis dar derybų reikalas. Bet A.Gudaičio rankos galutinai surištos iki kitos vasaros, nes dabar visais atvejais jo likimas priklauso nuo galutinio „Lietuvos ryto“ vadovų žodžio.

300 tūkstančių eurų – milžiniški pinigai. Bet A.Guogai gerai pažįstamais pokerio terminais Vilniaus klubas eina „all-in“. Tai labai rizikinga avantiūra, su kuria „Lietuvos rytas“ gyvens ir mirs.

Kodėl reikėjo parduoti Artūrą Gudaitį

„Lietuvos rytui“ ant stalo buvo padėta pati skaniausia ledų porcija, kurią tiesiog reikėjo išsilupti ir su pasimėgavimu sutaršyti.

Tačiau „Lietuvos rytas“ pasielgė kaip sveikuolis, nepripažįstantis saldumynų.

Paskaičiuokime: jeigu „Lietuvos rytas“ būtų priėmęs „Bešiktaš“ 300 tūkst. eurų išpirką, už šiuos ir A.Gudaičio atlyginimo pinigus, tai yra dar beveik papildomus 300 tūkst. eurų, vilniečiai būtų galėję vienu šūviu nušauti du zuikius.

T.y. A.Gudaitį pardavęs „Lietuvos rytas“ galėjo įsigyti du aukšto lygio žaidėjus ir tokius, kokių labai reikėjo Rimui Kurtinaičiui – gerą įžaidėją ir vidurio puolėją.

Kitą vasarą A.Gudaitis taps laisvuoju agentu ir galės nevaržomas palikti Vilniaus komandą. Kitaip kalbant, „Lietuvos rytas“ gali paleisti 300 tūkst. eurų vėjais.

„Lietuvos ryto“ treneris dar praėjusį sezoną aiškiai pasakė, kad šių dviejų pozicijų krepšininkai yra svarbiausi jo schemose, o visus kitus galima aplipdyti aplink šiuos lyderius.

R.Kurtinaitis taip pat viešai suabejojo A.Gudaičio, kaip lyderio ir komandos vedlio, savybėmis.

Įsigydamas du žaidėjus po 300 tūkst. eurų, „Lietuvos ryto“ strategas galėjo labai gražiai sucementuoti dvi kertines savo filosofijos kolonas.

300 tūkst. eurų už vieną žaidėją tokiam klubui kaip „Lietuvos rytas“ yra didžiuliai pinigai. 24sek žiniomis, tik Davido Logano atlyginimas „Lietuvos ryto“ gretose praėjusį sezoną viršijo šią sumą. Europos krepšinio rinkoje už 300 tūkst. eurų galima rasti pajėgių ir pigių užsieniečių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Davidas Loganas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Davidas Loganas

Palyginimui, vienintelis Paulius Jankūnas praėjusį sezoną „Žalgiryje“ uždirbo gerokai daugiau nei 300 tūkst. eurų. Visų kitų daugiausia uždirbančių Lietuvoje žaidžiančių krepšininkų atlyginimai už „Žalgirio“ kapitono rikiavosi maždaug nuo 300 tūkst. eurų žymos.

Taip, visi westermannai, motumai ir lekavičiai, perėję pas Eurolygos turtuolius (atitinkamai CSKA, „Anadolu Efes“ ir „Panathinaikos“), „Žalgiryje“ uždirbo 100–300 tūkst. per sezoną.

Nepamirškite, kad „Lietuvos rytui“ tai paskutiniai mėnesiai užsidirbti iš A.Gudaičio pardavimo. Kitą vasarą lietuvis taps laisvuoju agentu ir galės nevaržomas palikti Vilniaus komandą. Kitaip kalbant, „Lietuvos rytas“ gali paleisti 300 tūkst. eurų vėjais.

Bet viskas slypi ne tik piniguose.

Traumos karjeros Vilniuje pradžioje, skaudūs pralaimėjimai ir sunkūs treneriai tikrai neprijaukino A.Gudaičiui sostinės.

Dar praėjusią vasarą A.Gudaitis buvo pasiryžęs priimti Eurolygos komandų pasiūlymus ar persikelti į kitą ekipą sezono viduryje, tačiau buvęs „Lietuvos ryto“ šeimininkas Gedvydas Vainauskas nepaleido vertingiausio savo lietuvio.

„Lietuvos rytas“ tiki A.Gudaičiu ir mato jame 2017–2018 m. sezoną lyderį.

Gedvydas Vainauskas (2)
Gedvydas Vainauskas (2)

Teoriškai, jeigu avantiūra nepasiteisins, „Lietuvos rytas“ dar galės parduoti A.Gudaitį sezono viduryje. Tačiau permainos lyderių gretose sezono įkarštyje vėl reikš chaosą, o išpirkos vertė gali smukti, nes klubai žinos, jog 2018-ųjų vasarą galės įsigyti A.Gudaitį nebemokėdami išpirkos.

Kodėl reikėjo išsaugoti Artūrą Gudaitį

Bet viskas nėra tik juoda arba balta. A.Gudaičio ir „Lietuvos ryto“ istorijoje yra ir kita medalio pusė.

Pirmiausia, krepšinis yra verslas, o, padėdamas parašą po sutartimi su „Lietuvos rytu“, 2015-aisiais A.Gudaitis žinojo, kad turės žaisti pagal sutartyje numatytas taisykles.

Jos labai aiškios. Jeigu neatsiranda komanda, kuri gali sumokėti 550 tūkst. eurų arba 650 tūkst. dolerių išpirkos, A.Gudaitis turi padėti „Lietuvos rytui“ siekti laimėjimų.

Taškas.

„Lietuvos rytas“ galbūt sumokės brangiai – 600 tūkst. eurų (A.Gudaičio sutarties vertė ir išpirkos suma) kasdien nesimėto, bet klubas žūtbūt siekia turėti komandos veidą.

Kas juo bus, jei „Lietuvos rytą“ paliktų ir Artūras Gudaitis?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Artūras Gudaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Artūras Gudaitis

Krepšinis nėra vien įmesti ar praleisti taškai. Šiais laikais didžiulį vaidmenį atlieka ir rinkodara/reklama.

Artimiausias pavyzdys – broliai Lavrinovičiai ir Panevėžio „Lietkabelis“. Kai „Lietkabelis“ praėjusį sezoną pasirašė sutartis su garsiausiais Lietuvos krepšinio broliais dvyniais, panevėžiečiai žaibiškai iššlavė „Cido“ arenos abonementus ir pastarąjį sezoną vieną po kito gerino lankomumo rekordus. Kalbame ne tik apie finansines injekcijas už parduotus bilietus, bet ir komandos populiarinimą ir žinomumą.

Kas be rezultatų aikštėje skatins žmones pasižiūrėti „Lietuvos ryto“ rungtynių arenoje?

Toks klubas kaip „Lietuvos rytas“, kuris vis dar save laiko antru po „Žalgirio“, privalo turėti ryškių veidų. Ypač lietuviškų, kadangi pastaraisiais metais Vilniuje jų labai trūksta.

A.Gudaitis nebūtinai yra „Lietuvos ryto“ sirgalių favoritas, bet tai Lietuvos rinktinės žaidėjas, kurių žūtbūt reikia tokioms komandoms.

Be to, A.Gudaitis kasmet itin progresuoja. Jau 2016–2017 metų sezoną 210 cm ūgio „centras“ buvo vienas iš dviejų efektyviausių LKL žaidėjų ir vienas naudingiausių visoje Europos taurėje.

Išlaikyti aukštai pakeltą kartelę bus nelengva, tačiau šiam vėlai į krepšinį atėjusiam galiūnui dar viskas prieš akis.

Galbūt A.Gudaitis subrendo tapti „Lietuvos ryto“ pergalių kalviu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius