-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 21

Didžiojo Ąžuolo Tubelio sprendimo fone – kyšančios „Žalgirio“ ir „Ryto“ ausys

Lietuvos krepšinio perlas Ąžuolas Tubelis skausmingiausiu būdu užbaigė savo trečiąjį sezoną Arizonos „Wildcats“ komandoje ir JAV studentų pirmenybėse NCAA. Kas toliau? 15min kalbinti Ą.Tubelio aplinkos žmonės išskyrė keturis galimus scenarijus, kurių fone matomos ir Vilniaus „Ryto“ bei Kauno „Žalgirio“ ausys.

15min pasidomėjo 21-ąjį gimtadienį trečiadienį minėsiančio 210 cm ūgio Arizonos „Wildcats“ lyderio Ąžuolo Tubelio galimomis keturiomis karjeros kryptimis, kurių fone, pasak 15min šaltinių, kyšo ir dviejų pagrindinių šalies klubų Vilniaus „Ryto“ bei Kauno „Žalgirio“ ausys.

Kaip 15min teigė Ą.Tubeliui artimi šaltiniai, sprendimas dėl ateities dar nėra priimtas. „Wildcats“ šeima vis dar yra sukrėsta įvykiais, nutikusiais praėjusią savaitę „Kovo beprotybės“ starte.

Realiausias Ąžuolo ateities scenarijus – jėgų išbandymas NBA naujokų biržoje bei troškimas įgyvendinti svajonę žaisti stipriausioje pasaulio lygoje.

Jei tai neišdegtų, „Ryto“ sistemos auklėtinio žvilgsnis kryptų į Eurolygą, o joje suinteresuotų klubų jau netrūksta, tarp kurių, pasak 15min šaltinių, – ir akylas „Žalgirio“ žvilgsnis.

Nederėtų atmesti ir likimo Arizonoje varianto – dėl prieš pusantrų metų pasikeitusių NCAA taisyklių, kurios sukūrė terpę geriausiems universitetų krepšininkams susižerti didesnius nei per pirmąjį sezoną Eurolygoje uždirbamus pinigus.

„Jau geriau būtų likti Arizonoje, nei grįžti į Vilnių“, – 15min sakė vienas NCAA krepšinį nužvelgiantis specialistas, priminęs Ą.Tubelį ir „Rytą“ vis dar siejančią sutartį, kurios išpirkos dydis (apie 50 tūkstančių eurų) galvos skausmo Eurolygos klubams tarpsezoniu tikrai nekeltų.

Mažiausiai įmanomas Ą.Tubelio karjeros posūkis – žūtbūtinis siekis kabintis už NBA šiaudo per G lygą.

Bet apie visas keturias galimas kryptis – iš pradžių ir detaliai.

Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Ąžuolas Tubelis
Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Ąžuolas Tubelis

Fiasko „Kovo beprotybėje“

„Neįsivaizduoju, kada ir kur žaisiu. Ką tik patyrėme skaudų pralaimėjimą, todėl negaliu dabar atsakyti. Aš nežinau, – po Arizonos „Wildcats“ tragedijos dar pirmajame „Kovo beprotybės“ turnyro etape žurnalistams praėjusią savaitę sakė talentingiausias savo kartos lietuvis krepšininkas Ąžuolas Tubelis, kuris užbaigė jau trečią sezoną NCAA pirmenybėse. – Šiuo metu galvoju tik apie tai, kaip tapti geresniu. Reikia laiko pailsėti ir sugrįžti į treniruočių salę.“

Ą.Tubelis pelnė 22 taškus, tačiau, JAV prezidento Joe Bideno nuostabai, antrąjį reitingą Pietų konferencijoje turėjusi „Wildcats“ rezultatu 55:59 dar pirmajame atkrintamųjų etape netikėtai suklupo prieš 15-oje vietoje reitinguotus Prinstono „Tigers“ studentus.

„Faktas, kad Ąžuolo akcijoms tai nepadėjo, bet lemiamo žodžio dėl vietos NBA naujokų biržoje irgi netaria. Viskas priklausys nuo pasirodymų pratybose prieš NBA skautus. Ąžuolas šių rungtynių nesužaidė blogai, o dėl vienerių rungtynių krepšininkas nepasikeičia“, – portalui 15min sakė artimas Ą.Tubelio aplinkos žmogus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ąžuolas Tubelis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ąžuolas Tubelis

Ąžuolo pokyčiai ir profilis

Trečiasis sezonas NCAA – geriausias Ą.Tubelio karjeroje.

Jis per 30 minučių rinko po 19,8 taško (58,8 proc. dvit., 31,3 proc. trit., 76,4 proc. baud.), po 9,1 atkovoto ir 0,7 perimto kamuolio, po 2 rezultatyvius perdavimus, po 0,7 blokuoto metimo bei po 2,3 klaidos per mačą.

Prieš trejus metus jis buvo kuklus tylenis, tačiau laikotarpis JAV pakeitė Ąžuolo asmenybę iš esmės, laisviau bendraujant su aplinka. Kitas dalykas – ypač sutvirtėjęs kūnas, kurio riebalų kiekis nuo 15 proc. sumažėjo iki 5 proc.

Jis pagerino atakų užbaigimą po kontakto, mėgsta varžovus doroti žaisdamas tiek veidu, tiek ir nugara į krepšį baudos aikštelėje bei jos prieigose.

VIDEO: Azuolas Tubelis || 2022-23 Mid Season Scouting Report

Didžiausias pabrėžiamas Ąžuolo žaidimo minusas – tolimas metimas. Šį NCAA sezoną jis realizavo 31,3 proc. tritaškių, tačiau išmestų tolimų metimų kiekis sulig kiekvienu sezonu mažėjo (pirmajame – 1,6 per mačą, antrajame – 1,1, o šį sezoną – vos 0,9).

„Nemanau, kad Rolandas Šmitas yra geresnis metikas iš toli, tik Ąžuolas kol kas beveik nemeta, – sakė vienas 15min šaltinis. – Jis tritaškių nemeta blogai, jis juos tiesiog meta retai, nes ir taip dominavo žaisdamas arčiau krepšio ir galėjo atakas užsibaigti iš ten. Kai jis nebegalės dominuoti baudos aikštelėje vyrų krepšinyje, Ąžuolas geriau pataikys ir tritaškius metimus. Pataikymo procentas nėra aukštas, bet jis meta tikrai gerai. Jis meta ir svarbius metimus. Žingsniai ties šiuo aspektu į priekį tikrai padaryti, bet to dar nepakanka.“

Kitos dvi NBA skautų įžvelgiamos Ą.Tubelio silpnybės – žaidimas vienas prieš vieną bei gynyba ties perimetru. Tai dalykai, ties kuriais Ąžuolas buvo NCAA pirmenybėse vidutinis ir ties kuriais jam dar reikėtų padirbėti.

Šį sezoną Ą.Tubelis žibėjo „Pac-12“ konferencijoje – buvo rezultatyviausias (vid. po 19,9 taško) ir daugiausiai kamuolių (vid. po 9,2) atkovojantis krepšininkas. Aukštaūgis sulaukė ir prestižinio įvertinimo – buvo išrinktas į antrąją simbolinę NCAA komandą.

Tiesa, šie pasiekimai ekspertų akyse pernelyg negroja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ąžuolas Tubelis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ąžuolas Tubelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius