-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 26

Diskriminaciją „Žalgirio“ arenoje jaučiantys neįgalieji šaukiasi žaidėjų pagalbos

„Prašome jūsų susimažinti atlygius tiek, kad klubo vadovai grąžintų mums atimtas vietas“, – toks kreipimasis į Kauno „Žalgirio“ krepšininkus pasirodė internete paskelbtoje peticijoje. Rungtynes „Žalgirio“ arenoje kokybiškai siekiantys stebėti neįgalieji kauniečiai skundžiasi sąlygomis. Klubas tikina, kad problema yra sprendžiama ir bus išsiversta be žaidėjų įsikišimo.
„Žalgirio“ arenoje sąlygomis skundžiasi neįgalieji
„Žalgirio“ arenoje sąlygomis skundžiasi neįgalieji / 15min.lt montažas

Prieš keletą metų neįgalieji Kauno „Žalgirio“ rungtynes galėjo stebėti nemokamai. Tačiau klubui pasiekus seniai regėtas aukštumas ir vis pilnėjant „Žalgirio“ arenai, savo duoklę turėjo atiduoti ir jie.

Tačiau aistringai komandą palaikantys negalią turintys sirgaliai skundžiasi ne kainomis, o paradoksu – apmokestinus jų vietas, rungtynių stebėjimo kokybė pablogėjo.

Iš aštuonių buvusių neįgaliesiems skirtų sektorių liko tik du. Dabar 3 eurus už Eurolygos rungtynes mokantys neįgalieji rungtynes stebi iš vietų, įrengtų nuliniame aukšte. Tai reiškia, kad jiems vaizdą blokuoja VIP parketinės eilės ir fotografų būriai.

„2017 metų vasarą Žalgirio klubo vadovai nusprendė panaikinti ¾ (tris ketvirtadalius) neįgaliems skirtų vietų ir jose įrengti įgaliems skirtas vietas, kurios judantiems neįgaliojo vežimėliu yra neprieinamos – 104, 105 tribūnos ankščiau buvę skirtos neįgaliems vėl buvo užstatytos fiksuotomis kėdėmis, 108, 109, 110 ir 111 sektoriai buvo parduoti Jūsų rėmėjams – UAB RAMIRENT. Tokiu būdų iš 8 (aštuonių) Statybos reglamentą atitinkančių sektorių mums buvo palikti tik 2.

Ši rekonstrukcija atlikta siekiant didesnio pelno, kuris būtinas, kad būtų išmokėtas atlygis Jums už žaidimą. Klubo vadovybė, siekdama stiprinti klubą, nusprendė tai daryti neįgalių žiūrovų sąskaita“, – pateiktoje peticijoje piktinasi Kauno miesto savivaldybės Neįgaliųjų reikalų tarybos narys Audrius Kalvėnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Audrius Kalvėnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Audrius Kalvėnas

Peticijos autorius teigia, kad dabar neįgalieji negali matyti viso aikštelės vaizdo, nes jiems trukdo VIP atstovai, fotografai ir kviestiniai svečiai: „Taip mes vėl stebime jų nugaras, o ne Jūsų žaidimą.“

Akivaizdu, kad klubas iš to uždirbo, nes įrengtame RAMIRENT sektoriuje viena vieta kainuoja 28 eurus. Panašiai turi susimokėti ir neįgalieji, jeigu nori rungtynes stebėti iš jiems skirtų VIP vietų (27 eurus).

Kad toks „Žalgirio“ ėjimas pažeidė Lygių galimybių įstatymą, 2018 metų rugpjūčio 31 dieną pripažino ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Nuo to laiko Kauno klubas noriai bendrauja su šia institucija ir praneša apie padarytą progresą, tačiau jis užtruko. „Žalgirio“ atstovai pripažįsta, kad visi pateikti reikalavimai greičiausiai bus išpildyti tik kitą sezoną.

„Dėl dar neįgyvendintų LGTK sprendimo punktų buvo pateikti keli pasiūlymai, kuriuose stengiamės atsižvelgti į asmenų su judėjimo negalia poreikius, tačiau tie poreikiai kiekvieną kartą keičiasi ir kol kas jų nepavyko suvienodinti“, – teigiama klubo ir arenos pateiktame komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Robertas Javtokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Robertas Javtokas

A.Kalvėnas peticijoje tikina, kad su klubo vadovais problemos neišsprendė, todėl kreipiasi į „Žalgirio“ krepšininkus, kuriuos ragina savo atlygį susimažinti tiek, kad neįgaliesiems būtų sugrąžintos nemokamos vietos.

Kauno klubas teigia, kad neįgaliųjų problema yra sprendžiama: „Visi atlikti, atliekami ir numatyti veiksmai yra derinami tiek su LGKT, tiek su Kauno miesto savivaldybės Neįgaliųjų reikalų taryba, kuriai atstovauja peticijos autorius.“

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Izabelė Švaraitė patvirtino, kad „Žalgirio“ arena ir klubas įsipareigojimų laikosi: „Administracija vykdo lygių galimybių kontrolierės rekomendacijas (didžioji dalis jau įgyvendinta), dalis vietų žmonėms su negalia yra pritaikyta, dėl kitų išdėstymo dar vyksta konsultacijos. „Žalgirio“ arena mus informuoja apie pokyčius. Jie bendradarbiauja su Kauno miesto savivaldybės Neįgaliųjų reikalų taryba.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eurolyga vėl Kaune: „Žalgiris“ - „Baskonia“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eurolyga vėl Kaune: „Žalgiris“ - „Baskonia“

Klubo pateiktais duomenimis, šį sezoną Lietuvos krepšinio lygos rungtynėse vidutiniškai apsilanko 3 neįgalieji ir 3 juos lydintys asmenys. Eurolygos rungtynes stebi po 17 neįgaliųjų ir 17 juos lydinčių asmenų.

„Susipažinome su peticija ir tikime, kad visus kylančius neaiškumus pavyks išspręsti ir be krepšininkų įsikišimo“, – patikino klubo atstovai.

Peticijai pritarė ir ją pasirašė 101 žmogus. Ją galite rasti čia.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius