-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 02

Domanto Sabonio misija NBA prasideda linksmai: netikėtos pažintys ir užduotys

Vykdamas į „Oklahoma City Thunder“ komandą Domantas Sabonis turėjo jaudintis: kaip priims komandos draugai? Ar NBA kartelė jam tikrai ne per aukšta? Kaip galų reikės bendrauti su NBA superžvaigžde Russellu Westbrooku, kuris iš šalies atrodo šaltas ir pasipūtęs. Bet to D.Sabonis nesitikėjo. Sunki 20-mečio lietuvio NBA misija prasideda linksmai.

Jau po pirmųjų treniruočių pobūdžio rungtynių R.Westbrookas pasakys „šis vyrukas parodė, kad gali žaisti“, o vienas „Thunder“ lyderių Stevenas Adamsas paskirs save Domanto tėčiu.

„Komandos draugai priėmė žiauriai gerai. Galvojau, kad bus truputį... Nežinau, jie juk NBA žvaigždės. Galvojau, kad bus rimčiau. Bet visi jie žiauriai geri, juokingi ir draugiški“, – šypsojosi D.Sabonis.

Ir tas pats R.Westbrookas, per sezoną uždirbsiantis po 28 milijonus JAV dolerių, su juo susipažinus pasirodė visai ne toks rūstus.

„Žiauriai geras žmogus. Juokingas, draugiškas. Nuo pirmos dienos su manimi kalbėjosi apie olimpines žaidynes, viską, – buvo matyti, pats dar besidžiaugdamas pasakojo Domantas. – Ir Adamsas... Geras tėvas (Juokiasi.). Labai juokingas. Komanda labai draugiška. Esu labai patenkintas, kad čia esu“.

Natūralu, kad tokioje linksmoje komandoje lygos naujokai neišsisuks nuo jiems skirtų užduočių, taip vadinamų „naujokų pareigomis“.

Vieną linksmesnių užduočių jam jau teko įvykdyti.

VIDEO: Linksmai nusiteikęs D.Sabonis: „Galvojau, kad NBA žvaigždės bus rimtesnės“

„Baigėsi treniruotė ir mums pasakė, kad „jaunimas, eikite nupirkti maisto, gėrimų ir viską atneškite į lėktuvą“, – prisiminė Domantas.

Atrodė juokinga, bet iki skrydžio buvo telikęs pusvalandis. Ir ką, visi penki „Thunder“ naujokai bėgte į parduotuvę ir su pilnais krepšiais į skrydį.

O šiaip, kaip sako Domantas, reikia nešioti daiktus. Kokius? „Viską“, – juokiasi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Stevenas Adamsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Stevenas Adamsas

Reiklus treneris patenkintas

Visi juokai baigiasi treniruotėse. Billy Donovanas – griežtas treneris. O D.Sabonis jo treniruotėms vartoja turbūt mėgstamiausią savo apibūdinimą – „žiauriai sunkios“.

Net 19 metų specialistas dirbo Floridos universitete, kai ryžosi priimti „Thunder“ pasiūlymą prieš 2015-2016 metų sezoną. Kelią į NBA jam nutiesė du NCAA čempionų titulai, keturio regioniniai trofėjai ir į stipriausią lygą išleisti tokie žaidėjai kaip Jasonas Williamsas, Joakimas Noah, Alas Horfordas, Davidas Lee, Mike'as Milleris, Chandleris Parsonsas, Udonis Haslemas ar Bradley Bealas.

NBA apžvalgininkai spėlioja, kad Domantui Saboniui kitą sezoną gali tekti pasisvečiuose Plėtojimosi lygoje. Puolėjas pasakoja, kad viskas jo rankose.

D.Sabonis: „Man labai padeda, kad geriausi komandos žaidėjai duoda tokius gerus patarimus“

„Nežinau, kaip išeis. Bandysiu tobulėti kuo daugiau. Čia jau bus trenerio sprendimas. Nuo manęs priklauso, kaip aš atrodysiu“, – surimtėjo Domantas.

Bet iš tiesų daug kas priklausys ir nuo B.Donovano.

O B.Donovanas nori laimėti. 51-erių amerikietis NBA dirba antrąjį sezoną, vasarą neteko Kevino Duranto, todėl neriasi iš kailio, kad „Thunder“ be buvusio lyderio nepražūtų, o pats neprarastų posto.

Tai neatrodo susiję su jaunų žaidėjų ugdymu. Todėl bus nelengva.

„Domantas mokosi ir tobulėja. Jis turi labai aukštą krepšinio suvokimą. Manau, kad prie to prisidėjo ir rinktinė – jis jau įprato žaisti su labiau patyrusiais žaidėjais, – 24sek sakė B.Donovanas. – Jam sekasi labai gerai, o jis juk dar tobulės“.

Donato Urbono/15min.lt nuotr./„Thunder“ treneris Billy Donovanas
Donato Urbono/15min.lt nuotr./„Thunder“ treneris Billy Donovanas

D.Sabonis mokysis ne tik iš B.Donovano. Tryliktąjį sezoną NBA skaičiuoja veteranas Nickas Collisonas. Nors jis niekada nebuvo lygos žvaigždė, turi ką papasakoti jaunajam komandos draugui apie geriausius NBA aukštaūgius.

„Su Collisonu daugiausiai dirbu su gynyba. Kaip apsistumdyti su dideliais, kaip užsiimti kuo geresnę poziciją, – trumpai padetalizavo D.Sabonis. – Visi žaidėjai bando mane kuo greičiau pripratinti prie sistemos. Kad ir jiems patiems būtų patogu su manimi žaisti. Man labai padeda, kad geriausi komandos žaidėjai man duoda tokius gerus patarimus“.​

O dirba jis prie visko – ir gynybos, kur reikės kažkaip kompensuoti tą atletiškumo trūkumą, ir puolimo, kur jam trūks plyš reikia suderinti taikiklį atakuojant iš tolimesnių distancijų.

Tik tai jam gali garantuoti vietą aikštėje tokioje prigrūstoje priekinėje linijoje su Stevenu Adamsu, Enesu Kanteriu, Ersanu Ilyasova, Joffrey Lauvergne'u, Nicku Collisonu ar tuo pačiu Mitchu McGary priekyje.

„Turime daug aukštų žaidėjų, bet aš tiesiog noriu šiemet kuo labiau patobulėti ir kuo daugiau iš visų išmokti. Jeigu bus šansas žaisti, bandysiu jį išnaudoti“, – 24sek pasakojo D.Sabonis.

Negailestinga NBA

Jis dar nežino, koks vaidmuo jo laukia „Thunder“ sudėtyje. Su juo asmeniškai apie tai nekalbėjo nei klubo vadovai, nei B.Donovanas.

Todėl D.Saboniui belieka sunkiai dirbti ir kiekvieną kartą įrodinėti, kodėl jis čia. Kaip kad tąkart, dviejų tūkstančių moksleivių akivaizdoje įmetus 10 taškų vien per pirmąjį kėlinį ir sužavėjus Russellą Westbrooką.

„Taip, pasitikėjimas dabar dar didesnis. Juk buvo ir daug fanų, rungtynes stebėjo visa klubo organizacija, treneriai, skautai. O rungtynės susiklostė gerai. Esu patenkintas, kad mano komandos draugai tą irgi pamatė“, – užtikrintu pirmuoju žingsniu džiaugėsi D.Sabonis.

B.Donovanas: „Taip, smagu, kad jis pelnė tuos 14 taškų, bet man labiau rūpi kiti dalykai“

Bet jau be juoko ir šypsenos. D.Sabonis supranta, kad tik tokiais solidžiais žingsniais jis gali įsitvirtinti tarp geriausių krepšininkų pasaulyje.

„Taip, smagu, kad jis pelnė tuos 14 taškų, bet man labiau rūpi kiti dalykai: puikūs jo perdavimai, jo labai gera kova dėl atšokusių kamuolių, geras supratimas, kokią poziciją užsiimti ginantis. Būtent ne taškai, o kiti dalykai jam bus dar svarbesni“, – 24sek tikino B.Donovanas.

Studentų žaidimėliai baigėsi su antruoju sezonu NCAA. Tuo tarpu NBA sužlugdė ne vieno fantastiško Lietuvos krepšininko svajonę. Tai lyga, kurioje ne visiems lemta žaisti. Kad ir kokie geri būtų Europoje, kai kurie tiesiog nesutverti kitokiam NBA krepšiniui.

Savo kelionę NBA krepšinyje D.Sabonis pradeda draugiškomis rungtynėmis Europoje. Pirmadienį „Thunder“ Madride susitinka su Jono Mačiulio „Real“ ekipa (21 val. 30 min. Lietuvos laiku). Domantui tai bus pirmosios rungtynės su „Thunder“ apranga jau nebe prieš komandos draugus, o tikrus priešininkus.

D.Sabonio NBA misija prasideda.

Donato Urbono/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis ir Jonas Mačiulis
Donato Urbono/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis ir Jonas Mačiulis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius