Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 31

Donato Motiejūno kūno transformacija: galvosūkis Lietuvos rinktinei?

Lietuvos rinktinės treneriai turėjo maloniai nustebti pamatę Donatą Motiejūną pirmoje nacionalinės komandos treniruotėje. Per pratybas Palangos sporto centro salėje D-Mo atrodė padidėjęs. Toks padidėjęs, kad dabar jis labiau primena nebe sunkųjį krašto puolėją, o centrą.
D.Motiejūnas kaip reikiant padirbėjo treniruočių salėje
D.Motiejūnas kaip reikiant padirbėjo treniruočių salėje / „Scanpix“ nuotr.

D.Motiejūnas 9 dienomis vėliau atvyko į pirmąją Lietuvos rinktinės stovyklą Palangoje, nes Amerikoje laukė NBA sutarties. Bet kol laukė kontrakto, D-Mo nosies nekrapštė.

Beveik du mėnesius jis kasdien po kelias valandas intensyviai sportavo su JAV fizinio rengimo treneriais. Prakaitas žliaugė smarkiau nei per drėgną karštį penktadienį Lietuvoje.

Treniruočių rezultatas akivaizdus – D.Motiejūnas Palangoje pasirodė gerokai priaugęs raumenų.

24sek žiniomis, D.Motiejūnas šiuo metu sveria apie 120 kilogramų. Palyginimui, tiek pernai Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse svėrė Jonas Valančiūnas.

„Dirbau su Johnu Lucasu. Jis, berods, 1976-aisiais metais buvo pirmas NBA šaukimas. Dabar užsiima žaidėjų tobulinimu. Turi labai daug stovyklų ir panašiai. Hjustone jį pasisamdžiau mėnesiui ir kartu treniruojamės. Jis turi savo ir fizinio rengimo salę, ir trenerius. O aš dirbu pagal man sudarytą treniruočių planą. Iš ryto, kol temperatūra nepasiekė gal šimto laipsnių, bėgu į kalną. Po to treniruokliai ir vakare salėje dirbu su metimais“, – savo treniruočių programos kontūrus nubraižė D.Motiejūnas.

D.Motiejūno agentūros duomenimis, D.Motiejūno svoris siekia 116 kg. Tiek, ko gero, jis svėrė 2016–2017 metų sezoną.

If you can look up ... you can get up !!! ????

A post shared by Donatas Motiejunas (@donatas_motiejunas) on

Oficialus NBA puslapis nurodo gerokai mažesnį kilogramų skaičių – vos 100,7. Vis dėlto tiek jis galėjo sverti nebent pirmaisiais savo metais NBA.

Dar NBA naujokų biržos prognozių ataskaitose D.Motiejūno svoris buvo nurodomas 98 kg.

Bet kokiu atveju, nuo debiuto NBA D-Mo priaugo beveik 20 kilogramų.

Kita vertus, kilogramai neatsiliepė D.Motiejūno greičiui. Rinktinės treneriams jis paliko gerą įspūdį: stovykloje pasirodė puikios formos, atsidavęs pluša nacionalinės komandos treniruotėse ir to pusantros savaitės vėlavimo lyg nebūta.

„Mano tikslas – atvažiuoti geriausios formos. Kad niekam nebūtų klausimų. Mano tikslas, kad kol visa komanda perbėgs į vieną aikštės pusę, aš jau būčiau perbėgęs dvi“, – dar prieš atvykdamas į rinktinę interviu 24sek sakė D.Motiejūnas.

Kuo D.Motiejūno transformacija aktuali Lietuvos rinktinei?

Transformavosi ne tik kūnas

Daugelis D.Motiejūną regėjome kaip sunkųjį krašto puolėją, kuris po krepšiu papildys Joną Valančiūną ir kompensuos Domanto Sabonio netektį. Tačiau ir pasikeitęs D-Mo svoris, ir jo žaidimo įgūdžiai rodo, kad apie Donatą turėtume kalbėti labiau nebe kaip apie puolėją, bet centrą.

Teoriškai, Dainius Adomaitis gali mesti į aikštę labai aukštą penketą su J.Valančiūnu ir D.Motiejūnu – dviem 213 cm ūgio 120 kg svorio liūtais. Tačiau tai, ko gero, apribotų rinktinės žaidimo greitį. Natūralu, kad su J.Valančiūnu ir D.Motiejūnu po krepšiu būtų mažiau bėgimo ir daugiau pozicinio krepšinio.

Pagal šiuolaikinio krepšinio tendencijas D.Motiejūnas atrodo idealus kaip vidurio puolėjas: jis turi labai platų puolimo judesių arsenalą baudos aikštelėje, geba būti patikimu lanko sargu, gali pataikyti iš trijų taškų zonos ir smagiai skirsto kamuolį, kartais atlikdamas įžaidėjams būdingo grožio perdavimus, dėl pakankamai greitų kojų gali sugaudyti mažesnį priešininką prie perimetro.

Kad D.Motiejūnui centro pozicija darosi vis artimesnė, byloja ir NBA statistika.

Pastarąjį sezoną „New Orleans Pelicans“ klube D.Motiejūnas 59 proc. laiko aikštėje praleido kaip vidurio puolėjas, 41 proc. – kaip sunkusis kraštas. Viso tiek per 5 sezonus NBA ir 254 rungtynes.

@kelseylorenz got the best of me today!???? thanks for the crazy workout ! Definitely coming back !???????????? @romneystudios

A post shared by Donatas Motiejunas (@donatas_motiejunas) on

Jo karjeros vidurkis taip pat iškalbingas – 51 proc. žaidimo laiko centro pozicijoje ir 49 proc. laiko sunkiojo krašto puolėjo vietoje.

Atstovaudamas „Houston Rockets“ 2012–2015 m. D.Motiejūnas buvo naudojamas labai įvairiai. Pavyzdžiui, po sunkios nugaros operacijos 2015–2016 m. sezoną jis užbaigė net 86 proc. laiko žaisdamas sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje.

Tačiau kai 2014–2015 m. ilgai traumą gydėsi Dwightas Howardas, 63 proc. žaidimo laiko (kol kas daugiausiai jo karjeroje) D-Mo rungtyniavo centru.

Beje, tą sezoną jis kaip tik užfiksavo kol kas geriausią statistiką per savo karjerą – rinko vid. po 12 taškų, atkovojo 5,9 kamuolio ir pretendavo į labiausiai patobulėjusio NBA žaidėjo prizą.

Saturday vibes ????????⛏

A post shared by Donatas Motiejunas (@donatas_motiejunas) on

Jis taip pat paneigė skeptišką nuomonę dėl jo gynybos po krepšiu – laikėsi geriausių lanko sargų dešimtuke, šalia visų pagrindinių NBA gynybos specialistų.

Taigi, D.Motiejūnas pasiruošęs žaisti vidurio puolėjo pozicijoje ir toks Lietuvos rinktinės penketas su juo baudos aikštelėje būtų labai universalus. Tik likimo ironija ta, kad D.Motiejūno rinktinei labiausiai reikia kaip sunkiojo krašto.

Kai Domantas Sabonis ir Paulius Jankūnas davė neigiamą atsakymą į Dainiaus Adomaičio kvietimą, naujasis rinktinės treneris liko be tikrų sunkiųjų kraštų.

Tuo tarpu vidurio puolėjo pozicijoje ir taip gražiai žiūrisi Jono Valančiūno bei Artūro Gudaičio grandis.

Kai pastarąjį kartą vilkėjo rinktinės aprangą 2014-ųjų pasaulio čempionate, D.Motiejūnas žaidė šalia J.Valančiūno Jono Kazlausko treniruojamoje rinktinėje.

Beje, tada dviem NBA bokštams buvo gan ankštoka ten, priekyje.

Šiuolaikinio krepšinio ir D.Motiejūno transformacija rinktinės trenerių štabui turėjo duoti galvosūkį. Ką gali žinoti, gal davė ir didžiulį ginklą, kurį suvaldžius bus galima skriausti didžiausius priešininkus medalių link.

Thanks to @hipfitnesstx for another killer workout ????????????

A post shared by Donatas Motiejunas (@donatas_motiejunas) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius