Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 06 30

Druskininkuose įsteigtas merginų krepšinio centras: „Bus ugdomos čempionės“

„Privatus verslas įsteigė „Merginų krepšinio centrą“ Druskininkuose, kuriame bus ugdomos čempionės“, – džiaugsmingai skelbia Lietuvos krepšinio federacija.
Rungtynių akimirka
Lietuvos moterų krepšinio rinktinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pranešime patikslinama, kad „Agrokoncerno grupė“ kartu su LKF ir Druskininkų miesto savivaldybe įsteigė viešąją įstaigą „Merginų krepšinio centras“.

Šio ilgalaikio projekto misija yra auginti aukščiausio lygio moterų krepšinio žaidėjas, kurioms keliamas ambicingas tikslas – atgaivinti moterų krepšinį Lietuvoje ir kovoti dėl aukščiausių vietų olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose.

Pasak centro įsteigimą inicijavusios Alinos Adomaitytės, „Agrokoncerno grupės“ dukterinės įmonės „Agrokoncernas GDP“ direktorės bei Lietuvos krepšinio federacijos viceprezidentės, tai yra ilgai brandintas nacionalinis projektas. Vienas iš jo uždavinių – stiprinti Lietuvos moterų krepšinį ir suburti nacionalinės rinktinės branduolį.

LKF nuotr./„Merginų krepšinio centro“ vadovė Alina Adomaitytė
LKF nuotr./„Merginų krepšinio centro“ vadovė Alina Adomaitytė

„Po metų vyks Europos jaunučių (U16) merginų Europos čempionatas. Tikimės, kad „Merginų krepšinio centro“ auklėtinės sudarys rinktinės branduolį. Toks yra trumpalaikis tikslas, o mūsų pagrindinis siekis yra užauginti aukščiausio lygio žaidėjas, kurios garsintų Lietuvos vardą“, – sako A. Adomaitytė, kuri tapo naujai įkurto centro vadove.

Centro vadovė pati yra profesionaliai žaidusi krepšinį, todėl gerai supranta, ko reikia, kad sportininkės galėtų siekti meistriškumo. Pasak A. Adomaitytės, merginos treniruosis centre kol baigs mokyklą, vėliau jos galės pereiti į klubus ir tęsti profesionalių žaidėjų karjerą. Tikimasi, kad geriausios iš jų taps nacionalinės rinktinės lyderėmis.

„Merginų krepšinio centras“ įsikurs Druskininkuose. Į jį šiemet bus atrinkta 15 gabiausių 14-15 metų žaidėjų iš visos Lietuvos. Kitais metais planuojama suburti ir antrąją komandą, į kurią bus kviečiamos 13-14 metų žaidėjos. Merginos apsigyvens Druskininkų olimpiniame sporto centre, jos lankys mokyklą, treniruosis bei dalyvaus varžybose. Šio centro auklėtinėms bus suteiktas pilnas išlaikymas, taip pat mokamos stipendijos.

Sportininkes treniruos patyręs krepšinio treneris Aurimas Jasilionis. Fizinio rengimo pratybas žaidėjoms ves krepšinio pasaulyje gerai žinomas slovėnas Tomaž Brinec.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurimas Jasilionis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurimas Jasilionis

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vydas Gedvilas džiaugiasi, kad privatus verslas ėmėsi iniciatyvos auginti naują kartą, kuri, tikimasi, padės susigrąžinti Lietuvos moterų krepšinio prestižą.

„Moterų krepšinio rinktinė jau dešimt metų nedalyvauja Europos čempionatų finaluose. Anksčiau, jeigu rinktinė nepatekdavo į Europos čempionatą, niekas nesuprasdavo. Mergaites, merginas yra žymiai sunkiau surinkti į krepšinio grupes. Šiuo metu merginos krepšininkės yra ruošiamos valstybės lėšomis išlaikomose sporto gimnazijose Panevėžyje ir Šiauliuose, taip pat dar vienas centras bus įkurtas ir Klaipėdoje“, – moterų krepšinio situaciją Lietuvoje apžvelgia V.Gedvilas.

Tokio formato „Merginų krepšinio centras“ kaip Druskininkuose šiuo metu Lietuvoje yra vienintelis. Minint Lietuvos krepšinio 100-mečio sukaktį LKF atstovai važinėja po Lietuvą ir ieško talentingų moksleivių. Gerus fizinius duomenis turinčių merginų yra dairomasi ne tik krepšinio salėse, bet ir kitose sporto šakose.

Pasak Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, keliant moterų krepšinio lygį yra kreipiamas dėmesys į du prioritetus – jaunų žaidėjų masiškumą ir meistriškumą.

LKF nuotr./M.Balčiūnas, A.Adomaitytė ir V.Gedvilas
LKF nuotr./M.Balčiūnas, A.Adomaitytė ir V.Gedvilas

„Tokio centro atsiradimas yra didelis progresas ir gera naujiena visam moterų krepšiniui. Istoriškai mes esame turėję pavyzdžių, kaip vienas centras ruošdavo aukščiausio lygio žaidėjas. Tačiau tai buvo daroma valstybės lėšomis, o dabar turime unikalų atvejį, kai „Merginų krepšinio centras“ buvo inicijuotas ir remiamas privataus verslo. Talentingoms žaidėjoms bus suteiktos pačios geriausios ugdymo, treniruočių ir apgyvendinimo sąlygos“, – sako M. Balčiūnas.

„Agrokoncerno grupės“ savininkas Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad naujai įsteigto „Merginų krepšinio centro“ auklėtinėms keliamas ilgalaikis tikslas būti pasaulio moterų krepšinio komandų elite yra realus ir įgyvendinamas.

„Lietuvoje yra talentingų žaidėjų, kurios gali žaisti ne tik šalies, bet ir užsienio klubuose, atstovauti Lietuvą rinktinėje. Tačiau akivaizdu, kad moterų krepšinis nėra toks populiarus, žaidėjoms trūksta palaikymo. Todėl mes, kaip lyderiaujanti žemės ūkio įmonių grupė, norime prisidėti ir padėti ten, kuri šiuo metu yra sudėtingiausia situacija“, – sprendimą remti moterų krepšinį komentuoja R.Karbauskis.

Nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos moterų krepšinio rinktinė dalyvavo 10 Europos ir 3 pasaulio čempionatuose. Reikšmingiausia rinktinės pergalė – 1997 metų Europos čempionate iškovotas auksas. Čempionių rinktinę treniravo dabartinis Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas V. Gedvilas. 2001 ir 2005 metais Lietuvos moterys Europoje užėmė 4-ąją vieta ir iškovojo kelialapius į pasaulio čempionatą. Ten lietuvės du kartus iškovojo 6 vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius