Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 29

Duotas startas Krepšinio namų statyboms: pastatas iškils iki V.Matijošaičio gimtadienio?

Dviem mėnesiais vėliau, nei žadėta, tačiau tai pagaliau įvyko – ketvirtadienį, šalia dviejų upių santakos, Nemuno pašonėje, duotas startas Kauno miesto savivaldybės ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) kuriamų Krepšinio namų statyboms. Toks muziejus – LKF prezidento Arvydo Sabonio ilgai puoselėta idėja.
„Krepšinio namų“ kapsulės įkasimo ceremonija
„Krepšinio namų“ kapsulės įkasimo ceremonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaunas jau seniai tituluojamas krepšinio sostine. O kaip sostinė be prezidentūros? Būtent taip jau šiandien tituluojami dar net nepradėti statyti Krepšinio namai.

Modernaus, analogų Europoje neturinčio pastato, kuriame glausis ne tik naujoji, iš sostinės persikelsianti LKF būstinė, bet ir itin interaktyvus ir technologijų prisotintas krepšinio muziejus, projektas visuomenei buvo pristatytas kovo 9 d. Tuomet kalbėta, kad pati muziejaus idėja kilo dar 2012 m. pabaigoje ar 2013 m. pradžioje. Kapsulę ruoštasi įkasti dar 2016 m. pavasarį, tačiau planus pakoregavo biurokratinės kliūtys.

Šįkart, rodos, jų nebeturėtų kilti. Ketvirtadienį įkasta pamatinė pamatų plyta, kurioje – simbolinis statybų pradžios aktas.

„Planavome kapsulę įkasti per Lietuvos krepšinio gimtadienį – balandžio 23 d. Šiek tiek vėluojame. Dabar, tikiuosi, atidarymo juostelę kirpti per savo gimtadienį – kitų metų balandžio 14 d. Esame krepšinio sostinė be krepšinio namų. Kas mes, našlaičiai? Savivaldybė suformavo sklypą. Pradėjus statybas, jis bus perleistas asociacijai. Tuo ir prisidedam prie šio projekto – padedam gyventi geriau“, – naujus terminus brėžė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

LKF prezidentas A.Sabonis pasidžiaugė, jog kalbos pagaliau virsta darbais. Jis tikisi, jog simboliškai Krepšinio namai duris atvers kitąmet, kai Lietuva minės šimtmetį.

LKF prezidentas A.Sabonis pasidžiaugė, jog kalbos pagaliau virsta darbais. Jis tikisi, jog simboliškai Krepšinio namai duris atvers kitąmet, kai Lietuva minės šimtmetį.

„2017-aisiais Lietuvos krepšinis mini daug svarbių datų: Lietuvos krepšinio 95-metį, taip pat šiais metais sukanka 80 metų nuo to laiko, kai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė laimėjo Europos krepšinio čempionatą ir 20 metų, kai analogišką turnyrą laimėjo ir mūsų moterų rinktinė.

Mūsų valstybė kitais metais minės 100 metų jubiliejų, todėl, manau, taip pat simboliška, kad šiuo laikotarpiu iškils šis muziejus, kuris įprasmins svarbią mūsų šalies istorijos dalį. Pastatėm savu laiku Kauno sporto halę, pastatysime kažkaip ir šį muziejų. Matėte, kaip atrodo šalia veikiantis Sporto muziejus? Šiaip sau? Tai nenoriu, jog Krepšinio namai būtų šiaip sau. Noriu, kad jie būtų wow“, – teigė A.Sabonis.

Visą statybų techninį projektą parengė ir jį Kauno miesto savivaldybei padovanojo architektas Gintautas Natkevičius. Pasak jo, visas pastatas, kuris nebus „pasipūtėliškas“, užims apie 1 800 kv. m. Erdvės kurti nėra daug – sklypas nedidelis. Tačiau svarbiausia juk yra tai, kas viduje.

„Aplinka, kur įsikurs Krepšinio namai, taip pat kurs nuotaiką. Šalia alėja, Nemunas, medžiai, santaka. Štai šis ąžuolas nebus nukirstas – jis stovės Krepšinio namų vidiniame kieme. Veiks kavinė su vaizdu į upę, 5D kino salė. Verkia net dangus, kad toks pastatas kyla ne Vilniuje, o Kaune. Tai yra Lietuvos laimėjimas. Turi vystytis ne vien Vilnius“, – tikino jis.

Kapsulės įkasimo ceremonijoje dalyvavo ir Vladas Garastas, pašmaikštavęs, jog jam svarbiausia sulaukti kitų metų, kai Krepšinio namai atvers duris.

Kainuos daugiau nei 2 mln. eurų

Projektui įgyvendinti prireiks apie 2 mln. eurų. Pusę sumos LKF teigė jau turinti. Jie bus skirti pastato statyboms, kurias tikimąsi baigti per metus nuo jų pradžios – tad kitąmet. Likusią sumą, vidaus instaliacijoms, tikimasi surinkti iš dosnių privačių rėmėjų piniginių. A.Sabonis patikino, kad ir pats finansiškai prisidės prie šio projekto. Kviečia tai padaryti ir visus krepšinio gerbėjus. Tam tikslui planuojama steigti net lėšų rinkimo fondą.

„Turime numatę savo biudžete pirminius finansavimo šaltinius ir labai glaudžiai bendraujame su potencialiais partneriais ir šio projekto rėmėjais. Susidomėjimas yra nemažas ir manome, kad viskas ir toliau vyks sklandžiai“, – sakė A.Sabonis.

Architektai apskaičiavo, jog metinės pastato išlaidos sieks 4 500 eurų, kai kitų panašių modernių pastatų išlaikymas viršija ir 17 000 eurų. Tai inžinierių laimėjimas.

„Muziejus bus gyvas. Ne taip, kai atidarai duris, pamatai valtį ir išeini. Apeiti muziejų truks apie 40 minučių, interaktyvumas tęsis viso lankymosi metu, o pabaigoje reiks palikti žinutę. Tai ne komercinis projektas. Vaikams įėjimas kainuos simboliškai, dėl bilietų kainų dar nemąstėme“, – dar kovą užsiminė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Muziejuje, kuris veiks kaip puiki edukacinė priemonė, krepšinio istorija bus pateikiama šiuolaikiškai. Tikimasi, jog pastatas virs traukos centru užsienio turistams, bus geras emocinis užtaisas Lietuvos jaunajai kartai, kuriai technologiniai sprendimai yra labai patrauklūs. Muziejus bus padalytas į keletą atskirų erdvių: kino salę, trofėjų ekspoziciją, žaidimų kambarį, interaktyvių pramogų.

Krepšinio namuose įsikurs ir LKF administracinės patalpos su sandėliu ir automobilių stovėjimo aikštele, konferencijų salė, talpinanti iki 150 asmenų, suvenyrų parduotuvė, kavinė su lauko terasa, „Šlovės alėja“, skirta Lietuvos krepšiniui nusipelniusiems asmenims atminti. Bus atidaryta krepšinio biblioteka, kurioje surinktos knygos apie krepšinį tiek iš Lietuvos, tiek iš kitų pasaulio šalių.

Simboliška, kad Krepšinio namai įsikurs adresu Santakos g. 11, būtent tokiu numeriu pažymėtais marškinėliais aikštelėje pasirodydavo ir pats A.Sabonis. Viešajai įstaigai „Krepšinio namai“ vadovauti turėtų LKF administratorė Živilė Belejevaitė.

Kauno miesto savivaldybė ir LKF kviečia visuomenę prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo ir vystymo, siunčiant pasiūlymus elektroniniu paštu office@lbbf.lt ir info@kaunas.lt. Taip pat krepšinio sirgaliai jau dabar gali prisidėti prie muziejus įrengimo, padovanodami ar paskolindami retus eksponatus, nuotraukas ir žinoma skirdami finansinę paramą.

Projekto organizatoriai taip pat laukia Lietuvos įmonių iniciatyvos ir pasiūlymų, dėl „Krepšinio namų“ technologinių sprendimų įgyvendinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius