-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 20

Dvi svarbias žinutes siuntęs Dainius Adomaitis: „Baikime eskaluoti vieną dalyką“

Pirmoji Lietuvos rinktinės stovyklos diena visuomet būdavo išskirtinis reginys. Kelių valandų trukmės spektaklis su krepšininkų ir žmonų atvykimu pyškinant fotografų blykstėms, operatorių lenktynėmis link žaidėjų automobilių, ilgomis bendromis spaudos konferencijomis, individualiais interviu su žaidėjais ir t.t. Tačiau rudeniška Lietuvos rinktinės stovykla šiemet – kiek kitokia.
Lietuvos krepšinio rinktinė susirinko į neįprastą rudenišką stovyklą
Dainius Adomaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dainius Adomaitis paskubomis tempė didžiulį juodą lagaminą į savo kambarį Palangos „Vanagupės“ viešbutyje, prie įėjimo griaudint statybų technikos garsams.

Palangoje dabar, akivaizdu, ne sezonas. Skirtingai nei krepšinyje. Todėl ir Lietuvos rinktinės stovykla dabar gerokai intensyvesnė.

Treneris žvilgtelėjo į laikrodį: 14 val. laukė bendri komandos pietūs, o jau 19 val. – pirmoji treniruotė.

Anksčiau rinktinės štabo nariai užsisėdėdavo šalia viešbučio foje baro ir gurkšnodami kavą linksmai dalydavosi vasaros įspūdžiais.

Dabar daug laiko tam nebuvo. Pirmosios rungtynės – nebe už pusantro mėnesio, kaip anksčiau, o penkių dienų – penktadienį Kosove.

„Pagrindinis tikslas – žaidėjams parodyti sistemą, kuria norime žaisti. Viską padaryti per trumpą laiką, kad žaidėjai gerai jaustųsi“, – savaitės planą prieš dvejas pirmąsias 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos rungtynes glaustai apibrėžė D.Adomaitis.

Iš Europos čempionato rinktinės, prie kurios vairo D.Adomaitis debiutavo 2017-ųjų vasarą, liko tik du žaidėjai – Adas Juškevičius ir Eimantas Bendžius.

Į Palangą susirinko 14 įvairiausių kandidatų – nuo 19-mečio debiutanto Arnoldo Kulbokos iki 38-erių veterano Kšištofo Lavrinovičiaus.

Nors ši Lietuvos rinktinė – toli gražu ne stipriausia, kokią gali surinkti mūsų šalis, tačiau tokios yra FIBA ir Eurolygos karo pasekmės. NBA ir Eurolygos žaidėjų netekęs D.Adomaitis visiems siuntė svarbią žinutę.

„Baikime eskaluoti vieną dalyką, kuris man labai nepatiko: antra rinktinė, trečia... Tai šiuo metu geriausi žaidėjai, žaidžiantys geriausią krepšinį. Nuspręsta remtis jais ir aš, kaip treneris, jais pasitikiu. Todėl pasitikėkime visi jais“, – prašė strategas.

Jis taip pat pabrėžė, kokia didžiulė pirmųjų mūšių su Kosovu ir Lenkija svarba.

Tai šiuo metu geriausi žaidėjai, žaidžiantys geriausią krepšinį. Nuspręsta remtis jais ir aš, kaip treneris, jais pasitikiu. Todėl pasitikėkime visi jais.

Šios pergalės skaičiuosis antrajame pasaulio čempionato atrankos etape, į kurį pateks 3 iš 4 geriausių Lietuvos grupės komandų.

Antrajame, kurį sudarys 6 ekipos, lietuviai turės patekti į pirmąjį trejetą, kad laimėtų kelialapį į 2019-ųjų pasaulio pirmenybes.

„Daug kas labai nuvertina tų atrankos rungtynių svarbą. Tai be galo svarbu. Gal ne visi gerai informuoti, kiek tai svarbu. Kiekvienose rungtynėse skaičiuosis įskaitiniai taškai kitiems etapams.

Sistema sudėtinga. Bet ji tokia yra ir negalime jos pakeisti. Turime padaryti viską, kad tikslus įgyvendintume.

Tikiuosi labai didelio susidomėjimo, reakcijos, palaikymo. Tai yra krepšinis“, – žurnalistams Palangoje pasakojo D.Adomaitis.

– Koks bus tas pasikeitusios rinktinės veidas?

– Tai bus komanda, kurioje akcentuosime viską pradėti nuo geros agresyvios gynybos. Turėsime gerą rotaciją. Visi gali žaisti, būti naudingi. Čia bus pagrindinis dalykas.

Puolime turime universalius žaidėjus, kurie gali žaisti su daug skirtingų vaidmenų. Būsime agresyvi, greita komanda, kuri gerai dalysis kamuoliu.

Bent man taip atrodo.

– Kodėl rinktinėje nebus Mariaus Grigonio?

– Anksčiau jau kalbėjome tiek su Mariumi, tiek ALBA vadovais. Marius turi nemažai problemų dėl traumuotos čiurnos, kurią susižeidė dar vasarą.

Praėjusią vasarą gydytojai priėmė sprendimą nuimti M.Grigonį nuo krūvių, darė procedūras, kurioms reikalingas poilsis bent 10 dienų.

Paprasčiausiai dabar tokia situacija, kad šiandien jo sveikata dabar svarbiau.

– Ar jo ir Deivido Dulkio netektis komplikuoja situaciją?

– Žinoma, kai planuoji kažką, galvoji ir planuoji žaidėjais pasitikėti, visada tai kažkiek komplikuoja situaciją. Bet turime 14 krepšininkų. Bus, kas užims jų vietą.

Ta situacija tokia... Pavadinimas absurdiška, ko gero, geriausiai tinka.

– Pristatęs rinktinės kandidatų sąrašą minėjote, kad yra 50 proc. galimybė, jog kai kurie Eurolygos žaidėjai galės padėti Lietuvos rinktinei bent antrosiose atrankos rungtynėse su Lenkija sekmadienį. Ar po Manto Kalniečio ir Artūro Gudaičio žodžių, kad Milano klubas jų neketina išleisti, tų šansų dar yra?

– Turbūt ne. Nežinau (juokiasi).

Ta situacija tokia... Pavadinimas absurdiška, ko gero, geriausiai tinka. Vieną dieną yra šansų, kitą – ne. Neužsiimu spėliojimu. Esame susikaupę, kad dabar demonstruotume geriausią krepšinį.

– Mindaugas Kuzminskas dar nesusirado klubo. Ar yra bent teorinė galimybė jį pamatyti rinktinėje?

– Susisiekiau su Mindaugu. Sakė, čarteris labai brangus (šypsosi).

Labai sudėtinga. Gal vakare, rytoj bus pas jį tos naujienos (dėl ateities NBA). Atvykimas, aklimatizacija... Labai mažai šansų.

– Koks bus treniruočių planas tokią įtemptą savaitę?

– Mums reikia prisitaikyti. Nebus galimybių mesti didelių krūvių, daryti ilgų treniruočių. Žinome, kokios būklės susirinko žaidėjai. Kai kurie rungtyniavo dar sekmadienį. Darysime treniruotę jau šiandien, kad padėtume atsistatyti, įeiti į ritmą, užtikrinti traumų prevenciją.

Galvojame apie žaidėjus ir stengsimės tą procesą padaryti naudingu kitiems.

– „Lietkabelio“ treneris Štalbergas skeptiškai atsiliepė apie Kšištofo Lavrinovičiaus formą, jo amžių ir galimą naudą rinktinei. Nenustebino tokie trenerio pareiškimai?

– Kiekvienas turime savo nuomonę. Gyvename demokratinėje valstybėje. Nesureikšminčiau to...

– Ar buvo galimybė žaisti draugiškas rungtynes?

– Nebent šiandien (juokiasi). Tai tikrai nerealu.

Apie tokią mintį buvome pagalvoję, jei tvarkaraštis leistų. Bet šiomis aplinkybėmis tai neįmanoma. Tarp savęs reikės tą padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius