Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 22 /18:53

Dviem „Lietuvos ryto“ globotiniams mesti įtarimai dėl sutartų rungtynių, abu – diskvalifikuoti

Du į Raseinių „Rasus“ stažuotis išsiųsti Vilniaus „Lietuvos rytui“ priklausantys krepšininkai prisivirė košės. 21-erių Augustinas Jankaitis ir 20-ies Edvinas Šeškus įtariami įsivėlę į lažybas ir režisavę „Rasų“ rungtynių baigtį. NKL diskvalifikavo abu žaidėjus iki sezono pabaigos.
Žygimantas Janavičius ir Edvinas Šeškus
Edvinas Šeškus / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Antradienį vykusiame Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) Drausmės komisijos posėdyje priimtas sprendimas iki sezono pabaigos diskvalifikuoti du lygos krepšininkus. Toks sprendimas priimtas suabejojus žaidėjų nesportinio ir kitokio elgesio veiksmais.

Kaip rašoma oficialiame NKL pareiškime, diskvalifikuotų krepšininkų pavardės nebus viešinamos, bet akivaizdu, kad tai yra A.Jankaitis ir E.Šeškus, su kuriais „Rasai“ jau spėjo atsisveikinti.

Abu krepšininkai buvo „Rasų“ lyderiai. E.Šeškus rinko vid. 14,4 taško, Augustinas Jankaitis – 13,6 taško ir po 8 atkovotus kamuolius.

„Rasų“ treneris Giedrius Kurtinaitis nenorėjo komentuoti kilusio skandalo, kuris gerokai išretino Raseinių komandą. Pastarosiose rungtynėse trečiadienį raseiniškiai vertėsi vos šešiais žaidėjais.

G.Kurtinaitis patvirtino, kad E.Šeškus ir A.Jankaitis nebėra komandos dalis.

Šių jaunuolių ateitis po „Lietuvos ryto“ vėliava pakibo ant plauko.

Įtarimų užteko diskvalifikacijai

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Augustinas Jankaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Augustinas Jankaitis

Drausmės komisija išnagrinėjo visą gautą ir surinktą informaciją, peržiūrėjo vaizdo įrašus, sugretino visą eilę faktų ir, vadovaujantis NKL nuostatais ir LKF etikos ir drausmės kodekso punktais, skyrė drausmines sankcijas „diskvalifikacija iki NKL sezono pabaigos“.

Tokiam sprendimui pritarė didžioji dauguma NKL drausmės komisijos narių.

„Visų pirma norime aiškiai pasakyti, kad tiesioginių įrodymų nei NKL nei kitos lygos ar sporto organizacijos neturi turėti, mes nesame prokuratūra ar kriminalinės policijos padalinys – neturime teisės rinkti įrodymų mums neleistinomis priemonėmis, – sakė NKL vykdantysis direktorius Giedrius Grybauskas. – Pabrėžiame, kad lygos nuostatai ar LKF etikos ir drausmės kodeksas leidžia priimti sprendimus suabejojus žaidėjų reputacija dėl nesąžiningo, nesportinio ir kitokio sportininko elgesio, t.y. taikyti drausmines sankcijas, kurios nėra traktuojamos kaip kaltinimai. Dėl šios priežasties NKL neviešina ir neįvardija sportininkų pavardžių.

Giedrius Grybauskas
Giedrius Grybauskas

Drausminės sankcijos sporte yra norminis prevencinio pobūdžio veiksmas, kurio vykdymą šiuo atveju prižiūri lyga. Tokios praktikos laikosi daugelis Europos sporto federacijų, lygų ar klubų – t.y. vadovaujasi vidiniais dokumentais kurie galioja visiems nariams ar dalyviams nepriklausomai nuo jų juridinio statuso ar užimamų pareigų.“

NKL, garantuodama anonimiškumą, ir toliau kviečia teikti informaciją ar kitokią medžiagą dėl galimai nesąžiningo, negarbingo ar kitokio sportininkų elgesio.

G.Grybauskas 24sek.lt dar šiek tiek patikslino, kuo NKL rėmėsi diskvalifikuodami krepšininkus.

„Analizavome daugybę skirtingų faktų. Ne tik judėjimą lažybų kontoroje. Ne vienas žmogus į mus kreipėsi su įtarimais. 

Jei tai būtų neabejotina, eitume į tiesiai prokuratūrą. Visada gali kažkuo abejoti. Galbūt vienas komisijos narys abejojo, o kiti keturi neabejojo. Mūsų galva, žaidėjai elgėsi nesąžiningai“, – pasakojo G.Grybauskas, pridūręs, kad po padidinamuoju stiklu stebima dar daugiau krepšininkų. 

Piešė šviesią ateitį

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mike'as Mouseris ir Edvinas Šeškus
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mike'as Mouseris ir Edvinas Šeškus

E.Šeškui ir A.Jankaičiui žengiant pirmuosius žingsnius jaunimo krepšinyje, jiems buvo piešiama pakankamai šviesi ateitis.

Galingu sudėjimu išsiskyręs 202 cm ūgio A.Jankaitis Europos aštuoniolikmečių čempionate rinko 10,4 taško ir 6,3 atkovoto kamuolio, prieš metus dvidešimtmečių pirmenybėse – 9,3 taško.

Tačiau žingsnis į vyrų krepšinį buvo nesėkmingas. A.Jankaitis neįsitvirtino nei NKL rungtyniavusiose Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos, nei Vilniaus „Perlo-MRU“ komandose.

Jam buvo suteiktas šansas ir Pasvalio „Pieno žvaigždėse“, bet LKL aukštaūgiui buvo dar sunkiau.

Edviną Šeškų „Rasams“ vilniečiai paskolino šio sezono pradžioje. Traumų pastaraisiais metais kamuotas krepšininkas ilgai neatrado savęs. „Rasuose“ buvo puolimo lyderis, bet pati komanda rikiavosi tik priešpaskutinėje antrojo pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio diviziono vietoje.

Šiemet Europos dvidešimtmečių čempionate jis rinko vid. 12,1 taško. Prieš ketverius metus šešiolikmečių pirmenybėse E.Šeškaus vidurkis siekė 21,3 taško ir 9,4 atkovoto kamuolio.

E.Šeškus yra garsaus Lietuvos krepšinio trenerio Virginijaus Šeškaus sūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius