Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 16 /16:55

FIBA smogia: Lietuvos rinktinė šalinama iš Europos čempionato

FIBA smogė. Lietuvos krepšinio rinktinė šalinama iš 2017-ųjų Europos čempionato. FIBA dar kelioms kitų valstybių krepšinio federacijoms išsiuntė oficialius laiškus su pranešimu, kad dėl susitarimų su Europos taurės organizatoriais jų rinktinės yra suspenduojamos.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atnaujinta šeštadienį 17:00. Anot LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko, Lietuva nėra pašalinta iš turnyro. Vis dėlto FIBA ir toliau kelia ultimatumus mūsų šalies federacijai.

Iš turnyro pašalinta Ispanija, Rusija ir Balkanų šalys – Slovėnija, Kroatija, Serbija, Juodkalnija, Makedonija, Bosnija ir Hercegovina. Švelnesnius laiškus be Lietuvos gavo Italija, Graikija, Turkija, Izraelis bei Lenkija.

Jos iki balandžio 20 d. turi paaiškinti, ar tikrai tų šalių klubai susitarė su Europos taurės organizatoriais.

Ispanijos, VTB lygos ir Adrijos lygos (Balkanų šalių čempionatas) sutartis su Eurolyga pasirašė pačios, o kitais atvejais – Lietuvos, Turkijos, Italijos ir kt. – su Eurolyga susitarė klubai.


Suprasti akimirksniu

  • FIBA iš 2017-ųjų „Eurobasket“ šalina mažiausiai 14 rinktinių.
  • Pagrindinė priežastis: tų šalių klubų sutartys su Europos taure.
  • Europos taurėje sutiko dalyvauti Vilniaus „Lietuvos rytas“.
  • FIBA leidžia federacijoms „pasiaiškinti“ iki balandžio 20 d.
  • Krepšinio pasaulis trimituoja: FIBA sankcijos – absurdas.

Skelbiama, kad laiškus su pranešimais apie pašalinimą gavo dar ir Ispanijos, Italijos, Turkijos, Graikijos, Rusijos, Serbijos, Kroatijos, Slovėnijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Lenkijos, Izraelio, Juodkalnijos ir Makedonijos krepšinio federacijos.​

Kad šalinama ir Lietuvos rinktinė, praneša basketnews.lt. Bet akivaizdu, kad LKF taip pat gavo laišką, nes trejų metų sutartį su Europos taurės turnyru sudarė Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubas.

Kyla klausimas – kas tada žais Europos čempionate?

FIBA grasinimas buvo toks – jei klubai susitars su Europos taure, tų šalių rinktinių lauks sankcijos. Viskas dėl tarp Eurolygos ir FIBA vykstančio įtakų karo Europos krepšinyje.

Išimtis kažkodėl padaryta šešiolikai Eurolygos klubų. FIBA pasiuto, kai nesugebėjo suvilioti Europos galingųjų savo kuriama Čempionų lyga. FIBA vadovų plaukai dar labiau pasišiaušė po to, kai likusios geriausios Europos ekipos susitarė su Europos taure. FIBA su Čempionų lyga vėl liko trečiu pagal pajėgumą turnyru Europoje.

FIBA aiškina, kad susitarimas su Europos taure yra neteisėtas. FIBA direktorius Kamilis Novakas laiške pasirašo, kad jeigu aukščiau pateikta informacija (įrodymai, kad tuos laiškus gavusių krepšinio federacijų klubai susitarė su Europos taure) yra neteisinga, apie tai reikia informuoti būtent iki balandžio 20-osios.

Grasinimų dėl galimo pašalinimo Lietuvos krepšinis sulaukė dar prieš mėnesį, kai po Eurolygos posėdžio „Lietuvos rytas“ neslėpė ketinimų prisijungti prie Europos taurės turnyro.

Bet LKF reakcija buvo pribloškianti – rekomendacijas klubams Lietuvos krepšinio federacija ketino pasiūlyti tik po vykdomojo komiteto posėdžio, kuris vyks tik balandžio 26-ąją. Taigi, „Lietuvos rytas“ susitarė su Eurolygos vadovais tiksliai nežinodamas, kas gali laukti Lietuvos rinktinės ir kaip klubui reikėtų elgtis.

Galbūt naujas FIBA duotas terminas išjudins federaciją greičiau reaguoti į reikšmingas globalines permainas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius