-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 15

G.Žibėną išgyręs čempionų variklis žada burgzti toliau: „Labai norėčiau likti „Ryte“

Jei Vilniaus „Rytas“ būtų lenktyninis automobilis, Speedy Smithas neabejotinai būtų jo variklis. Nepailstantis amerikietis riaumojo garsiai, kai sostinės klubas pirmą kartą per 12 metų perėmė iš Kauno „Žalgirio“ Lietuvos čempionų taurę. Toliau burgzti Vilniuje amerikietiškas „Ryto“ variklis norėtų ir kitame sezone.
Speedy Smith
Speedy Smith / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ryto“ sirgaliai spjaudėsi iš pykčio, kai lapkritį Speedy Smithas skandino savo komandą trečiosiose FIBA Čempionų lygos rungtynėse, kuriose įmetė vos 2 metimus iš 14, o vilniečiai svečiuose skaudžiai nudegė dviejų pratęsimų trileryje prieš Stambulo „Bešiktaš“.

Komentarų skiltyse ir feisbuko įrašuose krepšinio mėgėjai klausė, iš kur „Rytas“ ištraukė šį nestabilų amerikietį, bet jau greitai skeptikus ir kritikus ėmė tildyti pats 29-erių įžaidėjas.

Palengva įsibėgėjęs ir pasinaudojęs Vaido Kariniausko traumomis, dar sezono viduryje jis tvirtai suėmė pagrindinio „Ryto“ įžaidėjo vadeles, kurių nepaleido iki pat triumfo paskutinėse LKL finalo rungtynėse.

10,9 taško, 5,7 rezultatyvaus perdavimo ir 12,4 naudingumo balo – tokiais rodikliais LKL sezoną užbaigė Speedy, kurio skaičiai LKL finale irgi buvo solidūs – vid. 9,6 taško, 6,6 rez. perdavimo ir 11,8 naud. balo.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Speedy Smith
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Speedy Smith

Gerokai solidesnę statistiką amerikietis rinko ir įsibėgėjus Čempionų lygos sezonui. Jei iki to jau minėtojo trečio mačo Stambule S.Smitho skaičiai buvo vid. 7,7 taško, 5,3 rez. perdavimo ir 7 naud. balai, tai po to „Ryto“ gynėjo rodikliai šovė iki 10 taškų, 5,8 rez. perdavimų ir 12,2 naud. balo.

Kas lėmė tokį virsmą?

Pats Speedy, kurio tikrasis vardas Kennethas, tam turi paprastą paaiškinimą.

Sutartį su „Rytu“ jis sudarė rugsėjo 19 dieną – LKL sezonui oficialiai jau prasidėjus, o iki Čempionų lygos starto likus kelioms savaitėms.

Atvykęs į jau daugiau nei mėnesį plušusią komandą, JAV krepšininkas užtruko, kol apsiprato.

„Daug kas sako, kad startas man buvo sunkus, bet norėčiau pabrėžti, kad atvykau čia be pasiruošimo, nedalyvavau parengiamajame laikotarpyje, man prireikė laiko, kad suprasčiau, ko iš manęs reikalauja treneris. Bet vos tą padariau, viskas tapo gerokai lengviau“, – aiškino S.Smithas.

Persilaužti iki tol keturis klubus per dvejus metus Europoje pakeitusiam gynėjui padėjo gera komandos atmosfera.

„Komanda mane priėmė išskėstomis rankomis. Nesvarbu, kad pramesdavau metimus, jie ir toliau mane ragindavo. O kaip esu sakęs daugybėje interviu, aš prametu tam, kad vėliau pataikyčiau. Tą ir dariau“, – pasakojo Speedy.

„Nėra ko slėpti – jis atvažiavo tragiškos formos, bet po FIBA langų, kai Speedy išleidome į Ameriką, grįžo naujas Speedy, pasižadėjęs sau, kad ves mus į pergales ir bus kito lygio žaidėjas. Jis grįžo su visai kita kokybe. Šįmet Speedy Smitho žaidimas transformavosi“, – 15min laidoje PIKENROLAS po auksinio triumfo auklėtinio pokytį išskyrė ir „Ryto“ strategas Giedrius Žibėnas.

VIDEO: PIKENROLAS: G.Žibėnas ir A.Butkevičius – apie titulą, šventę, meilę ir neapykantą „Rytui“ bei ateitį

29-erių 191 cm ūgio įžaidėjas prieš „Rytą“ vilkėjo penkių Europos komandų aprangas.

2015 m. jis trumpam buvo nutūpęs Rygos VEF klube, o dar sykį grįžęs į Senąjį žemyną 2019-aisiais, S.Smithas žaidė Solnoko „Olaj“, Šarlerua „Spirou“, Antverpeno „Giants“ ir Limožo CSP komandose.

Bet tik Lietuvoje jis pirmą kartą karjeroje paragavo, ką reiškia tapti čempionu.

„Labiausiai man patiko komandos atmosfera ir tai, kad niekada nepasidavėme, – čempionišką „Ryto“ receptą įvardijo Speedy. – Sunkiausiais momentais mes visada susitelkdavome, radome būdų kaip pagerinti žaidimą ir dėl to galiausiai tapome čempionais.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Speedy Smith, Vaidas Kariniauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Speedy Smith, Vaidas Kariniauskas

15min su krepšininku kalbėjosi per LKL uždarymo šventę.

Retas kuris amerikietis Lietuvoje praleidęs 9-10 mėnesių išlaukia dar beveik savaitę, kad sudalyvautų ir šioje ceremonijoje.

Pavyzdžiui, kitas „Ryto“ žaidėjas iš JAV Jarvisas Williamsas pasipustė padus dar iki sezono uždarymo šventės ir joje nedalyvavo. Nebuvo joje ir Kauno „Žalgirio“ centro Josho Nebo ar puolėjo Tylerio Cavanaugh, kaip ir didžiosios dalies legionierių iš kitų valstybių.

Bet Speedy Smithas net nesvarstė anksčiau laiko palikti Vilnių ir sugrįžti į gimtąją Floridą. Jis liko Lietuvoje su gyvenimo drauge.

Jam norėjosi atšvęsti.

„Šventė buvo nuostabi. Buvo labai netikėta, bet džiugi šventė. Labai džiaugiausi ir labai švenčiau“, – šypsojosi vienas „Ryto“ lyderių, paklaustas, kaip sekėsi paminėti LKL titulą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Speedy Smith
Lukas Balandis / BNS nuotr./Speedy Smith

Šventės galėjo ir nebūti, jei „Rytas“ nebūtų atsitiesęs po pirmojo pralaimėjimo finale, kai „Lietkabelis“ šeimininkavo ir laimėjo „Avia Solutions Group“ arenoje 77:68.

Nežibėjo tame mače ir Speedy, įmetęs 10 taškų, bet pataikęs tik 3 metimus iš 9 bei surinkęs 6 naudingumo balus. Per likusias ketverias serijos rungtynes jo balų vidurkis užkilo iki 13,3, o pats amerikietis teigė, kad kluptelėjimas pirmajame mače buvo nereikšmingas.

„Visi pabrėžia, kad pralaimėjome pirmąsias finalo rungtynes, bet mes juk žaidėme penktąsias rungtynes Vilniuje, tad nieko dėl to nepraradome. Galbūt per ilgai ruošėmės pirmajam mačui, turėjome daug dienų, tad treneris rengė per sunkias treniruotės (juokiasi). Bet tas pralaimėjimas nieko nepakeitė – buvome pasiruošę kitoms rungtynėms ir jas laimėjome“, – sakė S.Smithas.

Kalbėdamas apie trenerį amerikietis pokštavo ne veltui. Per devynis mėnesius kartu su G.Žibėnu jis išugdė puikų tarpusavio ryšį, o 15min paprašytas apibūdinti „Ryto“ strategą, liejo komplimentus ne prasčiau, nei rezultatyvius perdavimus komandos draugams aikštelėje.

„Jis labai labai labai protingas treneris, – pabrėžė Speedy. – Man labai patinka jo ramybė, susikaupimas. Jis yra pasiruošęs viskam, kas pasitaiko jo kelyje. O turbūt svarbiausia jo savybė – kad jis tikras žaidėjų treneris.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Speedy Smith, Giedrius Žibėnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Speedy Smith, Giedrius Žibėnas

Dar kovo mėnesį 15min žurnalisto Aurimo Tamulionio kalbintas „Ryto“ žaidėjas kiek nustebino savo mintimis apie NBA – tuomet jis teigė, kad turi viską, ko reikia stipriausiai pasaulio lygai, bei pridūrė, jog laukia tinkamos galimybės.

Dabar paklaustas, ar per šį sezoną priartėjo prie savo svajonės, Speedy linktelėjo galva ir dar kartą pabrėžia – NBA jis pasiruošęs, tereikia, kad kas nors jam suteiktų šansą.

„Svarbiausias aspektas, kuriuo vertinu save, tai kaip sugebu prisitaikyti, kai varžovai atima iš manęs mano stiprybes. Manau, kad šį sezoną tą padariau gerai. NBA svarbiausia politika. Esu įsitikinęs, kad esu pakankamai geras, kad ten žaisčiau, bet dabar turiu laukti savo šanso ir būti pasiruošęs, kai jis atsiras“, – tvirtino „Ryto“ krepšininkas.

Jis labai labai labai protingas treneris.

Vis dėlto netrukus jis pridūrė, kad vienas dalykas jam yra svarbesnis net už svajonę žaisti NBA.

„Ačiū komandos draugams, kad padėjo man tapti čempionu. Tai man dar svarbiau už bet kokią kitą svajonę“, – patikino įžaidėjas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Speedy Smith
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Speedy Smith

Vienas svarbiausių „Ryto“ vasaros prioritetų bus išlaikyti komandos variklį.

15min šaltiniai teigia, jog Speedy vertė rinkoje išaugo, bet „Rytas“ nori išsaugoti įžaidėją ir yra pasiryžęs pakelti iki tol sąlyginai nedidelį uždarbį.

O ar pats krepšininkas norėtų dar metus praleisti Lietuvos sostinėje?

„Labai norėčiau likti „Ryte“, – 15min sakė S.Smithas. – Palaukime ir pažiūrėsime, ką jie pasakys, o tada žiūrėsiu ir aš. Bet aš tikrai norėčiau likti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius