-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 29

Gaisras Vilniaus krepšinio katedroje: skolos, intrigos ir neaiški „Ryto“ ateitis

Skandalingi pareiškimai, vėluojantys atlyginimai, pardavinėjamos klubo akcijos, nesutarimai ir abejingumas organizacijos viršūnėje. Vilniaus „Rytas“ turi didesnių rūpesčių nei pralaimėjimai LKL arenose „Nevėžiui“ ar „Lietkabeliui“. 24sek pasakoja apie gaisrą „Ryto“ organizacijoje.
Dainius Adomaitis, Linas Kleiza, Darius Gudelis
Dainius Adomaitis, Linas Kleiza, Darius Gudelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš porą savaičių pasaulį sukrėtė vaizdai iš ugnies pasiglemžtos Paryžiaus Dievo Motinos katedros. Praėjusią savaitę užsiliepsnojo kita, pasaulyje ne tokia garsi ir didinga, bet mums, Lietuvos krepšinio mylėtojams, taip pat labai brangi ir reikšminga katedra – Vilniaus krepšinio.

Antanas Guoga joje įskėlė kibirkštį užsimaukšlindamas „Žalgirio“ kepurėlę ir provokuojančiai rodydamasis su ja „Žalgirio“ arenos tribūnose.

Nieko keisto, kad „Ryto“ aistruoliai pasiuto, iškoneveikė fantomą klubo prezidentą, o šis įsižeidęs tėškė ant stalo atsistatydinimo pareiškimą ir vėl pateko į antraštes.

Lyg tyčia, tuo pat metu „Ryto“ vadovybė nusprendė paauklėti pirotechnikai įstatymus laužantį potraukį turinčius aistruolius ir įskėlė kibirkštį pamatinėje katedros dalyje.

Šimtus „Ryto“ sirgalių vienijanti „B tribūna“ pagrasino daugiau nebesilankyti klubo namų rungtynėse ir prabilo apie ketinimus įkurti naują komandą.

Kas ten ko nepageidavo ir kas ką įžeidinėjo – geriausiai žino tik patys aistruoliai bei klubo vadovai ir tegul tai lieka jų sąžinei. Bet Vilniaus krepšinis ėmė liepsnoti atvira ugnimi.

„Rytui“ dabar reikia tokių geradarių kaip Francois-Henri Pinault, tik kurie ne vien mestų milijonus į sostinės klubą, bet jam atiduotų ir savo širdį.

Kai kyla didžiulis gaisras, tyrėjai ieško jo priežasčių. 24sek žiniomis, Vilniaus krepšinio gaisro tikimybė buvo beveik neišvengiama, kaip traukiant cigaretę lovoje.

Finansiniai „Ryto“ rūpesčiai

„Kiek aš matau, svarbiausias žmogus Lietuvos krepšinyje yra Guoga“, – prieš 6 metus pranašiškai kvatojo Linas Kleiza, su Stambulo „Fenerbahče“ marškinėliais vertindamas gaisrą tuomet Lietuvos krepšinio federacijos piramidės viršūnėje.

Panašiai ir čia A.Guoga vėl pateko į antraštes savo kontroversiškais pareiškimais ir sprendimais, nors galbūt ir nebuvo pats svarbiausias žmogus „Ryto“ organizacijoje.

Lietuvos krepšinio bendruomenėje prie išjungtų mikrofonų diskutuojama, ar A.Guoga iš tikrųjų nuoširdžiai bando pakeisti Lietuvos krepšinio sirgalių kultūrą, ar tiesiog užsiima populistiniais triukais prieš Europos Parlamento rinkimus. Mat A.Guogos atsitraukimas, 24sek žiniomis, iš „Ryto“ jau buvo prognozuojamas, o visas verslininko dėmesys dabar sutelktas rinkimams.

Įdomu, kad sirgaliais atsistatydindamas iš pareigų dangstėsi ne tik A.Guoga, bet ir prieš pusmetį generalinio direktoriaus postą palikęs Darius Gudelis, kai „B tribūnos“ nariai prie „Ryto“ būstinės atnešė vainiką su palaidotomis klubo vertybėmis.

Įdomu, nes 24sek žiniomis, nei vienas, nei kitas niekada pernelyg nesureikšmino „B tribūnos“ reikšmės klube ir brandino mintį pasukti į šeimų palaikymo kultūrą.

„Ryto“ gelbėtojo kortą prieš porą metų ant Lietuvos krepšinio stalo metęs A.Guoga pastaruoju metu buvo tik fantominis klubo vadovas.

Vien ko verta istorija, kai iš net iš oficialaus klubo puslapio pradingęs A.Guoga staiga vėl jame atsirado, ėmė lankytis „Ryto“ rungtynėse ir mėtytis pareiškimais apie Vilniaus krepšinio vizijas.

Bet pastarąjį sezoną verslininkas ir pokerio lošėjas „Ryto“ stovykloje buvo matomas arba kartais per rungtynes, arba klubo oficialiuose pranešimuose skambiai pristatant ambicingus komandos naujokus.

rytasvilnius.lt nuotr./Antanas Guoga, Ariomas Parachovskis ir Linas Kleiza
rytasvilnius.lt nuotr./Antanas Guoga, Ariomas Parachovskis ir Linas Kleiza

Nieko keisto – ne pirmą kartą simbolines pareigas Lietuvos krepšinyje gavęs A.Guoga ir neprivalėjo aktyviai dalyvauti klubo veikloje. Bet, 24sek žiniomis, jo tvarkymasis su tiesioginėmis užduotimis kėlė nepasitenkinimą net ir pačiai „Ryto“ vadovybei.

A.Guoga į sostinės klubą per partnerius pritraukė rėmėjų, bet, 24sek šaltinių teigimu, į „Rytą“ atvestos įmonės „NEM“ ir „Lympo“ neįnešė į klubą tiek pinigų, kiek žadėjo ir planavo. Anot šaltinių, tai erzino „Ryto“ vadovybę, nes esą galimai ir dėl to „Rytas“ šį sezoną susidūrė su gąsdinančiu finansiniu nepritekliumi.

24sek žiniomis, šį sezoną Vilniuje mėnesiais vėlavo atlyginimai, o „simboliniais“ laikomi vėlavimai fiksuojami iki šiol.

Nors D.Gudelis prieš sezoną pristatė, kad klubas surinks 4,4 mln. eurų biudžetą, 24sek žiniomis, tas biudžetas šiemet vargiai siekia 3,5 mln. eurų.

Ir tai veikia komandą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Gudelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Gudelis

Net ir po triumfo Karaliaus Mindaugo taurės finale bei garbingo sezono finišo Europos taurės ketvirtfinalyje, vilniečių stovykloje kilo nedidelis nepasitenkinimas dėl vėluojančių algų. Labiausiai tai veikia legionierius, nors šie dažniausiai pirmiau nei lietuviai „Ryte“ gauna atlyginimus.

Galbūt nereikia stebėtis, kad „Rytas“ pastaruoju metu vargo vietiniame fronte, o LKL čempionate sensacingai nusileido Kėdainių „Nevėžiui“, taip pat Panevėžio „Lietkabeliui“. Kai krepšininkams belieka vienerios rungtynėse per savaitę, ir tos – vietiniame fronte, tokie buitiniai dalykai kaip vėluojanti alga darosi aktualesni nei bet kada anksčiau.

„Rytas“ turėtų būti labai atsargus. Pavyzdžiui, jeigu toks Deividas Sirvydis pasinaudotų kontrakte numatyta sąlyga ir dėl pažeisto algų vėlavimo termino savavališkai nutrauktų įsipareigojimus, „Rytas“ ateityje prarastų šimtų tūkstančių eurų išpirką, kurią Vilniaus klubui turėtų pakloti NBA naujokų biržoje lietuvį pakviesianti komanda.

Žaidėjus veikia nežinomybė. Kai normaliai funkcionuojantys klubai aktyviai dirba žaidėjų turguje, o kai kurie jau net baigia dėliotis sudėtis kitam sezonui, „Rytas“ sunkiai gali sėstis prie derybų stalo ir kalbėti apie ateitį Vilniuje net ir su turimais žaidėjais. Ir dėl atlyginimų vėlavimo, ir dėl nevykdomų pažadų, ir dėl neaiškios komandos vizijos.

Vasarą iš „Ryto“ gali išsiskirstyti ne tik pagrindiniai komandos žaidėjai. 24sek žiniomis, Lietuvos krepšinio koridoriuose netyla kalbos, kad Vilniaus klubą po sezono gali palikti net ir treneris Dainius Adomaitis, nors šis pernai su „Rytu“ sudarė kontraktą pagal formulę „2+1“.

Gan logiška – kol kiti komandos vadovai svarbiausiomis sezono akimirkomis atostogauja ir nekiša nosies iš kabinetų, visą spaudimą turi pakelti „Ryto“ vyriausiasis treneris, maža to, atsakingas ir už klubo rezultatus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Kalbėtis su turimais žaidėjais ir treneriais bus sudėtinga ne tik dėl nevykdomų įsipareigojimų. 24sek žiniomis, kitą sezoną „Ryto“ biudžetas gali būti dar mažesnis nei šį sezoną.

Paskui Vilniaus komandą velkasi ne tik vėluojantys šio sezono atlyginimai, bet ir senos skolos buvusiems garsiems komandos žaidėjams. Anot įvairių šaltinių, dar didesnė finansinė našta „Ryto“ pečius užgulė dėl skolų įtakingiems asmenims.

24sek šaltinių teigimu, sostinėje po truputį bręsta naujos jėgos, kurios galėtų perimti „Ryto“ klubo valdymą. Tačiau vieni bijo bristi į sudrumstus „Ryto“ vandenis, kuriuose ant dugno susidaręs skolų dumblas, o kiti laukia tinkamo momento ir palankių rinkimų rezultatų.

Klubo situacijai kenkia ir ant teismo stalo nugulusi Alberto Blanco istorija, kurioje kyšo galai dėl galimai „Ryto“ nuslėptų mokesčių ir nelegalaus darbo. Tik nuo teismo malonės gali priklausyti, ar „Rytui“ nebus nurėžti savivaldybės milijonai ir ar klubo vadovai nesulauks laisvės atėmimo bausmės – visos šios sankcijos numatytos įstatymuose.

Koks sutapimas – nors oficialiai tiek D.Gudelis, tiek A.Guoga atsistatydino iš pareigų dėl konfrontacijos su „B tribūna“, abukart prieš jų atsistatydinimo pareiškimus 15min publikavo istoriją apie buvusio klubo asistento A.Blanco bylą dėl „Ryto“ galimai nuslėptų mokesčių. 24sek žiniomis, valstybės institucijos įdėmiai seka, kaip išsirutulios pirminis jų ginčas teisme dėl darbo inspekcijos nutarimo.

Blogiausia, kad Vilniaus savivaldybės atstovai, bent jau teikdami informaciją žiniasklaidai, mažai ką nutuokia apie „Ryto“ finansinę padėtį. Kai 24sek teiravosi savivaldybės apie klubo finansus sausio-vasario mėnesiais, oficialiai sulaukė atsakymo kreiptis į klubo vadovus.

Kita vertus, ko gero, tai tėra pėdsakų mėtymas, nes, 24sek šaltinių teigimu, dabar jau buvusiam Vilniaus vicemerui Linui Kvedaravičiui jau kurį laiką buvo strateguojama pozicija „Ryto“ vadovybėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Gudelis, Linas Kleiza ir Julius Sarapinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Gudelis, Linas Kleiza ir Julius Sarapinas

Vadovai – kas sau

Sunkiu komandai laikotarpiu „Ryto“ viršūnėse trūksta vienybės ir atsidavimo komandai.

24sek žiniomis, pagrindinis klubo akcininkas Darius Gudelis dar nuo sezono pradžios bando parduoti „Ryto“ dalis.

Po džiaugsmingo KMT finalo, kai iš generalinio direktoriaus pareigų žiemą atsistatydinęs pagrindinis klubo akcininkas kėlė į viršų taurę, „Ryto“ stovykloje D.Gudelio niekas nebematė.

Klubui svarbiu metu „Ryto“ biure ne kartą trūko ir Lino Kleizos.

Pavyzdžiui, „Ryto“ sporto direktorius buvo išvykęs atostogauti į Dubajų klubui svarbiausiomis savaitėmis, kai Belgrade su „Partizan“ ir Vilniuje su „Monaco“ buvo kaunamasi dėl svarbiausio sezono tikslo – patekimo į Europos taurės ketvirtfinalį.

Dar sykį atostogų L.Kleiza buvo išvykęs į Tailandą prieš keletą savaičių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza

L.Kleizos prie „Ryto“ nebuvo ne tik per svarbiausias sezono rungtynes, bet ir kartais sprendžiant reikšmingus strateginius klausimus. Vienas klubo vadovų neretai tiesiog pradingdavo.

24sek šaltiniai pasakoja, kad L.Kleiza vis dar yra labiau krepšininkas nei klubo vadovas, kuris labiau remiasi emocijomis ir gyvena žaidėjo režimu, nei kruopščiai ir racionaliai atlieka vadovybės funkcijas. Galbūt tai lemia tokį jo banguojantį indėlį į klubo gyvavimą.

Maža to, svarbiausi „Ryto“ viršūnių žmonės sunkiai randa bendrą kalbą tarpusavyje. 24sek žiniomis, jie neretai žaidžia vienas kitam už nugaros.

Gal ir nieko keisto prisiminus, kaip 2017-ųjų rudenį A.Guoga reikalavo nušalinti D.Gudelį iš pareigų dėl „Ryto“ sutarties su „MG Baltic“ politinės korupcijos skandalo fone.

Tada po dalininkų susirinkimo L.Kleiza patvirtino, kad klubo dalininkai visiškai pasitiki D.Gudeliu, o vienas jų, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kvietė pasiaiškinti A.Guogą dėl skandalingų pareiškimų.

Kita vertus, tas pats D.Gudelis 2017-2018 m. sezono pabaigoje nebe kartu su L.Kleiza, o su Alberto Blanco konsultavosi dėl galimybės pakeisti tuometinį vyr. trenerį Rimą Kurtinaitį Dainiumi Adomaičiu. 24sek žiniomis, D.Gudelis šiuos ėjimus strategavo be L.Kleizos žinios.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Gudelis ir Rimas Kurtinaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Gudelis ir Rimas Kurtinaitis

Ilgainiui šis klubo viršūnių nepasitikėjimas persidavė ir į aikštę, kur komanda dažnai nebetiki vadovų žodžiais ir nežino, į ką kreiptis probleminiais klausimais.

Nuo gaisro „Ryto“ viršūnėse dūmų baigia užtrokšti ir klubo administracijos nariai. 24sek šaltinių teigimu, iš komandos traukiasi ir ketina trauktis net ir jai lojaliausi klubo darbuotojai. „Ryto“ biure dar yra žmonių, kuriems nuoširdžiai rūpi sostinės klubo organizacija. Tačiau jų įtaka ir turimi įrankiai klube yra per maži klubui sustyguoti.

Atvira liepsna ima gaubti „Rytą“ iš visų pusių.

Panašiai kaip gaisro Paryžiuje metu, aplinkiniams belieka beviltiškai spoksoti į degančią katedrą ir nuogąstauti dėl jos atstatymo.

Panašiai dabar jaučiasi visi tie, kuriems rūpi „Ryto“ klubas.

„B tribūna“ šį sezoną vienintelė drumstė vandenį ir ne sykį viešumoje bandė atvirai kelti klausimą dėl organizacijos vadovų atsakomybės. Bet, 24sek žiniomis, tai pernelyg nereikšminga bendruomenė daliai pagrindinių organizacijos vadovų. Nors viešai „Ryto“ vadovai kalbėjo priešingai, anot šaltinių, dar nuo klubo restruktūrizavimo buvo strateguojamas planas, kaip pastumti „B tribūną“ į užribį ir diegti šeimų palaikymo kultūrą.

Kita vertus, ši vizija taip pat virto tik žodžiais, kadangi nors „Rytas“ deklaruoja šeimos vertybes, klubo sporto direktorius užlipęs ant baro traukia necenzūrines varžovams skirtas skanduotes.

VIDEO: „Ginčas“: Ar Linas Kleiza siautulingam vakarėlyje skandavo „žalia ...“ ir kaip į tai reikia reaguoti?

„Ryto“ organizacijoje gaisras, bet karas su sirgaliais tėra dūmų uždanga. Tikrasis gaisro židinys visai kitur.

Kokia dalis Vilniaus krepšinio katedros liks nenuniokota užgesinus liepsnas?

Neramu, nes turto čia yra.

Ir titulų troškulį apmalšinęs trofėjus su įgyvendintu sezono tikslu Europos taurėje, ir NBA klubų atstovus į sostinę pritraukiantis jaunimas, ir Lietuvos rinktinės treneris, ir ištikima sirgalių tribūna, ir sostinės verslo užnugario potencialas. Tik tam turtui išsaugoti ir vystyti reikia daugiau meilės bei atsakomybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius