Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 22

Gavome malkų nuo belgų, bet kas toliau?

Belgiška pamoka ilgam nutūps į tamsiuosius Lietuvos krepšinio istorijos lapus, kurių vartyti nesinorės niekam, o ypač Dariui Maskoliūnui. Tačiau prie Lietuvos rinktinės vairo debiutavęs 49 metų treneris turi greitai perkrauti žaidimą ir krepšininkų galvas, nes po fiasko Belgijoje mūsų šalies krepšininkų jau pirmadienį laukia kitos rungtynės.
Darius Maskoliūnas
Darius Maskoliūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kiekvienas košmaras turi gerą savybę – kada nors jis baigiasi.

Tik pabaigą ne visada pavyksta iškart nustatyti.

Lietuvos krepšiniui gal ji buvo penktadienį po trijų kėlinių Monse?

Tada belgai mus taršė 68:31.

Niekam nežinomi šeimininkų krepšininkai buvo užsimetę superherojų apsiaustus ir lėkė turbūt į didžiausią pergalę per savo kuklią krepšinio istoriją 86:65.

Po trijų kėlinių belgai buvo pataikę 68 proc. dvitaškių, 46 proc. tritaškių, o kovoje dėl kamuolių su savo žemesniais žaidėjais dominavo 29:19.

Lietuvių skaičiai po trijų kėlinių priminė Steveno Kingo siaubo istorijų detales: 38 proc. dvitaškių, 20 proc. tritaškių, 47 proc. baudų. Ir dar 12 klaidų, kad nebūtų per maža.

Kas įvyko? „Išsigandome belgų“, – ironiškai šyptelėjo Jonas Mačiulis, per savo karjerą Lietuvos rinktinėje tokio pažeminimo dar neregėjęs.

VIDEO: J.Mačiulio komentaras apie rungtynes su Belgijos rinktine

Iš tiesų lietuviai išsigando ne belgų.

Jie išsigando pralaimėjimo belgams.

Mintis, kad galima pralaimėti 39 vietą FIBA reitinge esančiai komandai (Lietuva yra 8 vietoje), paralyžiavo net ramiausius ir labiausiai patyrusius žaidėjus.

Taikliarankis Eimantas Bendžius, visą sezoną taiklia ranka lėmęs ne vieną Vilniaus „Ryto“ pergalę, prametė abu baudos metimus, o paskui dar jo tritaškis net nelietė lanko.

Tomas Dimša debiutavo Lietuvos rinktinėje starto penkete, bet po poros aktyvių prasiveržimų pradėjo nepasitikėti savimi.

Mantas Kalnietis trečią kėlinį pradėjo tokiomis klaidomis, kad pats stvėrėsi už galvos dar būdamas aikštėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Šių trijų žaidėjų plius-minus rodiklis po trijų kėlinių sukosi tarp minus 29-31 taško.

Nedaug geriau sekėsi Lietuvos rinktinės puolėjams Mindaugui Kuzminskui ir Jonui Mačiuliui, kurie neberado patogių progų metimams, o vienintelis atakose varžovus taranavęs Donatas Motiejūnas sunkiai gaudė kvapą ginantis.

„Visiška katastrofa. Susirakino visų smegenys, susirakino rankos”, – po rungtynių sakė M.Kalnietis.

VIDEO: M.Kalnietis: „Vienas žodis - gėda“

D.Maskoliūnas teigė, kad matydamas juodą dieną puolime prašė žaidėjų susitelkti veiksmams gynyboje, bet ten irgi niekas neveikė.

Retinas Obasohanas iš Bambergo „Brose“ klubo atrodė lyg NBA žvaigždė, pelnęs 21 tašką.

34 metų Jonathanas Tabu, vienintelis šios belgų komandos žaidėjas su Eurolygos patirtimi, dabar žaidžiantis Prancūzijos lygoje, per 18 min. sumetė 18 taškų.

Qunetinas Serronas, anksti pražilęs 29 metų belgų įžaidėjas iš Prancūzijos „Strasbourg“ komandos užtikrintai laikė savo rankose žaidimo gijas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Retinas Obasohanas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Retinas Obasohanas

„Klaiku. Gynyboje buvo nesusikalbėjimas. Nors buvome pasirinkę vieną gynybos taktiką, visiškai jos nevykdėme, keitėmės, darėme „step out“ (kilo aukštai po užtvarų), bet viskas vyko ne taip, kaip turėjo būti“, – sakė M.Kalnietis.

Skaudžiausi lietuvių pralaimėjimai

Per Lietuvos krepšinio istoriją būta skaudžių pamokų, nuo jų niekur nedingsi.

1993 metais, po bronzos Barselonos olimpinėse žaidynėse Lietuva atrankos turnyre Vroclave 80:88 gavo nuo baltarusių, susirinkusi panašiai skubotai kaip dabar – kai kurių gerų žaidėjų trūko (Arvydas Sabonis, Artūras Karnišovas), kai kurie žaidė (Šarūnas Marčiulionis, Valdemaras Chomičius), bet sudėtis buvo pakitusi ir į Europos čempionatą nepatekome.

1999 metų Europos čempionate Lietuva turėjo A.Sabonį, bet turnyrą Prancūzijoje pradėjo antausiu nuo čekų (62:78). Tai buvo viena geriausių sudėčių per mūsų šalies krepšinio istoriją su Eurolygos čempionais žalgiriečiais, A.Saboniu, Artūru Karnišovu bei jaunu Šarūnu Jasikevičiumi, tad pralaimėjimas čekams atrodė nesuvokiamas.

Pasakojama, kad net „Sporto“ laikraščio redaktorius nelaukęs rungtynių pradžios paliko eilutę „kai skaitote šį „Sporto“ numerį, lietuviai jau turi pergalę prieš čekus“ ir išėjo namo, paleidęs numerį spausdinti net neįtaręs, kad rezultatas taps atvirkščias.

Tame čempionate Jono Kazlausko treniruojami lietuviai greitai atsigavo ir ėmė traiškyti visus, kol vėl nesuklupo netikėtai ketvirtfinalyje per mačą su kuklesnės sudėties ispanais.

Dar buvo skaudi latviška pamoka per 2001 metų Europos pirmenybes, kurios lietuviams baigėsi labai anksti, nors kovojo ta pati sudėtis, kuri Sidnėjuje sviedė iššūkį JAV rinktinei.

2009 metų Europos čempionatas Lenkijoje buvo labai slogus, kai teko pripažinti lenkų pranašumą, kautis iš visų jėgų su Bulgarija ir galiausiai likti su vienintele pergale bei 5 pralaimėjimais.

2011 metais gavome Kaune nuo makedonų, bet šių pavojingoje sudėtyje buvo bent keturi aukšto lygio žaidėjai.

FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr./Makedonijos krepšininkai džiaugiasi pergale
FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr./Makedonijos krepšininkai džiaugiasi pergale

2012 metų olimpinėje atrankoje pasitaikė pralaimėjimas Nigerijai, bet kortų tai pernelyg nesumaišė.

2013 metų Europos čempionate vos nesudegėme per mačą su bosniais, kai pralaimėjome, bet tai padarėme leistinu taškų santykiu, kad prasmuktume į kitą etapą iš balkaniškos grupės.

Tie patys belgai iškrėtė nemalonų pokštą 2015 metų Europos čempionate Rygoje, kai pagvelbė pergalę su atsarginio teisėjo pagalba.

VIDEO: Incredible! Lojeski's Tip-In Beats Lithuania at the Buzzer! - EuroBasket 2015

Dar buvo visiška griūtis 59:109 prieš Ispaniją Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, bet ten ispanų komanda atrodė labai galinga ir žvaigždėta.

Galima prisiminti ir tai, kad praėjusio pasaulio čempionato atranka prasidėjo nejaukiai, kai po dviejų kėlinių Prštinoje lygiai ėjome su Kosovu nedidelėje dūmais pakvipusioje salėje, bet tie patys E.Bendžius, Arnas Butkevičius ir kiti sugebėjo perlaužti mačą antrojoje pusėje.

2020 metai prasidėjo fiasko, bet ieškant paguodos ženklų šioje istorijoje galima išskirti kelis dalykus.

Lietuvos sirgaliai vėl pasirodė puikiai, susirinkę iš įvairiausių aplink Belgiją esančių valstybių. Didelis būrys atvyko iš Londono, pasak vieno sirgaliaus, automobilyje užtrukę vos pora valandų jau po persikėlimo keltu.

Tomo Balaišio-Sėklos grupės užvedami aistruoliai, tarp kurių buvo ir iš Prancūzijos klubo prilėkęs Edgaras Želionis, talkinęs Lietuvos rinktinei praėjusioje atrankoje, trumpam buvo praradę amą, bet galiausiai jie iš visų jėgų bandė prikelti savo komandą net tada, kai į aikštę buvo sunku žiūrėti.

Lietuvos krepšininkai vyriškai priėmė nesėkmę ir nesislapstė nuo atsakomybės.

D.Maskoliūnas pirmiausia atsiprašė sirgalių, o paskui pripažino: „Sudegėme nuo manęs iki visų kitų kartu.“

VIDEO: D.Maskoliūno komentaras po belgams pralaimėtų rungtynių

„Vienas žodis – gėda“, – nuleidęs akis tarė M.Kalnietis.

„Atleiskite mums už tokias rungtynes. Stengsimės kitas sužaisti geriau“, – sirgalių atsiprašė Donatas Motiejūnas.

VIDEO: D.Motiejūnas apie rungtynes su Belgijos rinktine ir sugrįžimą į rinktinę

Kita treniruotė sekmadienį Vilniuje, o rungtynės – pirmadienį „Siemens“ arenoje, kur lietuvius egzaminuos čekai.

Pastarajame pasaulio krepšinio čempionate jie sukėlė triukšmo, pasiekę ketvirtfinalį.

Komandos lyderio – įžaidėjo iš „Chicago Bulls“ Tomašo Satoransky dabar nebus, Jano Vesely taip pat, bet patikimi žaidėjai Jaromiras Bohačikas, Vojtechas Hrubanas, Martinas Peterka, visi susižaidę Nimburko ČEZ klube, atvyks pasitikėdami savimi.

krepsinionamai.lt/Paskutinis kontrolinis mačas: Lietuva – Čekija. Domantas Sabonis
krepsinionamai.lt/Paskutinis kontrolinis mačas: Lietuva – Čekija. Domantas Sabonis

Bus ir treneris Ronenas Ginzburgas, iš Izraelio kilęs krepšinio specialistas, Čekijoje dirbantis dar nuo 2006 metų ir jau dešimtmetį vadovaujantis ČEZ klubui, su poros metų pertrauka, kai jį buvo ten pakeitęs Kęstutis Kemzūra.

Po pasaulio čempionato į dešimtą vietą FIBA reitinge pakilę čekai kartu su Italija, Vokietija ir Sakartvelu bus vieni iš 2021 metų Europos čempionato šeimininkų, tad jie jau turi kelialapį į finalinį čempionatą.

„To nelabai suprantu, ką čia Čekija veikia šiame lange. Bet taip jau sugalvota. Mes to pakeisti negalime. Galime patys atvažiuoti arba neatvažiuoti. Mes nusprendėme atvažiuoti, žaisti už savo šalį ir kautis su visais iš eilės, kad Lietuva turėtų galimybę žaisti 2021 metų Europos čempionate“, – šią savaitę atvykęs Lietuvos rinktinės stovyklą kalbėjo J.Mačiulis.

Čekai neturi dėl ko varžytis, bet penktadienį įveikė 75:71 namie Daniją ir gali pagadinti kraujo kitoms komandoms.

Lietuva, Belgija ir Danija varžosi dėl likusių dviejų bilietų atrankos C grupėje, o po klaikaus starto Monse ramaus gyvenimo tikėtis neverta.

„Pirmiausia reikia ramiai pasižiūrėti šias rungtynes, o tada parodyti klaidas gynyboje. Laisvi metimai yra laisvi metimai – juos pataikai arba ne. Šiandien nepataikėme. Gal viskas būtų kitaip pasisukę. Bet gynyba buvo skylėta kaip rėtis, – netaupė žodžių D.Maskoliūnas, paklaustas apie galimus pokyčius. – Reikia ruoštis tvirčiau sustovėti.”

Rokas Jokubaitis po Eurolygos rungtynių Vitorijoje prisidės prie rinktinės, vienintelis iš Kauno „Žalgirio“ krepšininkų išleistas į langą šį vasarį. Jam tai būtų debiutas nacionalinėje komandoje.

D.Maskoliūnas sulauks ir asistento Tomo Masiulio, kuris papildys trenerių štabą, taip pat pasukęs prie rinktinės po darbų „Žalgiryje“.

Tad permainų sudėtyje bus, bet dar svarbesni pokyčiai turėtų įvykti krepšininkų ir trenerių galvose – pralaimėjimas belgams buvo itin nemalonus, bet kiekvienas košmaras kažkada baigiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius