Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 23

Šaras prieš Šarą, Sabas prieš Šišką: išrinkite stipriausią visų laikų Lietuvos rinktinę (II)

Septynerios olimpinės žaidynės, keturiolika Europos ir penki pasaulio čempionatai, vienuolika medalių komplektų ir nesuskaičiuojamas emocijų – tiek gerų, tiek blogų – kiekis. Lietuvos krepšinio rinktinė šalyje nepalieka abejingų, bet ar kada susimąstėte, kuri iš jų buvo pati stipriausia? 15min savo skaitytojus kviečia išrinkti geriausią visų laikų Lietuvos nacionalinę komandą.
Geriausios Lietuvos krepšinio rinktinės
Geriausios Lietuvos krepšinio rinktinės / D.Gvildžio montažas / Scanpix / 15min nuotr.

Geriausios visų laikų Lietuvos rinktinės rinkimai jau įsibėgėjo – po pirmųjų akistatų, kovą 15min skaitytojų valia tęsia jau tik keturios komandos.

Pirmajame etape daug intrigos nebuvo – visose keturiose porose nugalėtojai paaiškėjo dideliu ar net triuškinančiu skirtumu.

Įtikinamiausią pergalę pasiekė 2003 m. komanda, surinkusi 92 proc. skaitytojų balsų ir be vargo nukonkuravusi 2015 m. Europos vicečempionus.

1992 m. rinktinė nugalėjo kovoje su 2000 m. komanda surinkusi 75 proc. balsų, 1995 m. ekipa akistatoje su 2010 m. bronziniais pasaulio čempionato prizininkais susišlavė 70 proc. balsų, o 2007 m. komandai 15min skaitytojai skyrė 69 proc. balsų, leidusių nukonkuruoti 1939 m. Europos čempionus.

Pirmojo etapo rezultatus galite išvysti čia.

Pirmajame pusfinalyje į tarpusavio akistatą stos skirtingų kartų komandos – 1992 m. rinktinė su Arvydu Saboniu, Šarūnu Marčiulioniu ir kitais varžysis su 2007 m. ekipa, kuriai atstovavo Šarūnas Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas ir kiti bronziniai Europos čempionato prizininkai.,

Sabo ir Šaro bei kito Šaro ir Šiškos į priekį vestos komandos susiduria ir antrajame pusfinalyje – 1995 m. Lietuvos garbę gynę vyrai meta pirštinę 2003 m. žemyno pirmenybių nugalėtojams.

Dvi daugiausiai balsų surinkusios komandos varžysis finale, kuriame Jūs nuspręsite, kuri komanda verta vadintis stipriausia visų laikų Lietuvos krepšinio rinktine.

Pateikiame pusfinalių poras su trumpais rinktinių aprašymais ir jų pasiekimais. Balsuoti galite po kiekvienos poros pristatymais.

1992 metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (laisvalaikio apranga)
1992 metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (laisvalaikio apranga)

1992 m. rinktinė – Barselonos olimpinių žaidynių bronzinė prizininkė

Lyderiai: Arvydas Sabonis (23,9 tšk.), Šarūnas Marčiulionis (23,4 tšk.), Rimas Kurtinaitis (16,3 tšk.), Artūras Karnišovas (11,2 tšk.).

Kiti žaidėjai: Valdemaras Chomičius, Gintaras Krapikas, Sergejus Jovaiša, Gintaras Einikis, Arūnas Visockas, Romanas Brazdauskis, Alvydas Pazdrazdis, Darius Dimavičius.

Vyr. treneris: Vladas Garastas

Pergalės – pralaimėjimai: 6-2

Pirmoji Lietuvos rinktinė po nepriklausomybės atgavimo, savo užtikrintu žaidimu ir spalvingais marškinėliais pavergusi ne tik tautiečių, bet ir kitų šalių krepšinio aistruolių širdis.

Šalies krepšinio banginių Arvydo Sabonio ir Šarūno Marčiulionio vedama komanda grupių etape nusileido Sovietų Sąjungos šalių žaidėjų pagrindu sudarytai Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) rinktinei (80:92), bet sugebėjo jai atsirevanšuoti svarbiausiose turnyro rungtynėse.

Pusfinalyje jėgų sutaupę ir JAV „Svajonių komandai“ 76:127 pralaimėję Vlado Garasto auklėtiniai mače dėl trečiosios vietos dramatiškai 82:78 atsirevanšavo principiniams priešams NVS ekipai ir iškovojo pirmąjį olimpinį medalį Lietuvos krepšinio istorijoje.

Apie „kita svajonių komanda“ pramintos rinktinės kelią link medalių po kelių dešimtmečių buvo sukurtas ir filmas.

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius triumfuoja po iškovotos bronzos Europos čempionate
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius triumfuoja po iškovotos bronzos Europos čempionate

2007 m. rinktinė – Europos čempionato bronzinė prizininkė

Lyderiai: Ramūnas Šiškauskas (13,8 tšk.), Darius Songaila (11,2 tšk.), Šarūnas Jasikevičius (10,4 tšk.), Rimantas Kaukėnas (10,1 tšk.), Linas Kleiza (9,9 tšk.).

Kiti žaidėjai: Kšištofas Lavrinovičius, Darjušas Lavrinovičius, Simas Jasaitis, Robertas Javtokas, Jonas Mačiulis, Giedrius Gustas, Paulius Jankūnas.

Vyr. treneris: Ramūnas Butautas

Pergalės – pralaimėjimai: 8-1

Po kelių nesėkmingų čempionatų 2005 ir 2006 m., kuriuose lietuviams trūko tai vienos, tai kitos žvaigždės, 2007-aisiais Lietuvos rinktinė į Ispaniją išvažiavo beveik stipriausios sudėties – trūko tik Achilo sausgyslės traumą sezono pradžioje patyrusio Arvydo Macijausko.

Lietuviai lyg tanku pravažiavo per pirmuosius du čempionato etapus, kuriuose šešias pergales pasiekė vid. 13,3 taško skirtumu, šiek tiek problemų turėdami tik prieš vokiečius ir italus, o ketvirtfinalio trileryje 74:72 sudaužė kroatų viltis.

Deja, pirmame čempionate rinktinei vadovavusio Ramūno Butauto komandą pusfinalyje sustabdė būsimieji Europos čempionai rusai – nepaisant Ramūno Šiškausko 30 taškų pasirodymo, lietuviai suklupo 74:86, tačiau atsitiesė mažajame finale, 78:69 nugalėdami Graikiją.

Vieną geriausių čempionatų rinktinės gretose sužaidęs R.Šiškauskas buvo išrinktas į simbolinį turnyro penketą.

2007 m. rinktinės pagrindu buvo sudaryta ir 2008 m. komanda, besivaržiusi Pekino olimpinėse žaidynėse.

Jas lietuviai pradėjo keturiomis pergalėmis iš eilės ir pateko į pusfinalį, bet jame krito, 86:91 nusileidę galingajai Ispanijai. Mažajame finale R.Butauto auklėtiniams taip pat pritrūko jėgų – 75:87 nusileista Argentinai.

Toje rinktinėje, kurioje dėl prieš pat žaidynes patirtos traumos nebuvo D.Songailos, vis svarbesnį vaidmenį gavo L.Kleiza, pelnydavęs po 11,2 taško ir rezultatyvumu pralenkęs R.Šiškauską (11,1 tšk.). Ryškus komandos lyderis Pekine buvo Šaras, rinkęs po 13 taškų per mačą.

Euroleague.net nuotr./Šarūnas Marčiulionis
Euroleague.net nuotr./Šarūnas Marčiulionis

1995 m. rinktinė – Europos vicečempionė

Lyderiai: Šarūnas Marčiulionis (23,7 tšk.), Arvydas Sabonis (22 tšk.), Artūras Karnišovas (17,9 tšk.).

Kiti žaidėjai: Rimas Kurtinaitis, Gintaras Einikis, Saulius Štombergas, Valdemaras Chomičius, Arūnas Visockas, Darius Lukminas, Mindaugas Timinskas, Gvidonas Markevičius, Gintaras Krapikas.

Vyr. treneris: Vladas Garastas

Pergalės – pralaimėjimai: 7-2

Apmaudžiai nepatekusi į 1993 m. Europos čempionatą, o dėl to nežaidusi ir po metų vykusiose planetos pirmenybėse, Lietuvos rinktinė į elitą sugrįžo su trenksmu.

Trijų banginių (Š.Marčiulionio, A.Sabonio ir A.Karnišovo), rinkusių beveik 75 proc. komandos taškų, vedama rinktinė grupių etape nusileido tik Jugoslavijai (61:70), o ketvirtfinalyje ir pusfinalyje nugalėjo galingas Rusijos (82:71) ir Kroatijos (90:80) nacionalines komandas.

Finalą ir revanšo siekį prieš jugoslavus daugelis lietuvių atsimins amžinai – fantastiškai žaidusio ir naudingiausiu turnyro žaidėju pripažinto Š.Marčiulionio, lemiamose rungtynėse pelniusio 32 taškus, vedami lietuviai po pirmosios rungtynių pusės pirmavo, bet antroje nesugebėjo sulaikyti karjeros mačą sužaidusio Aleksandro Džordževičiaus.

Serbų snaiperis pelnė 41 tašką, o emocingai į teisėjų, ypač amerikiečio George'o Toliverio, švilpukus reagavę lietuviai vienu metu net buvo palikę aikštę ir ant parketo sugrįžo tik įkalbėti varžovų, tarp jų – ir A.Džordževičiaus. Galiausiai, finalas pralaimėtas 90:96.

Be turnyro MVP tapusio Š.Marčiulionio, į simbolinį penketą pateko ir A.Sabonis.

1995 m. rinktinės pagrindu buvo sudaryta ir 1996 m. komanda, iškovojusi bronzą Atlantos olimpinėse žaidynėse. Tiesa, jose jau geso traumų iškamuoto Š.Marčiulionio žvaigždė – link karjeros pabaigos artėjusio gynėjo rezultatyvumas Atlantoje sumenko iki 11,2 taško.

„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė
„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė

2003 m. rinktinė – Europos čempionė

Lyderiai: Arvydas Macijauskas (15,8 tšk.), Ramūnas Šiškauskas (14,8 tšk.), Šarūnas Jasikevičius (14 tšk.), Saulius Štombergas (14 tšk.), Eurelijus Žukauskas (10,2 tšk.).

Kiti žaidėjai: Darius Songaila, Kšištofas Lavrinovičius, Donatas Slanina, Mindaugas Žukauskas, Dainius Šalenga, Virginijus Praškevičius, Giedrius Gustas.

Vyr. treneris: Antanas Sireika

Pergalės – pralaimėjimai: 6-0

Komanda, po 64 metų pertraukos sugrąžinusi į Lietuvą Europos čempionų taurę ir į euforiją panardinusi tris milijonus krepšinio sirgalių.

Dviem metais anksčiau fiasko Europos čempionate Turkijoje patyrusios komandos vairą perėmė Antanas Sireika, o į priekį ją vedė perimetro žaidėjų ketvertas – Eurolygos čempionu prieš kelis mėnesius pirmąsyk tapęs Šarūnas Jasikevičius, Vilniaus „Lietuvos ryte“ subrandinti ir sparnus į elitinius žemyno klubus jau kėlę Arvydas Macijauskas ir Ramūnas Šiškauskas bei patyręs rinktinės kapitonas Saulius Štombergas.

Lietuviai turnyrą pradėjo sudėtingai, tik po pratęsimo ir kosminio Maco tritaškio nuo lentos palaužę Latviją, bet vėliau jų negalėjo sustabdyti niekas.

Ketvirtfinalyje A.Sireikos kariauna 98:82 susitvarkė su Serbijos ir Juodkalnijos krepšininkais, pusfinalyje dramatiškai 74:70 palaužė Prancūziją, o finale 93:84 nokautavo Pau Gasolio vedamą Ispaniją.

Šaras atsiėmė turnyro MVP prizą, o kartu su juo į simbolinį penketą pateko ir S.Štombergas.

2003 m. rinktinės pagrindu buvo sudaryta ir 2004 m. komanda, dalyvavusi Atėnų olimpinėse žaidynėse. Jose lietuviai pirmą kartą nugalėjo iš NBA žaidėjų sudarytą JAV rinktinę (94:90), bet galiausiai suklupo prieš italus pusfinalyje (90:100) ir liko ketvirtoje pozicijoje.

Atėnuose Lietuvos rinktinės lyderiai buvo tie patys – A.Macijauskas (15,9 tšk.), Š.Jasikevičius (14,1 tšk.), S.Štombergas (12,5 tšk.) ir R.Šiškauskas (12,3 tšk.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius