-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 29

Artūrui Gudaičiui – Gintaro Krapiko patarimai dėl NBA ir daugiau numatytų minučių

Kauno „Žalgirio“ komandos vyriausias treneris Gintaras Krapikas buvo vienas tų, kuris aktyviai stebėjo, kaip NBA naujokų biržoje pasisuks Artūro Gudaičio likimas. Lietuvos čempionų treneris apsidžiaugė, kad „Žalgirio“ komandoje du sezonus praleidęs jaunasis krepšininkas sulaukė „Philadelphia 76ers“ šaukimo.
Gintaras Krapikas
Gintaras Krapikas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

G.Krapiko teigimu ir dabar NBA lygoje yra žaidėjų, kuriuos A.Gudaitis pranoktų savo sugebėjimais, tačiau jeigu jis nori užimti svarbų vaidmenį stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje, jam dar reikia tobulinti žaidimą Europoje. 

G.Krapikas tiki, kad geriausia tai bus daryti jo vadovaujamoje Kauno „Žalgirio“ komandoje. 

– Kaip reagavote, kai A.Gudaitį antrajame NBA naujokų biržos rate pasirinko „Philadelphia 76ers“?

– Šiuo atveju nebuvo labai svarbu kurioje fazėje jis bus pasirinktas. Tai tik parodo, kad per paskutiniuosius porą metų, kai jis buvo Kauno „Žalgirio“ komandoje, Artūras atliko gerą darbą. Tai yra ir jam pačiam, ir mūsų sistemai didžiulis įvertinimas. Žinoma, kai jie buvo ten vietoje, žinojo daugiau. Kaip sakoma, buvo padėję ranką ant pulso, ir gal tikėjosi kad anksčiau jį pakvies, bet aš šito jau nežinau. Man tai jau antraeilis dalykas. Svarbiausia, kad jis savo pavardę išgirdo. Aišku, jį pasirinko komanda, kuri savo sudėtyje jau turi daug aukštų žmonių ir dar jų prisirinko. Tai aš galvoju, kad jo galimybės iš karto pasirodyti NBA būtų nelogiškos. 

ESPN/Artūras Gudaitis
ESPN/Artūras Gudaitis

– Ar šis kvietimas NBA naujokų biržoje, apsilankymai NBA komandose, gali turėti įtakos tolesnei jo karjerai?

– Vienareikšmiai. Tu jau atkreipi visų NBA komandų dėmesį. Ir ne tik jų. Taip pat ir specialistų žvilgsnius. Tave jau žino. Kitas dalykas, kad pasirodant ten vienai ar kitai komandai, tau pasako ko dar trūksta. Kaip reikėtų tobulėti toliau. Ko tikrai reikia, kad turėtum realią galimybę ten sportuoti. Žinot, savo kieme pranašas nebūsi. Kai vietiniai treneriai kažką tau sako, tai galbūt atrodo ne taip įtikinamai. Bet kai pasako žmonės ten, atrodo, kad tai yra absoliuti tiesa ir to reikia laikytis. Aš galvoju, kad tai labai svarbu. Ir tikiuosi jam pasakys ar pasakė, ko trūksta, ką reikia tobulinti, kokios jo perspektyvos. Viskas tampa aiškiau, kai žaidėjas grįžta žinodamas, ko jam dar tikrai reikia. 

– Pats Artūras sako, kad jam dar anksti žaisti NBA. Filadelfijos komandos nuomonė tokia pati. Jūs šalia jo buvote jau porą metų. Irgi puikiai viską matote. Kokia jūsų nuomonės šiuo klausimu? 

– Na žinote, kartais ir ne tokie žaidėjai ten žaidžia. Ne tokio potencialo ir ne tokių galimybių. Ir šiuo momentu Artūras Gudaitis vietoje kai kurių ten tikrai galėtų būti. Bet nesinorėtų, kad jis ten nueitų vien su ta mintimi, kad ten teks sėdėti ir migruoti tarp antrinės lygos ir kažkurios komandos. O, kad jis būtų žaidėjas, kuris jau kažkokią rolę komandoje vaidina, tam šiek tiek dar trūksta. Juolab, kad jis tikrai į to aukščiausio lygio krepšinį atėjo visai neseniai. Ir plius prieš dvejus metus atėjo į „Žalgirį“, kuriame ilgą laikotarpį jame net nežaidė, nes turėjo traumą, kurią reikėjo gydyti. 

Aš puikiai įsivaizduoju, kad Artūras truputėlį liko gal nepatenkintas tomis minutėmis, kurias jis žaidė finaliniame etape. Bet čia nieko asmeniško prieš žaidėją, o grynai žiūrint į komandinį rezultatą.  

Ir čia tikrai yra didžiulė padėka ir medikams, ir mūsų „Žalgirio“ komandos fizinio rengimo treneriams, kad jie sugebėjo jam padėti susitvarkyti su tomis negandomis ir jis galėjo parodyti tą potencialą, kurį jis turi. Ir jis jį parodė.

Aišku, visada norisi daugiau. Finaliniame etape norėjosi tiek jam, tiek man, kad jis parodytų daugiau. Bet aš irgi esu treneris, kuris neturi dešimčių pasiūlymų. Man labai svarbus yra komandos rezultatas. Aš negaliu padaryti laimingais 14-a turimų žaidėjų. Vis tik tuo momentu, toje fazėje žaidžia tie žaidėjai, kurie duoda didžiausią naudą.

Aš puikiai įsivaizduoju, kad Artūras truputėlį liko gal nepatenkintas tomis minutėmis, kurias jis žaidė finaliniame etape. Bet čia nieko asmeniško prieš žaidėją, o grynai žiūrint į komandinį rezultatą.  

– Galite pasakyti savo nuomonę, kokie yra A.Gudaičio privalumai ir trūkumai? 

– Prie savo ūgio ir tokio tvirto sudėjimo, tai yra nežmoniškai atletiškas žaidėjas. Greitas, šoklus, staigus. O čia yra pagrindinė bazė tapti geru žaidėju. Galvoju, kad tuos judesius, kuriuos turi vidurio puolėjas, jis turi stabilizuoti. Aš manau, kad jį šiek tiek išmušė iš vėžių tas spaudimas prieš naujokų biržą. Kai agentai ėmė klausinėti, ar jis gali žaisti ketvirtu numeriu, ar jis gali įmesti iš toli. Aš galvoju, kad viską reiktų daryti palaipsniui.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Trakų rajone – prabangus LKL sezono uždarymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Š.Jasikevičius ir G.Krapikas

Visų pirma, stabilizuoti savo veiksmus po krepšiu, kur jis vis tiek dar yra stipriausias. O paskiau paraleliai žengti toliau. Jis turi tikrai neblogą metimą. Ir su tuo bus dirbama toliau. Tik galvoju, kad viską reikia daryti palaipsniui. Neužsigriebti to per didelio kąsnio, nes visko neapžiosi. Tik užtvirtinus pirminius savo kaip vidurio puolėjo judesius, reikia plėsti savo arsenalą. 

– Dabar šis laikotarpis yra ypač svarbus Artūrui. Artėjantis sezonas, galbūt dar kiti metai. Ar „Žalgiris“ yra ta komanda, kurioje jis geriausiai tobulėtų ir galiausiai galėtų praverti NBA duris?

– Aš galvoju, kad tai būtų ta komanda. Yra galimybė žaisti aukščiausiame lygyje. Mes turime labai gerbtiną žaidėją Robertą Javtoką, kuris kitą sezoną bus dar labiau patyręs. Nenoriu naudoti žodžio senesnis. Sakau dar labiau patyręs.

Artūrui būtų tikrai didžiulė galimybė žaisti daug minučių. Svarbiausia, kad jis išliktų sveikas. Ir antras dalykas, kad jis tikrai norėtų ir tikėtų, kad tai yra komanda, kurioje jis tikrai gali tobulėti. Bet aš manau, kad mes apie tai su juo būtinai pasikalbėsime.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius