Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 29

Grėsmingoji haka įspūdingesnė už pirmąjį Lietuvos rinktinės varžovą

Lietuvos krepšinio rinktinė startuoja. Trečiadienį Klaipėdoje nacionalinė komanda pradeda draugiškų rungtynių ciklą. Pirmasis varžovas – Naujoji Zelandija. Tačiau garsusis maorių genties šokis, tapęs Naujosios Zelandijos vizitine kortele, ko gero, įspūdingesnis nei pati Naujosios Zelandijos krepšinio rinktinė. Šią besiruošiančią Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atrankai buvo patiesusi net iš LKL žaidėjų surinkta komanda.
Tradicinis šokis
Tradicinis šokis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinė trečiadienį pradeda draugiškų rungtynių ciklą.
  • Pirmasis varžovas – Naujoji Zelandija.
  • Klaipėdoje rungtynės prasidės 18.20 val.
  • Rungtynes tiesiogiai transliuos LRT.

Naujoji Zelandija FIBA reitinge užima 21-ąją vietą. Kai FIFA reitinguose tai būtų garbinga pozicija, krepšinyje tai yra tik šiek tiek aukščiau už Venesuelą, Tunisą, Nigeriją ar Didžiąją Britaniją – tarptautinio krepšinio nykštukus.

Tiesa, kitaip nei lietuviai, Naujosios Zelandijos krepšininkai jau išsivalė rūdis ir artėja prie savo formos piko. Liepos 5-10 dienomis Filipinuose Naujoji Zelandija kovos dėl kelialapio į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Ten dėl vienintelio bilieto su zelandais dar stumdysis Prancūzija, Turkija, Senegalas, Kanada ir šeimininkai Filipinai. Šioje šešių komandų grupėje Naujosios Zelandijos galimybės laimėti atranką vertinamos geriau tik už Senegalo rinktinę.

Kita vertus, kai trečiadienį olimpinė Lietuvos krepšinio rinktinė pirmą kartą ištrūks iš Palangos stadiono ir pajūrio arenos, Naujoji Zelandija Europos vicečempionus pasitinka jau prieš 20 dienų pradėjusi pasiruošimą Rio atrankai.

LKL žaidėjų pamoka

„Instagram“ nuotr./LKL žaidėjų rinktinė įveikė Naująją Zelandiją
„Instagram“ nuotr./LKL žaidėjų rinktinė įveikė Naująją Zelandiją

Zelandai šiemet draugiškų rungtynių ciklą pradėjo užtikrintai: turnyre Kinijoje 80:65 nugalėjo Baltarusiją, 73:68 pranoko Japoniją, o į pusfinalį pateko nušluodama kinus 98:74.

Bet tada Naujajai Zelandijai kelią pastojo Lietuva. Ne, ne ta su geriausiais šalies krepšininkais, kuriuos pakvietė Jonas Kazlauskas. Naujoji Zelandija atsitrenkė į „Lietuva-2“ pasivadinusios komandos sieną, suformuotą iš LKL komandų žaidėjų.

Lietuviai nugalėjo Naująją Zelandiją 80:65, o rezultatyviausiai nugalėtojų gretose žaidė Utenos „Juventus“ puolėjas Edgaras Želionis, pelnęs 25 taškus. Lietuvos komandos varžovai liko už nugaros jau nuo pirmųjų minučių.

Aprangas su užrašu „Lietuva“ dar vilkėjo „Lietkabelio“, „Dzūkijos“, „Šiaulių“, „Nevėžio“ ir užsienio ekipose praėjusį sezoną rungtyniavę krepšininkai, kaip Arnas Labuckas, Gintaras Leonavičius, Darius Gvezdauskas, Ovidijus Varanauskas, Giedrius Staniulis, Rolandas Alijevas ir kiti.

8 iš 12 rinktinės žaidėjų rungtyniauja Naujojoje Zelandijoje.

„Realybės patikrinimas, – atsiduso Naujosios Zelandijos rinktinės treneris Paulas Henare'as. – Susitikome prieš gerai sustyguotą bei užsivedusią komandą ir neatlaikėme iššūkio. Mums tai gera pamoka, kuri parodo, kad mūsų laukia ilgas kelias“.

Po pralaimėjimo Naujoji Zelandija atsitiesė 90:84 rungtynėse dėl trečiosios vietos dar sykį pranokdama Kiniją.

Iš Kinijos persikėlę į Rygą, Naujosios Zelandijos krepšininkai ketvirtajame kėlinyje išbarstė 10 taškų pranašumą ir krito prieš Iraną 72:75. Nepraėjus nė parai Naująją Zelandiją skaudžiai pamokė latviai – 84:55.

„Kuo toliau, tuo sunkiau, o jau po dviejų dienų žaisime prieš trečią pasaulio komandą jų aikštėje. Neturime pasirinkimo – turime mokytis. Ir greitai“, – po pralaimėjimo Rygoje jau galvodamas apie mačą Klaipėdoje nerimavo P.Henare'as.

Į uostamiestį svečiai atvyksta jau paskelbę galutinę sudėtį. 8 iš 12 žaidėjų rungtyniauja Naujojoje Zelandijoje.

Sunkusis krašto puolėjas Tomas Abercrombie'is Izmiro „Karšiyaka“ gretose Turkijoje per 29 minutes pelnė vid. 10,2 taško. Gynėjas Isaacas Fotu dvyliktoje Ispanijos komandoje (Saragosos CAI) per 22 minutes rinko vid. 8,5 taško. Gynėjas Tai'us Websteris NCAA renka vid. 10,1 taško. Robas Loe rungtyniauja Belgijoje.

Naujosios Zelandijos dvyliktukas atrodo taip:

Žaidėjas Duomenys Komanda
Tomas Abercrombie'is 29 m., 198 cm, puolėjas Izmiro „Karšiyaka“ (Turkija)
BJ Anthony 28 m., 198 cm, puolėjas „Wellington Saints“ (Naujoji Zelandija)
Everardas Bartlettas 29 m., 193 cm, gynėjas „Southland Sharks“ (NZ)
Isaacas Fotu 22 m., 203 cm, puolėjas Saragosos CAI (Ispanija)
Shea Ili 23 m., 183 cm, gynėjas „Wellington Saints“ (NZ)
Michaelas Karena 22 m., 208 cm, centras „Catenbury Rams“ (NZ)
Robas Loe 24 m., 211 cm, centras „Lumburg United“ (Belgija)
Jordanas Ngatai 23 m., 195 cm, puolėjas „Taranaki MountainAirs“ (NZ)
Derone'as Raukawa 21 m., 181 cm, gynėjas „Southland Sharks“ (NZ)
Mika Vukona 34 m., 198 cm, puolėjas „Supercity Rangers“ (NZ)
Corey Websteris 27 m., 188 cm, gynėjas „Supercity Rangers“ (NZ)
Tai'us Websteris 20 m., 193 cm, gynėjas „Nebraska Cornhuskers“ (NCAA)

Klaipėdiečiai masina žiūrovus į „Švyturio“ areną – joje prieš ginčo kamuolį vietiniai tikrai pamatys legendinę haką.

Ir ji, ko gero, įdomesnė nei lietuvių laukiantis varžovas.

VIDEO: Haka šokis prieš dvikovą su Lietuvos rinktine

Krepšinis su regbio elementais

Lietuviams nebus kada snausti. Zelandai, visai kaip ir australai, garsėja grubiu žaidimu ties pražangos riba. Tad „Švyturio“ arenoje laukia krepšinis su regbio elementais.

Pastarąjį kartą Lietuvos ir Naujosios Zelandijos rinktinės susitiko 2014-ųjų pasaulio čempionato aštuntfinalyje. Po dramatiškos kovos Jonas Valančiūnas išplėšė Lietuvai sunkią pergalę 76:71. „Toronto Raptors“ aukštaūgio sąskaitoje tada buvo 22 taškai, 13 atkovotų kamuolių ir 35 naudingumo balai.

Rungtynės raitantis ant Barselonos parketo anksčiau laiko baigėsi Simui Jasaičiui. Puolėjas gavo tokį stiprų smūgį į šonkaulius, kad ilgai negalėjo pakilti nuo žemės. Jonui Mačiuliui varžovai prakirto antakį – žaizdą teko siūti.

Tas pats J.Valančiūnas 2014-aisiais gelbėjo Lietuvą ir draugiškame susitikime su Naująja Zelandija. Iki 37-osios minutės lietuviai Kaune vijosi svečius, kol pačiupo ir palaužė 85:79. Vien ketvirtajame kėlinyje J.Valančiūnas pelnė 15 iš visų 19-os savo taškų.

Kitokios užduotys

VIDEO: Naujosios Zelandijos rinktinės haka šokis

Jonas Kazlauskas tada pyko dėl katastrofiškos kovos dėl atšokusių kamuolių ir nenusiteikimo. Susitelkti pirmajam kontroliniam mūšiui praradus rungtynių ritmą nelengva, bet šiuo metu stovykloje yra būrys žaidėjų, kurie privalo kuo greičiau įrodyti savo vertę.

Pirmosiose kontrolinėse rungtynėse Lietuva versis be mažiausiai šešių kandidatų: Jono Valančiūno, Donato Motiejūno, Domanto Sabonio, Jono Mačiulio, Manto Kalniečio ir Pauliaus Jankūno.

Todėl, teoriškai, J.Kazlauskui net nereikės palikti kažkurių krepšininkų ant suolo. Rinktinės dvyliktukas mače su Naująja Zelandija turėtų atrodyti taip:

Įžaidėjai: Mindaugas Girdžiūnas, Vaidas Kariniauskas, Adas Juškevičius
Atakuojantys gynėjai: Renaldas Seibutis, Artūras Milaknis, Rokas Giedraitis
Lengvieji krašto puolėjai: Deividas Gailius, Marius Grigonis
Sunkieji krašto puolėjai: Mindaugas Kuzminskas, Edgaras Ulanovas
Vidurio puolėjai: Antanas Kavaliauskas, Robertas Javtokas

Ne savo pozicijose turės žaisti lengvieji krašto puolėjai Mindaugas Kuzminskas ir, ko gero, Edgaras Ulanovas.

Kadangi Paulius Jankūnas prie Lietuvos rinktinės prisijungs tik rungtynių dieną, Donatas Motiejūnas dar nėra tikras, ar žais Rio, o Domantas Sabonis baigia tvarkyti NBA naujokų biržos reikalus už Atlanto, rinktinė liko be tikrų sunkiųjų krašto puolėjų.

Kita vertus, Naujoji Zelandija garsėja mobiliu žaidimu, todėl žemo penketo strategija taps naudingu J.Kazlausko eksperimentu.

Bet treneris didžiausią dėmesį skirs įžaidėjams ir debiutantams: Mindaugui Girdžiūnui, Vaidui Kariniauskui, Edgarui Ulanovui bei Mariui Grigoniui.

„Šiam etapui mūsų komandų tikslai yra skirtingi. Abi būsimos varžovės – ir Naujoji Zelandija, ir Tunisas – ruošiasi atrankai į olimpines žaidynes. Jos yra žymiai tolimesniame pasirengimo etape. Tačiau mums svarbiausia kuo greičiau pradėti rungtyniauti po kelių dienų treniruočių. Svarbu patikrinti žaidėjus, kurie pretenduoja į komandą. Kad jie pasijaustų nešantys pagrindinį krūvį, kai už jų nugaros nėra pagrindinių žaidėjų, kad parodytų savo tikrąjį veidą”, – kalbėjo J.Kazlausko asistentas Gintaras Krapikas.

Lietuvoje rinktinė sužais tik pusę draugiškų rungtynių – šešias. Visi kiti testai laukia Ispanijoje, Argentinoje ir Brazilijoje. Todėl klaipėdiečiams vertėtų susirinkti į „Švyturio“ areną ne tik dėl hakos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius