Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 06

Į Ispaniją penkiolikos išvykęs Lietuvos krepšinio talentas skina sėkmingo sprendimo vaisius

Būdamas penkiolikos Tadas Sedekerskis suprato, kad Lietuvos krepšinio mokyklose jam darosi ankšta. Nepilnametis paliko namus Nidoje, vienas išvyko į Vitoriją ir dabar skina sėkmingo sprendimo vaisius. Žinomai Vitorijos „Laboral Kutxa“ komandai priklausantis puolėjas septyniolikos debiutavo Ispanijos aukščiausioje lygoje. Pirmųjų taškų dar turės palaukti, bet Tadas yra laikomas vienu perspektyviausių 1998 m. gim. Europos krepšininkų.
Tadas Sedekerskis.
Sutiktuvių akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Klaipėdos Vlado Knašiaus  krepšinio mokyklos auklėtinis ant savo stalo turėjo ir kitų Ispanijos turtingųjų – „Barcelona“ bei Madrido „Real“ pasiūlymus. Bet jaunasis krepšininkas garsiais vardais nesusigundė.

Jis išvyko į baskų sostinę Vitoriją, apsigyveno viename bute kartu su bendraamžiais iš Latvijos, Serbijos, Slovėnijos bei Ispanijos ir vos spėja suktis iš treniruotės į treniruotę.

„Savaitės užimtumas – nežmoniškas. Kartais būna labai sunku. Juk dar prisideda mokykla“, – 24sek.lt pasakojo T.Sedekerskis.

Universalus 203 cm ūgio krepšininkas Ispanijoje net neturi kada pagalvoti apie namų ilgesį. Pačioje Lietuvoje tekdavo ir nosį pakrapštyti – treniruotės vykdavo kartą per dieną, kai Vitorijoje T.Sedekerskio tobulėjimą prižiūri ne tik dvi treniruotes per dieną rengiantis komandos treneris, bet ir asmeniniai fizinio rengimo bei individualaus meistriškumo treneriai.

FIBA nuotr./Tadas Sedekerskis
FIBA nuotr./Tadas Sedekerskis

Didžiulis darbas ir sprendimas vykti į Ispaniją atsipirko. „Laboral Kutxa“ treneris Ibonas Navarro pasitikėjo lietuviu ir išleido jį aikštę trejose rungtynėse.

Taškų T.Sedekerskis Ispanijos aukščiausioje lygoje nepelnė, tačiau jis tiki, kad ateityje jam pavyks įsitvirtinti pagrindinėje „Laboral Kutxa“ komandoje.

„Man dar dirbti ir dirbti. Bet po truputį, gal po metų, gal greičiau, manau, man tikrai pavyks tai pasiekti“, – pasakojo trečiosios Ispanijos lygos komandoje su vyrais žaidžiantis T.Sedekerskis.

Interviu 24sek.lt bronzą iš Europos aštuoniolikmečių čempionato parsivežęs T.Sedekerskis pasakojo apie Lietuvos ir Vitorijos krepšinio mokyklų skirtumus, „Barcelona“ ir „Real“ pasiūlymus, ispanišką gyvenimo ritmą bei ateities planus.

Tado Sedekerskio statistika 2014-2015 m.
Vitorijos „Laboral Kutxa“ 3 rungtynės, 20 minučių, 0 taškų
„Araberri“ (3-ia Ispanijos lyga) 8,9 tšk. (53,2 proc. met.), 3,5 atk. kam., 1,1 rez. perd. per 23 min.
Lietuvos rinktinė (U18 čempionatas) 12,6 tšk. (47,5 proc. dvit., 27,8 proc. trit.), 7 atk. kam., 2,3 rez. perd., 28 min.

– Tadai, ant jūsų stalo gulėjo „Barcelona“ ir Madrido „Real“ pasiūlymai. Kodėl Vitorija? – 24sek.lt paklausė T.Sedekerskio.

– Man agentas pasakė, kad Vitorija yra geriausia vieta tobulėti jauniems žaidėjams. Vien pažiūrėjus klubo istoriją galima atrasti būrį NBA žaidžiančių Vitorijos ekipos žaidėjų ir gerų europiečių. Į tai atsižvelgiau.

Be to, Vitorijos komanda pasirašo sutartis maždaug su 5 krepšininkais, su kuriais nuosekliai dirba, o „Barcelona“ ir „Real“ turi daugiau pinigų, todėl jiems nėra didelio skirtumo – iškart pasiima gerus, prisirašo 10 sutarčių ir sukelia beprotišką konkurenciją. Be to, jie siūlo vienerių metų kontraktus, kuriuos bet kada gali nutraukti. Man tai nepatiko.

Vitorija investuoja į ateitį, parduoda daug žaidėjų, o Madridas ir Barselona mėtosi pinigais.

Nenoriu sėdėti ir svajoti apie ateitį, kur žaisiu. Laikas parodys. Dabar svarbiausia dirbti, o tada – pamatysime.

– Ką gavote Ispanijoje, ko nebūtumėte gavęs Lietuvoje? 

– Pirmiausia, sustiprėjau fiziškai. Ispanai labai kreipė dėmesį, kaip sustatyti mano kūną, kaip jį sutvirtinti, padidinti greitį, šuolį. Daug su tuo dirbu. Be to, Vitorijoje turėjau daug individualių treniruočių meistriškumui gerinti, kelis kartus per savaitę. O Lietuvoje tokių sąlygų nebuvo.

– Kaip Ispanijoje ir Lietuvoje skiriasi jaunimo treniruočių specifika?

– Labai. Vitorijoje turiu vienintelę laisvą dieną – sekmadienį. Šeštadienį – rungtynės, o keturias dienas komandos treniruotės vyksta du kartus per dieną, kai Lietuvoje – vieną.

Tris kartus per savaitę su savo treneriu dirbu treniruoklių salėje. Atskirai kartą per savaitę krepšinio salėje gerinu tokias fizines savybes kaip greitis ir panašiai. Taip pat tris kartus per savaitę turiu individualaus meistriškumo treniruotes su asmeniniu treneriu.

Savaitės užimtumas – nežmoniškas. Kartais būna labai sunku. Juk dar prisideda mokykla.

– Lietuvoje pastaraisiais metais buvo kalbama apie jaunųjų talentų ugdymo problemas. Ką galėtumėte patarti tautiečiams, išaugęs iš tos pačios sistemos?

– Manau, kad Lietuvoje daugiau dėmesio reikėtų skirti individualiam meistriškumui ir fiziniam rengimui. Bet čia – tik mano nuomonė. Kita vertus, dabar Lietuvoje rengiama nemažai krepšinio projektų. Galbūt pradėjo daugiau į tai atsižvelgti.

VIDEO: Tado Sedekerskio žaidimo epizodai Europos jaunių čempionate

– Ispanijoje pajutote aukščiausio lygio krepšinio skonį. Ar meistriškumo skirtumas buvo labai didelis palyginus su tuo, su kuo buvai susidūręs anksčiau?

– Sunku pasakyti. Nepasakyčiau, kad buvau įmestas į ugnį. Aišku, atėjus iš trečiosios Ispanijos lygos skirtumas yra labai didelis: ir greitis, ir meistriškumas, aukštas lygis. Juk Ispanijoje žaidžia Europos krepšinio žvaigždės. Bet pritapti man labai padėjo komandos draugai ir treneris. Man nepasijautė, kad už varžovus būčiau mažesnis ar išsiskirčiau fizinės jėgos trūkumu.

– Ar dar daug trūksta, kad Ispanijos lygoje pasirodytumėte ne 5 minutėm, o taptumėte svarbiu „Laboral Kutxa“ žaidėju?

– Manau, kad man dar reikia kelerių metų. Reikia didesnio krepšinio supratimo ir turiu pagerinti begalę įgūdžių: metimą, driblingą, o vieną svarbiausių – gynybą, kad galėčiau žaisti su vyrais.

Man dar dirbti ir dirbti. Bet po truputį, gal po metų, gal greičiau, manau, man tikrai pavyks tai pasiekti.

Tado Sedekerskio žaidimo braižas
Universalumas – jaunystėje galėjo žaisti per keturias pirmąsias pozicijas, dabar labiausiai imponuoja žaidimas lengvuoju krašto puolėju
Arsenalas – puolime T.Sedekerskis gali rinkti taškus staigiai išmesdamas kamuolį per rankas iš toli, iš vidutinio nuotolio, prasiverždamas krepšio link nuo perimetro, žaisdamas veidu vienas prieš vieną, žaisdamas nugara į krepšį, baudos aikštelėje
Gerai mato aikštę ir gerai skaito žaidimą, prasiveržimais išdraskęs gynybą gražiai skirsto kamuolius, turi tvirtą kūno sudėjimą

– Tai Ispanijos žiniasklaida paskubėjo garantuodama jums vietą pagrindinėje „Laboral Kutxa“ sudėtyje?

– Tiksliai negaliu pasakyti, bet manau, kad ispanai paskubėjo. Man apie tai nieko nesakė nei agentas, nei esu gavęs kažkokį patvirtinimą, kur žaisiu kitą sezoną. Nežinau, iš kur atsirado tos kalbos.

– Kaip jūsų tobulėjimą per tuos dvejus metus įvertino Vitorijos klubo vadovai?

– Su vadovais kalbėjome po kiekvieno sezono. Jie labai patenkinti mano darbu. Pirmiausia – treniruotėse. Jie nesitikėjo, kad galiu taip greitai pritapti. Tačiau jie visada spaudžia mus neužmigti ant laurų ir kasdien sunkiai dirbti. Atsikvėpti neleidžiama.

– Kada pajutote, kad reikia palikti Lietuvą?

– Paskutiniais metais Lietuvoje pasijautė, kad galbūt reikėtų kažkur pasižvalgyti. Išklausėme pasiūlymus, apsvarstėme ir manau, kad laikas parodė, jog mūsų pasirinkimas labai pasiteisino. Tą įrodo tai, kad būdamas septyniolikos debiutavau „Laboral Kutxa“ sudėtyje. Belieka toliau dirbti. Manau, viskas bus gerai.

Vitorijoje turiu vienintelę laisvą dieną – sekmadienį. Šeštadienį – rungtynės, o keturias dienas komandos treniruotės vyksta du kartus per dieną, kai Lietuvoje – vieną. Tris kartus per savaitę su savo treneriu dirbu treniruoklių salėje. Atskirai kartą per savaitę krepšinio salėje gerinu tokias fizines savybes kaip greitis ir panašiai. Taip pat tris kartus per savaitę turiu individualaus meistriškumo treniruotes su asmeniniu treneriu.

– Ar Ispanijoje buvo sunku vienam be tėvų?

– Taip, tėvų trūkumas jautėsi, bet Ispanijoje buvau toks užimtas, kad nebuvo laiko sėdėti ir galvoti apie tėvus, draugus ir gimines. Neturėjau net kada pailsėti. Be to, reikėjo mokytis naują kalbą. Visa ta veikla padėjo man be problemų apsiprasti.

– Ar lengvai išmokote ispanų kalbą? Kaip ten sekasi mokykloje: sunkiau nei Lietuvoje?

– Turėjau asmeninį ispanų kalbos mokytoją ir kalbą išmokau labai greitai. Ji tikrai nėra sunki. Be to, Ispanijoje reikia mokytis metais trumpiau. Kai baigsiu mokyklą Ispanijoje, Lietuvoje tuo metu būčiau dvyliktokas. Bet lygis panašus, Ispanijoje gal net šiek tiek lengviau. Kita vertus, mokytojai žino, kad esu užsienietis, kad sunku mokytis dėl didelio treniruočių krūvio, todėl man padeda.

– Kaip įsivaizduojate save po 5 metų?

– Nemėgstu žiūrėti toli į ateitį. Mano tikslas – sunkiai dirbti kiekvieną dieną ir atiduoti 100 proc. jėgų. Nenoriu sėdėti ir svajoti apie ateitį, kur žaisiu. Laikas parodys. Dabar svarbiausia dirbti, o tada – pamatysime.

– Kada baigiasi jūsų sutartis su Vitorijos klubu?

– Prieš dvejus metus pasirašėme sutartį 3+3. Žaisiu trečiąjį sezoną, po kurio spręsis, ar klubas norės pratęsti kontraktą.

– Žiniasklaidoje netrūko informacijos apie finansines klubo problemas. Kaip ten yra iš tikrųjų? Gal teko jas pajusti savo kailiu?

– Apie tai žinau tiek pat, kiek jūs – iš žiniasklaidos. Nenoriu komentuoti to, ko nežinau, bet tikrai nepajaučiau jokių problemų.

– Kaip Vitorijoje jus aprūpino?

– Aprūpinimas – pats geriausias. Gyvename išnuomotame bute. Yra žmogus, kuris kasdien prižiūri butą, mums gamina maistą. Gyvename penkiese – yra serbas, slovėnas, ispanas, latvis, bet pastarieji du paliks komandą, atvažiuos naujų žaidėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius