Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 23

Į ketvertą brausis septyniese: LKL klubų tikslai, lyderiai ir biudžetai

Jubiliejinis 30-asis Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) sezonas žada kaip niekada daug intrigų. Ar Kauno „Žalgiris“ susigrąžins atimtą karūną? Kaip atrodys finansiškai raumeningas naujokas Alytaus „Wolves“? Ir kaip į pirmąjį ketvertą tilps net septyni ten patekti sieksiantys klubai?
LKL pasitinka 30-ąjį sezoną
LKL pasitinka 30-ąjį sezoną / Igno Krakio/15min iliustracija

Po dešimtmečio pertraukos stipriausioje Lietuvos krepšinio lygoje vėl varžysis 12 klubų. Prieš sezono startą 15min apklausė visų ekipų vadovus ir visiems uždavė tuos pačius klausimus – apie komandos tikslus, viziją, lyderius ir, žinoma, pinigus.

Didžioji dauguma jų neslėpė savo biudžetų, todėl kol pergalių ir pralaimėjimų grafose vis dar dega nuliai, ekipas išrikiavome pagal piniginių storį.

Prienų „Labas GAS“

Įkurtas: 1994 m.

LKL nuo: 2009 m.

Praėjęs sezonas: vos 3 pergalės ir paskutinė vieta.

Treneris: 40-metis Tomas Gaidamavičius (antras sezonas Prienuose)

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Gaidamavičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Gaidamavičius

Suprasti akimirksniu: komandos sudėtis

  • Isiah Osborne'as, Karolis Giedraitis, Brandonas Brownas, Titas Sargiūnas, Jy'lanas Washingtonas, Arnas Adomavičius, Klaidas Metrikis, Doko Šaličius, Mantas Gūžys, Rokas Gadiliauskas, Giedrius Bergaudas, Mintautas Mockus, Justinas Jogminas.

Blogiau būti jau turbūt negali. Žymusis Prienų klubas praėjusį sezoną užtikrintai baigė paskutinis, su skandalais ir tokia skolų kupra, kad vasarą FIBA pritaikė sankcijas – uždraudė registruoti naujokus. Radę naujus šeimininkus prieniškiai pirmiausia sieks tiesiog išlikti lygoje.

bcprienai.lt nuotr./Marius Milaševičius
bcprienai.lt nuotr./Marius Milaševičius

„Labas GAS“ direktorius Marius Milaševičius apie artėjantį sezoną:

Tikslas: Mūsų padėtis turbūt lengviausia iš visų. Mums nereikia kelti tikslų. Jie nueina į antrą planą. Pagrindinis mūsų uždavinys – grąžinti komandą žmonėms, Prienams. Paskutiniais metais komanda buvo graži tik pati sau. Grąžinus ją žmonėms bus lengviau ją iškapanoti iš to mėšlo, kuriame ji murkdėsi. Noriu, kad sugrįžtų žiūrovai. Esame mažas miestelis, bet turime šarmo. Su geru palaikymu bus ir geras žaidimas.

Suprantu, kad mes vėluojame. Pradėjau dirbti tik rugpjūčio 1-ąją. Jei nebūčiau atėjęs į komandą, ji būtų skelbusi bankrotą, o visi kreditoriai – rūkę bambukus. Prienai amžiams būtų likę su skolininkų etikete. Negalėjau leisti, kad taip atsitiktų.

Lyderis: Mes vėlai pradėjome, atsiliekame ir dėl to pradžia bus žiauriai sunki. Žiauriai. Kalbėjau apie tai ir su žaidėjais, ir su treneriu. Matosi, kad žaidėjai vis dar medinėmis kojomis. Bet jeigu mes neapsiverksime, nors iš pradžių ir gausime į bliūdą, tai tada kai persilaušime antros pusės komandas nuo penktosios vietos, turėtume tikrai daužyti.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Titas Sargiūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Titas Sargiūnas

Mes neturime lyderių. Daugiausia laiko investavau žiūrėdamas į žaidėjų charakterius. Esu realistas, žinau, kiek turiu pinigų ir ką galiu įpirkti. Brangiausi žmonės – mūsų legionieriai, bet jie – ne iš pirmų ir ne iš trečių lentynų, o šešiasdešimt antrų turbūt. Man svarbiausia buvo, kad jie būtų draugiški, gerai sutartų su komandos draugais. Mūsų koziris bus vienybė. Ji atneš pergales.

Žaidėjams nedavėm butų, visus juos sugrūdau į viešbutį ir daviau du automobilius. Sakiau – miegat, gyvenat, valgot ir važiuojat kartu. Galvojau, kad esu šiek tiek despotas, bet matau to rezultatus – chebra bendrauja, draugauja, nėra jokių atskirų grupelių.

Biudžetas: Šiandien jis šviečiasi apie 460 tūkst. Pirmiausia reikėjo susitarti su kreditoriais. Visą rugpjūtį rišau save prie gėdos stulpo, atsiprašinėjau už skolas, kurios – ne mano. Atsiprašinėjau už melus, kurie – ne mano. Nėra lengva kalbėti su rėmėjais, nes daug kas tiesiog nusisuko nuo šitos komandos. Dėl to, kad buvo apgauti. Na, arba dėl to, kad buvo proteguojama agentūra, kuri valdė komandą („You First“, – past.).

Klubo skolos dabar – beveik 400 tūkst. eurų. Tikslas – per artimiausius dvejus, daugiausia – trejus, metus jas išsimokėti.

„Gargždai“

Įkurtas: 2014 m.

LKL nuo: 2022 m.

Praėjęs sezonas: NKL čempionai, sportiniu keliu išsikovojo vietą LKL.

Treneris: 44-erių Paulius Juodis (antras sezonas Gargžduose)

„Gargždų“ klubo nuotr./Paulius Juodis
„Gargždų“ klubo nuotr./Paulius Juodis

Suprasti akimirksniu: komandos sudėtis

  • Joshua Newkirkas, Julius Kazakauskas, Aurimas Urbonas, Robertas Keliačius, Mindaugas Stašys, Jokūbas Žilius, Jurijus Kondrakovas, Juozas Virkutis, Mantas Ruikis, Šarūnas Beniušis, Giedrius Staniulis, Marius Runkauskas, Paulius Kazlauskas, Paulius Kulikauskas, Karolis Guščikas.

Pirmą sykį į NKL finalą praėjusiame sezone patekę gargždiškiai iš karto nutrynė laimingą bilietą ir žengė į aukščiausią Lietuvos krepšinio lygą. Kol Gargžduose vyksta statybos, komanda kol kas žais šalia esančioje Palangoje. Ekipos branduolys išliks nepasikeitęs, bet pasenęs dar metais – 37-erių Mantas Ruikis, 36-erių Mindaugas Stašys ir 36-erių Mantas Runkauskas. Tiesa, sportbačius ant vinies pakabinusį Simą Galdiką pakeis kitas raumenų kalnas – iš „Šiaulių“ perviliotas Gintaras Staniulis. Pirmą sykį klubo istorijoje „Gargždai“ turės ir legionierių – amerikietį Joshua Newkirką bei ukrainietį Jurijų Kondrakovą.

„Gargždų“ klubo nuotr./Justas Bražas (dešinėje)
„Gargždų“ klubo nuotr./Justas Bražas (dešinėje)

„Gargždų“ direktorius Justas Bražas apie artėjantį sezoną:

Tikslas: Laimėti čempionatą. Ar gali būti kitoks tikslas? Jei rimčiau – norime patekti į atkrintamąsias ir pasirodyti kuo geriau. Mums tai vis tiek bus pirmi metai LKL, norime apsižiūrėti, įsivertini savo galimybes.

Lyderis: Mūsų stiprybė bus pati komanda. Pasilikome praėjusio sezono branduolį. Prisijungėme pagal savo galimybes pakankamai aukšto lygio žaidėjus. Po vieną mes tikrai nieko nenuveiksime, bet kaip komanda, kartu, manau, tikrai galime parodyti kažką įdomaus.

Dainiaus Lukštos/nklyga.lt nuotr./„Gargždų“ triumfas pirmą sykį klubo istorijoje laimėjus NKL.
Dainiaus Lukštos/nklyga.lt nuotr./„Gargždų“ triumfas pirmą sykį klubo istorijoje laimėjus NKL.

Biudžetas: Minimalus – 600 tūkst. eurų. Toks dabar yra planas, o vėliau matysime. Jeigu bus didesnis – nuo to bus tik geriau.

Kėdainių „Nevėžis-Optibet“

Įkurtas: 1992 m.

LKL nuo: 2002 m.

Praėjęs sezonas: priešpaskutinė dešimta vieta reguliariajame sezone.

Treneris: 37-erių Gediminas Petrauskas (antras sezonas Kėdainiuose)

LKL.lt nuotr./Gediminas Petrauskas
LKL.lt nuotr./Gediminas Petrauskas

Suprasti akimirksniu: komandos sudėtis

  • Tomas Verbinskis, Timas Lambrechtas, Justinas Marcinkevičius, Paulius Petrilevičius, Rafaelis Rodriguesas, Artūrs Žagars, Bradley Davisonas, Danielius Lavrinovičius, Marius Valinskas.

Jauniausiai LKL komandai vėl vadovaus jauniausias LKL treneris – 37-erių Gediminas Petrauskas. „Nevėžis“ pasiryžęs ir toliau nusiteikęs suteikti šansą talentams, o vis svarbesnį vaidmenį komandoje vaidina ir Eurolygos čempionas, klubo sporto direktorius Jonas Mačiulis, praėjusio sezono viduryje šiose pareigoje pakeitęs į Azerbaidžano krepšinio federaciją išvykusį Virginijų Bulotą. Įdomiausia, kad pasiruošimo etape „Nevėžis“ šventė vien tik pergales.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

„Nevėžio-Optibet“ sporto direktorius Jonas Mačiulis apie artėjantį sezoną:

Tikslas: Klubo vizija nesikeičia – kuo daugiau jaunų žaidėjų, kuo geresnis jų ugdymas ir palinkėjimas sėkmės tolimesnėje karjeroje. Mūsų žaidėjų amžiaus vidurkis ir šiame sezone bus apie 22 metus. Aišku, norime laimėti, bet sportas yra įdomus ir neprognozuojamas. Pats didžiausias mūsų tikslas – būti konkurencingiems kiekvienose rungtynėse ir iškovoti kuo daugiau pergalių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Danielius Lavrinovičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Danielius Lavrinovičius

Lyderis: Tas jaunatviškas noras kovoti ir turėtų būti mūsų stiprybė. Jaunatviškas užsispyrimas, kova, griuvimas dėl kamuolio. Manau, kad vieno lyderio neturėsime, visi žaidėjai duos savo indėlį. Tikiuosi, kad kiekvienose rungtynėse iššaus vis kažkas naujo.

Biudžetas: Koks jis bus galutinis – nežinomybė. LKL minimumą, 600 tūkst. eurų, atitinkame, o koks jis bus galutinis – galėsime pasakyti po sezono.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Įkurtas: 1999 m.

LKL nuo: 2011 m.

Praėjęs sezonas: užėmė 9 vietą ir liko pirmoji už atkrintamųjų brūkšnio.

Treneris: 55-erių Ramūnas Cvirka (sugrįžimas po 5 metų pertraukos)

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Cvirka
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Cvirka

Suprasti akimirksniu: komandos sudėtis

  • Corey Allenas-Williamsas, Martynas Zigmantavičius, Evaldas Šaulys, Martynas Pacevičius, Dustinas Ware'as, Justas Furmanavičius, Ignas Vaitkus, Rihards Kuksiks, Artiomas Kovalovas, Martynas Arlauskas.

Išnykusią Alytaus „Dzūkiją“ (nusipirko „Wolves“ klubas) paskutiniame sezone iki LKL atkrintamųjų atvedęs R.Cvirka grįžta dirbti į Pasvalį, kur jau braižė derinius 2016–2017 metais. Intriguoja ir Martyno Arlausko pavardė. Jis vos 17 metų, paties Šarūno Jasikevičiaus pasirinkimu, žaidė pagrindinėje Kauno „Žalgirio“ komandoje, bet vėliau jo progresą pristabdė traumos ir skurdžios minutės NCAA lygoje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Burkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Burkevičius

„Pieno žvaigždžių“ direktorius Arūnas Burkevičius apie artėjantį sezoną:

Tikslas: Papulti į atkrintamąsias, o tuomet – matytume. Jeigu žaisime geriau, manau, ir žiūrovų bus daugiau. Mažam miesteliui auginti jaunimą – sunku. Sporto mokykla turi tik dvi grupes krepšininkų. Pabandome vieną kitą, bet neturime tokių galimybių, kaip „Rytas“ ar „Žalgiris“, susirinkti iš Lietuvos geriausius jaunuolius.

Lyderis: Stabiliausias atrodo Ignas Vaitkus, turintis turbūt daugiausia patirties.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ignas Vaitkus į Pasvalį persikėlė iš Utenos
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ignas Vaitkus į Pasvalį persikėlė iš Utenos

Biudžetas: Sunku kalbėti apie pinigus, esant tokiai ekonominei situacijai. Nesieksime pernykščio biudžeto, kuris buvo 750 tūkst. eurų.

Jonavos „CBet“

Įkurtas: 1969 m.

LKL nuo: 2021 m.

Praėjęs sezonas: debiutuodami LKL jonaviškiai sugebėjo finišuoti net ketvirti reguliariajame sezone. Tiesa, vėliau duris į pusfinalį 1:3 užtrenkė „Šiauliai“.

Treneris: 55-erių Virginijus Šeškus (antras sezonas iš eilės)

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Virginijus Šeškus
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Virginijus Šeškus

Suprasti akimirksniu: komandos sudėtis

  • Dovis Bičkauskis, Robertas Syčius, Jefferry Garrettas, Artūras Valeika, Vytautas Šulskis, Edvinas Šeškus, Nedas Rauluševičius, Xavieras Thamesas, Adomas Sidarevičius, Goranas Huskičius, Martins Laksa, Lukas Kreišmontas.

Neabejotinai ryškiausia komandos žvaigždė vėl bus Virginijus Šeškus. Praėjusiame sezone jo suburta kapela koncertavo taip garsiai, kad debiutinį reguliarųjį LKL sezoną sugebėjo užbaigti ketvirtoje vietoje. Įdomu, kaip Jonavoje atrodys ir po metų, praleistų Rumunijoje, į lygą sugrįžtantis kovingasis Dovis Bičkauskis.

jsk.lt nuotr./Vaidas Vaškevičius
jsk.lt nuotr./Vaidas Vaškevičius

Jonavos „CBet“ prezidentas Vaidas Vaškevičius apie artėjantį sezoną:

Tikslas: Patekti į atkrintamąsias. Praėjusiame sezone mums pavyko nustebinti, bet šiame norinčių stebinti, manau, netrūks. Galbūt tarp jų vėl būsime ir mes, pamatysime.

lkl.lt nuotr./Edvinas Šeškus
lkl.lt nuotr./Edvinas Šeškus

Lyderis: Komandos stiprybė – kolektyvas. Viskas prasideda nuo rūbinės. Jei bus stiprus kolektyvas, bus stipri ir komanda. Mes galime būti stiprūs tik kaip komanda. Tuomet visiems bus lengviau pasireikšti.

Biudžetas: Planuojamas apie 800 tūkst. eurų.

„Šiauliai“

Įkurtas: 1984 m.

LKL nuo: 1994 m.

Praėjęs sezonas: 4 vieta.

Treneris: 66-erių Antanas Sireika (šeštas sezonas iš eilės)

LKL nuotr. / Antanas Sireika
LKL nuotr. / Antanas Sireika

Suprasti akimirksniu: komandos sudėtis

  • Martynas Varnas, Bryce'as Douvieras, Eimantas Stankevičius, Jonas Bergstedtas, Arminas Urbutis, Donatas Sabeckis, Danielis Baslykas, Gustas Grabauskas, Kyle'as Mangas, Nemanja Bezbradica, Deividas Žukauskas, Paulius Danusevičius.

Daugiausia sykių (devynis) LKL bronzą laimėję „Šiauliai“ į Lietuvos čempionato pusfinalį praėjusiame sezone sugrįžo net po dešimtmečio pertraukos. Saulės miesto atstovai dabar viliasi įrodyti, kad tai nebuvo atsitiktinumas. Būtina pastebėti, kad Europos čempionui A.Sireikai šią vasarą burti visiškai naujos komandos neteko – liko dauguma lietuvių, tiesa, lyderiais buvę užsieniečiai išvyko, tad teks ieškoti naujų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Donatas Slanina
Lukas Balandis / BNS nuotr./Donatas Slanina

„Šiaulių“ direktorius Donatas Slanina apie artėjantį sezoną:

Tikslas: Dalininkai ir valdyba yra iškėlę tikslą būti ketverte. Skaičius lyg ir užkoduoja tą patį, ką praėjusiame sezone, bet dėl sustiprėjusios lygos tikslas yra ambicingesnis. Atsirado ir „Wolves“ klubas, ir tie patys „Gargždai“. Iššūkis bus didesnis.

Lyderis: Norime, kad komanda visų pirma būtų vienas kumštis, branduolys. Rinkome tokius žaidėjus, kurie galėtų aukotis dėl komandos. Aišku, natūralu, kad sezono metu atsiras tos atraminės kojos, lyderiai. Turime žaidėjų, kurie tikrai gali iššauti.

Biudžetas: Lieka labai panašus į praėjusio sezono. Aišku, norėtume didinti, bet matome ir kainų šuolius, ir energetiką. Mes skaičių nesakome, bet pagal biudžetą, manau, būsime šešti, septinti lygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius