Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 18

Į kitą areną grįžtantis „Rytas“ Čempionų lygos nugalėtojus sieks įstumti į savitą krepšinį

Vilniaus „Rytas“ antrosiose FIBA Čempionų lygos rungtynėse antradienį „Avia Soliutions“ arenoje susitiks su šį turnyrą pastaruosius dvejus metus laimėjusia Burgoso „San Pablo“ komanda.

„Ryto“ krepšininkai pratinasi prie didesnių erdvių.

Net ir Giedrius Žibėnas dar nėra vadovavęs Vilniaus komandai „Avia Solutions“ arenoje.

Iš penkis kartus mažesnės „Jeep“ salės „Rytas“ persikraustė į kaimynę beveik 10 tūkst. vietų areną Čempionų lygos rungtynėms, kuriose antradienį laukia ypatingas varžovas.

Burgoso „San Pablo“ klubas profesionaliu tapo tik 2015 metais, tik nuo 2017 metų rungtyniauja aukščiausioje Ispanijos lygoje, bet jau dusyk triumfavo FIBA Čempionų lygoje.

Suprasti akimirksniu

  • 2000 metais Ispanijos čempionate užėmęs 4 vietą, o pastarąjį sezoną šeštąją, Burgoso klubas dabar yra lentelės viduryje, laimėjęs 3 iš 6 rungtynių vietos lygoje.

2020 ir 2021 metais Burgoso krepšininkai kėlė aukštyn turnyro, vertinamo kaip trečio pagal pajėgumą Europos krepšinyje, taurę, apie kurią antrus metus svajoja ir „Rytas“.

2005 ir 2009 metais Europos taurę, antrą pagal pajėgumą turnyrą laimėję vilniečiai prieš metus persikėlė į Čempionų lygą, kurią šiemet pradėjo nesėkme Vokietijoje 72:76 prieš Oldenburgo „Ewe Basket“.

Kitose H grupės rungtynėse „San Pablo“ 82:72 įveikė Stambulo „Bešiktaš“ klubą.

Grupės nugalėtojai iškart pateks į atkrintamąsias varžybas, o 2-3 pozicijas užėmusios ekipos keliaus į papildomas įkrentamąsias kovas.

Pirmadienį po „San Pablo“ vaizdo peržiūros Vilniaus „Ryto“ treneris G.Žibėnas sustojo pasikalbėti apie varžovus ir pastiprinimo laukiančią savo komandą.

– Koks varžovas atvyksta į Vilnių?

– Vis dėlto, tai dukart šios lygos čempionas. Patyrusi komanda, žinanti, kaip žaisti kartu. Mes turime neįsitraukti į jų greito tempo rungtynes ir juos sulėtinti. Akcentą skirsime, kaip juos sustabdyti per pirmąsias 8 atakos sekundes.

Xavi Rabaseda, Vitoras Benite, Tyrusas McGee – pajėgi gynėjų linija, nuo kurios priklauso ir jų aukštaūgiai. Turėsime atkirsti mažiukus, išeiti iš savo komforto zonos, padaryti laiku pražangą, kristi dėl kamuolio. Turime juos atkirsti, o patys būti pasirengę numirti aikštėje.

– Brazilas Vitoras Benite ypač galingai startavo Čempionų lygoje, gerai pasirodė ir kai kuriose Ispanijos lygos rungtynėse, tarp jų su Madrido „Real“. Kaip jį galima būtų stabdyti?

– Būtent ir rodome tų rungtynių vaizdo klipus savo žaidėjams. Reikia duoti jam fizinio kontakto, jam prieš išeinant iš užtvarų, kad jis nesijaustų patogiai. Reikia dirbti su juo. Kartais atrodo, kad jis lieka ramiai kamputyje, jo gynėjas atsipalaiduoja, o jų komandoje yra daug užtvarų, kurios skirtos būtent jam.

– Kas labiausiai padėjo Burgoso komandai laimėti Čempionų lygą pastaraisiais metais?

– Žaidėjų lygis, o taip pat turbūt tai, kad jie buvo sveiki ir geros sportinės formos. Ypač užpraėjusį sezoną, kai turnyras dėl pandemijos buvo sustabdytas, o paskui rugsėjį vyko finalinės varžybos – tuo metu jie demonstravo puikią sportinę formą, kuria nepasižymėjo kitos komandos.

O praėjusį sezoną jie sugebėjo pakartoti. Visada sunkiau apginti titulą, buvo daug alkanų komandų, norėjusių juos nukarūnuoti, bet jie žaidžia drauge eilę metų ir tas stabilumas jiems padeda likti viršūnėje.

„Twitter“ nuotr./Burgoso „CB Miraflores“
„Twitter“ nuotr./Burgoso „CB Miraflores“

– Nors „San Pablo“ laimėjo dusyk Čempionų lygą, kalbama, kad komanda susilpnėjo. Ar sutikėtumėte?

– Iš pirmųjų rungtynių galima būtų taip galvoti, bet dabar yra spalio vidurys ir jie jau suranda savo žaidimą. Sutinku, kad jie neatrodo taip, kaip praėjusio sezono finale, bet dabar toks sezono etapas, kad visos komandos nedemonstruoja geriausio žaidimo.

– „Avia Solutions“ arenoje pastarąjį kartą žaidėte prieš metus. Tai pliusas, ar geriau būtų žaisti mažesnėje „Jeep“ arenoje?

– Kiek kalbėjau, žaidėjai labiau mėgsta mūsų „Jeep“ areną, kurioje treniruojamės ir žaidžiame LKL rungtynes. Bet noriu pakviesti sirgalius į rungtynes, kad užpildytų bent jau pirmąjį arenos aukštą ir aistringai mus palaikytų, nes mums tikrai to reikia.

– Ar pats pirmą kartą vadovausite „Rytui“ didesnėje arenoje?

– Kaip vyr. treneris, – taip.

rytasvilnius.lt nuotr./Giedrius Žibėnas
rytasvilnius.lt nuotr./Giedrius Žibėnas

– Klubas pristatė akciją bilietams, kiek jau jų parduota?

– Kol kas mažokai. Bet pamatysime antradienį. Kviečiame B tribūną, savo ištikimus sirgalius mus palaikyti.

– Ar Maurice'as Ndouras turėtų atvykti trečiadienį?

– Jo situacija dar labai neaiški, labai daug klaustukų. Negaliu visko pakomentuoti, nežinodamas visko nuo A iki Z.

Ar yra žinoma, kuriam laikui M.Ndouras atvyks į komandą?

– Jis padės mus laikinai. Svarbiausias tikslas, kad jis pavaduotų dėl traumų iškritusius žaidėjus Tanenerį Leissnerį ir Jarvį Williamsą. O paskui jis veikiausiai išvyks į Kiniją.

Tikimės, kad jis bus su mumis iki T.Leissnerio atsigavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras

– Po pastarųjų rungtynių su „Neptūnu“ sakėte, kad komandos naujokui Marko Tejičiui reikia daugiau laiko priprasti prie komandos, – galite plačiau pakomentuoti kaip jis įsilieja į komandą?

– Dabar tokia padėtis, kad esame priversti naudoti aikštėje. Puolime jis jau duoda šitą apčiuopiamo, o jei dar nusimestų kamuolį, – metikams būtų dar geriau. Gynyboje jis turi daugiau kalbėti.

– Margiris Normantas jau grįžo į rikiuotę, buvo iškritęs ir Martynas Pacevičius. Kokia jų savijauta?

– Margiris jau beveik atsistatė – gal 80-90 procentų, o Martynas Pacevičius pirmą kartą treniruotėje po izoliacijos pasirodė šiandien. Žiūrėsime, kaip jis jaučiasi.

– Kaip esate patenkintas įžaidėjo Speedy Smitho integracija į komandą?

– Speedy mums padeda. Gal kartais per daug žiūrime į statistiką, ar jis pataiko, bet jis mato aikštėje žaidėjus, nuo to ir reikėtų atsispirti – žaidėjai jį mėgsta, visiems malonu su juo žaisti. Aišku, visada norisi geriau, bet mes džiaugiamės juo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kenneth Smith
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kenneth Smith

– Didelis krūvis tenka Ivanui Buvai – ar jis pajėgus žaisti po 30 minučių?

– Nemanau, kad šiuolaikiniame krepšinyje didelis žaidėjas gali rungtyniauti 30 minučių, bet esame tokioje nedėkingoje situacijoje dėl rotacijos, kad būsime priversti strateguoti ir todėl neįsitraukti į chaotišką žaidimą atviroje aikštėje. Todėl ir norime antradienį priversti varžovus žaisti 5 prieš 5, tada turėsime daugiau šansų juos kontroliuoti lėtesniu žaidimu. Tai veikiausiai padėtų ir Ivanui išbūti aikštėje keliomis minutėmis ilgiau nei įprastai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius