-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 02 11

Į Lietuvos rinktinę pakviestas Dovis Bičkauskis: „Maniau, kad įsivėlė klaida“

Kai 2016 metų balandžio 24 dieną tuomet Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ klubo gynėjas Dovis Bičkauskis kartu su marijampoliečiais tapo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionu, nedaug kas galėjo pagalvoti, jog po mažiau nei trijų metų žaidėjas bus pagrindinis LKL klubo įžaidėjas bei bus kviečiamas į nacionalinę rinktinę.
Dovis Bičkauskis
Dovis Bičkauskis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šiauliuose gimęs ir Baisogalos miestelyje užaugęs 25-erių metų 191 cm ūgio D.Bičkauskis nebuvo kviečiamas į jaunimo rinktines, o beveik iki 20 metų žaisdavo daugiausiai atakuojančio gynėjo pozicijoje bei įžaidėjo funkcijas perimdavo tik nedidelėmis NKL rungtynių atkarpomis. Tačiau dabar D.Bičkauskio svajonė tapo realybe, nes Dainius Adomaitis įtraukė jį į nacionalinės komandos sudėtį artimiausioms pasaulio čempionato atrankos rungtynėms.

„Visąlaik savo karjeros pradžioje žaidžiau „antruoju“ numeriu. Perėjimas į įžaidėjo vaidmenį įvyko 19 metų, kai prisijungiau prie „Trakų“ komandos. Tuomet treneris Andrius Šležas perstūmė mane į šią poziciją, – bendraudamas su portalu LRT.lt kalbėjo D.Bičkauskis. – Tapau ir pagrindiniu įžaidėju. Man tai patiko, nors iš pradžių tai nebuvo lengva.“

Su „Trakų“ ekipa 2014-15 m. sezone neperšokęs NKL ketvitrtfinalio barjero jau kitą sezoną D.Bičkaukis pradėjo Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ klube, kurį treniravo dabar Palangos „Kuršių“ ekipai vadovaujantis Marius Kiltinavičius.

Suvalkijos klube gynėjas fiksavo solidžią statistiką – per beveik 30 minučių aikštėje rinkdavo po 12,9 taško, atkovodavo po 3,8 kamuolio ir atlikdavo po 4,1 rezultatyvaus perdavimo. Tokį gerą žaidimą, anot D.Bičkauskio, padėjo pasiekti ir netradiciniai M.Kiltinavičiaus darbo metodai – meditacijos ir pokalbiai treniruočių metu, gesindavę karštą žaidėjo būdą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dovis Bičkauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dovis Bičkauskis

„Treneris buvo charizmatiška asmenybė. Jis susigalvojo savo išskirtinę darbo metodiką, pavyzdžiui, meditacija prieš treniruotę ar diskusijos. Tai padėjo rungtynių metu būti ramiems ir nesinervinti dėl kokios nors klaidos ar panašiai. Šiaip esu karštas vyrukas, bet išmokau suvaldyti emocijas aikštėje. Ar dabar visuomet būnu ramus? Gerai, kad niekas nefilmuoja treniruočių“, – šypsojosi žaidėjas.

Pasiekus viską NKL lygyje žaidėjas palypėjo viena pakopa aukščiau karjeroje – prisijungė prie Utenos „Juventus“ klubo bei debiutavo Lietuvos krepšinio lygoje (LKL). NKL čempionate tvirtai vadovavęs marijampoliečių atakoms, Antano Sireikos treniruojamame „Juventus“ klube D.Bičkauskis buvo amerikiečio gynėjo Jamaro Diggso dubleris. Transformacija iš žemesnio į aukštesnį lygį, kaip prisimena gynėjas, buvo sudėtinga.

„Buvo labai sunku persiorientuoti iš NKL į LKL lygio krepšinį. Iš šalies, atrodo, jog skirtumas yra nedidelis – juk lygas skiria tik vienas laiptelis. Tiesa yra kita – skirtumas didžiulis. Iškart to nesuvokiau. Laikui bėgant, po daug gautų velnių, daug gautų patarimų pradėjau gaudytis ir apsipratau su LKL pajėgumu. Sulaukiau daugiau pasitikėjimo“, – teigė D.Bičkauskis.

Rimtesnio iššūkio krepšininkas sulaukė 2017-18 m. sezone. Nors sezoną D.Bičkauskis vėl pasitiko kaip pagrindinio įžaidėjo, šįkart jau Anthony Irelando pagalbininkas, sezono antroje pusėje gynėjui teko visiškai perimti pagrindinio atakų organizatoriaus vaidmenį. A.Irelandas patyrė traumą ir nuo kovo mėnesio per sužaistas 16 rungtynių D.Bičkauskis ant parketo praleisdavo net po 33 minutes, pelnydavo po 15 taškų ir atlikdavo po 7,3 rezultatyvaus perdavimo.

„Tuo metu nebuvo, ko prarasti. Lentelės kaimynai buvo gerokai nutolę nuo mūsų. Žaidėme savo žaidimą, buvome tik 6–7 žaidėjai rotacijoje. Susitaikėme su situacija ir dirbome savo darbą. Viskas gavosi natūraliai. Reikėjo žaisti, – situaciją prisiminė D.Bičkauskis. – Pradžioje fizinio nuovargio nejutau, nes buvome gerai pasiruošę fiziškai. Vėliau, po kokio mėnesio, pusantro, jog po rungtynių reikia daugiau laiko atsigauti. Nebeužtekdavo dienos, reikėdavo pusantros. Reikėdavo masažų, ledo, papildų.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dovis Bičkauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dovis Bičkauskis

Žaidėjo teigimu, noras užsikabinti aukštesniame lygyje ir įrodyti savo vertę iškart nusprendžia tarpsezonio planus – vasarą D.Bičkauskis visuomet stengiasi paskirti juodam darbui ir individualiam tobulėjimui.

„Sezono metu visuomet stengiuosi atlikti papildomų metimų, driblingo pratimų. Pasidarau tai, kas man reikalinga aikštelėje. Vasarą viską atiduodu krepšiniui. Visi aplinkiniai, kas su manimi bendrauja, dėl to kenčia, bet dabar esu čia, kur noriu būti. Noriu kilti dar aukščiau. Jeigu nesitreniruočiau vasarą, nebūčiau čia, kur esu“, – aiškino krepšininkas.

Trečiąjį sezoną su „Juventus“ pradėjęs D.Bičkauskis jau yra tvirtas ir pagrindinis Utenos klubo įžaidėjas. Sezono pradžioje įžaidėjo funkcijų dalį gynėjas dar dalijosi su amerikiečiu Alexu Hamiltonu, bet amerikietis greitai paliko komandą. Likus vieninteliu nominaliu įžaidėju D.Bičkauskis šiame sezone renka po 10,8 taško ir atlieka po 5,9 rezultatyvaus perdavimo – daugiausiai „Betsafe“-LKL čempionate.

„Dabar darau viską daug laisviau. Pradžioje to tikrai nebuvo. Buvau susikaustęs. Būdavo daug minčių priimant sprendimus. Klausdavau savęs, kodėl ant manęs pyksta treneris ar komandos draugai. Dabar, mintimis sugrįžęs atgal, viską suprantu. Esu ramus, – teigė D.Bičkauskis.

Stabilus žaidėjas ir atkaklus darbas už aikštelės ribų leido D.Bičkauskui parodyti save. „Reklama“ suveikė – krepšininkas sulaukė kvietimo į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės stovyklą ir turės progą debiutuoti su nacionalinės rinktinės marškinėliais FIBA Pasaulio čempionato atrankos turnyro lange.

Apie kvietimą į rinktinę žaidėjas žinojo kiek anksčiau ir tikina, jog tai skambėjo per daug gerai, kad būtų tiesa.

„Žinojau apie kvietimą į rinktinę dar dvi savaitės iki oficialaus kandidatų sąrašo paskelbimo. Komanda gavo laišką iš Lietuvos krepšinio federacijos, kuriame buvo rašyta, jog nori mane ir Martiną Gebeną matyti kandidatų sąraše. Iš pradžių nesupratau, manaiau, kad galėjo įsivelti kokia klaida. Vėliau įsitikinau, jog viskas yra tiesa. Jausmas buvo geras. Jaučiu malonų jaudulį ir atsakomybę. Noriu įrodyti, jog esu vertas šio šanso. Į viską žiūriu atsakingai“, – kalbėjo D.Bičkauskis.

Ar tokio pripažinimo sulaukęs D.Bičkauskis yra bent pagalvojęs apie galimybę vieną dieną žaisti rinktinėje? Krepšininkas tikino, jog tokių minčių buvo Lietuvos rinktinei iškovojus kelialapį į pasaulio čempionatą Kinijoje.

„Minčių apie rinktinę buvo tiek praėjusiais metais, tiek šiemet. Ypač po to, kai rinktinė užsitikrino vietą pasaulio čempionate. Pagalvojau – galbūt senbuviai atlaisvins savo vietą rinktinėje ir suteiks šansą jaunesniems per likusias atrankos rungtynes“, – šypsojosi žaidėjas.

Parodyti save rinktinės treneriui Dainiui Adomaičiui D.Bičkauskis spės ir iki vasario 18 dieną prasidėsiančios kandidatų stovyklos. Rytoj, vasario 12 d., „Juventus“ ekipa žais atsakomąsias „Kidy Tour“-Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ketvirtfinalio rungtynes su D.Adomaičio treniruojama Vilniaus „Ryto“ ekipa. Po pirmojo susitikimo sostinėje uteniškiai turi tik dviejų taškų deficitą ir neveja minčių apie pergalę šalin.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dovis Bičkauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dovis Bičkauskis

„Manau, kad realu kovoti dėl pergalės. Kaip galime žaisti parodėme ir dvikovoje su „Neptūnu“. Turėjome didžiulį pranašumą. Su fanų pagalba galime padaryti viską, kad laimėtume. Dviejų taškų skirtumas nėra didelis. Galbūt būtų buvę blogiau, jeigu po pirmųjų rungtynių Vilniuje būtume turėję pranašumą. Tada galbūt antrose rungtynėse būtume kažkiek atsipalaidavę. Turime nemalonią tendenciją, jog ne visuomet išlaikome persvarą“, – pasakojo D.Bičkauskis.

Antrąsias „Kidy Tour“-Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ketvirtfinalio rungtynes tarp Utenos „Juventus“ ir Vilniaus „Ryto“ antradienio vakarą nuo 20 val. tiesiogiai transliuos LRT PLIUS kanalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius