Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 26

Į Seimą pro kitas duris patekęs Sergejus Jovaiša – apie komandinę sėkmę ir krepšinio partijos fiasko

Akylai sekdamas Seimo rinkimų rezultatus ir savo asmeninius procentus sekmadienio vakarą, Sergejus Jovaiša peržiūrėjo ir Lietuvos krepšinio lygos favoritų akistatą Vilniuje. Ir politikos, ir krepšinio frontuose įvykių eiga galiausiai patenkino jo lūkesčius – su Tėvynės sąjunga jis pats pateko į Seimą trečiai kadencijai, o „Žalgirio“ ir „Ryto“ dvikova pateisino principinių varžovų mūšių intrigą.
Sergejus Jovaiša
Sergejus Jovaiša / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

S.Jovaiša tvirtino, kad krepšinis sekmadienio vakarą jam buvo įdomiau nei Seimo rinkimai dėl intrigos.

„Rinkimų rezultatus jau buvo galima prognozuoti, o štai LKL rungtynių baigtį, ypač po Vilniaus „Ryto“ sėkmingo starto, – nelabai galėjai, – 15min sakė buvęs Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės krepšininkas. – Ir čia mano lūkesčiai buvo visiškai patenkinti – pamačiau, kad patirsime geras dvikovas ir ateityje.

„Žalgirio“ pergalė nuteikė optimistiškai dėl viso sezono ir praskaidrino rinkimų dieną.“

Į Seimą sugrįžti padėjo bendražygių sėkmė

Kaip „Žalgiriui“ sekmadienio laimėtose rungtynėse prieš „Rytą“, kai septyni žalgiriečiai pelnė 9 ir daugiau taškų („Ryto“ tik trys), taip ir S.Jovaišai politikoje sekmadienio vakarą pravertė bendražygių geri rezultatai, nes asmeninę dvikovą jis pralaimėjo.

Vienmandatinėje Deltuvos-Šiaurinės apygardoje 65 metų konservatorius surinko 46,8 proc. balsų antrajame ture ir nusileido valstiečiui Tomui Tomilinui (53,2 proc.), bet S.Jovaiša pateko į Seimą pagal reitingą daugiamandatėje apygardoje.

„Mano atžvilgiu suveikė komandinis principas“, – pritarė S.Jovaiša.

Alfredo Pliadžio nuotr./1986 01 21 Sergejus Jovaiša ir Arvydas Sabonis
Alfredo Pliadžio nuotr./1986 01 21 Sergejus Jovaiša ir Arvydas Sabonis

Per savo ilgą 1972-1992 m. karjerą „Gudriuoju lapinu“ dėl išmintingo krepšinio vadintas anykštėnas nepelnė ryškių asmeninių trofėjų, bet susižėrė daug titulų.

Atstovaudamas TSRS rinktinei tapo pasaulio ir Europos čempionu, su Kauno „Žalgiriu“ jis laimėjo Tarpžemyninę taurę ir 3 TSRS pirmenybių aukso medalius, o su Lietuvos rinktine spėjo iškovoti olimpinę bronzą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Valdemaras Chomičius, Arvydas Sabonis ir Sergejus Jovaiša 1982 metais.
Alfredo Pliadžio nuotr./Valdemaras Chomičius, Arvydas Sabonis ir Sergejus Jovaiša 1982 metais.

Dabar politikoje jam sėkmę atnešė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rezultatai.

Partijos reitinge po pirmojo turo pakilęs į 37 vietą jis užsitikrino vietą Seime, nes konservatoriai iš viso laimėjo 50 mandatų.

„Man svarbiausias noras buvo, kad įvyktų taip, kaip įvyko: kad pasikeistų valdžia, o mūsų partija būtų vedančioji ir perimtų valdžios naštą.

Norėjosi, kad laimėtume kuo daugiau mandatų per visą Lietuvą. Daugiau mažiau tai ir pavyko, – vertino S.Jovaiša. – Dėl savo pralaimėjimo pernelyg nesikremtu. Aišku, būtų geriau laimėti, bet rajonuose žmonės labiau vertina per pragmatinę poziciją, dažnai geriau kokia nors išmoka nei sunkiai apčiuopiami valstybiniai dalykai.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sergejus Jovaiša
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sergejus Jovaiša

Svarstė trauktis

S.Jovaiša teigė pasąmonėje jautęs, kad pateks į Seimą dėl daugiamandatės apygardos balsų, nors pats ypatingai nesiveržė.

„Nebuvau tikras iš pradžių, bet nejaučiau tragedijos, net nei būčiau nepatekęs, – tvirtino S.Jovaiša. – 2016 metais jau buvau sakęs, kad nebekandidatuosiu, tačiau mūsų skyriuje prieš pat rinkimus atsisakė kita kandidatė, tad turėjau pakelti vėliavą, o paskui įvyko, kaip įvyko: pakako pasitikėjimo partijos viduje, reitingavimas irgi padėjo.“

2012-2020 m. dvi kadencijas jau dirbęs Seime buvęs krepšininkas tikino, turintis apie 12 pasiūlymų, kuriuos pabandys įgyvendinti per trečiąją.

„Būdamas opozicijoje negalėjau jų pateikti, bet dabar mano indėlis, tikiu, kad bus didesnis“, – sakė S.Jovaiša.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Alekna, Sergejus Jovaiša
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Alekna, Sergejus Jovaiša

Jis nenorėjo dar atskleisti savo idėjų, nes nori pirmiau sulaukti bendražygių nuomonių ir pritarimo.

Sporto politikoje S.Jovaiša irgi gali pabandyti pajudinti vandenis. Jis ir anksčiau palaikė politines iniciatyvas sutvirtinti nacionalines sporto federacijas, o ne Olimpinį sporto centrą, kaip siūlė Lietuvos tautinis olimpinis komitetas ir jį palaikęs Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijos vadovas Kęstutis Smirnovas.

„Tarp mano temų yra tokių, kuriuos lies sporto politiką. Sieksiu, kad būtų didinamas federacijų finansavimas, kad jos gautų didesnę atsakomybę ir būtų aišku, kas yra atsakingas už rezultatus, – kalbėjo S.Jovaiša. – Ne visos federacijos suvokia joms priskirtą misiją, kad nuo jų kokybiško darbo priklauso ir sportininkų didesnis kiekis ir rezultatai.“

Krepšinio žmonėms pataria pradėti nuo žemesnių grandžių

S.Jovaiša bus vienas iš kelių sporto pasaulio atstovų Seime.

Jau po pirmojo rinkimų turo teisę darbuotis Seime užsitikrino Liberalų Sąjūdžio lyderiai – Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Virgilijus Alekna.

Buvusi Europos šachmatų čempionė V.Čmilytė-Nielsen antrajame ture Senamiesčio-Žvėryno apygardoje 55,6 proc. prieš 44,4 proc. nurungė konservatorių Mykolą Majauską, kuris pirmavo nežymiai pirmajame ture.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Antrajame ture sėkmės sulaukė buvęs irkluotojas Jonas Pinskus. Molėtų-Širvintų apygardoje socialdemokratų darbo partijos narys 58,6 proc. prieš 41,4 įveikė konservatorių Valentiną Stundį.

Buvęs Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) prezidentas Algirdas Butkevičius Vilkaviškio apygardoje atsirevanšavo už prieš ketverius metus rinkimuose patirtą nesėkmę buvusiam bušido kovotojui Kęstučiui Smirnovui. Lietuvos žaliųjų partijai dabar atstovaujantis buvęs premjeras įveikė K.Smirnovą 55,9 proc. prieš 44,1 proc.

Didžioji sporto atstovų dalis atkrito dar pirmajame rinkimų ture, kai nepasisekė dviračių treko žvaigždei Simonai Krupeckaitei, Klaipėdos „Neptūno“ vidurio puolėjui Simui Galdikui, 1 proc. balsų nesurinko „Lietuva – visų“ judėjimas, kurio sąraše mirgėjo krepšinio žvaigždės: Tomas Pačėsas, Valdemaras Chomičius, Steponas Babrauskas, Artūras Jomantas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Steponas Babrauskas, Tomas Pačėsas, Valdemaras Chomičius, Rūtenis Paulauskas, Artūras Jomantas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Steponas Babrauskas, Tomas Pačėsas, Valdemaras Chomičius, Rūtenis Paulauskas, Artūras Jomantas

„Krepšininkai geriau žaidžia su kamuoliu už Ramūną Karbauskį ar Gintautą Palucką, bet politikoje jų žinių bagažas dar menkutis – tai galima buvo matyti iš kai kurių pasisakymų, – vertino S.Jovaiša. – Jiems vertėtų pradėti nuo žemesnių grandžių, kaip ir aš pradėjau nuo savivaldybės, o tik paskui jau vairuoti į didžiąją politiką.

Galvoti, kad, jei moku žaisti krepšinį, tai ir politikoje seksis rezultatyvus žaidimas, – naivu. Reikia daugiau išsilavinimo ir patirties.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius