Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 10

Iš legendų lūpų – įspėjimas Lietuvos krepšiniui: „Nepraraskite savo grožio“

Natūralizuoti užsienietį ar ne? Ši dilema vis labiau skaldo Lietuvos krepšinio bendruomenę. Bet iš šalies į šią temą pažvelgę užsieniečiai sutaria – dirbtinai natūralizuotas žaidėjas mūsų šalies rinktinėje tik išdarkytų tai, ką puoselėjome ilgus dešimtmečius.
Joe Arlauckas, Nikola Vujčičius ir Davidas Riversas pasisakė apie natūralizuotus krepšininkus Lietuvos rinktinėje
Joe Arlauckas, Nikola Vujčičius ir Davidas Riversas pasisakė apie natūralizuotus krepšininkus Lietuvos rinktinėje / zalgiris.lt ir 15min nuotr.

Natūralizuoti žaidėjai krepšinio rinktinėse nėra nauja tema.

Amerikietis Johnas Robertas Holdenas dar 2007 metais tapo pergalingo metimo autoriumi, kai Rusijos rinktinė iškovojo Europos čempionų titulą.

Jo tautietis Bo McCalebbas 2011-aisiais vedė Šiaurės Makedonijos rinktinę link istorinės ketvirtosios vietos Europos pirmenybėse Lietuvoje, kai pakeliui makedonai pravirkdė ir šeimininkų sirgalius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Bo Mccalebbas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Bo Mccalebbas

2017-aisiais pagrindiniu slovėnų Gorano Dragičiaus ir Lukos Dončičiaus pagalbininku žygyje link Europos aukso buvo puolėjas iš JAV Anthony Randolphas.

Dar po penkerių metų ispanams Europos čempionų karūną parūpino amerikietis Lorenzo Brownas.

FIBA nuotr./Lorenzo Brownas
FIBA nuotr./Lorenzo Brownas

Bet Lietuvoje kalbos apie galimybę natūralizuoti užsienietį ilgai buvo tabu.

Prieš dešimtmetį ar daugiau šia tema diskusijų nebuvo, bet kuo toliau, tuo jos tampa garsesnėmis. O šia tema pasisako vis daugiau svarbiausių Lietuvos krepšinio – ir ne tik – žmonių.

„Aš tame nematau nieko blogo, jei tai nėra visiškai dirbtinis dalykas. Kas būtų blogai, jei Keenanas Evansas ar Thomasas Walkupas vestų lietuvę ar tiesiog išreikštų norą žaisti mūsų rinktinėje? Juk jie mums tapo artimi. Tai nėra žmonės iš šono ir tai nebūtų dirbtina, – 15min praėjusį rudenį sakė Lietuvos rinktinės treneris Kazys Maksvytis. – Taip, gal dėl to kažkoks lietuvių talentas nepatektų į dvyliktuką, bet istorijoje yra gerų pavyzdžių – Ispanijos rinktinė su Lorenzo Brownu ar Rusijos rinktinė su Johnu Robertu Holdenu. Visų pirma, tai šios komandos laimėjo, o antra – jie kėlė tuo metu krepšinio populiarumą savo šalyje ir padidino sirgalių meilę rinktinei. Aš nematyčiau nieko blogo, jei vieną dieną mums artimas ir stiprus legionierius papildytų nacionalinę rinktinę, bet tai yra asmeninė mano nuomonė.“

Keenanas Evansas ir Kazys Maksvytis
Keenanas Evansas ir Kazys Maksvytis

„Mūsų konferencija net tokio klausimo nesvarsto, jog su Lietuva istorinių šaknų neturintis žmogus galėtų būti rinktinės nariu, – vasarį visiškai priešingai kalbėdamas su „BasketNews“ teigė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. – Tai tikrai nėra natūralus natūralizacijos procesas. Tai yra bandymas pastiprinti rinktinę, bet nacionalinės rinktinės apibrėžimas yra, jog tai – tos šalies žaidėjai. Azerbaidžanui ar kitoms tokio lygio rinktinėms gal ir aktualu pirmajame žingsnyje, populiarinant krepšinį. Bet jei mes kalbame apie nacionalinės rinktinės identitetą, pasididžiavimą ir pergalių svarbą pačiai šaliai, tai manau, kad Lietuva yra neabejotinas pavyzdys. Viena iš nedaugelio šalių, kuri pasiekia pergales su savais žaidėjais.“

Į diskusiją jau spėjo įsitraukti ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, kuris „Kitokių pasikalbėjimų“ laidoje svarstė apie žalgirietį K.Evansą Lietuvos rinktinėje.

„Aš turbūt galėčiau daugiau padaryti, kad Evansas būtų Lietuvos rinktinėje, negu kad Evansas liktų „Žalgiryje“. Kaip jums tokia mintis? – publikos klausė perrinktas prezidentas. – Visi turbūt būtume už tai, nors yra žmonių, kurie galvoja, kad (rinktinėje – red. past.) turi žaisti tik lietuvių kilmės žaidėjai. Žinot, matydamas, kad vis mums kažko pritrūksta iki pergalės, aš galvočiau... (nebaigia minties) Taip atsitiko, kad su įžaidėjais Lietuvoje yra bėda.“

O ką apie tai mano su Lietuvos krepšiniu mažiau susijusios, bet Europos krepšinyje ryškius pėdsakus palikusios asmenybės?

15min pabandė tai išsiaiškinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje