Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 29

Iššūkiais pasitikusi gražuolė arena, į kurią dar neįleidžia Lietuvos rinktinės

Visišku tabu virtusi anglų kalba, tropinis karštis arenos tuneliuose, bet atsiveriantis grožis, perėjus visus barjerus Lietuvos rinktinės kovų arenos link. Nacionalinė komanda dar neturėjo galimybės pasižvalgyti po Donguano areną, bet 15min komanda jau įlindo ten pro rakto skylutę. Kviečiame pasižvalgyti po Kinijoje pompastiškai pristatytą statinį, kuriame galėtų vykti ir NBA kovos.
Donguano arena
Donguano arena / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tris gyvenimus jau atgyvenusio taksi vairuotojas išmeta mus prie Donguano arenos vartų ir tvoros, kuri juosia įspūdingą beveik futbolo stadiono dydžio teritoriją.

VIDEO: Pirmas žvilgsnis į karščiausioms kovoms vis dar ruošiamą Donguano areną

Įvažiavimas į ją užtvertas užkardu, kurį prižiūri trys vietos pareigūnai. Kinai mosuoja rankomis ir šypsosi – čia eiti draudžiama. „Media, press, journalists, FIBA World Cup“ jiems nedaro įspūdžio.

Ilgos derybos neveda niekur. „Google Translate“ kiek gelbėja situaciją, nes susimąstęs apsauginis ima skambinti „vadui“ – seka penki nesėkmingi bandymai. Vyrukas per kitus asmenis vėl bando prisiskambinti apsaugos vadovui ir galiausiai, lyg pajutęs nedidelį pralaimėjimą, linkteli ir praleidžia į vidų. Maždaug 15 minučių trukusi nebyli kova laimėta.

Žiniasklaidos akreditacijų – leidimų dirbti čempionate išdavimo centras yra toliau nuo arenos. Bet jo link galima grožėtis Donguano arenos vaizdu, kuris primena NBA kalibro statinį.

Visai šalia – didžiulė skulptūra su milžiniškomis žydromis rankomis ir auksiniu krepšinio kamuoliu. Ji kažkuo šiek tiek primena gerokai mažesnę, stovinčią prie „Siemens“ arenos Vilniuje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena

Nedideliame žiniasklaidos centro konteineryje – tuščias stalas, aplink kurį įtariais žvilgsniais sukasi keli kinai. Atrodytų, kad čia būtume nepageidaujami, lyg būtume pirmieji žurnalistai Donguane. Iš už pasaulio čempionato stendo ima skirstytis krūva žmonių, bet nė vienas nepasirengęs padėti.

Tik po kurio laiko išlenda vienintelis angliškai kalbantis kinas. Tiesa, jis už akreditacijas neatsakingas – skambina turkui, kurio dabar nėra, bet turėtų pasirodyti po kelių minučių.

Tuo metu akys krypsta į nedidelį monitorių, rodantį vaizdus, kuriuos galbūt mažiausiai tikiesi pamatyti Donguano mieste. Rimas Kurtinaitis skraido iš euforijos po JAV rinktinės krepšiu, o Arvydas Sabonis galingai iš viršaus grūda kamuolį į amerikiečių krepšį. Kukliame ekrane pasakojamas lietuvių kvarteto triumfas Seulo olimpinėse žaidynėse.

Paprastai žiniasklaidos centruose dirba būrys žmonių, kurie gali priimti kelis žurnalistus vienu metu, jiems įteikti akreditacijas, padaryti nuotrauką, paaiškinti svarbiausią informaciją ir įteikti čempionato gidą su suvenyrais. Donguano žiniasklaidos centras kol kas primena Obelių autobusų stotį. Nesu joje buvęs, bet ji turėtų būti apytuštė.

Galiausiai pasirodo FIBA atstovaujantis turkas. Jis tingiai įteikia akreditacijas – darbo diena šiems žmonėms buvo ryškiai per ilga. Tačiau kiek vėliau, susidūrus su eiliniu iššūkiu išsikviesti taksi, turkas jau atsipalaidavęs pasakos istorijas, kaip broliai Ballai atkreipė dėmesį į Lietuvą ir kaip patys apsijuokė, į rungtynes Stambule išsikvietę ketvirto diviziono komandą, o komentatoriai gyrėsi, kad salė pilna, nors ji tetalpino tūkstantį žmonių.

Pagaliau į Donguano areną atsiveria tiesus kelias. Lendame į tunelį, ant kurio pastogės dar klijuojami pasaulio čempionato lipdukai. Tai bet kurio pasaulio ar Europos čempionato klasika – dar nė viena per penkerius metus aplankyta arena likus porai dienų iki turnyro starto nebuvo tobulai paruošta krepšinio fiestai.

Lauke, beje, nepakeliamai karšta. Net ir praūžusi liūtis neatgaivino įkaitintos Donguano žemės. Čia laikosi drėgnas 35 laipsnių karštis. Užtenka kelias minutes pastovėti vietoje, kad pasijustum visas šlapias, lyg lauke buvęs per lengvą lietų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena

Apsauga patikrina krepšius ir nebyliai leidžia į vidų. Sportininkų ir žiūrovų, ko gero, čempionato metu lauks tiesus kelias į areną. Žurnalistams tenka pradėti kelionę labirintu, pro nevėdinamus baltus koridorius, kuriuose reikiama kryptimi nukreipia nebylūs tupikai – ant kėdučių sėdintys apsaugos darbuotojai.

Reikia tikėtis, kad čempionato metu kondicionavimo sistema veiks visu pajėgumu, nes jausmas toks, lyg vaikščiotume nevėdinamame pirties prieangyje.

Bet visi iššūkiai, kurie ilgos darbo dienos pabaigoje lyg plaktuku kala vinį į galvą, atsiperka išvydus Donguano arenos grožį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena

Atsiveria ryškus vaizdas į 16 tūkst. žiūrovų talpinančią areną, kurioje dominuoja Kinijai būdinga raudona spalva. Jai ryškumo suteikia juodai pilkos tribūnos, iš pradžių lyg plačiai juosiančios aikštę, o po to stačiai kylančios aukštyn. Pasaulio čempionato lipdukai ant parketo net blizga, taip čia viskas nauja.

Palubėse didingai kabo Lietuvos, Australijos, Kanados ir Senegalo vėliavos, be abejo, taip pat ir kinų.

Donguano krepšinio ir kultūros centras dvelkia modernumu, nes buvo pastatytas tik 2014 metais. Oficialiai jis turi „Dongfeng Nissan Cultural and Sports Center“ pavadinimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena

Donguano arena yra pirmoji Kinijoje, kuriai suteiktas paviljono statusas. Kinijoje pabrėžiama, kad Donguanas pirmasis pasistatė rūmus, kurie atitinka NBA standartus ir gali priimti NBA rungtynes.

Pagal pirminį planą, Donguano arena turėjo būti pastatyta 2009-aisiais, bet tik po penkerių metų Yao Mingas šios krepšinio salės viduryje 2014-ųjų rugpjūčio 31 d. sakė atidarymo kalbą.

Atidarymo rungtynėms, beje, Kinijos krepšinio milžinui pavyko pakviesti tokias žvaigždes kaip Tony Parkerį ar Shane'ą Battier.

Šis modernus statinys iš viso kainavo 719 mln. Kinijos juanių, t.y. apie 90 mln. eurų.

Donguano krepšinio ir kultūros centre sezono metu žaidžia Kinijos superklubas „Guandgong Southern Tigers“, kurį treniravo Jonas Kazlauskas ir kuriame fizinio rengimo treneriu dirba Sigitas Kavaliauskas. Šios ekipos garbę gynė ir Sonny Weemsas, dešimtmečio pradžioje vilkėjęs ir Kauno „Žalgirio“ aprangą.

Donguano arena naudojama koncertams ir krepšinio rungtynėms, bet iki rugsėjo 16 d. tai bus pasaulio čempionato padalinys.

Joje ne tik vyks H grupės kovos – Lietuvos, Australijos, Kanados ir Senegalo rinktinių mūšiai. Visko gali būti, kad lietuviai dar sugrįš į šią areną net ir žengę į kitą etapą, mat čia vyks dvejos ketvirtfinalio kovos.

Jeigu lietuviai pateks į kitą etapą ir jame užims antrą vietą, tai Donguane ketvirtfinalyje žais su pirma K grupės komanda, kuria, kaip prognozuojama, realiausius šansus tapti turi JAV arba Graikija. Donguane dar numatyti mačai dėl 17-32 ir 5-8 vietų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena

Kuo toliau nuo aikštės, tuo tvankiau. Reikia tikėtis, kad tai nėra įprasta temperatūra krepšinio rungtynėse. Pietų Korėjoje žaisti irgi buvo labai tvanku, bet tokiame moderniame pastate problemų dėl to neturėtų kilti.

Šios arenos kubas galėtų būti didesnis, o pačiam moderniam statiniui dar trūksta šiek tiek auros, bet jos galbūt įpūs Kinijos aistruoliai, kurie žadėjo būti dar triukšmingesni ir aktyvesni nei tie, kurie paliko įspūdį lietuviams Pietų Korėjoje.

Pagal pasaulio čempionato reglamentą, Lietuvos rinktinė galės treniruotis Donguano arenoje tik nuo penktadienio. Portale 15min laukite trenerių ir žaidėjų interviu iš pirmosios treniruočių sesijos pasaulio pirmenybių kovų ringe jau penktadienio pavakarę.

15min fotografas Žygimantas Gedvila iš Donguano kviečia atverti gražuolės Donguano arenos duris.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: reportažas iš Korėjos ir kam bus ištartas skaudus sudie

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius