-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 23

Istorinė „Šiaulių“ stratego V.Pauliukėno ištikimybė

Krepšinio pasaulyje šiais laikais ištikimybė vienam klubui yra itin retas reiškinys. Šiaulių „Šiaulių“ gerbėjų puslapis geltonajuoda.lt kviečia artimiau susipažinti su ilgamečiu klubo žaidėju, trenerio asistentu, vadovu, o dabar ir vyriausiuoju treneriu Vaidu Pauliukėnu.

1999 m. prie „Šiaulių“ prisijungęs gynėjas iškart tapo svarbia komandos dalimi ir svariai prisidėjo prie pirmųjų klubo istorijoje iškovotų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) bronzos medalių, o ateinantį sezoną pergalių sieks pradėdamas vyriausiojo trenerio karjerą.

Šiaurės Lietuvos ekipa šią vasarą pirmoji iš visų LKL komandų pasirašė sutartis su komandos naujokais. V. Pauliukėno ir Roberto Giedraičio vadovaujamoje komandoje ateinantį sezoną žais Donatas Sabeckis, Devinas Pattersonas, Aseno Ampimas, komandoje liko Arūnas Sajavičius ir Tadas Pažėra, o kontraktas su Tre Bowmanu įsigalios po amerikiečio peržiūros.

Penktadienį naujasis ekipos treneris sužinojo ir klubo varžovus FIBA Europos taurės turnyre. Pirmajame etape J grupėje šiauliečiai susitiks su Nikosijos APOEL (Kipras), Pardubicės JIP (Čekija) klubais. Dar vienas oponentas paaiškės po FIBA Čempionų lygos atrankos etapo. Juo gali tapti Naharijos „Ironi“ (Izraelis), „Rilski“ (Bulgarija) arba Minsko „Cmoki“ (Baltarusija) ekipa.

Pradžia – Biržų „Naftotiekyje“

Jau nuo penkerių V. Pauliukėną sportuoti skatino tėvai, kurie taip pat pat buvo krepšininkai. Oranžinis kamuolys nesvetimas buvo ir vyresniajam jo broliui. Biržietis karjerą pradėjo 1996 m. gimtojo miesto „Naftotiekio“ komandoje. 1998-1999 m. Lietuvos krepšinio A lygoje (LKAL) gynėjas per rungtynes vidutiniškai rinkdavo 18 taškų ir atkovodavo 6 kamuolius. Po šio sėkmingo sezono dvidešimtmečiui krepšininkui šansą suteikė tuometinis „Šiaulių“ vadybininkas ir viceprezidentas Adomas Klimavičius, kuris ir pakvietė V. Pauliukėną žaisti, studijuoti ir gyventi Saulės mieste.

„Tiek ilgai pasilikti neplanavau, bet man patiko komanda, treneris, fanai buvo nerealūs, toje mažoje mokyklos sporto salėje aučiau stiprų žiūrovų palaikymą. Jaučiau didelį malonumą žaisdamas krepšinį ir man buvo visiškai nusispjauti į kitus geresnius kontraktus, nes tuo metu tiesiog mėgavausi kovodamas aikštėje. Šiai komandai atidaviau visą save nė kiek negailėdamas savo kūno ir dėl to esu laimingas man – tai buvo patys smagiausi metai. Trenerių svajodavau būti dar vaikystėje, tad džiaugiuosi, kad šią svajonę išpildė „Šiaulių“ klubas“, - dar 2009 m. tapęs Antano Sireikos asistentu sakė jaunas specialistas.

Rezultatyviausi pasirodymai – prieš Prancūzijos ir Ukrainos klubus

Jau pirmajame savo LKL sezone V. Pauliukėnas pelnydavo po 10 taškų ir sugriebdavo po 3 atšokusius kamuolius. Greitai vyrų krepšinyje kojas apšilęs gynėjas 2003-2004 m. LKL pirmenybėse žaidėjas jau rinkdavo po 14 taškų, atkovodavo 4 kamuolius ir atlikdavo po 2 rezultatyvius perdavimus. Tuo metu „FIBA Europe“ taurės turnyre vienas iš „Šiaulių“ simbolių demonstravo dar solidesnius vidurkius ir per mačą rinkdavo po 16 taškų.

Su vienerių metų pertrauka žaidėjas „Šiaulių" komandos garbę gynė 11 sezonų, jam teko eiti ir kapitono pareigas. Tiesa, V. Pauliukėnas yra bandęs laimę svetur – 2008-20009 m. sezone jis rungtyniavo Ukrainos Dneprospetrovsko „Dnepr-Azot“ ekipoje.

Pačiam žaidėjui labiausiai įsiminė 2005 m. lapkritį vykęs „FIBA Europe“ mačas su Prancūzijos „Nancy“ klubu. Tuomet Vaidas išvykos rungtynėse pelnė 27 taškus, atkovojo 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir pataikė 10 metimų iš 14, o „Šiauliai“ varžovus įveikė 100:84. Vis tik rezultatyviausią karjeros mačą jis sužaidė 2004 m. gruodį, kai „FIBA Europe“ akistatoje su Ukrainos „Nikolaev“ klubu pelnė 33 taškus.

Žaidėjo karjerą stabdė sudėtingos traumos. Ne vienam „Šiaulių" gerbėjui tikriausiai yra įstrigęs susidūrimas su Donatu Zavacku, po kuriuos V. Pauliukėnas negalėjo rungtyniauti ne vieną mėnesį. Atletas karjerą simboliškai baigė ten, kur ir pradėjo – 2011-2012 m. jis atstovavo Biržų „Rinkuškių alus“ ekipą, kuri žaidė Regionų krepšinio lygoje (RKL).

Prioritetas – sunkaus darbo nebijantiems krepšininkams

Dar 2009 m. V. Pauliukėną dirbti žaidžiančiuoju treneriu pasikvietė Europos čempionas Antanas Sireika. Vėliau jis asistavo ir Gediminui Petrauskui, 2015 m. vasarą buvo Lietuvos studentų rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio asistentu pasaulio studentų universiadoje Pietų Korėjoje. Dirbdamas kartu su G. Petrausku 2016 m. atvedė gabiausius šalies šešiolikmečius iki Europos čempionato sidabro, 2016 m. su šia karta džiaugėsi ir pasaulio čempionato bronza bei tris kartus iš eilės triumfavo Baltijos krepšinio lygoje (BBL). 2015-2016 m. sezono išvakarėse V. Pauliukėnas tapo „Šiaulių" direktoriumi, o šių metų liepą klubo valdyba jį paskyrė ir vyriausiuoju treneriu.

„Vaidas daug metų dirba klube, žinome jo darbštumą, imlumą naujovėms. Todėl nusprendėme pirmiausia galimybę suteikti jam“, - sakė klubo prezidentas A. Klimavičius.

„Man priimtinesni mažiau talentingi, bet kovoti trokštantys ir darbštūs, o ne pinigų pasiimti iš komandos į komandą važinėjantys krepšininkai. Tikiuosi, kad iš tokių kovotojų ir sulipdysime komandą", - pasitikdamas naują karjeros iššūkį sako vienas pagrindinių „Šiaulių“ organizacijos simbolių.

Įdomūs faktai apie V. Pauliukėną

Krepšinio analitiko Erildo Budraičio sudarytame visų laikų ištikimiausių žaidėjų dešimtuke, kurie žaidė tik viename LKL klube, V. Pauliukėnas šiuo metu užima 4 vietą (296 rungtynės LKL čempionate), nusileisdamas tik savo dabartiniam asistentui Robertui Giedraičiui, Pauliui Jankūnui ir Martynui Mažeikai.

„Šiauliuose“ rungtyniavo 12-uoju numeriu pažymėtais marškinėliais.
Daugiausiai taškų klubo istorijoje pelnęs žaidėjas (4237, vid. Po 10).
Antras klubo istorijoje pagal įmestus baudų metimus (974).
Trečias klubo istorijoje pagal sužaistas rungtynes (434).
Trečias klubo istorijoje pagal įmestus tritaškius (488).
Rezultatyviausios karjeros rungtynės – 33 taškai į „Nikolaev" (Ukraina) krepšį (2004-2005 m.) sezone).

Jau pirmąjį 1999-2000 m. sezoną svariai prisidėjo prie pirmųjų klubo istorijoje iškovotų bronzos medalių. Iš viso šį apdovanojimą su „Šiauliais“ V. Pauliukėnas iškovojo 8 kartus.

2004 m. V. Pauliukėnas interviu metu užsiminė, kad, jeigu nebūtų krepšininkas, tuomet „Biržuose alų darytų“.

2006 m. rungtynių metu dvikovoje su Donatu Zavacku smilkinį susitrenkęs V. Pauliukėnas sąmonę atgavo tik ligoninėje.

Su žmona Jurgita susipažino būdamas 17-likos metų Biržuose. „Norėjau įmesti į ežerą, bet labai gražiai paprašė, todėl pasigailėjau. Taip ir likome kartu. Užsiauginau ir atsivežiau į Šiaulius“, - yra pasakęs V. Pauliukėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius