Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 01

Istorinis vakaras: turėjo būti Pauliaus Jankūno, bet virto Panevėžio

Šarūnas Jasikevičius įdėmiai pažiūrėjo į tritaškio liniją. Paulius Jankūnas jos neperžengė. Žvilgsnis krepšio link – tinklelis jau žiaumojo taiklų „Žalgirio“ kapitono tritaškį. Šaras šūktelėjo ir plojo komandos lyderiui. Vos 1 tašką pirmajame finalo mače pelnęs P.Jankūnas jau per tris minutes surinko 7-is. Tai buvo vienas rezervų, kuris turėjo „Žalgiriui“ garantuoti antrąją pergalę LKL finale. Bet trečiadienio vakaras baigėsi euforija 6969 Panevėžio „Cido“ arenoje apsilankiusiems sirgaliams.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jau 22-ąją sekundę P.Jankūnas į savo sąskaitą įsirašė du taškus – daugiau nei per visą pirmąjį susitikimą Kaune, kai tesukrapštė vieną.

Žygimantas Skučas greitai, nuleidęs galvą ir kulniuodamas atsarginių suolo link, traukėsi dantų apsaugą iš burnos – jo oponentas vos per tris minutes buvo pelnęs jau 7 taškus.

Kai 9-ąją minutę įrideno 11-ąjį tašką, Šaras spėjo kepštelėti kapitonui per užpakalį – po tokio košmariško starto tokio Jankio meistriško atsako ir buvo galima tikėtis.

P.Jankūnas buvo toks, koks visą Eurolygos sezoną: efektyvus, patikimas ir provokuojantis.

13-asis numeris neleido žaisti Kšištofui Lavrinovičiui, kai, ieškodamas kontakto, įrašė „Lietkabelio“ veteranui vieną pražangą po kitos. „Cido“ arenoje susirinkę aistruoliai taip pyko, kad į „Žalgirio“ žaidėjus ir trenerius sviedė keletą popierinių tauškučių, kuriais turėjo kelti triukšmą, o ne mėtyti į žmones.

K.Lavrinovičius, LKL sezono MVP kandidatas, baigė mačą su 9 taškeliais (3/6 met.) per 23 minutes. Pats P.Jankūnas dar iki pertraukos buvo surinkęs 20 taškų ir kėsinosi į Chucko Eidsono LKL finalų rekordą (34 tšk.).

„Ačiū“, – atlikęs nepriekaištingą darbą ant parketo, už jam paduotą vandenį komandos gydytojui Vytautui Kailiui padėkojo P.Jankūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Tik už to fantastiško kapitono pasirodymo slypėjo nerimą kėlęs faktas – herojiškas P.Jankūno žaidimas per du kėlinius „Žalgiriui“ sukrovė tik trijų taškelių persvarą (41:38).

Su P.Jankūnu aikštėje „Žalgiris“ 13 min. 48 sek. atkarpą laimėjo 11 taškų skirtumu. Be P.Jankūno – 6 min ir 12 sek. atkarpą pralaimėjo 8 taškais.

Kaip Panevėžys išliko kovoje, buvo tiesiog neįtikėtina. Pirmoje rungtynių pusėje „Žalgiris“ prametė tik 12 metimų „iš žaidimo“, bet po 6 iš jų sugriebė kamuolį puolime. Tačiau tas pranašumas buvo beveik nepastebimas – trys taškeliai su tokia statistika yra niekis.

L.Lekavičius „Cido“ arenoje buvo fiziškai, bet ne mintimis.

„Nusiramink!“ – šaukė Š.Jasikevičius ant Antano Kavaliausko, kai šis paskubėjo ir nesilaikė kamuolio judėjimo.

„Nusiramink!“ – klykė ir ant Luko Lekavičiaus, kuris kol kas nematomas LKL finale. Panevėžį paliko su 2 taškais, 4 klaidomis ir 0 naudingumo balų per 15 minučių.

Jis paskutinėmis minutėmis pataikė tą puikų metimą iš vidutinio nuotolio po kamuolio varymosi, kuriuo paliko Žygimantą Janavičių pašonėje, bet pasakojimas apie L.Lekavičių čia ir baigiasi.

Per 40 žaidimo minučių LKL finalo serijoje L.Lekavičius turi tik 6 taškelius, vos 2 taiklius metimus iš 12, nė vieno tritaškio, 8 rezultatyvius perdavimus ir 5 klaidas.

Vietomis pašauktas nuo suolo L.Lekavičius nežinojo, kada eiti į aikštę, o kada ne. Š.Jasikevičius buvo ryškiai nepatenkintas. Įžaidėjas „Cido“ arenoje buvo fiziškai, bet ne mintimis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Leo Westermannas „praėjo“ šalia rungtynių su 1 išmestu netaikliu tritaškiu per 23 minutes.

Tik Kevinas Pangosas buvo įžaidėjas, kuriuo Š.Jasikevičius galėjo labiau pasitikėti – 13 taškų, 7 rezultatyvūs perdavimai ir 20 naudingumo balų.

Tačiau lemiamu metu ir 24-erių įžaidėjas labai jaunatviškai klydo tyčia pramesdamas baudas, bet tą darydamas taip klaikiai, kad „Žalgiris“ paskutinėmis sekundėmis neturėjo vilties atkovoti kamuolių puolime ir pabandyti išplėšti pratęsimo. Pirmą kartą K.Pangosas bukai sviedė kamuolį į lentą, o kitą net nelietė lanko – abukart teisėjai sustabdė žaidimą ir atidavė „Lietkabeliui“ kamuolį.

„Mūsų įžaidėjai antrąsias rungtynes nevaldo komandos. Nelabai noriu konkrečiai kažko kalbėti. Bet reikia komandą valdyti. Tai visą sezoną buvo mūsų jėga. Bet dabar mes to neturime“, – kalbėjo Šaras po pralaimėjimo.

Būtent L.Westermannas buvo trenerio smegenys ir rankos ant parketo visą Eurolygos sezoną.

Lemiamomis minutėmis Š.Jasikevičius kėlė legionierių nuo suolo šaukdamas ir bandydamas pažadinti, kad lemiamu metu komandai įneštų šalto proto.

Nepavyko.

E.Ulanovas tyliai ramiai žingsniuoja link LKL finalų MVP titulo.

„Mes turime labai daug žaidėjų, kurie neturi LKL žiedo. Bet žaidžia tie, kurie turi, jeigu pastebėjote.

Daugybę metų išlošti LKL yra sunku. Gal jiems jau nusibodo?“ – į žalgiriečių motyvaciją apeliavo Š.Jasikevičius.

Sužaidė tik Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas, pelnę atitinkamai 24 ir 21 tašką.

P.Jankūnas jau išgirtas, bet nuostabių žodžių nusipelnė ir E.Ulanovas, savo antetokounmpiškomis rankomis puolime sugriebęs 3 svarbius kamuolius kritinėmis minutėmis ir finišavęs su 30 naudingumo balų.

Beje, 24-erių žalgirietis tyliai ramiai žingsniuoja link LKL finalų MVP titulo. Pirmajame mače į savo sąskaitą Edgaras įsirašė 22 naudingumo balus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Iš viso atkovojęs 7 kamuolius ir atlikęs 4 rezultatyvius perdavimus, E.Ulanovas pataikė visus tris tritaškius, taip iš nuostabos sukeldamas ant suolo sėdėjusių Roberto Javtoko ir Artūro Milaknio juoką.

Bet juokai greitai baigėsi, kai visą laiką „Žalgiriui“ ant kulnų mynęs „Lietkabelis“ atsilaikė po galingos svečių trečiojo kėlinio pradžios, po kurios čempionai paskutinį kartą buvo taip atitrūkę 47:38.

Šaras nespėjo nuryti gurkštelėto vandens, kai Mindaugas Lukauskis rodė bicepsą, įridenęs du su pražanga.

38-erių „Lietkabelio“ veteranas lyg NBA Vince'as Carteris – skrajojo „Cido“ arenoje reverse dėjimu greitoje atakoje ar kirsdamas palei galinę liniją. Vyriausias serijos žaidėjas vėl buvo rezultatyvus – pelnė 16 taškų ir buvo pagrindinis Beno Madgeno ginklanešys (18 tšk.).

VIDEO: Rungtynių momentas: M. Lukauskis perima kamuolį ir krauna iš viršaus

Tokio ryžtingumo Š.Jasikevičius laukė iš savo žaidėjų. Pavyzdžiui, Antanas Kavaliauskas, sugriebęs kamuolį puolime, bandė įmesti dvitaškį, bet kamuolys atsimušė nuo lanko. „Žalgirio“ treneris tada rodė į klyną su labai aiškia užuomina.

„Reikia galvoti apie mūsų mentalitetą. Einame ne dėti iš viršaus, o įmesti. Tai buvo svarbiausia“, – „juos“ turėdamas omenyje, po pralaimėjimo akcentavo ir Š.Jasikevičius.

„Juos“ turėjo Lorenzo Williamsas, paskutinę rungtynių minutę paleidęs du kritinius tritaškius ir nuskandinęs „Žalgirį“. Kaip drąsiai tada atakavo „Lietkabelio“ įžaidėjas! Pirmasis tritaškis tikslą pasiekė gražiai „suvaikščiojus“ kamuoliui, o antrasis – drąsiai metant per rankas.

VIDEO: Rungtynių momentas: L. Williams Žalgirį nukautuojantys tritaškiai

„Žalgiris“ sugebėjo pralaimėti mačą žaidęs naudingiau nei „Lietkabelis“ (97-89) ir puolime atkovojęs net 8 kamuoliais daugiau (iš viso 37-21).

Bet lyg inkaras komandą žemyn tempė tos pro šalį skriejusios baudos (21/32) ir net 17 klaidų. „Žalgiris“ dar pirmoje rungtynių pusėje buvo suklydęs daugiau kartų (8) nei per visą pirmąjį mačą „Žalgirio“ arenoje (7).

„Žalgiris“ bandė budinti komandą ir vienaip, ir kitaip. Pavyzdžiui, per 3 sekundžių atkarpą Š.Jasikevičius sugebėjo paprašyti antros minutės pertraukėlės (pirmoji buvo reklaminė).

O „Lietkabelis“ nepadarė nieko stebuklingo. Nė vienas iš panevėžiečių žaidėjų nesurinko daugiau nei 20 taškų. Net broliai sužaidė eilines rungtynes, pelnydami po 9 taškus.

„Tikrai nemanau, kad šiandien turėjom geriausias savo rungtynes“, – po pergalės patvirtins „Lietkabelio“ treneris Kazys Maksvytis.

Tiesiog panevėžiečiai ėjo į aikštę kaip į gladiatorių kautynes. Tik šiek tiek beprotiškai nusiteikę, kadangi žino, kad plikomis rankomis eina kautis su liūtu.

O tas liūtas kol kas snūduriuoja ir Šarui nepavyksta jo pažadinti.

„Mes turime būti šiek tiek crazy ir galvoti, kad galime laimėti prieš „Žalgirį“, – neabejodamas savo žodžiais kalbėjo K.Maksvytis.

Žalgiriečiai neprilygo „Lietkabeliui“ ta energija ir ryžtingumu, todėl buvo nubausti.

„Po Eurolygos mūsų lygis labai krito. Aš paprasčiausiai nesugebu motyvuoti žaidėjų“, – išgyvena Š.Jasikevičius.

Kažkaip motyvuoti reikės, nes „Lietkabelis“ snūduriuojantį „Žalgirį“, kaip įrodė, įveikti gali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius