-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 18

Jokio pasipriešinimo: Drakulos istorija baugina labiau nei Lietuvos rinktinės varžovas

Tai bus kaip lengva amerikietiška komedija. Tokio krepšinio vakaro galite tikėtis penktadienį, kai televizoriaus ekrane stebėsite Lietuvos ir Rumunijos krepšininkų dvikovą. Trečią sezoną Rumunijos krepšinio lygoje skaičiuojantis buvęs nacionalinės komandos kandidatas Marius Runkauskas nemato jokios intrigos – rumunų pralaimėjimai ukrainiečiams 34 taškais ir graikams 58 taškais nėra atsitiktinumas.
Marius Runkauskas
Marius Runkauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Rumunija | 19:30 | Ryga

31-erių snaiperis neprognozavo skirtumo, kuriuo lietuviai turėtų palengva peršokti rumunų barjerą.

Tačiau jis nemato skirtumo, pagrindiniai ar atsarginiai rinktinės žaidėjai vykdys Dainiaus Adomaičio užduotis – rezultatas bus toks pat, nekeliantis abejonių.

„Nemanau, kad įmanoma tikėtis intrigos, – 24sek atviravo M.Runkauskas. – Neįsivaizduoju, kam D.Adomaitis duos žaisti. Galbūt tiems, kurie gauna pasireikšti mažiau. Bet pasipriešinimo nereikia tikėtis.“

Rezultatyviausias Bukarešto „Steaua“ narys (vid. 16,5 tšk.) pats savo kailiu patikrino Rumunijos krepšinio lygį.

Vietiniame čempionate rungtyniauja 13 iš 16 Rumunijos rinktinės kandidatų. Ir tai nėra gerai.

Daugelius tų žaidėjų atlieka tik epizodinį vaidmenį, kadangi klubai apsiperka legionieriais, ant kurių ir statomas žaidimas.

Ryškiausia figūra Rumunijoje – nacionalinės komandos kapitonas ir lyderis Vladas Moldoveanu. 29 metų 206 cm ūgio puolėjas yra žaidęs Zeliona Guros „Stelmet“ klube Eurolygoje, garsiajame Trevizo „Benetton“.

Jis, beje, pastarąjį sezoną gaudė pernykštės olimpinės rinktinės įžaidėjo Vaido Kariniausko rezultatyvius perdavimus Klužo-Napokos „U-Banca“ klube (vid. 15,1 tšk., 6 atk. kam., 2,2 rez. perd.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladas Moldoveanu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladas Moldoveanu

Mandagumo dėlei dar būtų galima išskirti Belgijoje, Monso „Belfius“, žaidžiantį vidurio puolėją Alexandru Olah (10,2 tšk., 5 atk. kam.) ar natūralizuotą nediduką 175 cm ūgio įžaidėją Giordaną Watsoną, kuris Prancūzijos Le Mano „Sarthe“ ekipoje rinko vid. 9,3 taško ir 3,7 rezultatyvaus perdavimo.

„Rumunijos krepšinio lygis nėra aukštas, – pripažino M.Runkauskas. – Bet pastebėjau, kad jų supratimas auga. Po truputį auga ir individualus meistriškumas.

Tik jie dar neturi didelio krepšinio supratimo. Yra neblogų jaunuolių, kurie, jei dirbs, gal kažkada ir išaugs į ką nors.

Bet kol kas ten nieko įspūdingo nėra. Tą atspindi rezultatai.“

Grupės varžybos bus surengtos aukštame lygyje. Jie tam labai ruošiasi.

Štai jums pora rezultatų. Draugišką turnyrą Rygoje Rumunija pasitinka po dviejų gniuždančių pralaimėjimų: Ukrainai 57:91 ir Graikijai 48:106.

Estai triuškino rumunus 87:55. Tiesa, pavyzdžiui, kitam Europos čempionato šeimininkui Izraeliui, rumunai metė rimtesnį iššūkį – dvejas rungtynes pralaimėjo bendru 14 taškų skirtumu. Vienintelė pasiekta pergalė per 8 rungtynes – prieš Tunisą (67:56).

M.Runkauskas akimirką pagalvoja, bet linkteli galva – šie rezultatai dėsningi.

Jam taip pat susidarė įspūdis, kad Rumunijos tikslas Europos pirmenybėse – ne kiek mesti iššūkį geresniems varžovams, bet gerai suorganizuoti grupės varžybas Klužo-Napokos mieste. Jame svečiuosis ne kas kitas, o Europos čempionai ispanai. Taip pat Kroatija, Juodkalnija, Čekija ir Vengrija.

„Rumunai nori. Jie pradeda domėtis. Jie darys viską, kad padarytų įspūdį, – entuziastingai apie rumunų bandymą paruošti gražią sceną Europos krepšinio senbuviams, kalbėjo M.Runkauskas. – Klužas turi naują, prieš 4–5 metus pastatytą salę. Ten krepšiniui sudarytos geriausios sąlygos.

Manau, grupės varžybos bus surengtos aukštame lygyje. Jie tam labai ruošiasi.

Prie namų sienų jie bandys šį tą parodyti, bet nemanau, kad gali nuveikti ką nors didelio.“

FIBA.com/„Polyvalent“ arena, Rumunija
FIBA.com/„Polyvalent“ arena, Rumunija

FIBA krepšinio reitinge išrikiuotos komandos iš 91 valstybės. Bet rumunų šiame reitinge nėra.

Pastarąjį kartą Europos pirmenybėse jie dalyvavo prieš 30 metų – 1987-aisiais. O pastaroji Europos čempionate pasiekta pergalė – 1973-aisiais.

Nieko nuostabaus, kad futbolo šalyje krepšinis pagal populiarumą rikiuojasi tik gal koks ketvirtas ar penktas – po tinklinio ir rankinio.

Kaip supratote, penktadienio vakarą Rygos arenoje svarbiausia bus Lietuvos rinktinė ir jos užduotys, o ne priešininkas. Jis baugina mažiau nei airio Bramo Stokerio rašyta Transilvanijos Drakulos istorija.

„Rinktinė po truputį įsivažiuoja. Nėra ko norėti: naujas treneris, yra jaunų žaidėjų. Manau, įsivažiuosim, – optimistiškai į rinktinės galimybes žvelgia M.Runkauskas. – Su kiekvienomis rungtynėmis komanda atrodys geriau, atras žaidėjus. Pagrindas jau yra, o kai jaunimas užsikabins, viskas bus gerai.“

Rumunijos rinktinės sudėtis
Giordanas Watsonas Andrei Mandache Radu Paliciucas Vladas Moldoveanu Alexandru Olah
Adrianas Tudoras Radu Virna Nandoras Kuti Titusas Nicoara Catalinas Baciu
Catalinas Petrisoras Bogdanas Nicolescu Rolandas Torokas Iulianas Orbeanu
Octavianas Calota Emanuelis Cate

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius