-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 11

Jonas Kazlauskas ateityje Šarą mato rinktinėje: „Galvoju, kad laiko klausimas“

Jonas Kazlauskas – geriausias visų laikų Lietuvos treneris. Bet karjerą baigusiam specialistui įkandin sparčiai seka Šarūnas Jasikevičius, staigiai save įtvirtinęs Europos trenerių elite. „Man labai sunku pasakyti, ar Šaras šiuo metu yra geriausias treneris Europoje, bet kad vienas iš geriausių, tai faktas“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė J.Kazlauskas, pasidalijęs mintimis apie Š.Jasikevičiaus galimybes ateityje dirbti NBA ir Lietuvos rinktinėje.

Jonas Kazlauskas prie Lietuvos rinktinės vairo per du etapus praleido septynerius metus 1997–2001 ir 2013–2016 metais. Per šį laikotarpį 67-erių strategas iškovojo tris medalius – bronzą Sidnėjuje (2000 m.) ir du Europos pirmenybių sidabro (2013 ir 2015 m.) medalių komplektus.

Karjeros metu J.Kazlauskas ne kartą yra akcentavęs duoklę Lietuvai – ar tai kalbėtų apie save, ar apie vasaras aukojančius krepšininkus.

Tuo metu geriausiu šalies strategu šiuo metu laikomas Šarūnas Jasikevičius įprastai akcentuoja klubinį sezoną, o vasaras jis nori paskirti šeimai ir poilsiui.

Vis dėlto J.Kazlauskas galvoja, jog Šarą prie Lietuvos rinktinės vairo ateityje dar išvysime.

„Taip, galvoju, kad pamatysime. Tai tik laiko klausimas“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė 2018-aisiais karjerą baigęs specialistas.

J.Kazlauskas neabejoja auklėtinio galimybėmis ir NBA.

„Kodėl ne? Ko jam trūksta? Nematau nieko, ko jam trūktų. Jei reikės, Šaras pasikeis. Jis protingas vyras“, – kalbėjo Lietuvoje, Graikijoje, Kinijoje ir Rusijoje per karjerą dirbęs lietuvis.

Vyriausiuoju treneriu Šaras pirmą kartą tapo 2016-ųjų metų sausį, kai Kauno „Žalgiris“ po kelių skaudžių nesėkmių išsiskyrė su Gintaru Krapiku.

„Auksiniu berniuku“ už pasiekimus krepšinio aikštelėje kadaise vadintas Š.Jasikevičius staigiai ėmė auginti savo akcijas rinkoje – pirmajame sezone su „Žalgiriu“ kovojo dėl vietos Eurolygos atkrintamosiose, antrajame sezone pasiekė finalo ketvertą, trečiajame – atkrintamąsias, o šią sėkmę pakartoti ketvirtajame sezone anksčiau laiko uždarė įsiplieskusi COVID-19 pandemija.

Puikus darbas neliko nepastebėtas Europos didžiųjų – 2020-ųjų vasarą Šaras grįžo į „Barceloną“, su kuria 2003-aisiais dar kaip žaidėjas triumfavo Eurolygoje.

„Aš žiūriu daug Eurolygos, galiu pasakyti, jog „Barcelona“ yra viena geriausiai valdomų komandų, nors talento ta komanda turi tikrai nemažiau nei kitos. Kas yra talentas? Mano laikais sakydavo – kaip žaidėjas šoka, bėga ar yra nuaugęs. Labai mažai kas kalbėdavo, kad smegenys irgi yra talentas, nes, nebūdamas pats šokliausias ir stipriausias, gali daug ką pasiekti. Galvoju, kad smegenys pas Šarą veikia labai gerai“, – Š.Jasikevičiaus stiprybes pabrėžė J.Kazlauskas.

Pastaraisiais metais specialistai, tarp kurių ir esamas nacionalinės komandos strategas Kazys Maksvytis, pabrėždavo, jog Lietuvos rinktinės vyr. trenerio posto prestižas yra sumenkęs.

Kiti du svarbūs momentai, kodėl strategai nenori užimti šios kėdės – kreiva FIBA langų sistema bei karas su Eurolyga, be to, mažas užmokestis, nepasikeitęs dar nuo Antano Sireikos laikmečio rinktinėje.

„Žiūrėkite, visi žmonės nori dirbti ir nori užsidirbti, garantuoti gyvenimą sau ir savo šeimai. Aš ne kartą sakiau, jog yra nesąmonė, jog geriausi žaidėjai nežaidžia už rinktinę. Kai kurie net neturi tokio šanso, nes rinktinė iškrenta anksčiau, o jie negali prisijungti. Ar tai įsivaizduotumėte futbole? Galvoju, kad protingi žmonės kada nors nusilauš ragus, nusimes ambicijas ir išspręs šį klausimą“, – sakė J.Kazlauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: Jonas Kazlauskas – apie čempionišką „Žalgirį“, Rusiją, Kiniją ir Šarą rinktinėje

„Šaras yra pirmoje mano geriausių trenerių sąrašo vietoje. Galime sakyti, kad per brūkšnelį su Xavi Pascualiu, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo krepšinio agentas Marius Rutkauskas. – Penketuke dar būtų Željko Obradovičius, Dimitris Itoudis. Pablo Laso irgi reikia paminėti. Nors Pablo braižas yra kitoks, bet vis tiek „Real“ visada aukštai eina, o žaidėjai turi pasitikėjimo. Ten viskas vyksta kitaip, nei pas Šarą, Xavi ar D.Itoudį.“

Penktadienio vakarą Šaras antrą kartą karjeroje šalia šoninės linijos Kaune vadovaus „Barcelona“ komandai. Pirmą kartą Katalonijos superklubas prieš daugiau nei metus laiko laimėjo 73:62, bet tuo metu Nemuno saloje įkurtų krepšinio rūmų tribūnos dėl COVID-19 pandemijos buvo tuščios.

„Manau, kad šį kartą žmonių bus labai daug“, – sakė kitas 15min laidos PIKENROLAS dalyvis Linas Kleiza.

„Barcelona“ – stipriausia šiuo metu Eurolygos komanda, su 21 pergale ir 5 pralaimėjimais tvirtai žengianti pirmoje turnyro vietoje. Tuo metu „Žalgiris“ vis dar yra paskutinis.

„Barcelona“ galybė atsispindi Mykolo Stumbro pateikiamuose skaičiuose: pirmas lygoje puolimo reitingas (116,4 taško), penktas gynybos reitingas (105,8 taško), geriausias tritaškių pataikymas (40,8 proc.), ketvirtas pagal gerumą pataikymas iš dviejų taškų zonos (54,5 proc.) ir antra vieta pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 18).

„Šaras norės nugalėti „Žalgirį“. Jis negalės atvykti ir pralaimėti. Jis išjunginės stiprybes – įžaidėjus, neleis mesti tritaškių. Penktiems numeriams „Barcelona“ turi ką pasiūlyti. Ar „Barcelona“ pramiegos? Jie neseniai pralaimėjo Ispanijoje ir bus motyvuoti, – sakė L.Kleiza. – Jei „Žalgiris“ duos tokį kontaktą, kokį davė „Real“, nors pastarasis ir atrodo paskutiniu metu blogai. Bus labai įdomu pamatyti rungtynes, nes „Barcelona“ išryškins silpnybes ir uždarys stiprybes.“

„Turėtų būti fantastinė diena visiems. Niekam nebus lengva, manau, kad „Barcelona“ gaudys ir uždarinės Milaknį, Luką. Bus sunku. Nelygios komandos. „Barcelona“ tokio taško tikrai nepaleis“, – sakė M.Rutkauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir M.Rutkauskas – karo iškraipyta rinka suteiks neeilinį šansą „Žalgiriui“

Nors „Žalgirio“ treneris Jure Zdovcas mačo išvakarėse sakė, kad „Barcelona“ gynyba nėra neįveikiama, turinti ir skylių, bet padėties šeimininkas penktadienio vakarą Kaune bus vietinių sirgalių amžiną meilę užsitarnavęs Š.Jasikevičius.

„Tokių trenerių daug nėra, tad įdomu bus pamatyti. Žinome, kad Šaras atims „Žalgirio“ stiprybes. „Žalgiris“ negalės žaisti savojo žaidimo, nes gaus per silpnas vietas, o gynyboje jie turi nemažai silpnų vietų. Viskas aišku, kad jie už gerklės ims Janį Strelnieką, Luką Lekavičių ir kiekvieną, kas prisilies prie kamuolio persivaryti aikštelę. Apsunkins gyvenimą ir dusins, – kalbėjo L.Kleiza. – Jie turi rotaciją. Svarbiausia išmušti iš komforto, o kai „Žalgiris“ neturi to patogaus jausmo, nėra žaidėjų, galinčių kurti žaidimą vienas prieš vieną. Pamatysime prieš tokią komandą, ar gali J.Strelniekas žaisti įžaidėju, ar ne.“

„Treneriai visada bando išnaudoti savo stiprybes ir varžovų silpnybes, kai kurie treneriai turi gynybines sistemas, kurias visada naudoja. Taip pat visi atlieka skautingą, bet yra treneriai, kurie geba išsireikalauti, o Šaras yra vienas tokių. Tokių nėra daug“, – pridėjo L.Kleiza.

15min laida PIKENROLAS su Jonu Kazlausku:

VIDEO: PIKENROLAS: Jonas Kazlauskas – apie čempionišką „Žalgirį“, Rusiją, Kiniją ir Šarą rinktinėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius