Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 19

Jonas Mačiulis džiaugiasi naujais veidais rinktinėje – žais su bendražygio sūnumi

Jonas Mačiulis smalsiai stebi seniai matytus ir naujus veidus Lietuvos rinktinėje. Europos čempionato atrankos rungtynėms su Belgija ir Čekija atvykęs vyriausias komandos krepšininkas yra žaidęs su skirtingų kartų atstovais.
Jonas Mačiulis
Jonas Mačiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

J.Mačiulis į kelių dienų treniruočių stovyklą atvyko tiesiai iš šventės.

Jo atstovaujama Atėnų AEK savaitgalį triumfavo Graikijos taurės finale ir taip anksti pavertė sezoną sėkmingu.

„Sezonas jau įpusėjo ir kol kas viskas klostosi sėkmingai, – po treniruotės Vilniuje sakė J.Mačiulis. – Visi tikslai įgyvendinti – taurė laimėta, Graikijos lygoje antra vieta šiai minutei garantuota, o FIBA Čempionų lygoje iškopėme į atkrintamąsias kovas. Sezonas bėga gera vaga.“

View this post on Instagram

???????????? greek cups

A post shared by Jonas Mačiulis (@jonasmaciulis8) on

Antrą sezoną vienai stipriausių Graikijos komandų atstovaujantis 198 cm ūgio puolėjas ir pats patenkintas savo vaidmeniu.

Jis renka po 6,5 taško ir 4,2 atkovoto kamuolio Graikijos lygoje, kurioje AEK nusileidžia tik Atėnų „Panathinaikos“.

Čempionų lygoje, kur laukia aštuntfinalis su Bonos „Telekom Basket“, J.Mačiulis pelno po 9,6 taško ir 4,4 atkovoto kamuolio.

„Viskas gerai, – patenkintas J.Mačiulis. – Pats daug žaidžiu, treneris pasitiki, rungtyniauju lemiamais momentais – tai man labiausiai ir patinka.“

Geros nuotaikos jis atvyko į pasikeitusią Lietuvos rinktinę, kurioje debiutavo 2007 metais ir padėjo jai laimėti tris Europos pirmenybių medalius bei pasaulio čempionato bronzą, praleidęs tik vieną svarbų turnyrą – 2011 metų Europos pirmenybes, kai gydėsi kelio kryžminio raiščio traumą.

„Labai atjaunėjusi rinktinė. Amžiaus skirtumas tarp manęs, Kalniečio ir kitų dar labiau išaugęs“, – šypsojosi 35 metų puolėjas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

Rinktinėje jis išvys abu Masiulius – Tomas Masiulis talkins treneriui Dariui Maskoliūnui ir prisidės prie rinktinės savaitgalį, po Kauno „Žalgirio“ Eurolygos rungtynių Vitorijoje, o Klaipėdos „Neptūno“ puolėjas Gytis Masiulis yra jau dabar pluša tarp dvylikos rinktinės žaidėjų.

„Daugumą jaunimo esu matęs, mačiau, kaip jie auga, pavyzdžiui, Gytis. Su jo tėvu dar teko pačiam žaisti, – senus Kauno „Žalgirio“ laikus prisiminė J.Mačiulis. – Regis, visus pažįstu, gal tik Paulių Valinską ir Martyną Sajų mažiau, nors ir prieš Sajų teko žaisti, kai jis su „Žalgiriu“ buvo atkeliavęs pas mane į Madridą, kai atstovavau „Real“.

Lietuvos rinktinėje J.Mačiulį yra treniravęs Ramūnas Butautas, Kęstutis Kemzūra, Jonas Kazlauskas ir Dainius Adomaitis, o dabar Darius Maskoliūnas patyrusiam puolėjui yra penktasis strategas prie svarbiausios Lietuvos komandos vairo.

Dar nuo „Žalgirio“ laikų ir J.Kazlausko rinktinės, kai D.Maskoliūnas dirbto trenerių štabe, dabartinį rinktinės strategą pažįstantis J.Mačiulis mano, kad Lietuvos krepšinio federacija praėjusį lapkritį pasirinko teisingai.

„Tai buvo geras pasirinkimas. Ir Darius, ir Kazys Maksvytis, kurie buvo daugiausiai svarstomi, buvo geri pasirinkimai, – kalbėjo J.Mačiulis. – Dariui suteiktas pasitikėjimas, jis pastaruoju metu nebuvo dirbęs vyr. treneriu, bet patirties jam tikrai užteks. Bent jau langų varžyboms tai tikrai.

O paskui vasarą olimpinei atrankai suvažiuos visai kiti žaidėjai, manau, kad visi turėsime patirties – ir treneriai, ir žaidėjai.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

Rinktinėje J.Mačiulis rado ir Donatą Motiejūną, savo buvusį kambarioką, kuris grįžo į nacionalinę komandą po trejų metų pertraukos.

J.Mačiulis juokėsi, kad Kinijoje žaidęs D.Motiejūnas praėjo patikrą dėl koronaviruso, tad sutiktas džiugiai.

„Atvažiavo sveikas gyvas, be koronaviruso, rankas ir kojas turi. Žiūrėsime, kaip žais krepšinį. Iki krepšio kamuolį dar numeta, tai gerai, – kalbėjo J.Mačiulis. – Kaip žaidėjas, tai jis gali žaisti tiek po krepšiu, tiek perimetre. Yra judrus žaidėjas, gali ir gynyboje gerai sujudėti skirtingose gynybos sistemose. Tai – pagrindiniai jo privalumai. O po to žiūrėsime, kaip čia seksis žaisti, kaip prisitaikyti. Vis tiek Europos stilius kitoks, negu Kinijoje – čia reikės ir kamuolį perduoti kitiems žaidėjams, čia yra daugiau krepšininkų, mokančių įmesti į krepšį, negu ten.“

Vienas tų, mokančių įmesti kamuolį į krepšį, yra pats J.Mačiulis, kuris dalį minučių veikiausiai ir sudarys priekinę liniją su D.Motiejūnu.

Pastaraisiais metais treneriai rinktinėje vis pastumia J.Mačiulį iš trečiosios pozicijos į ketvirtą, kur drąsiai iš toli atakuojantis plačiapetis puolėjas gali išvilioti varžovą ir nesileisti apstumdomas pats.

„Daugiau žaisiu ketvirtu numeriu, kiek rodo pirmieji deriniai, – sakė J.Mačiulis. – Kartais su Mindaugu (Kuzminsku) pasikeisime 3-4 pozicijose, bet per dvejus metus jau baigiu įprasti prie pakitusios pozicijos.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

J.Mačiulis ir kiti rinktinės vyrai iki ketvirtadienio treniruosis Vilniuje.

Penktadienį laukia pirmosios 2021 metų Europos čempionato rungtynės Monse su Belgija. Pirmadienį Lietuvos krepšininkai pasirodys savo publikai, kai Vilniuje vyks antrasis atrankos mačas su Čekija.

  • Lietuvos rinktinės sudėtis mačams su Belgija ir Čekija
  • Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“)
  • Žygimantas Janavičius (Klaipėdos „Neptūnas“)
  • Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris“)
  • Tomas Dimša (Panevėžio „Lietkabelis“)
  • Paulius Valinskas (Panevėžio „Lietkabelis“)
  • Jonas Mačiulis (Atėnų AEK)
  • Mindaugas Kuzminskas (Krasnodaro „Lokomotiv“)
  • Arnas Butkevičius (Vilniaus „Rytas“)
  • Eimantas Bendžius (Vilniaus „Rytas“)
  • Gytis Masiulis (Klaipėdos „Neptūnas“)
  • Donatas Motiejūnas (Šanchajaus „Sharks“)
  • Laurynas Birutis (Prienų „CBet“)
  • Martynas Sajus (Panevėžio „Lietkabelis“)
VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: „Pagaliau mėgaujuosi žaidimu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius