-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 09

Jono Mačiulio šou ištraukė Lietuvą iš Nigerijos tigrų nasrų

Ačiū, Jonai. Emocingai brazilų palaikyti Nigerijos krepšininkai ilgai tampė nervus Lietuvos rinktinei. Bet iki kol neprabilo Jonas Mačiulis. Pernykštį Europos čempionatą prisiminęs puolėjas vien trečiajame kėlinyje surinko net 14 taškų ir ištraukė lietuvius iš tigrais vadinamų Nigerijos krepšininkų nasrų – 89:80 (13:16, 23:25, 29:13, 24:26).
Jonas Mačiulis
Jonas Mačiulis / Vytauto Dranginio nuotr.
Rio 2016 | Lietuva – Nigerija 89:80 | Grupės varžybos

Suprasti akimirksniu

  • Lietuva nugalėjo Nigeriją 89:80 ir iškovojo antrąją pergalę.
  • Po dviejų kėlinių lietuviai atsiliko 5 taškais.
  • Lietuvių pergalę lėmė trečiasis kėlinys 29:13.
  • Trečiajame kėlinyje J.Mačiulis pelnė 14 iš 21 savo taško.
  • M.Kalnietis pelnė 21 tašką ir atliko 12 perdavimų.

Jono Mačiulio šou trečiajame kėlinyje penkių taškų Lietuvos rinktinės deficitą (36:41) pavertė 11 taškų persvara (65:54).

Fantastišką Madrido „Real“ atstovo kėlinį geriausiai iliustravo tritaškis iš kampo su trečiojo kėlinio sirena. Jonas įjungė žvėries režimą ir padėjo pergalės pamatą.

Trečiąjį kėlinį Lietuva laimėjo 29:13.

Ketvirtajame beliko išlaikyti persvarą ir išklausyti pergalingų už rinktinės suolo susirinkusių Lietuvos sirgalių dainų.

Puikiai sužaidė ne tik J.Mačiulis. M.Kalnietis pelnė 21 tašką ir fantastiškai skirstė kamuolį – atliko net 12 rezultatyvių perdavimų.

M.Kalnietis prisipažino, kad po pertraukos lietuvių krepšinis buvo daug smagesnis. Ir drausmingesnis. Pirmoje rungtynių pusėje Joną Kazlauską nemaloniai nustebino Nigerijos tritaškiai, kurie leido Afrikos čempionams mesti iššūkį Europos vicečempionams.

Bet tereikėjo tik vyriško pokalbio rūbinėje per pertrauką ir Nigeriją triukšmingai palaikę brazilai buvo nutildyti.

„Ant kalno mūrai, joja lietuviai!“ – aidėjo „Carioca“ arenoje. Antroji pergalė iš tiek pat galimų.

Lietuva: J.Mačiulis ir M.Kalnietis (12 rez. perd.) po 21, R.Seibutis 12, J.Valančiūnas 10, M.Kuzminskas ir D.Sabonis po 8, P.Jankūnas 7, A.Kavaliauskas 2.

Nigerija: I.Diogu 19 (7 atk. kam.), M.Umeh 17, A.Aminu 12, B.Uzoh 8.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Jonas Kazlauskas: „Čia nebus rungtynių, kurios netampys nervų“

Mantas Kalnietis: „Nuvertinome Nigeriją. Reikėjo tik galvą pasitaisyti“

Renaldas Seibutis: „Laimėjome, nes pradėjome vienas kitam padėti“

Stojo į Nigerijos pusę – tūkstančiai brazilų švilpė lietuviams

Statistika. Lietuva – Nigerija 89:80

Dvitaškiai: 53% – 50%

Tritaškiai: 40% – 43%

Baudų metimai: 85% – 80%

Atkovoti kamuoliai: 38 – 29

Rezultatyvūs perdavimai: 23 – 16

Perimti kamuoliai: 8 – 6

Blokuoti metimai: 6 – 4

Klaidos: 14 – 15

Pražangos: 16 – 22

Pirmasis kėlinys

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ike Diogu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ike Diogu

Starto penketas: Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Jonas Valančiūnas.

Lietuvių taškų sąskaitą jau pirmojoje atakoje atidarė Renaldas Seibutis (2:0). Nigerijos planas buvo akivaizdus – jų išpuoliai vyko per lyderį Ike Diogu (2:2).

Mantas Kalnietis ir Jonas Valančiūnas drebino Nigerijos krepšį dėjimais, bet savo aikštės pusėje apsiginti nepavyko (6:6).

Žaidimas aikštėje išsilygino. Į priekį mūsiškius išvedė Renaldo Seibučio tritaškis (9:6), o svarbų laimėjimą lietuviai pasiekė 6-ąją minutę, kai antrąją asmeninę pražangą gavo I.Diogu.

Vis dėlto I.Diogu netektis sukėlė šalutinį efektą. Nigerijos puolimas buvo sunkiau nuspėjamas ir Afrikos čempionai mynė mūsiškiams ant kulnų (10:11).

Dideliam vietos sirgalių džiaugsmui, 9-ąją minutę Nigerija išsiveržė į priekį 12:11. Nigerija laimėjo pirmąjį kėlinį 16:13. Paskutinėmis sekundėmis krpešį dėjimu sudrebino Ekene Ibekwe.

Antrasis kėlinys

AFP/„Scanpix“ nuotr./Galingas Ekene Ibekwe dėjimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Galingas Ekene Ibekwe dėjimas

Antrojo kėlinio pradžia neleido nurimti J.Kazlauskui, kuris vis trypčiojo prie šoninės linijos. 13-ąją minutę po Nigerijos tritaškio lietuviai vis dar turėjo vytis priešininkus 17:19.

Varžovai atsirišo krepšys atakuojant iš trijų taškų zonos. Po trečiojo tritaškio antrajame kėlinyje 15-ąją minutę Nigerija atitrūko 25:21.

Brazilų džiaugsmą ir Nigerijos entuziazmą greitai malšino taiklūs lietuvių metimai. Po Pauliaus Jankūno šūvio iš vidutinio nuotolio švieslentėje užsidegė 27:27, o Nigerija stabdė susitikimą minutės pertraukėle.

J.Valančiūnas nupūtė I.Diogu bandymą sugrąžinti Nigerijai persvarą, o kitoje atakoje į priekį Lietuvą vedė Mantas Kalnietis (29:27).

Kvepėjo spurtu, bet Nigerija neleido perimti iniciatyvos. 18-ąją minutę po dar vieno afrikiečių šūvio Lietuva vėl atsidūrė besivejančiųjų vaidmenyje 31:34.

Nigerijos aukštaūgis I.Diogu tiesiog pasiuto. Aukštaūgis paleido du tritaškius iš eilės ir vėl užvedė „Carioca“ – „Nigerija! Nigerija!“ (33:40).

Po dviejų kėlinių lietuviai atsiliko 36:41. Didžiausią galvos skausmą kėlė 11 I.Diogu ir 10 Mike'o Umeh taškų.

Trečiasis kėlinys

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis gavo bloką
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis gavo bloką

Per pertrauką, atrodo, lietuviai padarė išvadas. Vos tik prasidėjus 22-ajai minutei R.Seibutis tritaškiu lygino rezultatą (41:41).

Tiesa, trečiąją asmeninę pražangą užsidirbo J.Valančiūnas, kuriam rungtynės vėl klostėsi sunkiai. Tuo nutrūko ir sėkminga lietuvių atkarpa.

Nigerija greitai išsibudino iš ilgosios pertraukos miego ir neleido galutinai perimti iniciatyvos. Komandos keitėsi rezultatyviomis atakomis (47:47).

Situaciją keitė Jono Mačiulio tritaškis. Kai puikiai įkertantį į baudos aikštelę Paulių Jankūną atrado Mantas Kalnietis, Nigerija gelbėjosi minutės pertraukėle – lietuviai pirmavo 52:49.

Kamuolį per dviejų priešininkų rankas į krepšį galingai sugrūdo J.Mačiulis. Nigerija užsidirbo pražangą puolime, J.Mačiulis dar paleido ir taiklų tritaškį, o lietuvių sirgaliai tribūnose ėmė traukti džiaugsmingas dainas – 57:49.

J.Mačiulio sąskaitoje jau buvo 16 taškų.

Ir tai dar ne pabaiga. Sugriebę kamuolį puolime lietuviai pratęsė užsitęsusią ataką ir nieko nelaukęs taiklų tritaškį smeigė Mantas Kalnietis. Skirtumas pirmą kartą šoktelėjo iki dviženklio – 59:49.

29-ąją minutę Mantas Kalnietis prisėdo ant atsarginių suolo savo sąskaitoje turėdamas 11 taškų ir net 10 rezultatyvių perdavimų.

Su trečiojo kėlinio sirena J.Mačiulis paleido taiklų tritaškį iš kairiojo krašto, įsirašė 19-ąjį tašką ir prieš ketvirtąjį kėlinį sukrovė Lietuvai 11 taškų persvarą (65:54). Iš viso per trečiąjį kėlinį J.Mačiulis pelnė 14 taškų.

Ketvirtasis kėlinys

Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis
Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis

Ketvirtojo kėlinio pradžioje Lietuva stabilizavo situaciją aikštėje. 33-ąją minutę lietuviai buvo sukaupę saugią persvarą 71:60.

Komandos ėmė keistis rezultatyviomis atakomis. Svarbiausia, kad skirtumas labai nepakito – 75:65.

Nigerija bandė gelbėtis tolimais metimais. I.Diogu vieną tokį švystelėjo 37-ąją minutę. Kai po jo skirtumas ištirpo iki 8 taškų, prieš rungtynių finišą J.Kazlauskas dėl visa ko paprašė minutės pertraukėlės (79:71).

38-ąją minutę persvarą tvirtino M.Kalniečio dvitaškis (81:71), bet Nigerija nepasidavė ir paskutinę minutę mažino skirtumą 77:83. Likus žaisti 48 sek. skirtumas tirpo iki 5 taškų (84:79). Vis dėlto Lietuva atlaikė Nigerijos šturmą ir šventė pergalę 89:80.

Nigerijos sudėtis
Įžaidėjai: Benas Uzohas, Mike'as Umeh, Joshas Akognonas
Atakuojantys gynėjai: Chamberlainas Oguchi, Ebi Ere
Lengvieji krašto puolėjai: Michaelas Gbinije, Stanas Okoye
Sunkieji krašto puolėjai: Ike Diogu, Ekene Ibekwe, Andy Ogide
„Centrai“: Shane'as Lawalis, Alade Aminu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius