-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 15

Jų neturėjo čia būti: kas taps pasaulio čempionais?

Jų neturėjo čia būti. Paradoksalu, tačiau tiek Argentina, tiek Ispanija šiam pasaulio čempionatui surinko turbūt silpniausias savo sudėtis per paskutinius 15-20 metų. Ispanijos pasirodymas grupių etape skeptikų prognozes tik sustiprino. Lengvas kelias iki ketvirtfinalio ir ten laukiantis susidūrimas su „nenugalimąja“ Serbija braukė Argentiną iš kovos dėl medalių. Nepaisant to, abi šios komandos nušlavė nuo kelio favoritus ir sekmadienį stos į mūšį dėl aukso medalių.
Luisas Scola
Luisas Scola / FIBA nuotr.
Sekmadienis | FIBA PČ Finalas | Argentina – Ispanija | 15:00 | Pekinas

Argentinos ekipa su nesenstančiu Luisu Scola bei magišką žaidimą demonstruojančiu Facundo Campazzo priešakyje neabejotinai yra gražiausia ir labiausiai įkvepianti turnyro istorija. Iš rinktinės pasitraukus auksinės kartos nariams Manu Ginobili ir Carlosui Delfino, atrodė, kad skambių pergalių kurį laiką teks palaukti. Bet 39 metų Luisas Scola ir užaugę nauji Argentinos lyderiai dar kartą įrodė, kad pavardės dar ne viskas. Jų noro laimėti ir to padaryti žaidžiant už gimtąją šalį nepralenkė dar nė viena ekipa.

FIBA nuotr./Luisas Scola
FIBA nuotr./Luisas Scola

Ispanijos rinktinėje trūksta Pau Gasolio, Sergio Rodriguezo, Juano Carloso Navarro. Jie taip pat nežaidžia tokio patrauklaus krepšinio, kaip tą daro jų šiandieniniai varžovai ar pusfinalyje nugalėti australai. Bet jie laimi. Ir laimi jie savo gynybos, patirties ir kiekvieno žaidėjo, puikiai atliekančio savo vaidmenį, dėka. Ilgi metai žaidžiant svarbiose čempionatų atkrintamosiose varžybose duoda dividendų tada, kai žaidėjų pasirinkimas galbūt ne toks gausus.

Pabandykime pasižiūrėti, kurie faktoriai gali nulemti čempionato nugalėtojus.

Argentina

Tai, ką ši komanda išdarinėja puolime, galima būtų žiūrėti dar ir dar kartą. Argentiniečiai žaidžia laisvą, sklandų, tačiau kartu ir kantrų krepšinį, kurio tikslas – susikurti geriausią įmanomą metimą.

Už tai daugiausiai atsakingi F.Campazzo ir N.Laprovittola. Žaidimas 2 prieš 2 yra šios komandos puolimo pamatas, o jo sustabdyti nesugebėjo nei serbai, nei prancūzai.

Maži ir greiti gynėjai sugeba atsirasti baudos aikštelėje vos ne kiekvienos atakos metu. Palikę savo tiesioginius oponentus už nugaros jie sukuria pranašumo situacijas, o jų situacijų skaitymas bei perdavimai šiame čempionate yra tiesiog kitame lygyje. Bet kurią akimirką F.Campazzo (vid. 7,7 perd.) ar N.Laprovittola (4,1 perd.) gali perduoti kamuolį pro nugarą ar varžovams tarp kojų. Tik paklauskite serbų.

FIBA nuotr./Facundo Campazzo
FIBA nuotr./Facundo Campazzo

Jei nežinotumėte kiek Luisui Scolai metų, iš jo žaidimo aikštelėje būtų galima spėti, kad kokie 25.

Veteranas aikštelėje praleidžia po 29 minutes, pelno po 19,3 taško ir atkovoja po 8,1 kamuolio per rungtynes. Prie viso šito pridėkime tai, kad jis kartu su Argentinos rinktinės trenerių štabo bei žaidėjų pagalba nė vienose rungtynėse nebuvo didelė spraga komandos gynyboje, nors amžius galėtų indikuoti ir priešingai.

Kitoje aikštelės pusėje L.Scola meistriškai išnaudoja savo krepšinio IQ. Net ir varžovams žinant, kad dešinioji pusė yra jo stiprioji, jis vis tiek paskutiniu momentu suranda būdą, kaip išmesti kamuolį būtent iš šios pusės. Tada belieka tik tikėtis, kad L.Scola nepataikys.

Argentinietis taip yra pavojingas prie trijų taškų zonos – tikslą pasiekia net 46 proc. jo metamų tritaškių ir būtent tai labai išplečia aikštelę Argentinos atakų metų bei atlaisvina koridorius jau minėtiems gynėjams.

Kas labiausiai krenta į akis žiūrint Argentinos rungtynes, yra jų atsidavimas ir komandinė dvasia. Nuo pat pirmųjų minučių ketvirtfinalyje matėsi, kad į rungtynes jie atsinešė daugiau energijos nei serbai. Galvojau, kad prancūzai tos klaidos nepadarys. Tačiau pirmajame pusfinalio kėlinyje vaizdas buvo panašus.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: dramatiškos atomazgos ir klausimas LKF – atranka ar krepšinio namai?

Argentiniečių gynėjai taip prisikabino gynyboje prie E.Fournier ir N.De Colo, kad jokios užtvaros ir judesiai nepadėdavo nuo jų atitrūkti. Luisas Scola du kartus pats vienas atsikovojęs kamuolį nusivarė jį per visą aikštelę ir pelnė taškus. Tokį toną jie uždavė rungtynių pradžioje ir nemažino tempo visas 40 minučių.

Visada atsiras komanda su daugiau talento, geresne sistema ar atletiškesniais žaidėjais. Bet tą skirtumą galima greitai panaikinti noro, energijos ir atsidavimo dėka. Tai Argentinos rinktinė ir daro viso čempionato metu.

Ispanija

Nebematome Sergio Llullo užmetimų virš lanko nežiūrint Rudy Fernandezui ar Pau Gasolio dėjimų per varžovus, tačiau eilinį kartą matysime Ispanijos krepšininkus, lipančius ant prizinių vietų pakylos. Ir tą jie padarė savo gynybos dėka.

Pusfinalio rungtynėse Australija dominavo beveik visą pagrindinį rungtynių laiką. Ispanai strigo atakuodami iš toli, o P.Millsas pirmąsias 20 minučių siautė kaip ir kiekvienose iki tol vykusiose rungtynėse. Todėl ispanai ėmėsi naujos taktikos – box and one gynybos, kurioje 4 žaidėjai dengėsi aikšte, o S.Llullas sutelkė visa savo dėmesį australų lyderiui.

Tai buvo kertinis sprendimas, šiandien leisiantis ispanams žaisti dėl aukso medalių. Taip, prie P.Millso pavardės rungtynių gale švietė 34 taškai, tačiau juos sumesti jam prireikė net 25 bandymų (11/25). Be to, gynėjas suklydo net 7 kartus, rungtynių pabaigoje dažnai strigdavo tarp kelių gynėjų baudos aikštelėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ricky Rubio ir Sergio Scariolo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ricky Rubio ir Sergio Scariolo

A.Bogutas sukritikavo FIBA dėl teisėjų sprendimų rungtynių gale, tačiau, pirmiausia jis turėtų kaltinti savo rinktinės žaidimą ir pagirti ispanų gynybą, kuri privertė australus suklysti net 22 kartus ir atakuoti vos 25 proc. taiklumu iš toli (10/40). Palyginimui, iki tol australų vidurkis buvo 40 proc.

Ispanai neduoda daug galimybės kvėpuoti puolime ir tokiu būdu išmuša komandas iš joms patogių pozicijų. Laimėti rungtynes, kuriose pats atakuoji vos 30 proc. taiklumu iš toli, yra stiprios komandos bruožas.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: Jono Kazlausko atsisakymas, talentai ir nevykę Popo pasiteisinimai

Ricky Rubio ir Marco Gasolio tandemas yra sunkiai sustabdomas šiame turnyre. Įžaidėjas žaidžia geriausią savo karjeros krepšinį, pelnydamas po 16 taškų, atlikdamas po 6,4 rez. perd. ir atakuodamas pakankamai geru procentu iš toli, kai M.Gasolis varžovams atseikėja 14,4 taško, atkovoja 5,3 kamuolio ir sukuria beveik 4 progas komandoms draugams.

pikenpopas buvo per sunki mįslė Aronui Baynesui ir australų gynybai. M.Gasolis, pamatęs, kad rungtynes slysta ispanams iš rankų, ėmėsi lyderio vaidmens ir buvo nesustabdomas tiek baudos aikštelėje, tiek už jos ribų – 33 taškai, 11 taiklių metimų iš 19 (3/9 tritaškiai). Solidi australų priekinė linija nesugebėjo susitvarkyti su šviežiu NBA čempionu ir šių dviejų žaidėjų 2 prieš 2, todėl bus įdomu pamatyti, kaip tą mėgins padaryti Argentinos rinktinė.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: geriausio Lietuvos rinktinės trenerio paieškos ir nenustebinę amerikiečiai

X faktoriai

Sergio Llullas ir Gabrielis Deckas.

S.Llullas yra svarbiausių rungtynių ir paskutinių minučių ekspertas. Jei finale viskas spręsis paskutinėmis minutėmis, kamuolys neabejotinai suras jį. Gynėjas gali būti prametęs viską iš žaidimo, tačiau aukštai jo paleistas kamuolys lemiamomis akimirkomis vis tiek skros tinklelį. Nuo jo žaidimo ir pataikymo iš toli priklausys itin daug.

FIBA nuotr./Sergio Llullas
FIBA nuotr./Sergio Llullas

Gabrielis Deckas tuo tarpu tyliai stebina savo puikiu žaidimu. Argentinietis įvaldė savo vaidmenį, kuriame jam tenka visko po truputį – keletas pikenrolų per rungtynes, keletas prakirtimų, kova dėl kamuolių puolime bei varžovų atakavimas po gynėjų perdavimų nuo tritaškio. Puolėjas atlieka visus smulkius dalykus aikštelėje, tačiau tą daro itin efektyviai ir šios detalės gali nulemti finalo baigtį.

Prognozė

Energija, svaiginantis puolimas, Luisas Scola ir Facundo Campazzo ar patirtis, stingdanti gynyba, Ricky Rubio ir Marcas Gasolis?

Kas matuosis aukso medalius?

Argentinos nuostabus žaidimas ir jų atsidavimas aikštelėje verčia palaikyti juos, tačiau ispanų gynyba ir patirtis verčia manyti, kad jie sekmadienio vakarą taps pasaulio čempionais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius