Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 28

Justės Jocytės WNBA svajonė: „Darysiu, ką galiu, kad ten atsidurčiau po trejų metų“

Justė Veronika Jocytė – 16-metė iš Palangos, kuri prikėlė merdėjusį Lietuvos moterų krepšinį. Ji dominuoja tarp bendraamžių Europoje, o ateityje viliasi tapti trečiąja lietuve krepšininke moterų nacionalinės krepšinio asociacijos (WNBA) istorijoje. „Tai yra mano tikslas“, – 15min prenumeratoriams skirtame PIKENROLO KLUBE sakė Europos 18-mečių čempionė ir MVP tapusi J.Jocytė.
Justė Jocytė
Justė Jocytė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Po kiekvieno čempionato sekėjų skaičius socialiniuose tinkluose smarkiai išauga“, – sakė Justė Jocytė.

Pastarasis – ryškiausias trumpoje 16-metės karjeroje. Palangiškė 18-mečių Senojo žemyno pirmenybėse ne tik neprapuolė, bet buvo ir ryškiausia turnyro žaidėja, atvedusi rinktinę link pirmojo Lietuvos jaunimo trofėjaus po 10 metų pertraukos.

Europos čempionate palangiškė vidutiniškai rinko po 19,1 taško, atkovojo 7,1 kamuolio, atliko 6,9 rezultatyvaus perdavimo ir 2,1 karto perėmė kamuolį.

Vidutinis J.Jocytės efektyvumo koeficientas – 22,9 balo.

Lietuvos moterų krepšiniui gyvybės pulsą suteikusi krepšininkė prieš čempionatą turėjo 18 tūkstančių sekėjų instagrame, dabar – 24 tūkst.

Nors ne kiekvienas 16-metis gali pasigirti tokiu dėmesiu, J.Jocytė didelio sekėjo skaičiaus monetizuoti neketina ir apie nuomonės formuotojos karjerą negalvoja.

„Visada po čempionatų būna sekėjų šuoliai. Po U16 galvojau, kad užstrigo instagramas, nes šuolis buvo tikrai didelis. Ši kartelė po čempionatų visada šoka į viršų, – PIKENROLO KLUBE kalbėjo J.Jocytė. – Draugai turi mažiau sekėjų. Tokio amžiaus žmonės apskritai retai turi tiek daug sekėjų. Gal didžiausia baimė, kad draugai pradės apkalbėti ar kreivai žiūrėti, nors pati tai nelabai į sekėjus kreipiu dėmesį. „Influencere“ (nuomonės formuotoja – aut. past.), kaip Karolina Meschino, tikrai nesijaučiu. Toks darbas ne man.“

Tarp naujų sekėjų – ir žinomi Lietuvos veidai, garsūs šalies krepšininkai.

„Man svarbiausia, ką parašo mano draugai ir šeima. Džiugina ir tai, kad toks paprastas vaikas, kaip aš, sulaukia žinučių ir sveikinimų iš žvaigždžių. Kai žinomas žmogus mane paseka instagrame, džiaugiuosi draugams, kaip mažas vaikas. Faina, kad esu kažkiek žinoma tarp Lietuvos elito žmonių“, – sakė J.Jocytė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Justė Jocytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Justė Jocytė

„Jokiame interviu neminėjau, kad į Europos čempionatą važiuojame aukso, nors komandoje tokių kalbų buvo. Tikėjome savimi, nes žinojome, kokią komandą turime. Socialiniuose tinkluose nesiskelbėme, bet norėjome titulo. Norėjome nuimti antros vietos užkeikimą, kadangi antros likome ir U16 čempionate, ir „Iššūkio“ turnyre po metų“, – apie lūkesčius prieš Senojo žemyno jaunimo pirmenybes kalbėjo Justė.

18-metės laimėjo auksą, nors turnyras prasidėjo šaltu Suomijos bendraamžiu dušu, kuomet Viliaus Stanišausko treniruojama komanda krito 61:70.

Turnyrui lekiant į priekį, su kiekvienu etapu gerėjo ir J.Jocytės žaidimas.

Ketvirtfinalyje prieš Čekijos U18 rinktinę ji surinko 31 tašką, 6 atkovotus kamuolius ir 8 rezultatyvius perdavimus.

Kovoje dėl bilieto į finalą į Vokietijos merginų krepšį lietuvė įmetė 21 tašką, pridėjo po 6 atkovotus kamuolius ir 6 rezultatyvius perdavimus.

„Kažkokio plano ar susitarimo nebuvo, tiesiog dariau viską, kad padėčiau komandai. Smagu, kad treneriai pasitikėjo manimi. Kai man užstrigdavo kokia ataka, atsirasdavo kita mergina, kuri perimdavo ataką. Žaidžiau ne viena, buvo daug kitų merginų, kurios padėdavo užpildyti spragas puolime ir gynyboje, – pasakojo J.Jocytė. – Su kiekvienomis rungtynėmis stengiausi atiduoti dar daugiau jėgų, o kai atėjo finalas, galvojau atiduoti viską, nes po to nieko nebebus.“

Finale – benefisas prieš ispanes, kurioms J.Jocytė atseikėjo 28 taškus, 9 atkovotus kamuolius, 7 rezultatyvius perdavimus ir 38 naudingumo balus.

Metusi lemiamus baudų metimus, Justė spinduliavo olimpine ramybe.

„Man labiausiai patinka, kad visi pradeda jaudintis. Mane spaudimas ramina. Matėte paskutines mano baudas? Be baimės. Sirgaliai švilpia, rėkia, rungtynių svarba – didžiulė, bet nuėjau prie baudų metimų linijos ir šypsojausi, nes žinojau, kad sumesiu“, – aiškino Lietuvos moterų krepšinio perlas.

FIBA nuotr./Justė Jocytė
FIBA nuotr./Justė Jocytė

Justės talentą nusako skambi etiketė – moterų krepšinio Luka Dončičius. Tai – Slovėnijos vunderkindas, Europoje ėmęs dominuoti anksti, viską laimėjęs čia iki 18-os metų amžiaus, o savo siautulį jis pratęsė ir už Atlanto.

Kokios yra J.Jocytės dominavimo priežastys, o ką savo žaidime ji norėtų patobulinti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius