Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 27

K.Bryanto krikštą prisiminęs A.Goudelockas – apie „Žalgirio“ pamoką ir magišką naktį Miunchene

Andrew Goudelockas – neabejotinai skambiausias praėjusio tarpsezonio Vilniaus „Ryto“ pirkinys. Nuo žaidimo Kobe Bryanto pašonėje „Los Angeles Lakers“ klube, dešimties tritaškių vakarėlio Eurolygoje iki rungtyniavimo Kinijoje kartu su Donatu Motiejūnu. Pasaulį apkeliavęs ir traumas išsilaižęs 31-erių amerikietis nutūpė Vilniuje ir yra pasiruošęs sudrebinti Lietuvos krepšinio padangę.

Trečiadienis | FIBA Čempionų lyga | „Rytas“ – „Peristeri“ | 19:30 | Vilnius

Antradienio vakarą „Siemens“ arenoje Andrew Goudelocko laukia pirmasis karjeros mačas FIBA Čempionų lygoje.

Šį amerikietį galime vadinti turnyro naujoku, nors jo patirties kuprinėje yra begalė aukščiausio lygio rungtynių trijuose skirtinguose žemynuose – Europoje, Kinijoje ir Šiaurės Amerikoje.

Profesionalo kelią „Ryto“ legionierius prisimena lyg sapną. Jis vaikystėje augo su Kobe Bryanto pergalėmis, o 2011-ųjų metų NBA naujokų biržoje 46-uoju šaukimu A.Goudelocką pasirinko būtent legendinio JAV krepšininko atstovaujama „Los Angeles Lakers“.

A.Goudelockas tapo K.Bryanto dubleriu, rungtyniavo toje pačioje pozicijoje, tad treniruotėse susikirsdavo kiekvieną dieną.

Prieš dvejus metus NBA čempionų titulą iškovojusi „Lakers“ tuomet svajojo sugrįžti į lygos olimpą. Komandoje toliau spindėjo K.Bryanto ir Pau Gasolio tandemas, šalia rungtyniavo Andrew Bynumas, Lamaras Odomas, Metta World Peace'as.

Sezono pradžioje A.Goudelockas ant parketo išbėgdavo retai, bet komandos draugų traumos bei suvaržyta rotacija privertė trenerį Mike'ą Browną atsisukti į naujoką.

Stratego pasitikėjimas 23-ejų gynėju pasiteisino – penkerių rungtynių atkarpoje A.Goudelockas keturiskart pasiekė 12 taškų ribą, o „Lakers“ iškovojo keturias pergales.

Po vieno iš šių susitikimų dabartinė „Ryto“ žvaigždė kulniavo į rūbinę, kurioje išgirdo besišnekučiuojančius komandos draugus Mattą Barnesą ir Luke'ą Waltoną.

„Žmogau, šis vyrukas mėgsta mesti į krepšį ir rinkti taškus, lyg jis būtų Kobe Bryantas!“ – kalbėjosi komandos draugai.

Pokalbį nugirdo pats „Lakers“ lyderis, sekęs į rūbinę Vilniaus komandos užsieniečiui iš paskos.

„Man tai patinka! Nuo šiol tu būsi Mini Mamba!“, – A.Goudelockas puikiai mena beveik prieš devynerius metus jam pasakytus K.Bryanto žodžius.

„K.Bryantas sakė, kad aš aikštelėje degu tokia pat ugnimi, kaip ir jis. Taip viskas ir užsisuko. Esu dėkingas, kad turėjau galimybę atstovauti tokiai istorinei organizacijai ir žaisti šalia tokio legendinio žaidėjo, kaip Kobe Bryantas. Tapau neįtikėtinos šio krepšininko karjeros maža dalimi. Tai, kad jis man suteikė tokią pravardę, man vis dar yra ypatinga garbė“, – 15min pasakojo Andrew Goudelockas.

15min – išsamus Andrew Goudelocko interviu – apie žaidimą Kobe Bryanto pašonėje, išskirtinę reikšmę turinčią pravardę, dešimties tritaškių vakarėlį Miunchene bei planą nuo sosto nuversti Kauno „Žalgirį“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock

– Kaip gyvenimas Vilniuje, Andrew?

– Gyvenimas Vilniuje yra puikus. Visi žmonės man yra malonūs, komanda žaidžia puikiai, žinoma, neskaitant paskutinių rungtynių su „Žalgiriu“.

Džiaugiuosi, kad Vilniuje yra tokia maisto įvairovė. Daug laisvo laiko nėra, daugiausiai judu tarp namų ir sporto salės. Turiu keletą mėgstamų restoranų, bet dar daug ko Vilniuje pamatyti nespėjau, bet tikiuosi tai padaryti bėgant laikui. Noriu pabrėžti, kad Lietuvoje žmonės yra labai malonūs. Jie taikūs, nesutikau jokių piktavalių. Tai labai svarbu. Lietuvoje man viskas tinka ir patinka. Kol kas esu vienas, šeima turėtų atvykti po kelių savaičių.

– Kaip jaučiatės „Ryto“ komandoje?

– Jaučiuosi puikiai! Galime sakyti, kad dėl sudėtingos kelio traumos buvau nežaidęs beveik dvejus metus. „Rytas“ sezono starte žaidžia tikrai gerai, o man irgi sekasi neblogai. Jaučiu, kad turiu daug vietos tobulėjimui, galiu žaisti kur kas geriau. Startas Vilniuje yra geras. Dabar jaučiuosi gerai, nėra jokių traumos padarinių, kurios mane stabdytų.

Reabilitacija po traumos buvo ilgas kelias, trauma buvo išties rimta, džiaugiuosi, kad pavyko sugrįžti. Manau, kad sunkiausia dalis jau praeityje.

– Kiek buvo sudėtinga nežaisti krepšinio taip ilgai?

– Tai mane žudė. Tik dar labiau pradėjau vertinti krepšinį. Supratau, kad buvau palaimintas, jog galėjau daugybę metų žaisti aukščiausiu lygiu. Buvo skaudu tiesiog sėdėti namie ir stebėti žaidžiančius draugus per televizoriaus ekraną. Jaučiu, kad esu labai geras žaidėjas. Pasiilgau komandinio jausmo, bendravimo su komandos draugais, bendro tikslo siekimo. Mes lyg broliai.

– Kaip baigėsi situacija su Kinijos klubu, kuris kelio operaciją reikalavo darytis ne JAV, o Kinijos specialistų priežiūroje?

– Grįžau į Ameriką. Tai buvo komplikuota situacija, išvykti buvo sunku, bet kai galiausiai gavau leidimą palikti Kiniją, keliavau namo, o jau kitą dieną gulėjau ant operacinio stalo. Turėjau imtis teisinių veiksmų, kad atgaučiau visus savo uždirbtus pinigus, bet dabar viskas yra gerai.

– Kodėl nusprendėte atvykti į Vilnių anksčiau nei kad buvo nurodyta kontrakte?

– Aš buvau nežaidęs krepšinio beveik dvejus metus. Buvau labai pasiilgęs žaidimo, norėjau kuo greičiau čia pasirodyti ir būti su komanda, susibendrauti ir sukurti tinkamą atmosferą. Be to, norėjau pažiūrėti, kaip į krūvį reaguos mano kūnas. Sezono pasiruošime turėjome sunkių treniruočių, užkrovėme baterijas. Pirmąsias rungtynes turėjome rugsėjo 19-ąją, pagalvojau, kad būtų sudėtinga Vilniuje atsidurti rugsėjo 15-ąją, nes tuomet nespėčiau tinkamai pasiruošti. Norėjau atvykti ir įdėti šiek tiek darbo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Goudelockas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Goudelockas

– Ar kažkieno klausėte patarimo prieš pasirinkdamas „Rytą“?

– Savo profesionalaus krepšininko kelionėje sutikau daugybę lietuvių. Aš paprašiau visų jų patarimo, o jie sakė tik gerus dalykus apie miestą ir klubą. Mes palaikome artimą ryšį. Su Donatu Motiejūnu kalbėjau užvakar, labai dažnai kalbu ir su Minde (Mindaugu Kuzminsku – aut. past.) bei Artūru Gudaičiu. Su jais susirašome kiekvieną savaitę. Tiesiog pasiteirauju, kaip jie laikosi, kas geresnio, lygiai tą patį daro ir jie. Jie puikūs vyrukai, mano draugai.

– Kaip jums darbas su treneriu Donaldu Kairiu, kokio stiliaus tai yra strategas?

– Šis treneris išties intensyvus. Treniruotės yra geros, treneris mus labai stumia į priekį, norėdamas pakelti ir individualų žaidėjų lygį, ir bendrą komandos sportinę formą. Jis labai motyvuotas, o tą motyvaciją perduoda ir mums. Man patinka Donaldas, jokių problemų, jis lengvai bendraujantis žmogus bei mėgsta darbą, visai kaip ir aš.

– Žurnalistams Lietuvoje minėjote, kad jūsų sutartyje su „Rytu“ yra 50 tūkst. eurų vertės siekianti išpirka. Kiek yra šansų, kad sezono eigoje paliksite Vilnių?

– Nežinau, negalvoju apie tai. Mano mintys yra čia, aš noriu su „Rytu“ laimėti kiekvieną mačą. Apie tai negalvojau, kai ateis situacija, tuomet sėsime su šeima ir kalbėsimės. Mes čia pasibūsime. Turime puikius apartamentus, laukiu atvykstančios šeimynos. Negalvoju apie išvykimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Goudelockas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Goudelockas

– Kai atstovavote „Los Angeles Lakers“ komandai, Kobe Bryantas jums davė pravardę „Mini Mamba“. Kaip tai nutiko?

– Aš buvau naujokas lygoje, „Lakers“ komandoje buvo nemažai traumuotų žaidėjų, tad patekau į trenerio naudojamų žaidėjų rotaciją. Gaudavau nemažai progų pasireikšti.

Tai buvo gera kelerių rungtynių atkarpa, kai per 16-17 minučių rinkau gal po 13-14 taškų. Po vienerių rungtynių ėjau į rūbinę ir išgirdau šnekančius komandos draugus: „Žmogau, šis vyrukas mėgsta mesti į krepšį ir rinkti taškus, lyg būtų Kobe Bryantas“.

Aš įžengiau į rūbinę tuo metu, kai Luke'as Waltonas ir Mattas Barnesas kalbėjo apie mane, o man iš paskos ėjo Kobe Bryantas. Jis paklausė, kas čia darosi, apie ką jie kalba.

„Tu žinai apie ką, mes kalbame apie Andrew Goudelocką, jis žaidžia visai kaip tu!“.

Kobe atšovė: „Man tai patinka! Nuo šiol tu būsi Mini Mamba! („Black Mamba“ buvo Kobe Bryanto pravardė)“.

K.Bryantas sakė, kad aš aikštelėje degu tokia pat ugnimi, kaip ir jis. Taip viskas ir užsisuko. Esu dėkingas, kad turėjau galimybę žaisti šioje legendinėje komandoje šalia tokio žaidėjo, kaip Kobe Bryantas.

Tapau neįtikėtinos jo karjeros maža dalimi. Tai, kad jis man suteikė tokią pravardę, man yra ypatinga garbė.

– Kokią įtaką Kobe padarė jūsų žaidimui ir karjerai, ko pavyko pasisemti per laikotarpį „Lakers“ organizacijoje?

– Visi žino, koks žaidėjas buvo K.Bryantas. Jis buvo mano vienas vaikystės dievukų. Prieš atvykstant į „Lakers“, aš buvau matęs daugybę K.Bryanto žaidimo įrašų, o kai pradėjome žaisti kartu, tai buvo neužmirštama patirtis.

Neįtikėtina iš arti matyti legendomis apipintą Kobe darbo etiką. Tai padarė jį vienu geriausių žaidėjų istorijoje. Kasdien mačiau jo darbą treniruotėse, aš buvau jo dubleris, tad akis į akį aikštelėje susikirsdavome itin dažnai.

Iš Kobe išmokau labai daug. Daugybę dalykų, kurių jis mokė mane, aš vis dar naudoju savo žaidime ligi šiol. Nėra abejonių, Los Andžele praleidau ypatingą laiką.

– Ar jus dar kas nors vadina „Mini Mamba“?

– Neįtikėtina, bet šį pravardė mane lydi visur, žaisčiau JAV, Europoje ar Kinijoje. Azijoje buvau patekęs į daugybę situacijų, kuriose žmonės į mane kreipdavosi „Mini Mamba“. Negalvojau, kad ši pravardė taip stipriai prie manęs prilips, bet taip nutiko.

VIDEO: Dešimt Andrew Goudelocko tritaškių

– Kas dėjosi jūsų galvoje, kai atstovaudamas Stambulo „Fenerbahče“ ekipai Eurolygos rungtynėse pataikėte 10 tritaškių ir užfiksavote naują turnyro rekordą?

– Pamenu, kad iki tol keletą mačų žaidžiau prastai. Rungtynes su „Bayern“ norėjau pradėti labai agresyviai bei išnaudoti progas, kurios man buvo kuriamos. Tą vakarą Miunchene krito visi mano metimai. Komandos draugai mane rasdavo laiku ir vietoje. Bogdanas Bogdanovičius atliko gal tris perdavimus trims mano tolimiems metimams dar iki ilgosios pertraukos. Aš užsikūriau, degiau dideliu pasitikėjimu savimi. Tuo metu nežinojau, kad tai kvepia nauju Eurolygos rekordu. Dešimt tritaškių per karjerą buvau įmetęs daugybę kartų. Tai nebuvo kažkas super neįtikėtino, bet po rungtynių visi iš to padarė labai didelės svarbos reikalą.

Tiesiog pasitaikė vienos iš tų ypatingų rungtynių, bet panašių esu turėjęs ir daugiau. Kinijoje bent 10 tritaškių esu įmetęs triskart, kartą įskraidinau 12. Iš atminties neištrinami momentai.

– Sekmadienį turėjote galimybę būti dalimi pagrindinio šalies derbio. Koks tai buvo jausmas?

– Malonu! Esu žaidęs ne viename derbyje per savo karjerą. Žinoma, šis yra vienas didesnių. Buvau apie „Žalgirio“ ir „Ryto“ mūšius daug girdėjęs dar prieš atvykstant į Lietuvą. Labai laukiau šių rungtynių. Žinoma, esu šiek tiek nusivylęs mūsų žaidimu ir rezultatu. Mus supo labai daug emocijų, kurios gal net pakišo koją. Laukiu kitų mūsų laukiančių derbių, bandysime atsitiesti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock

– Įmetėte keturis taškus, o „Rytas“ pralaimėjo. Ar tai geros „Žalgirio“ gynybos rezultatas?

– Visai ne. Kaip ir sakiau, emocijų buvo labai daug. Mes šiek tiek perdegėme. Kaip komanda mes nežaidėme taip, kaip žaidžiame įprastai. Pirma pusė buvo pakankami gerai, bet antroji – visai nauja istorija. Varžovams suteikėme daug gerų progų, kartais taip nutinka. Reikia kontroliuoti tai, kas yra kontroliuojama, o sekmadienį mums pasitaikė prasta diena. Aš neturėjau daug gerų progų metimams, bet tai nesusiję su „Žalgirio“ gynyba.

– „Žalgiris“ vietiniame fronte yra dominuojanti jėga, laimėjusi jau dešimt pastarųjų LKL taurių. Ar tikite, kad „Rytas“ gali juos nuversti nuo sosto?

– Nuoširdžiai tuo tikiu. Mes pirmajame kėlinyje turėjome 15 taškų persvarą. Manau, kad turime pakankamai talento, kurio mums reikia norint įveikti „Žalgirį“ ir siekti titulo. Tokiuose mačuose turime išlikti susikaupę, atiduoti visas jėgas, išlikti budrūs. Jei mes žaisime savo žaidimą, nematau priežasties, kodėl negalime iškovoti titulo.

– Artėja Čempionų lygos startas, kokios jūsų mintys prieš pirmąsias rungtynes su Atėnų „Peristeri“?

– Nors Čempionų lygoje nesu žaidęs, žinau, kad šiame turnyre yra daug talentingų žaidėjų. Mūsų grupė yra gana stipri, o aš nekantrauju pradėti. Turime siekti pirmosios vietos grupėje. Tikiu „Rytu“ ir tikiu komandos draugais.

Žiūrėjau kelias draugiškas „Peristeri“ rungtynes. Jie turi gerų žaidėjų – Abdulą Gaddy, Steveną Gray. Esu žaidęs prieš „Peristeri“ aukštaūgį Louką Mavrokefalidį. Tai stipri komanda, sudėtyje turinti aukšto lygio krepšininkų. Jie Graikijos Supertaurės pusfinalyje įveikė Atėnų „Panathinaikos“.

Lengvų rungtynių nesitikiu, bet tikiuosi, kad šiam mačui pasiruošime gerai ir laimėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius