Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 02

K.Maksvyčio sąjunga su „Žalgiriu“ ir laukiantys iššūkiai: „Draugystės turi pasibaigti“

Istoriškai blogą sezoną Eurolygoje fiksuojantis Kauno „Žalgiris“ priėmė sprendimą perstatyti komandą. Pirmasis žingsnis – dar kovo mėnesį pasiektas susitarimas su Lietuvos rinktinės strategu Kaziu Maksvyčiu. Kas laukia po to?

„Kazys yra sėkmę nešantis žmogus. Gali būti gerai, bet reikia padaryti daug gerų žingsnių ir pastatyti jį į gerą poziciją. Nė vienas treneris nebūtų ištraukęs šios „Žalgirio“ komandos“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Linas Kleiza.

Iki 2021–2022 metų sezono pabaigos liko du mėnesiai, bet Kauno „Žalgiris“ jau išsprendė pagrindinį naujos komandos formavimo klausimą.

15min žiniomis, dar kovo mėnesio viduryje Lietuvos čempionų savininkas Paulius Motiejūnas pasiekė žodinį susitarimą dėl ilgalaikio kontrakto su Lietuvos rinktinės vairininku Kaziu Maksvyčiu.

Šį specialistą „Žalgiris“ nesėkmingai bandė į Nemuno salą prisikviesti iš Permės „Parma“ klubo 2020-ųjų vasarą, kai į Barseloną išvyko sirgalių dievukas Šarūnas Jasikevičius.

Tokios informacijos išėjimas į viešumą sezono įkarštyje visada yra jautrus dalykas klubui, bet šįkart nuotėkio sustabdyti nebuvo įmanoma.

„Išskirtinė situacija, nes Kazys Maksvytis yra Lietuvos rinktinės treneris, tad informaciją sulaikyti yra sudėtinga iš dviejų pusių. Ji gali ir iš kitų pusių išeiti. Nesulaikoma informacija, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė buvęs rinktinės skautas Benas Matkevičius. – Gaila dėl to, nes treneriui Jure Zdovcui dabar nemalonu dirbti, kai žino, jog kitą sezoną jo Kaune tikrai nebebus. Tikiu, kad treneris vis tiek suras jėgų ir padarys tai, ką turi padaryti. Bet tikrai nejauku sėdėti kėdėje, kuri jau yra sudegusi.“

Martino Schillerio įpėdiniu tapusio slovėno Jure Zdovco dienos Kaune yra suskaičiuotos.

Strategas „Žalgirio“ vairą perėmė po antrųjų Eurolygos rungtynių su Sankt Peterburgo „Zenit“, bet sukurti stebuklo jam nepavyko – didžiąją sezono dalį žalgiriečiai malėsi paskutinėje lentelės vietoje.

Šis informacijos nuotėkis sirgaliams priminė Rimo Kurtinaičio situaciją Vilniuje, kai LKL pusfinalio serijos metu krepšinio visuomenę sudrebino naujiena apie „Ryto“ ir Kurtį po sezono pakeisiančio Dainiaus Adomaičio susitarimą.

„Kurtis yra „Ryto“ legenda, treneris, kuris daug pasiekė su šia komanda. Jure Zdovcas neturėjo darbo, todėl paėmė „Žalgirio“ pasiūlymą. Pasirašė sutartį daugiau nei pusei sezono, žinojo, jog ši komanda bus patrankų mėsa. Nemanau, kad kažkas kažką nuo jo slėpė. Aš ne kartą sakiau, jog J.Zdovcas nėra ir nebus „Žalgirio“ treneris. Šitoje situacijoje susitarimas tarp Kazio Maksvyčio ir Pauliaus Motiejūno yra normalus. Jure atvažiavo padirbti 6–7 mėnesiams. Stebuklas būtų jį išgelbėjęs, bet stebuklas neįvyko, – sakė L.Kleiza. – Beveik visa „Žalgirio“ komanda yra tokioje situacijoje. Kitą sezoną gali likti tik 3–4 žaidėjai, o kiti išvyks. Bet jie žaidžia toliau. Viskas yra normalu.

Faktas tas, jog komandą perstatyti reikėjo ne dabar, o žymiau anksčiau, dar prieš šį sezoną. Jie pavėlavo metus laiko.“

15min nuotr./Kauno „Žalgirio“ žaidime Linas Kleiza daug pozityvo nemato
15min nuotr./Kauno „Žalgirio“ žaidime Linas Kleiza daug pozityvo nemato

„Auksinės“ 1992-aisiais gimusių krepšininkų kartos vedlys, su kuriais jis 2008–2012 metais triumfavo visuose Europos ir pasaulio jaunių bei jaunimo turnyruose.

Klubinę karjerą K.Maksvytis pradėjo Kauno „Aisčių“ klube 2010-aisiais, o skambiausias pergales vyrų krepšinyje pasiekė su Klaipėdos ir Panevėžio komandomis, kai varžėsi Eurolygoje, Europos taurėje ir FIBA Čempionų lygoje, o vietiniame fronte graibstė prizines vietas LKL ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyruose.

Šioje sąjungoje rizikuoja nebent „Žalgiris“, bet tikrai ne K.Maksvytis, sako L.Kleiza.

„Kokia gali būti Kazio Maksvyčio rizika? Ateina į paskutinę komandą, blogiau jau būti negali. Na, bent taip tikiuosi (šypteli). Sulaukus pasiūlymo, Kaziui nebuvo ką galvoti. Pinigai geri ir viskas aišku, – sakė L.Kleiza. – „Žalgiris“? Jam irgi nėra kur žemiau eiti. Jei teisingai sudėlios žaidėjus, turės žymiai geresnį sezoną už šį. Ir to sirgaliams užteks, jiems daug nereikia.“

„Didžiausias Kazio privalumas – mokėjimas bendrauti su žmonėmis ir atmosferos sukūrimas. Lietuvoje labai svarbu turėti gerą rūbinę. Pirmas iššūkis – dvasios sugrąžinimas, o taktinė pusė priklausys nuo viso trenerių štabo. Kazys turės priimti sprendimus. Jis pakankamai daug rungtynių matęs, jog suprastų krepšinį. Bet jam bus pirmoji Eurolygos fiziškumo ir krepšinio gilumo patirtis. Viską sudėlioti į vietas bus didžiulis iššūkis“, – sakė B.Matkevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Benas Matkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Benas Matkevičius

15min žiniomis, pirmasis „Žalgirio“ taikinys buvo graikas Ioannis Sfairopoulos, prieš pusantro mėnesio atleistas iš Tel Avivo „Maccabi“.

Kaip informuoja 15min šaltiniai, stratego finansiniai įgeidžiai buvo daugiau nei dukart didesni nei K.Maksvyčio, o jis dar buvo linkęs palaukti ir kitų klubų ėjimų rinkoje.

„Visada sakiau, jog reikia investuoti į trenerį. Be to, reikia investuoti daug. Jei Ioannis norėjo 500 tūkst., tai gerai, reikėjo duoti“, – sakė L.Kleiza.

„Ioannis Sfairopoulos atsisakė, nes pasiūlymas atėjo per anksti. Jis nori palaukti, kai atsidarys rinka. Šaškės judėti pradės per finalo ketvertą. Bet taip gali likti ir be darbo. Pasiūlymą pateikė, o jei atsisakė, tai atsisakė“, – konstatavo B.Matkevičius.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – J.Zdovco jausmai ir kaip atrodys K.Maksvyčio „Žalgiris“

Suradęs generolą, „Žalgiris“ privalo surasti ir jam tinkamą pagalbininką.

Situacija nėra lengva, kadangi Lietuvos rinktinei vadovausiantis K.Maksvytis prie „Žalgirio“ prisijungti galės tik rugsėjo viduryje, likus vos dviem savaitėms iki Eurolygos sezono starto.

Kam P.Motiejūnas patikės paruošti Kauno komandą visam sezonui?

„Situacija yra sudėtinga, bet Kęstutis Kemzūra yra elitinis asistentas. Jis turi didelę Eurolygos patirtį, yra dirbęs su geriausiais treneriais. Jis pats yra labai geras treneris. Kazys bus naujokas Eurolygoje, nes šis turnyras nuo jo vienintelio karto su Klaipėdos „Neptūnu“ labai pasikeitė, – kalbėjo L.Kleiza. – Mano manymu, pagrindinio asistento pasirinkimas bus labai svarbus. Jis darys skirtumą. Kazys yra logiškas, bet pavojingas pasirinkimas. Virš Kazio galvos dar yra rinktinė. „Žalgiriui“ reikia labai stipraus asistento. Jie turi pasiimti Kęstutį Kemzūrą.“

Klube šiuo metu nedirbantis K.Kemzūra yra K.Maksvyčio pagalbininkas Lietuvos rinktinėje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kęstutis Kemzūra ir Osvaldas Olisevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kęstutis Kemzūra ir Osvaldas Olisevičius

„Eurolygos sezonas labai priklauso nuo pasiruošimo. Kas pasiruošime vadovaus, parodys, ar galima sistemą įterpti, ar ne. Kai Gintaras Krapikas dirbdavo rinktinėje, Šarūnas Jasikevičius vesdavo visą pasiruošimą. Taip buvo dvi vasaras iš eilės. Gintarui grįžus, komanda būdavo paruošta. Pirmojo asistento pasirinkimas bus labai svarbus“, – sakė B.Matkevičius.

K.Maksvyčiui pastaruosiuose karjeros etapuose Panevėžyje, Klaipėdoje ar Permėje talkindavo Gintaras Kadžiulis, Tomas Rinkevičius ar Jurica Žuža.

Ar šie asistentai atitiktų Eurolygos lygį?

„Draugystės turi pasibaigti. Prasideda naujas etapas ir naujas projektas. Pasamdė trenerį, atsinaujins sudėtį ir turės trejų metų planą. Trenerių štabas turi būti stiprus. Bet jei vėl pataupė treneriui, tuomet nesimoko iš savo klaidų. Jei jie buvo pasiruošę imti graiką, vadinasi, Kazys nebuvo pirmas variantas“, – sakė L.Kleiza.

K.Maksvytis tapo trečiuoju treneriu Lietuvos istorijoje po Jono Kazlausko ir Antano Sireikos, kuris vienu metu sėdės ant dviejų karščiausių krepšinio kėdžių Lietuvoje – rinktinės ir „Žalgirio“.

Darbėniškio laukia išskirtinis krūvis bent iki 2024-ųjų metų Paryžiaus olimpinių žaidynių, iki kurių jis sudarė sutartį su Lietuvos krepšinio federacija (LKF).

„Iš arti mačiau, kaip dviejose vietose dirbo Dainius Adomaitis. Tai nebuvo Eurolyga, bet buvo dvi komandos – rinktinė ir Vilniaus „Rytas“. Jis turėjo didžiulį krūvį. Įsivaizduoju, jog tokioje Eurolygoje ir rinktinėje dirbti vienu metu bus be galo sunku. Reikės sekti informaciją, žaidėjus. Ir galiausiai viską suvesti bei nesiblaškyti tarp dviejų skirtingų temų. Reikės šimtaprocentinės Kazio koncentracijos ir gyvenimo paaukojimo šiam iššūkiui. Nebus lengva sveikatai ir nebus lengva aukščiausią lygį išlaikyti abiejose darbo vietose. Jam tikrai bus sunkiau nei Dainiui“, – sakė B.Matkevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

„Jis nėra naujas treneris. Jis žaidžia su tuo, ką jam duoda. Kas dabar komplektuos „Žalgirį“? Dar nežinome“, – pridėjo L.Kleiza.

Įprastai tokiu metų laiku „Žalgirio“ žvalgai jau turėdavo aiškius taikinius rinkoje, bet klausimų dėl kito sezono komplektacijos yra daugiau nei atsakymų.

Faktas yra tas, jog Lietuvos čempionai oficialiai pristatė naująjį klubo skautą Eriką Kirvelaitį, kuris tapo tarpine grandimi tarp trenerių štabo ir klubo vadovybės.

Bet kas priims sprendimus, vis dar lieka neaišku. Užkulisiuose visą sezoną skamba karjerą baigsiančio Pauliaus Jankūno kandidatūra į sporto direktoriaus poziciją.

„Turi būti bendras darbas – trenerių štabo ir vadovų. Seniau Šaras žiūrėdavo, rinkdavo informaciją, pasitardavo ir galiausiai priimdavo sprendimą. Dabar darbas turės būti komandiškas“, – sakė B.Matkevičius.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – J.Zdovco jausmai ir kaip atrodys K.Maksvyčio „Žalgiris“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius