-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 11 26

K.Maksvytis – apie emocinę iškrovą, čekų testą ir atsisveikinimą su dviem žaidėjais

Kazio Maksvyčio krikštas prie Lietuvos rinktinės vairo pažymėtas triuškinančia pergale. Pasaulio čempionato atrankos starte nacionalinė komanda 89:69 (22:11, 20:20, 27:16, 20:22) pervažiavo Bulgarijos krepšininkus. Spaudos konferencijoje 44-ejų darbėniškis kalbėjo prikimęs, užsiminė apie emocinę iškrovą, o galiausiai atsisveikino su dviem žaidėjais – Arnu Velička ir Martinu Gebenu, kurių nesiveš ir į Čekiją.

„Mes už Kazį, ne rinktinę!“ – šaukė vienas įkaušęs sirgalius „Švyturio“ arenoje, kai rungtynių pranešėjas prašė didesnio palaikymo nacionalinei komandai, tuo metu Bulgariją triuškinusiai 69:47.

Žodžiai per riebūs, bet Lietuvos rinktinėje debiutavęs Kazys Maksvytis penktadienio vakarą uostamiestyje, kurį praeityje lepino pergalėmis klubinio krepšinio fronte, sulaukė daugiausiai ovacijų.

FIBA dėl COVID-19 pandemijos ėmėsi papildomų saugumo priemonių, tad įprastai 6,2 tūkstančio žiūrovų talpinanti „Švyturio“ arena penktadienio vakarą įsileisti galėjo kiek daugiau nei 4 tūkstančius aistruolių, bet tuščių vietų tribūnose vis tiek liko.

Bet ir tiek užteko sukurti galingai atmosferai, su dideliu triukšmu sutikdavusiai kiekvieną šeimininkų sėkmingą epizodą. O progų šėlti Klaipėdoje buvo – pirmasis mačas pasaulio čempionato atrankoje baigėsi pergale 89:69.

„Pirmų rungtynių laukimas prailgo, neturėjome daug laiko. Pavyko gerai pasiruošti. Turėjome planą A, turėjome ir B, kurį naudojome po ilgosios pertraukos. Žaidėjai gerai jo laikėsi, išskyrus kelias situacijas, kai gavome lengvus tritaškius. Žaidėjai nuo suolo pagyvino labai gerai žaidimą, įmetę beveik 60 taškų. Tiek kalbant apie Vytenį Čižauską, Osvaldą Olisevičių ir Eigirdą Žukauską. Labai gerai dalinomės kamuoliu, labai džiaugiuosi tuo. Akcentavome tai. Pergalė yra pergalė. Visada smagiau pradėti pergale“, – po mačo sakė K.Maksvytis.

Po pergalės jis atsisveikino su Arnu Velička ir Martinu Gebenu. Jie nebuvo registruoti dvikovai su Bulgarija, nežais ir pirmadienio susitikime su Čekija.

„Po rungtynių pakalbėjome su žaidėjais, kad nusprendėme vežti tuos pačius 12 žaidėjų, prie kurių prisijungs Mindaugas Kuzminskas, – sakė K.Maksvytis. – Skaudus momentas, kai atvažiuoja žaidėjai, bet negali jų naudoti. Padėkojome jiems už darbą. Jie nėra blogi žaidėjai. Martinas Gebenas dėl vietos konkuravo su Martynu Echodu. Mūsų sprendimas buvo toks dėl to, jog reikės daugiau keitimosi ginamaisiais ir daugiau gynybos greitose atakose. Šitoje vietoje išsirinkome Martyną Echodą. Kas dėl Arno Veličkos – ir aš turėjau mažai šansų jį pažinti, ir jis nespėjo tinkamai įsilieti. Pakalbėjau, kad nenuleistų rankų, nes yra jaunas ateities žaidėjas. Kitame lange gali būti ir pagrindiniu rinktinės įžaidėju.“

Dvikova prasidėjo gan niūriai, nejučia grąžindama į laiką, kai prie rinktinės vairo stovėjo Darius Maskoliūnas, o lietuviai vargo atrankoje į Europos pirmenybes.

Kazio Maksvyčio auklėtinius pirmosiose mačo minutėse kaustė jaudulys, tuo metu jokio spaudimo nevaržomi svečiai iš Bulgarijos įgijo ankstyvą persvarą 11:4.

Aštuntas pagal rezultatyvumą (vid. 15,9 tšk.) Italijos pirmenybių žaidėjas Osvaldas Olisevičius, atstovaujantis Emilijos Redžo „UnaHotels“, įmetė du greitus tritaškius ir inspiravo 7 minutes trukusį Lietuvos spurtą 25:0.

„Bandėme sumodeliuoti planą, kaip galėtų žaisti varžovai. Jie atvažiavo į Klaipėdą su mažu skaičiumi didelių žaidėjų. Pavyko nuspėti, jog žais krepšinį su daug tritaškių. Keitėmės ginamaisiais. Neblogai pavyko ir prie užtvarų su kamuoliu, ir be kamuolio“, – teigė K.Maksvytis.

Mačo MVP tapęs 28-erių puolėjas O.Olisevičius per 24 minutes pelnė 20 taškų (1/1 dvit., 6/8 trit.), atkovojo 9 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą, kartą suklydo, perėmė 2 kamuolius ir surinko 29 naudingumo balus. Osvaldui esant aikštelėje Lietuva įmetė 29 taškais daugiau nei Bulgarija.

„Iš rungtynių sprendžiant, jis atrodo subrendęs žaidėjas. Treniruočių stovykloje sakiau, kad nemėtysiu per pozicijas, sakiau, jog grąžinsiu į seną gerą ketvirtą poziciją. Jis nepyko, o tai pasiteisino. Nors jis gali žaisti ir trečioje, ir ketvirtoje“, – auklėtinio žaidimą komentavo treneris.

VIDEO: PIKENROLAS: Kazys Maksvytis – kaip eilinis tapo Lietuvos rinktinės generolu

Jei startinio penketuko žaidėjams sekėsi sunkiai, tai atsarginiai krepšininkai per pirmąsias 10 minučių pelnė net 18 taškų iš 22.

Bulgarai kovoje buvo iki ilgosios pertraukos dėl penkių tolimų Pavlino Ivanovo tritaškių per antrąjį kėlinį, bet K.Maksvyčio kariaunos traukinys nuvažiavo antroje susitikimo pusėje.

„Daugiausia tritaškių metė Ivanovas, kurio pirmasis pasirinkimas yra metimas. Daugelyje situacijų tai buvo bloga gynyba su kamuoliu arba vienas prieš vieną, bloga komunikacija, blogas skautinimo įvertinimas. Jei pirmasis pasirinkimas metimas, jis negali mesti. Tą išėmėme antroje pusėje, neleidome veržtis į stipriąją ranką. Kai žaidėjai tai įvykdė, jis nebeturėjo savų metimų“, – apie varžovą sakė K.Maksvytis.

Arno Butkevičiaus baudų metimai 29-ąją susitikimo minutę kilstelėjo Lietuvos persvarą iki 25 taškų, o likęs laikas tapo formalumu.

Pergalingame susitikime lietuviai realizavo 11 tritaškių iš 24 (45,8 proc.), kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo 37:28 bei atliko net 29 rezultatyvius perdavimus, kai Bulgarija – 13.

– Arenoje matėsi sirgalių plakatas „Maksvytis – Darbėnų pasididžiavimas“. Kaip jums šis palaikymas?

– Šis užrašas yra nuo 2011-ųjų metų Rygos. Žaidėme Klaipėdoje, tai buvo daug žmonių iš mano miestelio. Man, kaip treneriui, buvo patogiau žaisti Klaipėdoje, bet reikėjo susitvarkyti su spaudimu, dėmesiu, nes visi norėjo pasikalbėti. Stengiausi koncentruotis į darbą. Mano kraštiečiai prisidėjo prie atmosferos gerinimo arenoje.

Jaučiuosi gerai, priėmimas buvo šiltas. Skaitau spaudą, gerai, kad neskaitau komentarų. Treneris priimamas džiaugsmingai, su ovacijomis. Taip ir aš. Nenorėčiau, kad būtų kaip kitiems, kaip dažniausiai išleidžiami treneriai – su negatyvu ir panašiai. Žinojau apie tai, bet nenorėjau praleisti šanso. Nenoriu būti tik geras jaunimo treneris, noriu save įrodyti ir vyrų krepšinyje.

– Kiek emocijų palikote šiose rungtynėse?

– Jaučiuosi išsikrovęs, tai jaučiasi pagal balsą turbūt. Nepamenu, kada tokį turėjau. Galbūt paskutinėse... Darbo buvo labai daug. Reikia dalinti darbą su klubu ir rinktine, tad su rinktine negalėjau skirti viso dėmesio. Dirbau nuo 8 iki 12 nakties, kaip ir kiti treneriai, kuriems noriu padėkoti. Nebuvo laiko net išeiti į gatvę. Jaučiuosi pavargęs, bet jaučiuosi geriau, nes darbą atlikome gerai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

– Kaip jums darbas su Kęstučiu Kemzūra?

– Labai džiaugiuosi kiekviena treniruote. Turime tikrai stiprų trenerių štabą. Mes gana nemažai išsidiskutuojame prieš kiekvieną treniruotę ir pratimą, kokią filosofiją diegsime. Žinoma, galutinį sprendimą priimu aš, kaip vyriausiasis treneris. Tikiuosi, kad po šio lango visi išeisime geresni. Visi atėjome su skirtingomis idėjomis ir susivienijome bendram tikslui. Manau, kad mums tai pavyko.

– Tomas Dimša taškų sąskaitą atsidarė ketvirtajame kėlinyje, bet nuveikė daug gerų kitų dalykų. Kaip vertinate jo žaidimą?

– Esu labai patenkintas, jog antroje mačo pusėje tiek Arnas Butkevičius, tiek Tomas Dimša neforsavo žaidimo ir išlaukė. Kad ir vėliau, bet jie savo darbą padarė. Iš Tomo Dimšos pusės juntamas užtikrintumas. Jis yra subrendęs ir aukštos klasės žaidėjas. Kalbėdamas apie rinktinę jam užsiminiau, kad vyksta kartų kaita, jis turi išeiti iš užribio į priešakines eiles ir imtis iniciatyvos. Jis tą puikiai padarė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenis Čižauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenis Čižauskas

– Kokį įspūdį paliko Vytenio Čižausko ir Eigirdo Žukausko žaidimas?

– Jau minėjau prieš rinktinę, kad Vytenio sugebėjimais neabejojau. Jis tai įrodė. Gerai atrodė treniruočių procese, gerai kontroliavo komandą ir gana agresyviai gynėsi. Norėjome agresyviai gintis dar nepriėjus vidurio linijos. Vytenis ties tuo atliko neblogą darbą. Jis pirmas pakeitė rungtynių tempą.

Dėl Eigirdo galimybių irgi neabejojau. Matote, kokį jis turi kūną ir koks yra fiziškas. Galvojau, ar susitvarkys su pirmų rungtynių spaudimu, bet susitvarkė puikiai. Jis buvo vienas tų, kuris padėjo perlaužti mačą įžengęs į aikštę nuo suolo.

– Ką galite pasakyti apie būsimą varžovę Čekiją?

– Reikia pripažinti, kad čekai stipresni varžovai. Jie žaidžia panašiu stiliumi, kaip ir bulgarai. Žaidžia su gana mobiliais aukštais žaidėjais. Jų tradiciniai vidurio puolėjai neatvyko. Reiks laikytis panašaus žaidimo plano, kaip šiandien, tik išpildyti dar geriau, kad negautume tokių tritaškių, kaip antrajame kėlinyje. Su čekais bus sunkiau.

Jau artėjantį pirmadienį K.Maksvyčio laukia antrasis testas pasaulio čempionato atrankoje, kai Opavos miestelyje Lietuvos rinktinė susitiks su Čekija.

VIDEO: PIKENROLAS: Kazys Maksvytis – kaip eilinis tapo Lietuvos rinktinės generolu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius