-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 30

Ką apie „Žalgirį“ Londono lietuviai pasakoja užsieniečiams?

Londono lietuviai teigia, kad Kauno „Žalgiris“ dažnai tampa įvadu į Lietuvos istoriją. Užsieniečiams visada įdomu sužinoti, kodėl tiek daug lietuvių palaiko vienintelę komandą ir kraustosi iš proto dėl penkių aplink krepšį zujančių vyrų.
Londono lietuvių fotografų agentūra G200 įamžina ryškiausias krepšinio fanų emocijas. Bare prie Temzės per krepšinio rungtynes karaliauja lietuviai
Londono lietuvių fotografų agentūra G200 įamžina ryškiausias krepšinio fanų emocijas. Bare prie Temzės per krepšinio rungtynes karaliauja lietuviai / Partnerio nuotr.

Vien į Jungtinę Karalystę jau iškeliavo beveik 2 tūkstančiai pasaulinio Kauno „Žalgirio“ fanų surašymo sertifikatų. Londone gyvenantis Evaldas Zaranka užsirašė jau antrąją surašymo dieną. Kitas Londono lietuvis Jonas Kaškelis irgi neatsiliko. Svetainės zaliabalta.lt duomenys rodo, kad Jungtinė Karalystė tvirtai pirmauja tarp kitų užsienio šalių pagal užsirašiusius „Žalgirio“ fanus.

„Užsieniečiams palieka įspūdį pasakojimai apie Žalgirio vardo reikšmę Lietuvos istorijoje. Didingo mūšio aidas iki šių dienų lydi lietuvius, įkvepia kovoms krepšinio aikštėse. Britai nėra girdėję, kad koks nors sporto klubas turėtų tokią milžinišką simbolinę vertę visai šaliai“, - teigia 6 metus Londone gyvenantis Jonas Kaškelis.

„Anglai turi daug garsių futbolo klubų, todėl Londone žmonėms truputį sunkiau suvokti, kuo krepšinis toks ypatingas. Bet mes daug ir vaizdžiai pasakojame, aiškiname“, - juokiasi E.Zaranka, Jungtinės Karalystės sostinėje gyvenantis 5 metus.

Partnerio nuotr./E.Zaranka Londone praleido penkerius metus. Jis neįsivaizduoja savo gyvenimo be krepšinio ir „Žalgirio“.
Partnerio nuotr./E.Zaranka Londone praleido penkerius metus. Jis neįsivaizduoja savo gyvenimo be krepšinio ir „Žalgirio“.

Legenda skatina mąstyti

Kalbinti Londono lietuviai sutaria, kad Kauno „Žalgiris“ yra nacionalinė vertybė.

„Skirtingos kartos ir istorijos tarpsniai simbolizuoja vis kažką kito. Buvo sovietinių laikų „Žalgiris“, kurį žmonės prisimena kaip laisvės kovų simbolį.

Kai prieš kelis metus užspaudė finansinės bėdos, sirgaliai įrodė, koks brangus jiems yra klubas, rinko lėšas ir neleido „Žalgiriui“ išnykti. Jaudino žaidėjų ištikimybė – net legionieriai ir treneris užsienietis sunkiu metu nepaliko komandos. Amerikietis Tremmellas Dardenas net atsisakė skolos“, - įkvepiančius pavyzdžius vardija J.Kaškelis ir prisimena Arvydą Sabonį – juk krepšinio legenda galėjo toliau žaisti NBA ir ten baigti karjerą, tačiau grįžo į Kauną, apsivilko „Žalgirio“ marškinėlius ir būdamas 40-metis dominavo Eurolygoje.

„Labai gaila, kad A.Saboniui nepavyko užbaigti karjeros su Eurolygos čempionų taure rankose, nors trūko tiek nedaug“, - atsidūsta sirgalius. Pirmą kartą Kauno sporto halės tribūnose Jonas atsidūrė būdamas šešerių metų – su tėčiu stebėjo „Žalgirio“ kovą su svečiais iš Zagrebo.

Kas maloniausia fanams?

„Žalgiris“ yra visos Lietuvos turtas – tą man įskiepijo tėvai, kurie tikėjo, kad krepšinio komanda žaisdama ir laimėdama išreiškė žmonių troškimą priešintis režimui, Sovietų Sąjungos galybei. Gimiau ir augau Kaune, todėl suprantu, koks svarbus miestui yra „Žalgiris“, matau, kaip klubas garsina miesto vardą. Niekas nesuprastų kauniečio, jeigu šis pasakytų, kad palaiko kitą komandą“, - tikina E.Zaranka.

Partnerio nuotr./E.Zaranka atstovavo „Green Death“ fanų klubo komandai ir pats kovojo dėl pergalių
Partnerio nuotr./E.Zaranka atstovavo „Green Death“ fanų klubo komandai ir pats kovojo dėl pergalių

Jis norėtų, kad Kauno klubo biudžetas būtų didesnis – „Žalgiris“ turėtų daugiau rėmėjų, nes atstovauja visai Lietuvai ir yra pasaulyje žinomas vardas. Aistruolis teigiamai vertina miesto valdžios sprendimą šiemet klubui skirti beveik du milijonus eurų - dvigubai daugiau negu 2015 metais.

Evaldas puikiai prisimena „Žalgirio“ triumfą Eurolygos turnyre, nors 1999 metais buvo dar visai vaikas: „Tėvas nusivedė į pirmas rungtynes, kai man buvo 5 metai. O dabar jau sunkiai suskaičiuočiau, kiek „Žalgirio“ rungtynių stebėjau gyvai.

Priklausiau fanų klubui „Green Death“ ir 8 metus lydėjau komandą į rungtynes išvykose. Visada maloniausia būdavo, kai po ilgos kelionės žaidėjai ar treneriai ateidavo pasisveikinti, pakalbėti“.

Fano atmintyje įsirėžė Eurolygos rungtynės Lenkijoje, nuo kurių priklausė, ar „Žalgiris“ pateks į „Top 16“ turnyrą. Kai komanda pasiekė pergalę, žaliai balti sirgaliai tiesiog ėjo iš proto: „Net neįmanoma nupasakoti, kas vyko lauke tą šaltą žiemos vakarą“.

Partnerio nuotr./Komandos kapitoną P.Jankūną „Žalgirio“ fanai laiko ištikimybės pavyzdžiu
Partnerio nuotr./Komandos kapitoną P.Jankūną „Žalgirio“ fanai laiko ištikimybės pavyzdžiu

Mėgsta sąžiningą žaidimą

E.Zaranka pasakoja, kad stebėti rungtynių į barą Londone gali susirinkti apie 1000 žmonių. Transliacija netoli Temzės esančiame bare „Walkabout Temple“ pasirūpina Lietuvos krepšinio fanų lyga. Paskutinis pavyzdys – Lietuvos rinktinės kovos olimpinėse žaidynėse.

Daugiausia žmonių pritraukė nelemtos rungtynės su Ispanija – visas baras priklausė lietuviams: „Mūsų susirinko 900. O visų laikų Lietuvos krepšinio sirgalių rekordas bare – net 1200 žmonių!”.

„Anksčiau turėjome nuolatinę vietą, lietuvių restoraną, kuriame galėdavome žiūrėti krepšinio varžybas. Deja, dabar dauguma lietuvių kavinių ar restoranų nesuteikia tokios galimybės, nors „Žalgirio“ fanai nuolat prašo. Matyt, verslininkai orientuojasi į kitokią publiką“, - apgailestauja E.Zaranka.

Nemažai problemų sukelia ir ankstų vakarą vykstančios rungtynės. Kai Kaune laikrodžiai rodo 18 valandų, Londone – 16 valandų, todėl dauguma žmonių dar dirba.

Partnerio nuotr./E.Zaranka
Partnerio nuotr./E.Zaranka

Užtat lietuviai atsigriebia savaitgaliais. Žmonės eina vieni pas kitus į svečius, žiūri krepšinį namuose, diskutuoja ir net susiginčija – ypač, jeigu draugai palaiko skirtingas komandas.

E.Zaranka prisipažįsta, kad dažniausiai netenka kantrybės ir ima garsiai plūstis, kai ekrane mato šiurkštų priešininkų žaidimą: „Pats žaidžiau krepšinį 13 metų, todėl puikiai suprantu, kokį pavojų krepšininkui kelia „nešvarūs“ varžovo veiksmai“.

Žaliai balti – ir Londone, ir Kaune

Krepšinio aikštėje laiką su draugais leidžia ir J.Kaškelis. Jo treniruočių apranga – tik žaliai balta. „Turiu begalę šalikų, bliuzonų, marškinėlių. Į „Žalgirio“ rungtynes kitaip apsirengęs ir negalėčiau eiti.

Paskutinį kartą Lietuvoje „Žalgirio“ rungtynes stebėjau pernai grįžęs Kalėdų atostogoms. Apsilankiau Eurolygos mače su Vitorijos klubu, LKL mačuose su Panevėžio „Lietkabeliu“ ir Utenos „Juventus“, - sako J.Kaškelis.

Partnerio nuotr./E.Zaranka prisimena nuotaikingą kelionę į Lenkiją su kitais „Green Death“ fanų klubo nariais
Partnerio nuotr./E.Zaranka prisimena nuotaikingą kelionę į Lenkiją su kitais „Green Death“ fanų klubo nariais

Didelę žaliai baltą kolekciją savo namuose Lietuvoje saugo ir E.Zaranka. „Turiu įvairių „Žalgirio“ marškinėlių, šalikų. Juos nešioju ir Lietuvoje, ir Londone kaip reprezentacinį ženklą.

Esu sukaupęs ir gana retų su „Žalgiriu“ susijusių eksponatų – kai kurie žmonės net siūlė parduoti. Kas man iš to?

Juk prisiminimai, emocijos, istorinės detalės man yra neįkainojama“, - pabrėžia E.Zaranka, kurio kolekciją per pasaulinį „Žalgirio“ fanų surašymą šiemet papildė unikalus sertifikatas.

Londone gyvenantys fanai tikisi, kad žaliai baltų armija šiemet bus dar gausesnė ir dar garsiau palaikys legendinę Lietuvos komandą. „Utenos alus“ specialiai surašymui net išvirė alų „Žalia Balta“. „Puiki idėja, tačiau lietuviai labai išrankūs alui“, - įspėja E.Zaranka. „Žalgirio“ pergales Londone jis švenčia su gerų draugų kompanija.

Tikėjimą stiprina P.Jankūno patirtis ir Š.Jasikevičiaus idėjos

„Žalgirio“ fanai tikisi, kad šį sezoną bus daug pergalių ir progų švęsti.

„Manau, kad surinkta pajėgi ekipa su ilgu atsarginių suoliuku. Todėl būtų labai smagu matyti „Žalgirį“ kovojant dėl Eurolygos ketvirtfinalio iki pat reguliaraus sezono pabaigos. Žinoma, būtina pratęsti dominavimą Lietuvos krepšinio lygoje“, - savo lūkesčius atskleidžia J.Kaškelis.

Jis mano, kad treneris Šarūnas Jasikevičius sėkmingai perduos savo žinias jauniesiems komandos įžaidėjams, o per sezoną parodys gudrybių, kurių galėjo mokytis iš pačių geriausių pasaulio strategų.

„Labai gerai, kad Šaro vardas palengvino darbą pasirašinėjant sutartis su užsienio žaidėjais. Linkiu jam kaupti patirtį ir augti kartu su „Žalgiriu“, - kalba J.Kaškelis.

Partnerio nuotr./E.Zaranka
Partnerio nuotr./E.Zaranka

Aistruolis pabrėžia ir Pauliaus Jankūno vaidmenį – nuo kapitono priklausys, kaip į komandą įsilies ir Kaune apsipras naujokai: „Ilgametis „Žalgirio“ narys atvykėlius turi supažindinti su komandos tradicijomis, motyvuoti atiduoti visas jėgas už mūsų mylimą klubą“.

Komandos fanai Londone visiškai pasitiki P.Jankūnu ir neabejoja, kad dešimt kartų su „Žalgiriui“ LKL čempionu tapęs krepšininkas puikiai atlieka pareigas.

„Norėčiau, kad „Žalgirio“ kapitonas visada būtų tik kaunietis. Paulius pabandė pažaisti užsienyje, bet pamatė, kad namie yra geriausia. P.Jankūnas žaidžia užtikrintai, jis yra lyderis, kurio mums labai reikia“, - konstatuoja E.Zaranka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius