Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2019 09 01

Lietuvos rinktinė žino, kaip pažaboti plėšrų Afrikos liūtą

Liūtas Senegalo visuomenėje yra jėgos, galios ir taisyklių simbolis. Senegalo rinktinė pasaulio čempionato starte bandys primesti jiems parankias žaidimo taisykles ir sumedžioti vienus H grupės favoritų Lietuvos krepšininkus. Bet nacionalinė komanda žino, kaip pažaboti šį Afrikos plėšrūną.
Maurice'as Ndouras
Maurice'as Ndouras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Sekmadienis | FIBA 2019 | Lietuva – Senegalas | 14:30 | Donguanas

Kieti Donguano arenos lankai aiškiai praneša apie metimo sėkmę. Geras jis skrodžia tinklelį, bet netaiklus garsiai stuksena metalinį lanką.

Per Senegalo rinktinės treniruotę rungtynių su Lietuva išvakarėse Donguano arenoje dažnai girdėjosi lanko kaukšėjimas. Iki sekmadienio vakaro senegaliečiai privalo prisijaukinti Donguano arenos krepšius, nes nuo šių burtų smarkiai priklausys jų viltys pateikti staigmeną pasaulio čempionato starte.

Aikštės viduryje pakilęs nuo kėdės pasirodė senegaliečių treneris Moustaphe'as Gaye. Liepos 31-ąją rinktinės vairą ekstremaliomis sąlygomis perėmęs specialistas prieš 10 metų jau buvo patekęs į analogišką situaciją, tad ramus kulniavo Donguano arenos parketu.

Maža to, jis paprašė vieno iš Senegalo rinktinės personalo narių jį nupaveiksluoti su trimis asistentais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Moustapha Gaye
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Moustapha Gaye

Senegalo rinktinė turi ne tik skurdoką puolimo arsenalą, bet ir štabą. Štai akimirką vienas senegalietis su mažyte kamera ėjo palei šoninę liniją ir fiksavo krepšininkų tempimo pratimus socialiniams tinklams. Staiga Mouhammadas Faye paprašė jo ateiti ir padėti pratampyti raumenis. Vyriškis perdavė kamerą kitam kolegai ir nuėjo atlikti kitų savo pareigų.

Kita vertus, bent jau iš Senegalo stovyklos nesigirdėjo jokių nuogąstavimų dėl finansinių problemų, su kuriomis susidūrė Nigerijos ir Dramblio Kaulo Kranto rinktinės, net skelbusios streiko akcijas.

Netrukus 55-erių treneris M.Faye pats suėmė kamuolį į rankas ir išbandė laimę iš aikštės centro. Didžiulio žaidėjų susidomėjimo sulaukęs metimas buvo netikslus. Arenoje nuaidėjo krepšininkų juokas.

Netrukus komanda aikštės viduryje sudėjo rankas ir susibūrė savo šūksniui. M.Faye paplekšnojo porai žaidėjų per pakaušį. Netrukus trumpą tylą nutraukė riksmai – du garsūs šūksniai ir karingas „Senegal!“.

Ši komanda iš pirmo žvilgsnio atrodo nepavojinga, bet Senegalo krepšininkai ne veltui vadinami liūtais.

FIBA reitingas Pasiruošimas čempionatui Bukmekerių favoritas
37 3-5 Lietuva

Raktas į pergalę

Lietuvos rinktinės pergalė daug priklausys nuo puolimo. Kuo efektyvesnis bus lietuvių žaidimas varžovų aikštės pusėje, tuo dažniau senegaliečiams reikės išsiimti kamuolį iš tinklelio, išsimesti iš užribio ir lėtai vargti ieškant kelių lietuvio krepšio link.

Problema ta, kad užatakuoti priešininką nebus paprasta, mat Senegalo liūtai minta blokuotais metimais ir perimtais kamuoliais.

Senegaliečių baudos aikštelė yra padidintos rizikos zona gauti bloką ir greitą ataką priešingoje aikštės pusėje. Senegalo krepšininkų ūgio vidurkis siekia net 203 cm. Aukštesni už senegaliečius pasaulio čempionato yra tik serbai. Tik dviejų senegaliečių ūgis nesiekia dviejų metrų, o rinktinės sudėtyje yra bent šeši žaidėjai, kurie galėtų rungtyniauti vidurio puolėjo pozicijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Momaras Ndoye
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Momaras Ndoye

Bet kuo afrikiečiai pranoksta serbus, tai savo rankų ilgiu. Išskleidę savo sparnus, Senegalo krepšininkai uždengia aikštės plotus ir nukerta perdavimo linijas, taip gerokai apsunkindami veiksmus puolime.

Čia lietuviai turės būti itin atidūs bandydami išnaudoti didžiausią savo jėgą – Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį. Įvesti jiems kamuolį nebus taip paprasta. Išskirtinai ilgos rankos senegaliečiams leidžia pasiekti nepasiekiamus kamuolius. Senegalo liūtai medžioja tokius perdavimus ir agresyviai ieško galimybės juos nugvelbti.

Pasiruošimo ciklo pradžioje Lietuva nebrangino kamuolio ir buvo skaudžiai baudžiama už rizikingus perdavimus ir klaidas. Dainiaus Adomaičio vyrai negali sau leisti vėl klysti po maždaug 15 kartų per rungtynes, kaip kad klydo pasiruošimo cikle.

„Reikės atimti jų pigius taškus, nes jie labai greitai išeina į greitą ataką po perimtų kamuolių. Tik pajunta kraują, bėga į greitą puolimą ir bando susirinkti lengvus taškus, – akcentavo ir Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius. – Tiek maži, tiek dideli greitai bėga į puolimą. Negalime leisti jiems pajusti kraujo, nes jie tada žaidžia dar gyviau.“

VIDEO: Patenkintą D.Adomaitį Kinijoje trikdo tik viena problema, dėl kurios čia skundžiasi daugelis

Maža to, senegaliečiai yra greiti, stiprūs ir dažnai naudojasi gynyba keičiantis dengiamaisiais. Senegalo liūtai tyčia lėtina žaidimą ir tyko grobio savo plėšriomis rankomis ir gera kamuolio uosle.

Prieš tokią atletišką gynybą yra svarbios taisyklės, kurių turės laikytis Lietuvos komanda.

„Reikės priimti greitus sprendimus ir įžaisti ne per ilgus derinius, kad mūsų žaidimas nebūtų per daug statiškas, – 24sek pabrėžė B.Matkevičius. – Kuo daugiau galvosime, tuo labiau sulėtėsime ir žaidimas bus jiems palankesnis. Su jų rankų ilgiu ir atletiškumu, jiems tai bus tik į naudą.“

Galima Senegalo rotacija
Įžaidėjai Xane'as Dalmeida, Lamine'as Sambe'as
Atakuojantys gynėjai Djibrilis Thiamas, Momaras Ndoye
Puolėjai Maurice'as Ndouras, Ibrahima Faye
Puolėjai Mouhammadas Faye, Babacaras Toure, Makhtaras Gueye
Centrai Youssou Ndoye, Hamady Ndiaye, Papa Diopas

Apgaulinga grėsmė

Priešingai, kitoje aikštės pusėje jau lietuviai turės įvelti Senegalą į statišką krepšinį. Dažnai jis tokiu tampa nesugebėjus greitai užpulti varžovo.

Jeigu krepšinis sustoja, afrikiečiai gan primityviai bando sulaužyti priešininkų gynybą centruodami baudos aikštelėje. Tai leidžia manyti, kad ilgai aikštėje matysime Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį arba būtinai bent vieną iš jų. Ypač, kai komandoje nebėra Martino Gebeno.

Lietuvos rinktinės gynyba suveiks, jeigu žaidėjai gerai įsimins stipriąsias varžovų rankas. Tai atims iš jų gynybą draskančius prasiveržimus ir tik dar labiau pastūmės žemo procento sprendimų link.

Arčiau krepšio Senegalo tikslas aiškus – įstumti du taškus, jeigu varžovas nesusitvarkys su individualia gynyba, arba, pritraukus pagalbą, atmesti kamuolį prie trijų taškų linijos ir tikėtis taiklaus tritaškio.

Tiesa, Senegalas negali pasigirti patikimais metikais. Tas pats „snaiperis“ vieną ataką gali įmesti per rankas, bet jau kitoje šveisti kamuolį į lentą. Tad senegaliečių rezultatas daug priklauso ir nuo sėkmės faktoriaus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mouhammadas Faye
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mouhammadas Faye

B.Matkevičius pastebėjo, kad afrikiečių metimai gali būti apgaulingi, o iš distancijos geba mesti ir aukštaūgiai, taip bandydami ištempti varžovų centrus iš baudos aikštelės ir atverti laukus atakai.

„Turime žiūrėti, kad jie neturėtų pranašumo po krepšiu, nes jie mėgsta centruoti. Jų centravimas paremtas žaidimu pritraukiant gynybą po krepšiu ir atmetant kamuolį metikams. Mes turėsime žinoti, kada padėti ir kada ne, – lietuvių žaidimo plano akcentus dėstė B.Matkevičius. – Bus labai daug metimų, kurie gali būti ne į temą, bet turime būti tam pasiruošę. Jeigu sustabdysime jų pirmą fazę, nereiškia, kad jie sustabdyti. Jie trenks metimus per rankas, nes turi tam laisvę, didžiulį trenerio pasitikėjimą.

Kai turi trenerio pasitikėjimą, procentas auga. Treneris jais pasitiki ir jų procentas yra pavojingai aukštas.“

VIDEO: Trenerio akimis – raktai, kaip Lietuva turi nugalėti Senegalą

Dainiaus Adomaičio asistentas mato, kad tai vieningas liūtų būrys.

Anot B.Matkevičiaus, Senegalo rinktinėje tvyro geras mikroklimatas. Lietuvio akimis, afrikiečiai turi aktyvų suolą, vienas kitą mėgsta, smarkiai palaiko ir labai pasitiki.

„Mes labai tikime savo gynyba – tai mūsų stiprioji pusė. Ir mes kaip šeima. Kovojame iš vien, kartu“, – Lietuvos žurnalistams sakė vienas Senegalo lyderių M.Faye.

Lietuvius pažįstanti žvaigždė

Ryškiausia Senegalo rinktinės žvaigždė yra su Valensijos klubu kontraktą sudaręs puolėjas Maurice'as Ndouras. Jis praeityje rungtyniavo Madrido „Real“ bei „New York Knicks“ klubuose, kur susibičiuliavo su Jonu Mačiuliu bei Mindaugu Kuzminsku.

Senegalo rinktinėje šio 27-erių afrikiečio užduotys kitokios. Kai Kazanės UNIKS klube 206 cm ūgio krepšininkas praėjusį sezoną daugiausiai žaidė ketvirtoje-penktoje pozicijoje, tai Senegale jis daugiausiai rungtyniauja trečiu numeriu. Tai daug ką pasako apie senegaliečių centimetrus.

„Peržiūrėjus visas jų pasiruošimo rungtynes, matosi, kad visų žaidėjų kreivė kilo. Ir Ndouras išmoko žaisti trečiu, ir komanda žaisti su juo trečioje pozicijoje, – pasakojo B.Matkevičius. – Įkirtimai, agresija, prasiveržimai – jis eina ant lentos, turi labai aktyvias rankas. Turėsime būti pasiruošę Ndouro energijai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras

Senegalo rinktinėje dar būtų galima išskirti puolėją Mouhammadą Faye. Patyręs 33-ejų žaidėjas kitą sezoną debiutuos Eurolygoje – sukirto rankomis su Belgrado „Crvena zvezda“.

Net trečdalis Senegalo krepšininkų praėjusį sezoną rungtyniavo trečioje Prancūzijos lygoje.

Kur kas rimčiau senegaliečiai būtų atrodę pilnos sudėties – su „Minnesota Timberwolves“ puolėju Gorgui Diengu, 229 cm ūgio milžinu Tacko Fallu, Eurolygoje rungtyniavusiu Clevinu Hannah ar Vitorijos „Baskonia“ naujoku Youssoupha Fallu.

Dabar „Betsafe“ ne veltui senegaliečių galimybes pasaulio čempionate vertina geriau tik už Dramblio Kaulo Kranto, Filipinų ar Angolos.

„Žmonės galvoja, kad mes autsaideriai, bet mūsų akyse mes ne tokie. Norime visiems parodyti, kad priklausome šiam lygiui“, – M.Faye žvelgė didžiulėmis akimis į krepšinio šalies atstovus.

Senegalas tikrai pažabojamas žvėris, bet su juo reikia elgtis atsargiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mouhammadas Faye
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mouhammadas Faye
VIDEO: J.Valančiūnas: apie būsimus varžovus iš Senegalo ir nusiteikimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje