-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 16

Karaliaus Mindaugo taurė grįžta į Kauną: „Žalgirio“ gynybos gniaužtai surakino „Rytą“

Citadele Karaliaus Mindaugo taurės finale Kauno „Žalgiris“ pateisino savo kaip stipriausios šalies komandos statusą. Sausakimšoje Klaipėdos „Švyturio“ arenoje LKL čempionai beveik viso mačo metu pirmavo, o po ilgosios pertraukos įjungę aukštesnę pavarą nepaliko vilčių savo aršiausiems varžovams iš sostinės – Vilniaus „Rytui“. Galutinis teisėjo švilpukas fiksavo lengvą kauniečių pergalę rezultatu 80:60 (24:21, 15:15, 21:7, 20:17).
Zachas Leday ir Marekas Blaževičius
Zachas Leday ir Marekas Blaževičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Laikinosios sostinės krepšininkai pasiekė saldų revanšą už sensacingą pralaimėjimą praėjusių metų KMT finale, kuomet vilniečiai „Siemens“ arenoje triumfavo 70:67.

Trečią kartą Karaliaus Mindaugo taurę laimėjęs „Žalgiris“ pagal iškovotus trofėjus aplenkė „Rytą“ – pirmą sezono trofėjų į Kauną parsiveš po dviejų metų pertraukos.

Įprastai dviejų Lietuvos krepšinio grandų lemiamose akistatose vyraudavo gynybinis krepšinis, tačiau šių metų KMT finalas prasidėjo abiejų ekipų rezultatyviais išpuoliais. „Ryto“ klubui nemalonia staigmena tapo du greiti Pauliaus Jankūno tritaškiai, išvedę kauniečius į priekį 10:6, tačiau kitoje barikadų pusėje būdų pasižymėti surasdavo Francisco Cruzas, taip pat puikiai skirstęs perdavimus komandos draugams.

Kauniečiai per pirmąsias 7 minutes dukart buvo „apdovanoti“ techninėmis pražangomis: iš pradžių kėlinio pradžioje arbitras nubaudė Artūrą Milaknį, o po keleto minučių tokią pačią nuobaudą gavo ir Šarūnas Jasikevičius. Nepaisant to, „Žalgiris“ kėlinio pabaigoje spurtavo 7:0 ir tik tiksint paskutinėmis kėlinio sekundėmis sostinės klubo situaciją sušvelnino F.Cruzo tritaškis (21:24).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Antrajame kėlinyje žaidimas sulėtėjo. Prie netaiklių abiejų komandų metimų prisidėjo ne tik finalinio susitikimo įtampa, bet ir agresyvesnis žaidimas gynyboje. Po dviejų iš eilės firminių Zacho LeDay metimų viena ranka baudos aikštelėje Kauno klubas truktelėjo į priekį (37:29), tačiau kauniečių gynyboje dusinamas Terrellas Holloway priminė, kokios puikios sportinės formos šiuo metu yra. Po dviejų kėlinių „Žalgiris“ pirmavo 39:37.

Abi ekipos pirmoje mačo dalyje strigo iš tolimojo nuotolio: „Žalgiris“ pataikė 4 iš 15 (26%), „Rytas“ – 3 iš 11 (27%). Vilniečiai žaidime laikėsi dėl agresyvios kovos po savo krepšiu – net 11 atkovotų kamuolių puolime ir 11 taškų antraisiais bandymais palengvino sostinės klubo gyvenimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Vilniaus klubas galėjo tikėtis kitokio „Žalgirio“ veido po pertraukos, tačiau sustabdyti įsibegėjusio varžovo vis tiek nesugebėjo. LKL čempionai suintensyvino gynybą ir tiesiog varė iš proto D.Adomaitį, kuris per pusę kėlinio „sudegino“ dvi minutės pertraukėles. Tačiau vaisių šie pasitarimai neatnešė – „Rytas“ per kėlinį sukrapštė vos 7 taškus. Savo ruožtu vieną varžovų pražangą po kitos provokavęs „Žalgiris“ į varžovų krepšį įmetė 21 ir nepastebimai į priekį nutolo 17 taškų skirtumu – 60:43. Geležinę Kauno klubo gynybą geriausiai iliustravo paskutinė „Ryto“ ataka, kuomet du F.Cruzo metimai buvo nupūsti skrajojančių varžovų.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje „ant plakato“ pateko jaunasis „Ryto“ sistemos produktas M.Blaževičius, kuomet aukštaūgiui teko sugerti įspūdingą Z.LeDay dėjimą. Tačiau tai buvo tik viena iš daugelio bėdų, su kuriomis šioje rungtynių stadijoje susidurti turėjo KMT titulą gynę vilniečiai. „Žalgiris“ netrukus nurūko nepavejamai, o paskutiniosios rungtynių minutės tebuvo formalumas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zachas Leday
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zachas Leday

Nors vilniečiai vertėsi be pagrindinio vidurio puolėjo Martyno Echodo, kovą po krepšiais jie sugebėjo laimėti (37:34). Visgi norint įkąsti Eurolygos kalibro komandai, privalu iš žaidimo atakuoti solidesniu procentu nei šiame finale: dvitaškiai buvo mesti 40%, tritaškiai – vos 20% taiklumu.

Abi komandos KMT finale nestokojo agresyvumo ir kartu sudėjus metė net 49 baudų metimus.

Kaip jau tapo įprasta, kauniečių gretose lemiamose KMT kovose pirmais smuikais griežė Edgaras Ulanovas. Puolėjo sąskaitoje – 13 taškų ir 16 naudingumo balų bei jau trečiasis MVP titulas.

Puikias rungtynes sužaidė ir veteranas Paulius Jankūnas, naudingumo balais netgi aplenkęs Edgarą (17 naud. bal.).

„Ryto“ komandoje vieninteliais dviženklininkais buvo F.Cruzas ir E.Bendžius, atitinkamai pelnę po 14 ir 13 taškų.

Vilniaus „Rytas“: Francisco Cruzas (6 atk. kam.) 14, Eimantas Bendžius (6 atk. kam.) 13, Terrell Holloway 9, Evaldas Kairys ir Arnas Butkevičius po 8, Deividas Sirvydis 4, Karolis Giedraitis 3, Cameronas Bairstow 1, Marekas Blaževičius, Dovis Bičkauskis ir Mindaugas Girdžiūnas taškų nepelnė.

Kauno „Žalgiris“: Edgaras Ulanovas (16 naud. bal.) ir Zachas LeDay po 13, Jockas Landale'as 11, Lukas Lekavičius 10, Paulius Jankūnas (7 atk. kam.) 8, Nigelas Hayesas 6, KC Riversas, Artūras Milaknis ir Thomas Walkupas po 5, Martinas Gebenas 3, Rokas Jokubaitis 1, Karolis Lukošiūnas 0.

VIDEO: Paulius Jankūnas: apie titulą ir protestą dėl MVP prizo
VIDEO: Karaliaus Mindaugo taurės MVP - Edgaras Ulanovas
VIDEO: Nuotaikingas N.Hayeso interviu su pirmuoju titulu rankose
VIDEO: Lukas Lekavičius – apie Edgarą Ulanovą ir įspūdingiausius KMT finalo momentus
VIDEO: Citadele KMT rungtynių apžvalga: „Žalgiris“ - „Rytas“ [2020-02-16]

Rungtynių eiga:

Po keturių kėlinių: „Rytas“ – „Žalgiris“ 60:80

38 min. Paskutinėmis mačo minutėmis abu strategai į aikštę leidžia įprastai mažiau pasireikšti gaunančius krepšininkus (56:79).

37 min. Vilniečių tinklelį plėšo ir A.Milaknis, o Š.Jasikevičiaus veide – plati šypsena (51:76).

35 min. Pagaliau savo tritaškį suranda ir KC Riversas (47:69).

33 min. „Žalgiris“ turėjo keletą auksinių galimybių pataikyti tritaškį ir pradėti varžovų sunaikinimą, tačiau metimai tikslo nepasiekia (43:64).

31 min. Z.LeDay oro linijos! Įsibėgėjęs amerikietis krauna kamuolį per M.Blaževičių ir siunčia vilniečius į nokautą (43:62).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Paulius Jankūnas

Po trijų kėlinių: „Rytas“ – „Žalgiris“ 43:60 (21:24, 15:15, 7:21)

30 min. Neįtikėtinas „Žalgirio“ darbas gynyboje! Ganėtinai patogiose situacijose varžovų baudos aikštelėje kamuolį priėmęs F.Cruzas tikėjosi pelnyti du taškus, tačiau abu kartus meksikiečio metimai buvo nupūsti skrajojančių žalgiriečių.

29 min. Komandų psichologinę būseną gerai iliustruoja baudų metimai: E.Ulanovas pataiko abi, C.Bairstow – vieną (43:56).

28 min. Dviejų minučių taškų sausrą viena taiklia bauda nutraukia E.Bendžius (42:53).

25 min. Nebelaiko ir D.Adomaičio kantrybė – strategas už priekaištus arbitrams taip pat užsidirba techninę pražangą. Kitoje aikštės pusėje „Rytą“ gelbėja D.Sirvydis (41:51).

24 min. Antras kartas šiame ketvirtyje, kuomet F.Cruzas meta desperatišką tritaškį. Šaro kariai suintensyvino gynybą (38:48)

23 min. 10 taškų jau surinkęs E.Ulanovas artėja prie trečiojo KMT MVP titulo. Dviženklį kauniečių pranašumą greitai panaikina F.Cruzas (38:46).

22 min. Pusantros minutės ir D.Adomaitis prašo pasitarimo. E.Ulanovas pagauna miegančius varžovus gynyboje išsimetant kamuolį iš užribio ir pataiko dvitaškį su pražanga (36:44).

21 min. Visi žinome, koks įprastai grėsmingas po pertraukos į aikštę išeina „Žalgiris“. L.Lekavičius pataiko tritaškį ir didina pranašumą iki šešių taškų (36:42).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Terrellas Holloway
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Terrellas Holloway

Po dviejų kėlinių: „Rytas“ – „Žalgiris“ 36:39 (21:24, 15:15)

20 min. „Žalgiris“ turėjo vieną pražangą atsargoje, tačiau Z.LeDay varžovą stabdo šiam jau siekiant atakuoti krepšį. Po 20 minučių intriga dar labai gyva (36:39).

19 min. Beveik iki pat antrojo kėlinio pabaigos gynyboje uždarytas T.Holloway pagaliau suranda progų pasižymėti (32:37).

17 min. Vilniečiai išgvildena varžovų spaudimą – taškus pelno F.Cruzas. Žaliai baltų gretose du kartus iš eilės panašiu stiliumi baudos aikštelėje pasižymi Z.LeDay (29:37).

16 min. Ouuuu! M.Blaževičius pučia J.Landale'o mestą kamuolį tiesiai link kauniečių atsarginių suolelio. Rezultatas išlieka nepakitęs, tačiau tai neabejotinai kol kas gražiausias finalo epizodas.

14 min. Tritaškį tiesiai E.Kairiui į veidą šveičia J.Landale'as (26:31). Australas netrukus triumfuoja ir kitoje aikštės pusėje, kai išprovokuoja „Ryto“ aukštaūgio pražangą.

13 min. L.Lekavičius labai protingai atakuoja lėtesnį E.Kairį ir pataiko metimą iš vidutinio nuotolio. Visgi mačo favoritams atsiplėšti kol kas nepavyksta – jie priekyje tik dviem taškais (26:28).

11 min. E.Bendžius demonstruoja savo kaip snaiperio sugebėjimus. Vos akimirkai paleistas puolėjas smeigia mirtiną tritaškį (24:26).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Po pirmojo kėlinio: „Rytas“ – „Žalgiris“ 21:24

10 min. Sostinės krepšininkų žaidime pasipylė klaidos ir labai neapgalvotos pražangos. Jei ne F.Cruzo tritaškis paskutinėmis kėlinio sekundėmis, ekipas skirtų šeši taškai (21:24).

9 min. Kauniečiai spurtuoja 7:0 ir vėl yra priekyje keturiais taškais.

7 min. T.Holloway yra tokios puikios sportinės formos, kad pataiko net ir labai sunkų metimą per N.Hayesą. Kitoje aikštės pusėje tritaškį smeigia Th.Walkupas (18:18).

6 min. Nerimstantis Šarūnas Jasikevičius taip pat „apdovanojamas“ technine pražanga. Sostinės krepšininkai antrą kartą iš eilės suranda Evaldą Kairį (16:13).

5 min. Eimantas Bendžius pakrikštija ką tik aikštėje pasirodžiusį Nigelą Hayesą išprovokuodamas pražangą, tačiau realizuoja tik vieną baudos metimą (11:12).

4 min. Abiejų ekipų krepšininkai kol kas išnaudoja savo pranašumus puolime (10:12).

3 min. Artūras Milaknis pergudrauja pats save. Imituodamas pražangą metant iš trijų taškų zonos snaiperis teisėjo švilpuko neišprovokuoja, o kandi replika arbitrui jam kainuoja ir techninę pražangą. Milas dėl antrosios asmeninės pražangos privestas atsisėsti ant atsarginių suolelio.

Nepaisant to, kamuolį susigrąžinęs „Žalgiris“ dar kartą pataiko iš toli – ir vėl P.Jankūnas (6:10).

2 min. Namuose rungtyniaujantis Arnas Butkevičius nesnaudžia ir taip pat atsako tritaškiu. Kol kas abi ekipos žiba puolime (5:7).

1 min. Pirmoji „Žalgirio“ ataka – pirmieji Edgaro Ulanovo taškai. Kauniečiai apsigina, o netrukus tritaškį prideda ir Paulius Jankūnas (0:5).

„Ryto“ startinis penketas: Terrellas Holloway, Francisco Cruzas, Marekas Blaževičius, Cameronas Bairstow, Arnas Butkevičius.

„Žalgirio“ startinis penketas: Thomas Walkupas, Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, Jockas Landale'as, Edgaras Ulanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius