Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 13

Kartus Europos čempionatas – nuo vagių nukentėjo ir Darbo partijos vadovas

Šarūnas Birutis turi nemalonios veiklos grįžęs iš Europos krepšinio čempionato. Laikinajam Darbo partijos pirmininkui tenka rūpintis naujais asmeniniais dokumentais, nes dauguma jų, taip pat banko kortelės ir pinigai, pavogti apartamentuose Tel Avive.
Šarūnas Birutis Stambule, „Sinano Ardeno“ arenoje
Šarūnas Birutis (Nr.15.) Stambule, „Sinano Erdem“ arenoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai pirmasis Europos krepšinio čempionatas, į kurį Š.Birutis nukeliavo kaip Lietuvos rinktinės sirgalius.

Išvykęs su savo broliu – buvusiu profesionaliu krepšininku Sigitu Biručiu (Lietuvos jaunimo rinktinės vidurio puolėjo Lauryno Biručio tėvu) – politikas palaikė Lietuvos komandą tribūnose ir rinko šviesius įspūdžius per grupės varžybas Tel Avive. Iki paskutinės dienos, paskutinių valandų Izraelyje.

Š.Birutis jau buvo susidėjęs daiktus apartamentų kambaryje, kuriame gyveno visas 10 dienų Tel Avive, kai nusprendė prieš kelionę į atkrintamąsias varžybas Stambule paskutinį kartą nueiti iki jūros.

Po valandos grįžęs į kambarį jis terado pasą – visi kiti dokumentai ir didelė pinigų suma dingo.

„Nuostoliai tikrai nemaži“, – pripažino Š.Birutis. Buvęs Lietuvos kultūros ministras nenorėjo atskleisti tikslios sumos, bet teigė, jog buvo pasiruošęs pinigų kelionei į antrojo etapo varžybas Stambule.

Vagystė priminė organizuotą piktadarystę

Politikas sakė žinantis, kas pavogė jo pinigus ir dokumentus.

Jis įtaria apartamentų šeimininką, kuris žinojo, kada lietuviai ketina palikti Tel Avivą, o jis pats prieš pat vagystę netyčia prasitarė apie kambario vietą, kurioje buvo padėta piniginė.

Jie gerai žinojo, kada turime išvykti, ir numatė, kad mes neturėsime laiko aiškintis.

„Viskas vyko organizuotai, – neabejojo Š.Birutis. – Jie gerai žinojo, kada turime išvykti, ir numatė, kad mes neturėsime laiko aiškintis.“

Nors lietuviai iškart kreipėsi į apartamentų šeimininką, šis tik purtė galvą apgailestaudamas ir siūlė kviesti policiją.

Š.Birutis šeimininku nepatikėjo, bet į pareigūnus irgi nesikreipė, nes laukė skrydis į Stambulą: „Galėjome pasilikti ir bandyti kažką įrodyti arba skristi toliau. Nusprendėme keliauti.“

Š.Birutis bandė užrašyti atsiliepimus internete apie apartamentus, tačiau šeimininkas užbėgo kritikai už akių ir užblokavo politiką internete. Tačiau jis vis tiek dar ketina susisiekti su bendrovėmis, skelbiančiomis apie šių apartamentų nuomą, kad apie galimus pavojus įspėtų kitus keliautojus.

Tel Avive nuo ilgapirščių nukentėjo ir daugiau Europos pirmenybių svečių.

„Hilton“ viešbutyje, kuriame gyveno visos šešios B grupės komandos, didelė pinigų suma dingo iš Lietuvos rinktinės krepšininko Donato Motiejūno kambario. Tame pačiame viešbutyje nuo vagių nukentėjo Vokietijos ir Izraelio komandų atstovai. Vėliau pareigūnai nustatė, jog vagystės buvo kambarinės ir jos bendrininko darbas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tel Avivo „Hilton“ viešbutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tel Avivo „Hilton“ viešbutis

Nemalonumų Tel Avive dėl nugvelbtų pinigų turėjo ir Kauno „Žalgirio“ šokėjos, linksminusios Europos čempionato žiūrovus per pertraukas. Viena mergina pinigų pasigedo viešbutyje, o dar kelios – arenoje rungtynių metu, kai ilgapirščiai įlindo į merginų persirengimo kambarį.

„Vietiniai pasakojo, kad tokių dalykų pas juos pasitaiko ne taip retai. Bet blogų žmonių visur būna. Pats Izraelis – gražus, tikras rojus žemėje. Dar tikiuosi ten sugrįžti,“ – sakė Š.Birutis, apžiūrėjęs ne tik Tel Avivą, bet ir Jeruzalę bei apsilankęs prie Negyvosios jūros.

Čempionate pasigedo žiūrovų

Darbo partijos vadovas jau grįžo į Lietuvą, nors po Tel Avivo planavo stebėti Europos čempionato atkrintamąsias kovas iki pat rugsėjo 17 dienos.

Aštuntfinalyje iškritus Lietuvos krepšininkams, dauguma sirgalių keitėsi bilietus arba pirko naujus, kad anksčiau iškeliautų namo. Antradienį į Lietuvą sugrįžo Tomas Balaišis-Sėkla su savo keliais bendražygiais ir būgnais.

Š.Birutis parskrido pirmadienį – tą pačią dieną, kaip ir dauguma mūsų šalies rinktinės žaidėjų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krepšininkai oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krepšininkai oro uoste

„Nebemačiau noro ir prasmės likti, tad nusipirkau naujus bilietus“, – sakė Š.Birutis. Jam patiko pirmą kartą užsienyje palaikyti Lietuvos rinktinę su keliais šimtais dėl krepšinio pamišusių tautiečių, kurie ir paliks geriausią įspūdį per dvi Europos čempionato savaites.

Tačiau itin kuklios kitų komandų sirgalių gretos, tarp jų ir varžybas rengusių Izraelio bei Turkijos, jį nustebino. Aštuntfinalio rungtynes Stambulo „Sinan Erdem“ arenoje, kurioje per čempionatą telpa 13,7 tūkst. sirgalių, vidutiniškai stebėdavo tik po 3 tūkst. žiūrovų. Šį skaičių išpūtė Turkijos ir Ispanijos mačas, į kurį organizatoriai tyliai išdalijo šūsnis nemokamų bilietų, kad užpildytų areną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Turkijos sirgaliai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Turkijos sirgaliai

Akivaizdu, kad FIBA kažko nepadaro. Galbūt ne tas šalis pasirenka Europos čempionatui.

Ketvirtfinalio rungtynes tarp Ispanijos ir Vokietijos stebėjo tik 1845 žiūrovai, fantastiško grožio Slovėnijos ir Latvijos mačą gyvai matė 2651 žmogus.

„Pasigedau žiūrovų, – pripažino ir Š.Birutis. – Gal bilietai per brangūs vietos žmonėms, gal krepšinis šiose šalyse yra praradęs populiarumą, bet akivaizdu, kad FIBA kažko nepadaro. Galbūt ne tas šalis pasirenka Europos čempionatui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius