Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 27

Katė maiše: Dainius Adomaitis su rinktine sustrategavo sumanų planą

Kaunas–Gdanskas–Budapeštas–Kaunas: taip šias šešias dienas atrodys Lietuvos krepšinio rinktinės delegacijos maršrutas. Pirmą kartą 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankoje per vieną langą lietuviai žais dvejas išvykos rungtynes. Dainius Adomaitis šiai kelionei paruošė sumanų planą.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Net Eurolygoje yra arenų, kuriose šeimininkai filmuoja atvykėlių treniruotes.

Tam, kad perskaitytų derinius, kuriuos svečiai ruošia rungtynėms. Tam, kad negražiai, bet remdamiesi filosofija „kare pateisinamos visos priemonės“, maksimaliai pasiruoštų mūšiui. Ypač jei baugina varžovas.

Su visa pagarba priešininkams, bei jeigu kyla įtarimų dėl elitinių Eurolygos klubų sąžiningumo, tai ką kalbėti apie tokias Lietuvos rinktinės varžoves kaip Kosovas, Lenkija ar Vengrija.

O studijuoti yra ką. Lenkai ir vengrai remsis daugmaž ta pačia sudėtimi, kuria kovojo pirmajame ir antrajame FIBA lange, o lietuviai atsiveža visai naują nematytą komandą su nemažai klaustukų.

2019-ųjų pasaulio čempionato atrankoje debiutuos daugiau nei pusė rinktinės – bent 7 nauji žaidėjai: Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius, Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas ir Artūras Gudaitis.

Gynėjai: Mantas Kalnietis (Milano „Olimpia“), Lukas Lekavičius (Atėnų „Panathinaikos“), Marius Grigonis (Berlyno ALBA), Adas Juškevičius (Stambulo „Galatasaray“), Renaldas Seibutis (Klaipėdos „Neptūnas“),
Puolėjai: Mindaugas Kuzminskas (Milano „Olimpia“), Jonas Mačiulis (Krasnodaro „Lokomotiv“), Domantas Sabonis („Indiana Pacers“), Eimantas Bendžius („Monbus Obradoiro“), Rokas Giedraitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Centrai: Jonas Valančiūnas („Toronto Raptors“), Artūras Gudaitis (Milano „Olimpia“), Martynas Echodas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)

„Atsarga gėdos nedaro“ – seną gerą patarlę žino Dainius Adomaitis, ir suplanavo rinktinės kelionę taip, kad maksimaliai apsisaugotų nuo visų įmanomų juodųjų žaidimėlių.

Pirmąsias šio vasaros lango rungtynes lietuviai žais birželio 28-ąją Gdanske. Bet į Lenkiją Lietuvos krepšininkų lėktuvas pakils tik birželio 27-ąją, trečiadienį, antroje dienos pusėje.

Mat lietuviai trečiadienio rytą suplanavo kokybišką treniruotę „Žalgirio“ arenoje, o vakare Gdanske jau tik ilsėsis. Pirmą ir vienintelį kartą „Ergo“ areną mūsiškiai išbandys tik penktadienį rytinėje treniruotėje, bet tokios jos mačo dieną įprastai būna labiau lengvas valandinis pasimėtymas.

Visus darbus Lietuvos krepšininkai atliko tarp namų sienų, kur norint įkišti šnipų kameras lenkams ir vengrams, reikėtų 10 balų pastangų.

Su vengrais bus panašiai. Lietuvos ir Vengrijos akistata numatyta liepos 1-ąją, sekmadienį, bet lietuviai po rungtynių su Lenkija dar visą parą viešės kaimyninėje šalyje, o į Budapeštą pakels sparnus tik antroje šeštadienio pusėje. Lygiai taip pat didžiuosius darbus mūsiškiai pasidarys rytinėje treniruotėje Gdanske, o Vengrijoje rengs minimalaus krūvio pratybas susitikimo rytą.

Vengrų skautams beliks tik iš rungtynių su Lenkija vaizdo įrašų išnarstyti Dainiaus Adomaičio auklėtinių žaidimą.

Vienintelė problema – tų Lietuvos rinktinės treniruočių nebuvo daug. Visi trylika rinktinės žaidėjų susirinko į „Žalgirio“ arenos treniruočių salę tik pirmadienio rytą.

Lenkai stebisi. Jie manė, kad jų 7 dienų pasiruošimo stovykla yra per trumpa. Kitose valstybėse komandos sportavo ir daugiau nei 10 dienų. Pavyzdžiui, latviai su rusais pirmadienį spėjo sužaisti draugiškas rungtynes.

Beje, Lenkijos rinktinė irgi vengė bet kokio įmanomo pašalinio dėmesio. Štai informavo, kad Lietuvos žurnalistams nebus leista kalbėtis su Lenkijos komandos atstovais prieš ketvirtadienio mačą, nors rungtynių išvakarėse tai paprastai yra visiškai normali praktika.

Oficiali pozicija tokia, kad jie nori apsaugoti komandą nuo bet kokio pašalinio dėmesio ir sutelkti rinktinę tik rungtynėms. Tarp kitko, viso sezono metu NBA žaidėjus įmanoma pasikalbinti jų pačių rūbinėje dar likus 1,5 valandos iki susitikimo pradžios.

Tiesa, paskutinę akimirką lenkai persigalvojo ir labai maloniai suorganizavo lietuviams interviu sesiją su treneriu ir žaidėjais. Prisistatė net Maciejus Lampė, kuris prieš treniruotę buvo informavęs atstovą spaudai, kad su žurnalistais nebendraus.

Daugeliui dar neįprasta pasaulio čempionato atrankos sistema palieka laisvės improvizuoti. Čia nėra griežtų bendravimo su žiniasklaida taisyklių, kokios įprastos finaliniams Europos ar pasaulio čempionatų etapams. Čia nereikia prisistatyti į viešbutį prieš turnyro startą ir taikytis prie bendro treniruočių tvarkaraščio toje pačioje salėje, kaip ir visi.

Lietuvos rinktinė visa galva pranašesnė už abi būsimas varžoves. Bet planetos pirmenybių atrankoje svarbi kiekviena pergalė. Bet kuris pralaimėjimas vėliau brangiai skaičiuosis antrajame atrankos etape.

Tad lietuviai tiesiog kruopščiai ruošia namų darbus – staigmenų galimybę mažina iki minimumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius