Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 13

Kauno „Žalgirio“ permainos: kaip vasarą keisis čempionai?

Dar vos prieš savaitę šampano taurę už Kauno „Žalgirio“ triumfą LKL čempionate kėlę klubo vadovai jau turi priimti sunkius sprendimus. Didžioji dalis praėjusio sezono komandos narių liks „Žalgiryje“, bet permainos neišvengiamos. Jų „Žalgiriui“ reikia tam, kad išgyventų naujojoje Eurolygoje. Kuo virs Šarūno Jasikevičiaus vizija?
Triumfo akimirkos
Triumfo akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kas turi sutartis?

Kol kas „Žalgiris“ turi mažiausiai 7 krepšininkus, kurie turi sutartis su „Žalgiriu“ ir kitam sezonui:

Pozicija Žaidėjas
Įžaidėjai: Leo Westermannas, Lukas Lekavičius
Atakuojantys gynėjai: *Martynas Pocius
Lengvieji krašto puolėjai: Edgaras Ulanovas, Vytenis Lipkevičius
Sunkieji krašto puolėjai: Paulius Jankūnas, Isaiah Hartensteinas
„Centrai“: Martynas Sajus
Treneris: Šarūnas Jasikevičius

*M.Pociaus sutartyje numatyta sąlyga +1, o ji priklauso pačiam krepšininkui, kuris neturėtų atsisakyti maždaug 200 tūkst. eurų vertės sutarties.

M.Pociaus sutartis kitam sezonui nėra garantuota, bet krepšininkas galės rinktis, likti „Žalgiryje“ ar ne.

Taip pat nepamirškite „Žalgirio“ dublerių grandinės žaidėjų. Arčiausiai „Žalgirio“ slenksčio – gynėjai Paulius Valinskas ir Martynas Varnas.

Daugiau šansų, kad pagrindinės komandos marškinėlius apsivilks 19-metis 196 cm ūgio atakuojantis gynėjas M.Varnas, NKL čempionate rinkęs vid. 14,3 taško.

Vidutiniškai 14,5 taško rinkusio 20-mečio P.Valinsko galimybes žengti į „Žalgirį“ mažina grūstis įžaidėjų pozicijoje, todėl krepšininkas greičiausiai bus skolinamas LKL klubui.

Š.Jasikevičiaus dispozicijoje taip pat bus vokietis Isaiah Hartensteinas, kuriam vieta „Žalgirio“ penkioliktuke jau rezervuota.

Vienaip ar kitaip, „Žalgiris“ kitam sezonui jau turi sukomplektavęs daugiau nei 50 proc. komandos. Jai turėtų vadovauti Šarūnas Jasikevičius, sausį su „Žalgiriu“ sudaręs sutartį, pagal kurią Kaune turėtų dirbti dar bent dvejus metus.

Visus susitarimus niekais paverstų tokio klubo kaip „Barcelona“ pasiūlymas ant Š.Jasikevičiaus darbo stalo. Tačiau ir „Žalgiris“, ir Š.Jasikevičius bent jau kol kas planuo 2016–2017 metų sezoną drauge.

Kas turėtų likti?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas

Galima prognozuoti, kad jei neįvyks nieko nenumatyto, „Žalgiris“ pratęs sutartis dar bent su dviem lietuviais – Robertu Javtoku ir Renaldu Seibučiu. Juos „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas įvardijo kaip komandos pamatinę dalį.

„Laikysime balansą tarp patyrusių lietuvių, dublerių žaidėjų ir vėl bandysime surasti gerą derinį, kad klubas eitų į priekį, bet kartu liktų pagrindiniai garvežiai, kurie tempia komandą“, – interviu 24sek iškart po čempioniško LKL sezono finišo sakė P.Motiejūnas.

R.Javtokas 2015–2016 m. sezoną pradėjo daugiausia Lietuvoje uždirbančių krepšininkų penketuke – per mėnesį uždirbo maždaug 27 tūkst. eurų. Kadangi pusę sezono praleido dėl traumos, „centro“ vertė kris. Bet net ir tik po pusmečio grįžęs į rikiuotę Robertas išliko svarbus žmogus Š.Jasikevičiaus rotacijose.

Tiesa, didesne finansine našta „Žalgiriui“ greičiausiai taptų nauja R.Seibučio sutartis. Didžiąją dalį atlyginimo – maždaug 300 tūkst. eurų iš 400, lietuviui mokėjo ne „Žalgiris“, o Stambulo „Daruššafaka“ – turkai „Žalgiriui“ krepšininką buvo paskolinę sezonui.

Taigi, jei R.Javtokas ir R.Seibutis lieka „Žalgiryje“, sudėtis pagal šios dienos duomenis atrodytų taip:

Pozicija Žaidėjas
Įžaidėjai: Leo Westermannas, Lukas Lekavičius
Atakuojantys gynėjai: Renaldas Seibutis, *Martynas Pocius
Lengvieji krašto puolėjai: Edgaras Ulanovas, Vytenis Lipkevičius
Sunkieji krašto puolėjai: Paulius Jankūnas, Isaiah Hartensteinas
„Centrai“: Robertas Javtokas, Martynas Sajus

Kas tikrai negrįš į Kauną?

Akivaizdu, kad komandą palieka LKL finalo serijos MVP Jerome'as Randle'as, vėl trauksiantis atgal į Australiją. Jo kelionę į kitą pasaulio kraštą rezervavo ir „Žalgirio“ sutartis su Leo Westermannu.

„Kol kas nemanau, kad yra žaidėjas, kurio tikrai nepamatysime „Žalgiryje“ kitą sezoną. Laukia derybos“, – prieš savaitę iškovojus šeštąjį LKL čempionų žiedą iš eilės sakė klubo direktorius P.Motiejūnas.

Tai reiškia, kad kitų krepšininkų likimas dar sprendžiamas. Bet jį galima logiškai nuspėti.

Kieno ateitis abejotina?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Olivier Hanlanas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Olivier Hanlanas

Sutartys taip pat baigėsi su šiais krepšininkais: Siimu-Sanderiu Vene, Kasparu Vecvagaru, Brocku Motumu, Olivier Hanlanu ir Ianu Vougiouku.

Vos maždaug 100 tūkst. eurų Kaune per sezoną uždirbęs I.Vougioukas pasikėlė savo vertę ir turėtų palikti „Žalgirį“.

Daug klaustukų kelia ir B.Motumo bei O.Hanlano ateitis. „Žalgiris“ turi galimybę pasilikti australą ir kanadietį antrajam sezonui. Tačiau B.Motumo žaidimas gynyboje ir nestabilus pasirodymas puolime dažnai varė į neviltį „Žalgirio“ trenerių štabą, todėl niekas nėra tikras, kad 25-erių puolėjas ir kitą sezoną vilkės žaliai baltus marškinėlius.

Tuo tarpu O.Hanlano sezonas Kaune baigėsi mįslingai. Legionierius nė sekundei nebuvo išbėgęs į aikštę LKL finalo serijoje, o versijos, kodėl – labai skirtingos.

Š.Jasikevičius startavus LKL finalui nedaugžodžiavo, kodėl O.Hanlanas nebepadeda „Žalgiriui“. Vėliau, kai kanadietis net neišvyko kartu su komanda į Klaipėdą, treneris užsiminė, kad dėl paslaptingo viruso teko palikti žaidėją Kaune, jog virusas neužkrėstų komandos draugų.

Įdomu, kad pats O.Hanlanas kalbėjo ne apie ligą, o čiurnos skausmus. Visa ši istorija perša išvadą, kad pirmąjį sezoną profesionalo karjeroje sužaidęs O.Hanlanas greičiausiai į Kauną nebegrįš.

Permainos

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Triumfo akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Triumfo akimirkos

Niekas nenustebs, jei nė vienas iš minėtųjų žaidėjų negrįš į „Žalgirį“. Klubo direktorius Paulius Motiejūnas jau buvo patvirtinęs, kad 2015–2016 m. sezono komplektacijos modelis nepasiteisino. „Žalgiris“ tada būrė komandą aplink lietuvius kamšydamas skyles padėjėjais iš užsienio.

O.Hanlanas, B.Motumas, K.Vecvagaras ir S.Venė buvo ne lyderiai, o padėjėjai. Vienintelis I.Vougioukas buvo stabilus „Žalgirio“ ginklas puolime.

Mokydamasis iš klaidų, kurių padarinius išvydo Eurolygoje, „Žalgiris“ turėtų grįžti prie senojo modelio – solidžių lietuvių, kuriuos į priekį vestų aukščiausio lygio užsieniečiai.

„Faktas, kad rinksimės kitokį modelį – daugiau remsimės užsieniečiais, – po sezono Eurolygoje 24sek sakė P.Motiejūnas. – Nekalbu, kad užsieniečiai bus pagrindinė jėga. Jankūnui reikia pastiprinimo. Galvojome, kad šį sezoną žaidimas suksis aplink Jankūną, Kalnietį, Javtoką, Seibutį, Pocių, o pagalbiniai bus legionieriai. Bet kitąmet bus kitaip. Tai apie Jankūną ir užsieniečius suksis žaidimas. Aišku, nepamirštame Seibučio, kitų lietuvių, bet planas toks, kad vežimą temps užsieniečiai.“

Pirmąjį klaustuką „Žalgiris“ jau pavertė tašku – pagrindinio atakų dirigento pareigas Kaune užims prancūzas Leo Westermannas.

Atsižvelgiant į „Žalgirio“ finansines galimybes ir sudėties kontūrus, Kauno klubui dar reikia pagrindinio vidurio puolėjo ir metiko atakuojančio gynėjo-lengvojo krašto puolėjo pozicijose, vadinamojo svingmeno.

„Noriu, kad žaistume truputį greičiau ir turėtume truputį daugiau kūrėjų. Norėtųsi rasti žaidėjų, kurie gali pataikyti iš toli. Žinote, kiekvienais metais bandai suburti komandą ir ji visada turi pliusų ir minusų. Net neabejoju, kad taip bus ir artėjančiame sezone“, – iškovojęs pirmąjį titulą sakė Š.Jasikevičius.

VIDEO: „Žalgiriečiai“ dėkoja sirgaliams: uždainavo ir Šaras

Praeityje „Žalgiris“ laisvųjų agentų turguje jau buvo ištraukęs keletą perliukų. Pastarasis toks pirkinys buvo Jamesas Andersonas, vos už kiek didesnį nei 200 tūkst. JAV dolerių atlyginimą per metus dėl naudingo žaidimo tapęs vienu geidžiamiausių krepšininkų Europoje.

Norint išgyventi naujo formato Eurolygoje, kurioje reguliarusis 30 rungtynių sezonas bus kaip „Top 16“ varžybos mirtininkų grupėje, „Žalgiriui“ reikės prisiauginti raumenų aukščiausio kalibro krepšininkais.

Galbūt tam pravers ir dvigubai didesnė, 2 mln. eurų vertės Kauno valdžios parama „Žalgiriui“ ar pinigai, kurie atkris nuo naujojo „Žalgirio“ dešimtmečio sutarties su Eurolyga.

Kokį perliuką „Žalgiris“ suras šią vasarą?

VIDEO: „Žalgiriečiai“ po pergalės LKL čempionate rūkė cigarus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius