-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 17

Kita L.Dončičiaus gyvenimo pusė: Europos krepšinio deimantas, kuris per anksti pateko į suaugusiųjų pasaulį

Jam prognozuojamas pirmasis šaukimas 2018 metų naujokų biržoje. Būdamas 18-os, jis vejasi Arvydo Sabonio rekordus ir drebina internetus savo metimais lemiamomis Europos čempionato ketvirtfinalio minutėmis. Bet dienos pabaigoje, laisvą akimirką, jis gyvendamas viename kambaryje su Goranu Dragičiumi, įsijungia televizorių ir žiūri animacinius filmukus. Susipažinkite su Luka Dončičiumi, Europos krepšinio deimantu, kuris dar tik neseniai išlaikė vairavimo teorijos egzaminą.
Luka Dončičius su mama Mirjam Dončič
Luka Dončičius su mama Mirjam Dončič / „Scanpix“ nuotr.

Krepšinis jau buvo L.Dončičiaus genuose.

Dar būdamas ketverių jis įmetė pirmąjį savo kamuolį į skylę. Lukos tėtis – buvęs krepšininkas, tad kamuolys vaikystėje buvo mėgstamiausias berniuko žaislas.

43-ejų Saša dabar lydi Luką – seka paskui slovėnus Europos pirmenybėse ir komentuoja rinktinės rungtynes televizijai.

Saša – tvirto sudėjimo 201 cm ūgio vyras. Anksčiau jis buvo lengvasis krašto puolėjas. Dabar jis labiau primena bulių.

Jis užkietėjęs krepšinio fanatikas. Beje, su slovėnų žurnalistais Saša Dončičius prieš Europos čempionatą susilažino, kas žais turnyro pusfinalyje. Nepatikėsite – jo sąraše buvo Slovėnija, Ispanija, Serbija ir Rusija, t.y. visos komandos, kurios iš tiesų pasiekė finišo tiesiąją.

Pats Saša taip pat buvo labai talentingas žaidėjas. Įdomus faktas – Goranas Dragičius rungtyniavo su L.Dončičiaus tėvu 2004-2006 m. „Slovan“ klube ir 2007-2008 m. sezoną Liublianos „Olimpija“.

Tačiau S.Dončičiaus perspektyvos tapti aukščiausio lygio krepšininku krito nelygioje kovoje su drausmės pažeidimais.

Ir Stambule Saša kaip reikiant švenčia pergales. Po fantastiškos prieš Latviją ketvirtfinalyje tėtušis dar 6 valandą ryto ieškojo kompanijos vakarėliui pratęsti.

Galbūt tai yra priežastys, dėl kurių Luka augo išsiskyrusioje šeimoje.

Atėjęs į pirmąją krepšinio treniruotę pradinėje mokykloje, Luka buvo aukštesnis ir tvirtesnis už trečioką. Liublianos krepšinio akademijos treneriui užteko 16 minučių treniruotės, kad išsiųstų Luką į vyresniųjų komandą.

Ten jis buvo lyderis. Buvę jo komandos draugai prisimena, kad be Lukos jie nelaimėdavo jokių rungtynių. Nors buvo geriausias, L.Dončičius niekada neparodydavo to kitiems: visiems buvo geras ir draugiškas.

Slovėnai dabar svarsto, ar L.Dončičius būtų tapęs Europos krepšinio sensacija, jei būtų užsilikęs Slovėnijoje. Čia nebėra jokios Eurolygoje ar net Europos taurėje žaidžiančios komandos. Šalies vidaus krepšinio lygis labai kritęs. „Olimpija“ klubo talentų kalvės laikai jau – praeityje.

Kalbėdama su Slovėnijos žurnalistais L.Dončičiaus mama pripažino, kad sūnus neturėjo paauglystės.

Bet gimtinėje Lukai ir taip darėsi per ankšta. Jis trylikos išvyko į Madridą. Iš pradžių buvo labai sunku – tiek berniukui, tiek jo mamai.

Pirmąsyk palikdama sūnų Madride Mirjam verkė visą skrydį. Nesuprasdamos, kas vyksta, aplink moterį šokinėjo lėktuvo palydovės.

Su Mirjam Luka turėjo labai stiprų ryšį. Iš pradžių mama sūnų lankydavo kiekvieną savaitę. Vėliau – kas antrą ar trečią savaitgalį.

Nors Luka buvo labai savarankiškas, jiems buvo sunku.

Todėl sulaukęs 16 metų Luka pasikvietė mamą į Madridą. Mirjam viską metė ir atvyko pas sūnų.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičiaus mama Mirjam Poterbin, Dončičiaus močiutė ir mergina
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičiaus mama Mirjam Poterbin, Dončičiaus močiutė ir mergina

Beje, Luka visada valgė namuose ruoštą maistą. Gal dėl genų ir geros mitybos jis dabar toks stiprus. Specialistai pastebi, kad L.Dončičius išsiskiria 18-mečiui nebūdinga jėga ir fizine branda. Gal prisidėjo ir tai, kad sūnus su mama aktyviai leisdavo laiką, kartu sportuodavo.

Del to ir Mirjam Poterbin dabar palieka sportiškos moters įvaizdį.

Kita vertus, Luka taip pat gyveno krepšinio salėje. Daug asmeninio gyvenimo jis neturėjo. Pertraukas tarp treniruočių ir rungtynių jis užpildė bendravimu su draugais, kino teatru. Visa kita – krepšinis.

Kalbėdama su Slovėnijos žurnalistais Mirjam pripažino, kad Luka neturėjo paauglystės. Jis užaugo per greitai ir peršoko tuos lengvabūdiškus metus – iš vaikystės, tiesiai į suaugusiųjų pasaulį.

Anksčiau buvęs judrus vaikas, L.Dončičius surimtėjo ir susitelkė savo darbui. Tik aikštėje jis nebegali suvaldyti emocijų – jos trykšta per kraštus kaip jo talentas.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

L.Dončičiaus rašinys „ką nuveikiau per vasarą“ dabar mokyklos suole atrodytų įspūdingai. Bet apie tai jis kažką brūkštels nebent „Instagram“.

Luka šešiolikos baigė vidurinę. Su mama kalbėjo apie galimybę studijuoti universitete. Tačiau jiedu suprato, kad dėl intensyvaus treniruočių grafiko, visų rungtynių ir „Real“ kelionių, tam tiesiog nebeliks laiko.

L.Dončičiaus mama Mirjam teigia, kad kasdien sulaukia 5-10 užklausų dėl interviu.

Vos šešiolikos Luka debiutavo „Real“ pagrindinėje komandoje. Pavyzdžiui, 2016-ųjų sausio 7-ąją pakilęs nuo suolo Maskvoje, vos šešiolikos, jis įmetė 12 taškų į CSKA krepšį.

Buvo akivaizdu, kad L.Dončičiaus ateitis krepšinio aikštėje, ne universiteto suole.

Tą jau seniai pamatė ir krepšinio specialistai. L.Dončičius jau anksti pateko po padidinamuoju NBA skautų stiklu. Europos krepšinio deimantą pasikalbinti norėjo ir žurnalistai.

L.Dončičiaus mama Mirjam teigia, kad kasdien sulaukia 5-10 užklausų dėl interviu.

Tačiau šeima, agentas ir „Real“ klubas norėjo kiek įmanoma apsaugoti nepilnametį nuo perdėto dėmesio. Madrido ekipa įvedė taisyklę, kad L.Dončičius su žiniasklaida bendraus tik sulaukęs aštuoniolikos.

Vis dėlto tylos sieną teko išgriauti vasario 28-ąją, kai Lukai sukako 18-a.

Talentą vargina didžiulis žiniasklaidos dėmesys ir rėmimo sutarčių reikalai. Dar Europos čempionate jis skundėsi, kad norėtų mažiau bendrauti su žiniasklaida. Bet norėdamas patekti į rūbinę, po kiekvienerių rungtynių turi praeiti ilgą žiniasklaidos tunelį, kuriame jo laukia Slovėnijos žurnalistai, ispanakalbiai kolegos ir visų kitų valstybių žiniasklaida. Ši interviu sesija po rungtynių užtrunka ir pusvalandį.

Tačiau L.Dončičius turi prie to priprasti. Jis vadinamas dešimtmečio Europos žaidėju ir jau dabar krečia istorinius dalykus.

Sunku suvokti, kokia šlovė užgriuvo šį jauną žaidėją. Bet svarbiausia, kad Luka yra labai savikritiškas. Jis net ir po geriausių rungtynių nėra savimi patenkintas – žino, kur galėjo padaryti geriau.

Nors taip gali nepasirodyti iš šalis, net smulkiausias klaideles jis vėliau jautriai išgyvena.

Ir nors L.Dončičiui visi piešia svaiginančią karjerą, pats jis dar net negalvoja apie NBA – dabar nori atiduoti visą save Slovėnijos rinktinei, o po to – Madrido „Real“ klubui.

Dienos pabaigoje, tai vaikinas, kuris po treniruotės ar rungtynių šalia arenos palydi į prabangius automobilius lipančius komandos draugus, o pats stovėjimo aikštelėje dairosi mamos automobilio.

Greitu metu tai pasikeis. Ne Lukos darbštumas, požiūris į gyvenimą, disciplina ar komanda. O kelionė link arenos. Luka išlaikė vairavimo teorijos egzaminą, kuris jam turbūt buvo sunkesnis nei Eurolygos rungtynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius