Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 25

Kitoks LKL finalas: šiaudas „Neptūnui“, didžiausia intriga ir keista starto pozicija

Finalas su aiškiu favoritu, bet nenuspėjamu priešininku. Nors LKL superfinale neišvysime klasikinės Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ kovos, krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas prognozuoja ne ką mažesnę įtampą dvikovoje su Klaipėdos „Neptūnu“. „Piktas ir motyvuotas „Žalgiris“, žaidžiantis geriausias rungtynes, „Neptūnui“ būtų beveik neįveikiamas barjeras. Bet žaidi gerai, kai leidžia varžovas“, – intriguoja R.Paulauskas.
Martynas Mažeika ir Renaldas Seibutis
Martynas Mažeika ir Renaldas Seibutis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
LKL superfinalas | Kauno „Žalgiris“ – Klaipėdos „Neptūnas“ | 19:00 | „Žalgirio“ arena

Kai Danielis Ewingas paskutinėmis sekundėmis išmušė iš Mindaugo Lukauskio kamuolį ir pabėgęs į „Lietuvos ryto“ varžovų aikštės pusę sulaukė, kol ištiksės paskutinės pergalingos pusfinalio sekundės, Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) sporto konsultantas R.Paulauskas ramiai stebėjo Klaipėdos „Neptūno“ pergalės šokį „Siemens“ arenos centre.

Abiejų komandų treneriai Dainius Adomaitis bei Tomas Pačėsas yra R.Paulausko draugai ir kolegos, todėl buvo skaudu žinoti, koks negatyvas krypo į vieno bičiulio pusę.

„Sportas yra toks dalykas, kad vieni džiaugiasi laimėję, kiti džiaugiasi, jog pralaimėjo kitas, o treti turi dėl to išgyventi. Dar vienas geras dalykas tas, kad nors kai kuriems atrodo, jog sporte būna katastrofos ar tragedijos, iš tikrųjų viskas gana greitai pasimiršta. Gyvenimas vėl stoja į savo vietas“, – samprotavo R.Paulauskas.

Tą karčią piliulę turės nuryti jo kolega Tomas, o Dainius toliau rezga planą, kaip patiesti dar vieną favoritą.

Nors 99 žmonės iš 100 LKL aukso žiedus mauna ant žalgiriečių pirštų, R.Paulauskas nenustebtų, jeigu „Neptūnas“ gerokai patampytų nervus žaliai-baltiems.

Visus keturis kartus „Neptūną“ LKL reguliariajame sezone įveikęs „Žalgiris“, anot R.Paulausko, yra aiškus poros favoritas, bet nelauktos finalo poros serija nebebus formalumas, kokiu ji tapo 2013-2014 metų sezoną. Tiesa, ir tada „Žalgiriui“ teko paplušėti prieš „Neptūną“ – žiedai laimėti 4-2.

„Bet manau, kad „Neptūnas“ šiemet geriau pasiruošęs emociškai. Manau, kad serija bus verta to, ką matydavome ilgus metus, kai žaisdavo „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“, – interviu 24sek pasakojo R.Paulauskas.

– „Neptūnas“ laimės finalą, jeigu...

– „Neptūnui“ reikia laimėti pirmąsias rungtynes. Klaipėdiečiai galėtų bandyti gaudyti „Žalgirį“, kai jis yra tam tikros būsenos – nenusiteikęs kovai. „Žalgiriui“ taip pat gali labai smarkiai nesisekti. Nenoriu užsikalbėti apie atskiras grandis, bet taip sporte nutinka.

– Turite omenyje tuos pačius netaiklius metimus, kurių šį sezoną komandai netrūko?

– Taip. Ir turbūt visai priešingai turėtų būti „Neptūnui“. Pavyzdžiui, pirmosiose pusfinalio rungtynėse sukrito daug metimų: pataikė Butkevičius ir Šarakauskas. Taip gali būti. Bet kad visą seriją... Todėl tai ir yra serija. Komandos turi galimybę pasitaisyti. Netgi klupdamas vieną ir antrą kartą, turi galimybę susigrąžinti prarastus šansus kitose rungtynėse.

Piktas ir motyvuotas „Žalgiris“, žaidžiantis pačias geriausias savo rungtynes, ką matėme su „Brose Baskets“ ar „Olympiakos“, „Neptūnui“ būtų beveik neįveikiamas barjeras. Bet žaidi gerai, kai leidžia varžovas.

Serija tikrai turėtų būti įdomi. Labai norisi, kad būtų vėl tas pats ažiotažas, kuris kildavo tarp Vilniaus ir Kauno. Kai laukdavai serijos. Atsirasdavo įtampa, ateidavo daug žmonių, didelis žiniasklaidos dėmesys...

Prieš dvejus metus, kai „Neptūnas“ žaidė su „Žalgiriu“, nejaučiau, kad vyksta finalo šventė. Vyko tam tikras formalumas, kuris turėjo vienaip ar kitaip pasibaigti „Žalgirio“ naudai. Nenorėčiau, kad šiemet taip irgi būtų.

– Dar prieš dvejus metus „Neptūnas“ finale metė iššūkį „Žalgiriui“ 2-4, nors teoriškai atrodė silpnesnis nei dabar. Galima daryti prielaidą, jog galbūt išvysime dar atkaklesnę seriją?

– Prieš dvejus metus „Neptūnas“ gal net buvo silpnesnė komanda. „Žalgiris“ tada pusfinalyje sunkiai ir galbūt sėkmės dėka nugalėjo „Lietuvos rytą“. Jei Zabianas Dowdellas būtų įmetęs paskutinį metimą, būtų visai kitaip. Bet ir „Neptūnas“ buvo tikrai silpnesnis. Dabar, galvoju, galbūt vienas kitas namų rungtynes, o gal visas trejas, „Neptūnas“ gali laimėti.

VIDEO: „Neptūno“ triumfas po finalinio švilpuko Vilniuje

– Kas jums šioje serijoje kelia didžiausią intrigą?

– Man įdomi trenerių kova. Šiemet LKL komandose matome trenerius, kurių darbo stažas trumpas, bet tie treneriai labai įdomūs ir labai gerai pasirengę taktiškai. Turi aiškią savo viziją.

Bus labai įdomu stebėti, kokia kryptimi vyks komandos pasirengimas. Bendrai paėmus, visų pagrindinių komandų krepšinis, išskyrus „Lietuvos rytą“, yra pakankamai panašus. Beveik visų komandų deriniai yra identiški. O gynyboje šiandien galbūt geriau atskirais momentais tvarkosi „Neptūnas“.

Tuo tarpu „Žalgirio“ puolimas įvairesnis. „Žalgiris“ turi labai plačias žaidimo galimybes žaisdamas per aukštaūgius. „Žalgiris“ gali ir nori žaisti greitai, o „Neptūnas“ įvelia į daugiau lėtesnį žaidimą. „Neptūnas“ leidžia žaisti ankstyvajame puolime. Bet pati žaidimo koncepcija įdomi tuo, kad trenerių vadovavimo stiliai yra šiek tiek kitokie.

Abi komandos prieš startą yra gana sunkioje padėtyje. Tik ji labai skirtinga.

Atrodo, kad Adomaitis yra labiau tokio žaidimo šalininkas, kuris leidžia žaidėjams daugiau improvizuoti. O Šarūnas, kaip ir būdamas įžaidėju, daug dalykų sugalvoja pats už žaidėjus. Kaip krepšininkas, jis daugybei komandos draugų padėjo tobulėti, dalindamas jiems kamuolius. Manau, kad ir dabar jo noras yra tas, kad žaidėjai maksimaliai realizuotų visas įmanomas žaidimo gudrybes.

– Koks „Žalgiris“ ir koks „Neptūnas“ pasitinka superfinalą?

– Būtų kvailoka sakyti, kad „Neptūnas“ yra finalo favoritas. Šiandien „Neptūnas“ yra sparnus užsiauginusi ir laisvai žaidžianti komanda. Komanda, kuri gali leisti bet kurį savo žaidėją ir jo pasiaukojimas yra tam tikras žingsnis į sėkmę. „Neptūnas“ savo braižo smarkiai nekeis. „Neptūnas“ gerai žaidžia du prieš du, gali neblogai išnaudoti savo metikus. Po krepšiu jiems žaisti gana sunku. Čia nematau pranašumų prieš „Žalgirį“. Bet žaisti lėtą ir protingą krepšinį „Neptūnas“ tikrai gali.

„Žalgiris“ 10 dienų laukė savo varžovo ir pasiilgo kovos. Jie tikrai matė visus „Neptūno“ privalumus. Manau, kad „Žalgiriui“ galvą skauda ne dėl meistriškumo. Turbūt didesnį susirūpinimą kelią tai, kaip motyvuoti žaidėjus, ypač užsieniečius. Gali taikyti kokias nori priemones, bet vien treniruodamasis 10 dienų pamesi rungtynių ritmą.

Abi komandos prieš startą yra gana sunkioje padėtyje. Tik ji labai skirtinga. Vieni žaidė labai daug ir neturėjo kada ilsėtis. Kiti nežaidė ir ilsėjosi galbūt per ilgai.

VIDEO: Gražiausių LKL pusfinalio epizodų TOP 10

– Kaip geriau: būti ant bangos, bet be poilsio, ar turėti tokį ilgą pasiruošimą svarbiausiems mūšiams?

– Kur čia bus tas pranašumas, man labai sunku pasakyti.

Kadangi „Neptūnas“ pusfinalį baigė su tokiu emociniu pakilimu, serija neturėjo išvarginti komandos. Tos emocijos atpirko visus vargus, skausmus nuo sudaužyto kūno, užtvarų, pavargusių kojų, išvargintos nervų sistemos ir t.t. Tas geras emocijų pliūpsnis duoda labai gerą impulsą.

Pagauti gerą formą ir ją išlaikyti tikrai lengviau nei ją įgyti ilsintis 10 dienų. Man tai primena Europos čempionatą, kur gauni labai daug rungtynių ir niekas negalvoja, kad kelios dienos padės ar ne. Eini vienu įkvėpimu iki galo. „Neptūno“ būsena dabar tokia.

Bet „Žalgiris“, pasikartosiu, turi žymiai daugiau ginklų. Ir prieš įžaidėjus. Turi ir aukštų žmonių. Taip, gal „Žalgiris“ dabar turi prastesnę kortą dėl metikų. Čia, mano galva, yra „Neptūno“ koziris.

– Kas šį sezoną lėmė tokį „Neptūno“ pasiekimą?

– „Neptūnas“ yra fenomenali komanda. Ji šiemet ir kilo, ir klupo. „Neptūnas“ turi išskirtinį bruožą – tris esminius dalykus šių dienų krepšinyje: pirmiausia – aiškius emocinius lyderius – Ewingą, Mažeiką ir Zavacką; antra – įžaidėjus, kurie šių dienų krepšinyje vaidina nepaprastai svarbų vaidmenį; o trečia – nors krepšinyje labai svarbūs aukštaūgiai, bet manau, kad ne pačiame aukščiausiame lygyje, koks dabar yra „Lietuvos ryto“ ir „Neptūno“ santykis, svarbesni metikai. Jei aukšti žmonės gali pataikyti, tuomet komanda yra universalesnė, gali žaisti žymiai įvairiau ir tai priešininkams neparanku.

Dar vienas dalykas – trenerio vaidmuo. Dainius Adomaitis įnešė reikalingą ramybę. Jis sugebėjo surasti priemones, kaip žaidėjams greitai atsigauti psichologiškai ir fiziškai. Dainius sugebėjo primesti savo žaidimą „Lietuvos rytui“. Ir beveik nė vienas ginklas, kurį turėjo „Lietuvos rytas“, „Neptūnui“ netapo tokia staigmena, kad jie nebežinotų, kaip elgtis.

LKL finalo tvarkaraštis
Data Rungtynės Laikas Vieta
2016-05-25 (trečiadienis) „Žalgiris“ – „Neptūnas“ 19:00 „Žalgirio“ arena
2016-05-28 (šeštadienis) „Neptūnas“ – „Žalgiris“ 17:00 „Švyturio“ arena
2016-05-31 (antradienis) „Žalgiris“ – „Neptūnas“ 19:00 „Žalgirio“ arena
2015-06-03 (penktadienis) „Neptūnas“ – „Žalgiris“ 19:00 „Švyturio“ arena
*2015-06-06 (pirmadienis) „Žalgiris“ – „Neptūnas“ 19:00 „Žalgirio“ arena
*2016-06-09 (ketvirtadienis) „Neptūnas“ – „Žalgiris“ 19:00 „Švyturio“ arena
*2016-06-13 (pirmadienis) „Žalgiris“ – „Neptūnas“ 19:00 „Žalgirio“ arena

*jei rungtynių prireiks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius