-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 08 /18:32

Klaidą Š.Jasikevičiaus įpėdinio paieškose pripažinęs P.Motiejūnas: „Nenorime palaidoti šio sezono“

Kauno „Žalgiris“ penktadienį susprogdino Lietuvos krepšinio padangę. Vos po dviejų pralaimėjimų Eurolygoje ir neįkvepiančio, nors ir pergalingo starto šalies krepšinio pirmenybėse – nusprendė atsisveikinti su austru Martinu Schilleriu. Jį pakeis slovėnas Jure Zdovcas.

„Žinau, kad visiems nelaukta, netikėta“, – giliai atsiduso Paulius Motiejūnas, penktadienį sukvietęs žurnalistus į Kauno „Žalgirio“ areną.

Įprastai kantrus ir daug laiko treneriams duodantis „Žalgiris“ šiemet pirmasis nukirto stratego galvą Eurolygoje.

„Turiu prisiimti dalį atsakomybės pats. Po Šaro išėjimo galvojome apie kažką naujesnio ir inovatyvesnio. Pradėjome projektą tarp NBA G lygos ir Eurolygos. Pripažįstu, kad tas projektas – nepavyko.

Dėl to buvo priimtas šis sprendimas (atleisti M.Schillerį, – past.). Nusprendėme judėti toliau. Tikime, kad tikrai bus geriau. Tikiu šia komanda, tikiu šiais žaidėjais, kurios turime. Tuos tikslus, kuriuos išsikėlime (patekti į Eurolygos atkrintamąsias, – past.), irgi tikime, kad galime pasiekti. Dėl to ir darome šitą žingsnį“, – aiškino „Žalgirio“ galva.

Kas buvo tas lūžio taškas?

Turbūt vakar dienos rungtynės („Žalgiris“ pralaimėjo Sankt Peterburgo „Zenit“ 64:70, – past.). Suprantame, kad reikia kantrybės. Ta patirtis ir su Šaru buvo 1-4 sezono starte, bet tada kantrybės turėjome, nes matėme, kad judame į priekį. Dabar irgi – nuo pirmų pasiruošimo rungtynių galvojome, kad viskas gerai: nauja sudėtis, reikia laiko, reikia visiems įsivažiuoti.

Tačiau tiesiog nematome to progreso, kokį norėtume matyti. Mums, kaip „Žalgiriui“, džiaugtis, kad laimėjome prieš Alytų po 2 pratęsimų – mums tai nėra džiaugsmas, kad pergalė iškovota. Ambicijos mūsų yra didesnės. Laukti gali, bet jeigu nematai progreso – tai kam tada laukti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Schilleris paskutinėse savo rungtynėse Kaune.
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Schilleris paskutinėse savo rungtynėse Kaune.

Su M.Schilleriu visą vasarą rinkote komandą. Ar tuo metu nesimatė kažkokių nerimo signalų?

Aš vadovaujuosi tuo, kad pas mus treneris renkasi žaidėjus, su kuriais jis eis į kovą. Nerimo ženklų nebuvo, intensyviai dirbome. Jis dirbo, asistentai dirbo ir skautingo kompanija buvo pasamdyta, kuri intensyviai ieškojo žaidėjų, analizavo. Tų pokalbių buvo daug.

„Ant popieriaus“ surenki vieną komandą, bet kai ji pradeda žaisti – pamatai tikrąjį vaizdą. Grįšiu prie žaidėjų – nematau, kad kažkuris pas mus žaidžia geriau, nei jis žaidė kažkur kitur. Vienas kitas rungtynes paėmus, taip – tai Lukas atsikleidė, tai Janis kažkiek sužaidė, vakar Joshas (Nebo) – bet tokio bendro vaizdo, koks buvo (piešiamas) prieš sezoną, jo nesimato.

Ar M.Schillerio komplektacijos darbai turėjo įtakos jo atleidimui?

Jam tai buvo pirmas kartas, kai jis komplektavo komandą pats. Normalu, kad yra nepasitenkinimas. Bet duoti jam antrą šansą komplektuoti šioje situacijoje, šioje finansinėje situacijoje – mums per didelė prabanga.

Labiausiai norėjome griežtos rankos.

Ar keistis ir visas M.Schillerio trenerių štabas?

Ne, kol kas lieka visi treneriai. Arne vadovaus sekmadienio rungtynėms su „Neptūnu“. Atvažiavus naujam treneriui – žiūrėsime. Tikrai ir Martinas, ir visas trenerių štabas yra puikūs žmonės, atsidavę šiam darbui. Tas atsidavimas yra vertinamas, tik rezultatų reikia.

Kalbant apie kompensaciją, ar tai – reikšminga suma biudžetui?

Sutartys yra tokios, kokios yra. Dėl kompensacijos kol kas jos dar nėra sutarta. Mes tik informavome ir su agentūra dabar pradėsime dirbti.

Panašioje situacijoje jau esate buvęs, kai 2013 m. po dvejų pralaimėjimų atleidote Iliasą Zourą. Ar įžvelgiate panašumų?

Žinoma, jeigu žiūrime į statistiką – labai daug panašumų. Su I.Zouru buvome dirbę prieš tai, Vladimiro Romanovo laikais. Irgi visą vasarą komplektavome komandą, kaip ir dabar. Irgi kalbėjome apie tai, kaip viskas puikiai esi į priekį, bet kai pradėjome žaisti, pamatėme, kad į priekį nėjome. Dabar irgi. Nematėme tada progreso, dabar irgi. Panaši situacija.

Ar matėte, kad M.Schilleris keitėsi čia, kaip treneris?

Mes viską darome, kad komandai būtų geriau, kad trenerių štabui būtų geriau. Tikrai bandome padėti, kiek įmanoma. Kiekvienas treneris ateina su savo teorija, su savo asmeninėmis savybėmis. Nepriversime jų pasikeisti. Priimi juos tokius, kokie jie yra. Faktas, kad kai nelaimi, įtampa padidėja – visko nutinka. Pas Martiną lygiai taip pat.

championsleague.basketball/Dainius Adomaitis buvo tarp kandidatų.
championsleague.basketball/Dainius Adomaitis buvo tarp kandidatų.

Po Š.Jasikevičiaus išvykimo prioritetą teikėte treneriui lietuviui. Dabar vėl pasirinkote užsienietį. Kodėl? Ar kalbėjote su Kaziu Maksvyčiu? Dainiumi Adomaičiu?

Kazys turi sutartį. Su tuo pačiu klubu (Permės „Parma“), kaip ir praėjusį kartą, kai su juo kalbėjome. Žinome, kad tas klubas jo neišleis. Dėl Dainiaus yra labai daug kalbų, kad mes dėl vienokių ar kitokių priežasčių jo nenorime. Taip nėra. Jis tikrai buvo tarp kandidatų. Vakar kalbėjome su jo agentu, diskutavome.

Bet galvojame, kad šiuo momentu – J.Zdovcas bus geresnis treneris. Tikrai nieko absoliučiai neturime asmeniško prieš D.Adomaitį. Nesakau, kad jo čia niekada nebus, nors tokių komentarų ir girdime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jure Zdovcas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jure Zdovcas

Kada buvo pradėtos derybos su J.Zdovcu ir kiek laiko prireikė susitarimui?

Francois Lamy (naujasis P.Motiejūno patarėjas iš Prancūzijos, – past.) dirbo šiuo klausimu jau anksčiau. Aš irgi visada mėgstu sakyti, kad šulinys turi būti iškąstas, prieš užsimanant gerti.

Nebuvo derybos ilgos. Nebuvo taip, kad mes už Martino nugaros jau seniai žinojome, kad jį pakeisime. Savaitė, gal šiek tiek daugiau. Susitarėme tikrai labai greitai, nes J.Zdovcas sėdėjo be darbo, stebėjo ir mūsų rungtynes.

Duokite Šarą bet kada atgal.

J.Zdovcas Eurolygos klubą paskutinį kartą treniravo prieš dešimtmetį. Per paskutinius ketverius metus treniravo tris klubus, visus juos paliko po sezono. Kokios priežastys įtikino jį pasikviesti?

Pagrindinis dalykas, ko mes norime dabar – tai to noro kovoti dėl pergalės, aistros, tikėjimo ir griežtumo. Griežtumas turbūt ir buvo vienas iš pagrindinių dalykų, kuris mus užkabino.

Taip pat ir diskusija su juo apie šitą komandą. Jis mato, kad su šia komanda, su šia sudėtimi galima dirbti. Dėl pasikeitimų (komandos sudėtyje), matysime – jų gali būti. Bet labiausiai tikime tuo, kad norime griežtos rankos. Ir tokio trenerio, kuris tikėtų žaidėjais.

Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius „Žalgirį“ paliko 2020 m. vasarą.
Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius „Žalgirį“ paliko 2020 m. vasarą.

Ta griežta ranka buvo prie Š.Jasikevičiaus. M.Schilleris jau buvo kitoks, taktiškesnis, o dabar vėl grįžtate prie griežtesnės rankos. Ar tokie pokyčiai neišbalansuos komandos?

Kažkaip norėtume rasti viduriuką. Kaip tą padaryti? Nežinau. Svarbu – rezultatai. Duokite Šarą bet kada atgal. Nesvarbu, kokia griežta jo ranka. Rezultatai buvo. Kova buvo. Ir buvo pilna arena žiūrovų. Mums nesvarbu, koks treneris, svarbu – ar yra pergalės ir kova aikštėje, ar yra „Žalgirio“ charakteris.

Galbūt dėl naujojo trenerio teko kalbėtis ir su pačiu Š.Jasikevičiumi, nes jis yra žaidęs su J.Zdovcu?

Žinote, priimant tokius sprendimus – visi yra mandagūs. Gali pasidalinti informacija, bet tikrai nė vienas nepasakys, kad imk arba neimk. Negali tikėtis, kad kitas žmogus priims sprendimą. Tai yra mūsų pačių organizacijos sprendimas. Surinkome, kiek įmanoma daugiau informacijos apie J.Zdovcą. Atrodo, kad tie šaltiniai buvo patikimi. Ateitis parodys, ar sprendimas yra tinkamas.

Kaip reagavo M.Schilleris ir žaidėjai į žinią, kad treneris – atleidžiamas?

M.Schilleris priėmė labai ramiai, taktiškai ir mandagiai. Tikrai puikus žmogus ir labai tikiuosi, kad darbiniai santykiai tų asmeninių santykių, kurie tarp mūsų yra, nesugadins.

O žaidėjai – jų darbas yra žaisti. Visų jų dar nematėme, šiandien yra laisva diena. Informavome telefonu apie pasikeitimus. Rytoj bus susirinkimas. Norime laimėti. Sprendimas priimtas dabar tam, kad nepalaidotume šio Eurolygos sezono. Sėdėti ir laukti, kad kažkaip stebuklingai situacija pasikeis – mes nenorime.

Tikrai didžiulė M.Schilleriui pagarba už jo reakciją, kad viskas įvyko ramiai ir sklandžiai, o kaip sureaguos žaidėjai – matysime.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Žalgirio“ ekipa
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Žalgirio“ ekipa

Ar nujautė M.Schilleris, kad rungtynės su „Zenit“ bus lūžio taškas?

Nemanau. Nežinau, kaip yra iš tiesų, gal jis pats pakomentuos, bet nemanau, kad nujautė.

Kada atvyks naujasis treneris?

Po kelių dienų. Sekmadienio rungtynes jau tikrai žiūrės gyvai.

Ar J.Zdovco pasirinkimas buvo F.Lamy sprendimas?

Nesakau, kad jo vieno. Jis rinko kandidatus, aš irgi rinkau. Diskutavome, kad šiuo momentu, mums abiem šis variantas tiko labiausiai.

Minėjote, kad NBA G lygos projektas nepasiteisino, nepavyko. Turbūt ne viskas buvo vien juoda ir balta? Kokie aspektai Eurolygoje buvo nepriimtini, o kokie gali pasiteisinti ateityje?

Tos detalės – sudėtingos. Didžiausias skirtumas, kad NBA yra skaičiuojamas pergalių ir pralaimėjimų santykis. Mums, Europoje, rūpi žaidimo kokybė. Kaip sakau, džiaugtis, kad LKL mes turime labai gerą rezultatą turnyrinėje lentelėje – nereiškia, kad ir mūsų žaidimas yra geras. Arba, kad Eurolygoje turime 50/50. Pagal NBA, tai čia būtų atkrintamosios ir labai geras rezultatas.

Pliusas – ta laisvė ir tie statistiniai rodikliai. Iš kurios vietos geriausia tritaškius mesti. Atrodo, įdomus projektas, atrodo, kad ir kiti tai daro ir sekasi, bet Europoje – tai neveikia.

Užsiminėte apie permainas komandos sudėtyje. Kokios jos ir kiek daug jų gali būti?

Nenoriu komentuoti. Pasikartosiu, aš tikiu šiais žaidėjais, bet jie turi dabar duoti atsakymą, ar mes teisingai jais tikime. Tikrai bus griežta ranka ir daugiau aiškumo tiek treniruotėse – jos bus europinio stiliaus – tiek žaidime. Tikėkimės, kad treneriui tas pavyks. Ir labai tikiuosi, kad žaidėjai prisitaikys.

Ar kalbėjote su J.Zdovcu apie jo viziją?

Žinoma, kalbėjome, bet apie sudėties pakeitimus kol kas nekalbėjome. Kalba buvo, kad jis atvažiuoja, turi šitą komandą ir eina kautis. Jam taip pat reikia pažinti šiuos žaidėjus, o žaidėjams – pajausti jo vadovavimo stilių. Nebuvo kalbos apie tai, jog jis atvažiuos ir keis kažką sudėtyje.

Kaip jums atrodo, kodėl J.Zdovcas 10 metų negavo darbo Eurolygoje, nors yra garsus specialistas ir buvo garsus žaidėjas?

Nenoriu vertinti, kas buvo. Kas pasisekė, kas nepasisekė. Mes žiūrime į rinką ir matome, kas joje yra. Pagal tai, kas yra rinkoje – renkamės geriausią variantą. Gal jis nebuvo gavęs šanso ir jam dabar labai gerai seksis? Tikimės, kad bus optimistinis variantas, o ne blogasis.

Esate minėjęs, kaip „Žalgiriui“ svarbu išlaikyti patikimo klubo reputaciją. Ar tas sprendimas anksti, spalio pradžioje, skirtis su treneriu – jums buvo sudėtingas? Ar priešingai – nekilo abejonių?

Nėra taip, kad atsikėliau ryte ir sakau „negerai“. Arba sukilo emocijos po pralaimėtų rungtynių „Zenit“. Mes dalyvaujame treniruotėse, matome jas, kalbame su žaidėjais, su treneriais. Kalbėjome ir su M.Schilleriu, diskutavome, kaip galime jam padėti, ką jis galėtų pagerinti. Tas procesas visą laiką vyksta – ir praėjusiame sezone, ir dabartiniame.

Reputacija man svarbu, bet mums svarbiau sirgalių palaikymas ir mūsų kova aikštėje. Labai nenoriu grįžti į tuos laikus, kai mes sakydavome, kad garbingai kovojome, bet ketvirtame ar trečiame kėlinyje pavargome ir pralaimėjome prieš stipresnę komandą. Man tai – ne tas „Žalgiris“, apie kurį mes kalbame su žaidėjais, kuriuos čia kviečiamės. „Žalgiris“ yra tas, kuris išeina ir kovoja iki paskutinės minutės.

Tai man yra svarbiau, nei reputacija ar po dvejų, ar po penkerių rungtynių pakeisime trenerį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris ir Arne Woltmannas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris ir Arne Woltmannas

Artimiausiose „Žalgirio“ rungtynėse, sekmadienį Lietuvos krepšinio lygoje Kaune su Klaipėdos „Neptūnu“, Lietuvos čempionų komandai vadovaus buvęs M.Schillerio asistentas Arne Woltmannas.

Su naujuoju „Žalgirio“ vyr. treneriu, 54 metų krepšinio specialistu iš Slovėnijos Jure Zdovcu yra baigiami derinti sutarties formalumai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius