Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 12

Kodėl Kauno „Žalgiriui“ nereikia Manto Kalniečio ir Jono Mačiulio?

Europos krepšinio rinka jau verda visu karščiu, o Kauno „Žalgirio“ žaidėjų dėlionėje 2018–2019 metų sezonui stumdomos paskutinės figūros. Bet jau dabar aišku, kad LKL čempionų komandoje nenusimato vietos dviem naujo darbo besidairantiems buvusiems žalgiriečiams Jonui Mačiuliui ir Mantui Kalniečiui.
Mantas Kalnietis ir Jonas Mačiulis
Mantas Kalnietis ir Jonas Mačiulis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio tai būtų dviejų žaidėjų, kurių Kauno klubas turėtų laukti išskėtęs rankas, svajonių sugrįžimai.

Du aukščiausio lygio krepšininkai, per abu iškovoję septynis Europos ir pasaulio pirmenybių medalius su Lietuvos rinktine.

Abu turi aukštą reputaciją Europos krepšinyje, ne tik dėl titulų – J.Mačiulis yra laimėjęs Eurolygą, o M.Kalnietis Europos taurės turnyrą.

Abiejų kauniečių venomis teka žalias kraujas ir abu yra iš tų kelių žalgiriečių, kuriuos išvysti su Vilniaus „Ryto“ marškinėliais neneša fantazija.

Lyg tyčia jie abu yra atviri pasiūlymams šią vasarą.

J.Mačiulio sutartis su Krasnodaro „Lokomotiv“ baigėsi dar pavasarį. M.Kalnietis, nors ir turi dar metus galiojančią sutartį su Milano „Olimpia“, mielai iškeliautų svetur, o Italijos klubas tam neprieštarautų, nes treneris Simone Pianigiani nesinaudojo lietuvio įžaidėjo paslaugomis keturis paskutinius sezono mėnesius.

„Man tie žmonės yra „Žalgiris“. Man jie be galo svarbūs, – paklaustas apie galimybes susigrąžinti M.Kalnietį ir J.Mačiulį į Kauną po LKL sezono pabaigos 24sek sakė „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas. – Atėjus į „Žalgirį“ prieš 11 metų, jie man labai padėjo. Aš labai norėčiau, kad jie būtų, tačiau jau kada – matysime.

Palaukime trenerio, nes turime formuotis ne pagal jausmus, o taip, kaip mes norime žaisti. Jeigu jie bus geriausias pasirinkimas toje pozicijoje, jie bus. Mane labai veikia jausmai, nes norėčiau juos visada matyti „Žalgiryje“. Bet tą reikia padėti į šalį ir galvoti apie tai, kad turime gerai žaisti.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Nustūmus jausmus į šalį, faktai byloja, kad LKL čempionų sudėtyje liko tik viena laisva vieta, su sąlyga, kad klubui pavyks išsaugoti nuo NBA klubų dėmesio puolėją Aaroną White'ą.

Įžaidėjai Nate'as Woltersas, Paulius Valinskas, Rokas Jokubaitis
Gynėjai Marius Grigonis, Artūras Milaknis
Lengvieji puolėjai Edgaras Ulanovas, Thomasas Walkupas
Puolėjai Paulius Jankūnas, Aaronas White'as, Gytis Masiulis
Centrai Brandonas Daviesas, Antanas Kavaliauskas, Laurynas Birutis, Martinas Gebenas

„Žalgiriui“ trūksta dar vieno įžaidėjo, kuris galėtų keistis aikštėje su naujoku Nate'u Woltersu. Šiuo metu Kauno klubo vadovai P.Motiejūnas ir R.Javtokas vieši JAV vykstančioje NBA vasaros lygoje ir krepšinio turguje vis nuskamba „Žalgirį“ dominančių šios pozicijos krepšininkų pavardės, bet nė viena jų nėra lietuviška.

Kitaip nei anksčiau, pagrindinė priežastis, kodėl „Žalgiriui“ nereikia M.Kalniečio ir J.Mačiulio, yra ne kaina.

Prieš 2–3 sezonus juos įsigyti ar išlaikyti „Žalgiriui“ tikrai būtų per sunku, bet dabar nei M.Kalnietis, nei J.Mačiulis nebūtų brangiausi Kauno komandos žaidėjai.

Vertėtų žvelgti giliau, kad įvertintumėte, kodėl abipusiai jausmai nevirsta į santuoką.

Ar Šaras sutramdytų J.Mačiulį?

J.Mačiulio galimybės atvykti į „Žalgirį“ visiškai ištirpo, kai klubas pratęsė sutartį su Edgaru Ulanovu.

Sunku pasverti šių dviejų žaidėjų meistriškumą, nors jų žaidimo stilius labiau panašus nei skirtingas. Ir pats J.Mačiulis, sezono pabaigoje svarstydamas galimybę sugrįžti į Kauną, atvirai pripažino, kad neįsivaizduoja, jog klubas galėtų pasielgti taip nelogiškai ir turėti du aukštos klasės (ir kainos) puolėjus vienoje pozicijoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis ir Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis ir Edgaras Ulanovas

Kauno klubas pasirinko septyneriais metais jaunesnį E.Ulanovą, tačiau galbūt buvo ir daugiau priežasčių, juk vesdamas derybas su Edgaru, „Žalgiris“ domėjosi ir lenku Mateuszu Ponitka.

J.Mačiulio nenaudai byloja ne tik jo solidesnis amžius – 33 metai. 198 cm ūgio puolėjas ir žaidė nedaug pastaruosius metus, kurie prasidėjo ant Madrido „Real“ suolo, o baigėsi Krasnodaro „Lokomotiv“, kuriame Jonas tesužaidė 10 mačų,

Dar viena krepšinio koridoriuose aptarinėjama priežastis yra J.Mačiulio charakteris. Ne paslaptis, kad puolėjas nėra pati švelniausia asmenybė aikštėje ar persirengimo kambaryje. Jei kovingam žaidėjui kas nors nepatiks, jis tai pasakys tiesiai ir garsiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

Dviem tokioms karštoms asmenybėms, kaip Šarūnas Jasikevičius ir J.Mačiulis, galėtų būti sunku sutilpti į vieną komandą. Praėjusį sezoną dažnai matėme, kaip „Žalgirio“ treneris nesirinkdamas žodžių auklėja Axelį Toupane'ą, Keviną Pangosą, Brandoną Daviesą ar Artūrą Milaknį. Bet ar kietesnio būdo žaidėjas ištvertų visą sezoną neatšovęs treneriui atgal?

Su bičiuliu gera draugauti, bet ne dirbti

Tuo tarpu M.Kalniečiui dirbti su Š.Jasikevičiumi būtų sudėtinga dėl priešingos priežasties.

Jie abu yra ne tik buvę bendražygiai, bet ir geri draugai. Neatsitiktinai praėjusią vasarą M.Kalnietis šoko „Žalgirio“ trenerio vestuvėse Graikijoje.

Š.Jasikevičiui būtų sudėtinga vaikyti ir auklėti bičiulį, be to, „Žalgiris“ dairosi kiek kito stiliaus įžaidėjo.

Šalia Nate'o Wolterso labiau tiktų atsarginis įžaidėjas, galintis įnešti momentinės liepsnos žaidimui dėl savo gynybos ir aktyvių veiksmų puolime, kaip tai anksčiau darė Lukas Lekavičius, o praėjusį sezoną – Vasilije Micičius, Beno Udrihas ar Paulius Valinskas, kurie keisdavo arba papildydavo pagrindinį atakų organizatorių Keviną Pangosą.

Ne kartą įsitikinome, kad M.Kalnietis geriausiai jaučiasi, kai gauna daug arba labai daug žaidimo laiko.

Geriausią savo karjeros krepšinį jis žaidė 2016 metų olimpinėse žaidynėse, kai buvo vienas rezultatyviausių viso turnyro žaidėjų, nors jam teko didelis krūvis, nes Lietuvos rinktinė antro stipraus įžaidėjo Rio de Žaneire neturėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis

Būdamas 32-ejų M.Kalnietis nebeskrenda taip aukštai ir nebėga taip greitai, kaip prieš porą metų, bet labiau remiasi kitomis stiprybėmis – aukštu krepšinio IQ ir gebėjimu žaisti du prieš du. Jis tai dar kartą įrodė šią vasarą Lietuvos rinktinėje, kur žaisdamas po keturių mėnesių pertraukos atliko 14 rezultatyvių perdavimų per dvejas pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

Milano klube jam buvo sunku gauti daug žaidimo minučių dėl didelės konkurencijos įžaidėjo pozicijoje, o rungtyniaudamas mažai kaunietis nesijautė laisvai.

Akivaizdu, kad M.Kalniečiui labiau tiktų komanda, kurioje jis gautų bent po 25 minutes per rungtynes, o žengęs į aikštę galėtų žaisti ne po 2–3 minučių, o bent po 5-7 minučių atkarpas.

„Žalgiris“ tiek daug žaidimo laiko vargiai galėtų pasiūlyti, todėl M.Kalnietis priverstas laukti.

24sek žiniomis, šią savaitę pasklidęs gandas apie M.Kalniečio derybas su Vokietijos klubu Ulmo „Ratiopharm“ yra netiesa. Formaliai jis vis dar priklauso Milano „Olimpia“ klubui ir toliau ieškos išeities, bet kelio gale tai nebus Kauno „Žalgiris“. Jausmai krepšinyje lemia daug, bet ne viską.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis ir Paulius Jankūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis ir Paulius Jankūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius