Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 05 17

Kodėl krepšinio kamuolys – oranžinis?

Šiandien kamuolys yra vienas labiausiai atpažįstamų krepšinio sporto šakos atributų. Visgi taip buvo ne visada. Praėjusią savaitę NBA lyga pranešė apie sutarties su „Spalding“ nutraukimą. Šiuo kamuoliu stipriausios lygos krepšininkai žaidė nuo pat 1983-ųjų. Ta proga prisimename oranžinio krepšinio kamuolio evoliuciją.
NBA kamuolys
NBA kamuolys / „Scanpix“ nuotr.

Kai 1891-ųjų gruodžio 21-osios rytą Springfildo koledžo kūno kultūros mokytojas Jamesas Naismithas atėjo į darbą, jo galvoje jau sukosi mintys apie viena populiariausių sporto šakų pasaulyje tapsiantį žaidimą.

Visgi tą akimirką apie kamuolį ir jo dydį J.Naismithas nesvarstė. Todėl pernelyg daug negalvodamas amerikietis savo sumanymui išbandė du kamuolius – regbio ir futbolo. Naujam žaidimui labiau tiko pastarasis.

Taigi pirmąjį dešimtmetį krepšinio pionieriai į krepšį mėtydavo ir iš jo išimdavo (žaidimo istorijos pradžioje buvo mėtoma į užrištą krepšį) futbolo kamuolį.

Maždaug po dešimties metų pirmąjį specialiai krepšiniui skirtą kamuolį pagamino Masačusetso dviračių gamykla „Overman Wheel Co.“. Jos sukurtas kamuolys buvo lengvesnis ir didesnis.

Labai panašiu metu J.Naismithas kreipėsi į AJ Spaldingą ir paprašė sukurti dar tobulesnę kamuolio versiją. Pirmiesiems jo sukurtiems kamuoliams trūko tolygumo, o siūlės iš raištelių gerokai apribodavo varymosi galimybes. Maža to, kamuolių skersmuo buvo 7-8 cm didesnis už tų, kuriais žaidžiama šiais laikais.

Krepšinio kamuolio evoliucija
Krepšinio kamuolio evoliucija

Tradiciškai kamuoliai buvo siuvami iš tamsiai rūdos spalvos odos.

Krepšininkų nepasitenkinimas siūlėmis kiekvienais metais vis labiau augo. 1935-aisiais buvusio žaidėjo Chucko Tayloro įmonė „All Star“ (ta pati, kuri vėliau sugalvojo ir visame pasaulyje garsius sportbačius „Converse“) sukūrė pirmą sviedinį be raištelių.

Maža to, siekiant stabilumo, naująjį kamuolį sudarė ne keturios dalys, kaip anksčiau, o aštuonios.

Tokiais kamuoliai krepšinis žaistas beveik tris dešimtmečius. Nors visi įsivaizdavo, kad istoriškai kamuolys turi būti rudas, keičiantis technologijoms, natūrali krepšinio kamuolio spalva ne visuomet buvo tokia.

Krepšinio kamuolio gamyba
Krepšinio kamuolio gamyba

Norint suteikti tokiems kamuoliams autentiškumo, jie pradėti dažyti, tačiau krepšininkams, ypač turintiems regos problemų, ruda spalva nelabai patiko.

Revoliuciniam sprendimui prireikė televizijos įsikišimo.

Šešto dešimtmečio viduryje žiūrovai vis garsiau reiškė susierzinimą, kad kamuolio televizijos ekranuose beveik nesimato, tad 1957-aisiais buvo nuspręsta kamuolio spalvą pakeisti į šviesiai rudą ar net geltoną.

Štai čia ir įsikišo Indianos Butlerio universiteto krepšinio treneris Tony Hinkle'as. Jis pasitaręs su AJ Spaldingu, pasiūlė dar radikalesnę – oranžinę – spalvą.

Atlikus rinkos ir mokslinius tyrimus buvo prieita išvados, kad oranžinė spalva bus geriau pastebima tiek žiūrovų, tiek ir žaidėjų.

Naujo dizaino kamuolys dienos šviesą išvydo 1958-aisiais ir per NCAA „Final Four“ pavergė visus. NCAA kaipmat perėjo prie oranžinės spalvos, o netrukus paskui juos pradėjo sekti ir kitos lygos.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurolygos kamuolys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurolygos kamuolys

Sniego gniūžtė pradėjo ristis nuo kalno. Nors įvairios lygos karts nuo karto ant krepšinio kamuolio išbandydavo įvairių spalvų derinius, pagrindinė jo spalva išliko oranžinė.

Eurolygoje ir šiuo metu žaidžiama kamuoliais, kuriuose oranžinė spalva suderinta su ruda, WNBA lygoje – oranžinė su balta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius