Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 04

Kodėl tai „finalas“: Lietuvos mūšis su Australija turės ypatingą svarbą

„Australija yra mūsų finalas“, – po puikios pergalės prieš Kanadą pareiškė Dainius Adomaitis. Dvikova su australais iš tikrųjų gali turėti finalinę reikšmę mūsų nacionalinei komandai. Dėl naujos FIBA sistemos Lietuvos krepšininkų mūšis dėl ketvirtfinalio prasidės jau ketvirtadienį.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos rinktinė išgyveno mirtininkų grupėje ir jau užsitikrino vietą antrajame varžybų etape. Tačiau paskutinės H grupės rungtynės su Australija lietuviams bus gyvybiškai svarbios dėl ambicijų žaisti pasaulio čempionato ketvirtfinalyje.

Dar nesibaigus pirmajam etapui, mes jau žinome antrojo rato priešininkus. Jais tapo prancūzai ir, kiek netikėtai, Dominikos Respublikos krepšininkai, sensacingai eliminavę vokiečius.

G grupė H grupė
1. Prancūzija 2-0 1. Lietuva 2-0
2. Dominikos Respublika 2-0 2. Australija 2-0
3. Vokietija 0-2 3. Kanada 2-0
4. Jordanija 0-2 4. Senegalas 2-0

Šios keturios komandos – Lietuva, Australija, Prancūzija ir Dominikos Respublika, antrajame etape sudarys L grupę (su australais žaisti nebereikės). Į ketvirtfinalį iš L grupės pateks dvi geriausios komandos.

Svarbu, kad L grupėje skaičiuosis visos pirmajame etape pasiektos pergalės.

Tai reiškia, kad Lietuva į antrąjį etapą nešasi ir Senegalo sutriuškinimą. Jeigu Lietuva ketvirtadienį nugalės Australiją, L grupėje startuos su 3 pergalėmis ir turės vienos pergalės pranašumą prieš Australiją, taip pat Prancūziją arba Dominikos Respubliką.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: nepriekaištinga Lietuva ir skaudūs smūgiai favoritams

Pergalė prieš Australiją ketvirtfinalio lenktynėse mūsiškius pastatytų į pirmąją eilę.

Pavyzdžiui, jeigu Dominikos Respublika, kaip tikėtina, daugiau nebeiškovos pergalių (pralaimės Prancūzijai, Lietuvai ir Australijai), o prancūzai kitame etape susitvarkys su australais, Nandzinge patekti į ketvirtfinalį mums gali užtekti įveikti tik Dominikos Respublikos komandą.

Be abejo, apetitas auga bevalgant – antroji vieta L grupėje ketvirtfinalyje gali suvesti su amerikiečiais, todėl Lietuvos krepšininkams svarbu išpešti patį geriausią rezultatą.

„Žiūrint į ateitį, tie taškai lems labai daug, – po pergalės prieš kanadiečius sakė Marius Grigonis. – Jei viskas gerai klostysis, taškai lems ir dar kitus varžovus. Manau, kad nėra ko jaustis ramiai. Reikia žengti ir žaisti.“

Pralaimėjimo Australijai atveju, lietuviai antrąjį ketvirtfinalio lenktynių ruožą pasiektų iš prastesnės pozicijos – greičiausiai už prancūzų ir australų nugarų, jiems turint vienos pergalės persvarą.

Tuomet būtų įmanomas netgi toks scenarijus, kad net ir dvejas rungtynes antrajame etape laimėję lietuviai (prieš Prancūziją ir Dominikos Respubliką) visai nepatektų į ketvirtfinalį.

VIDEO: Australijos rinktinės treneris A.Lemanis apie būsimą kovą su Lietuvos rinktine ir latviškas šaknis

Jeigu, pavyzdžiui, Lietuva, Australija ir Prancūzija surinktų po vienodai pergalių, pagal FIBA taisykles pirmiausia būtų atsižvelgiama į tarpusavyje žaistų rungtynių pergalių ir pralaimėjimų skaičių, tada – tarpusavio įmestų ir praleistų taškų santykį (ne bendrą čempionato, o tarp trijų konkuruojančių komandų) ir tik tada, jeigu pagal šiuos rodiklius tarp komandų būtų visiška lygybė, skaičiuotųsi bendras įmestų praleistų taškų skirtumas visoje grupėje.

„Taip, kažkiek ramiau, bet nesinori sustoti. Dabar varžovas bus pats rimčiausias iš visų trijų. Visi suprantame, kad kiekvienas taškas svarbus“, – pergalė nuo svarbiausio tikslo nepaklaidino Edgaro Ulanovo.

Pasikeitusi planetos pirmenybių sistema beveik nepalieka teisės klysti lietuviams net ir po puikaus pasaulio čempionato starto. Lietuva–Australija: ketvirtadienį 14 val. 30 min. Lietuvos laiku.

VIDEO: D.Adomaitis švyti: „Vyrai šaunuoliai – fantastika“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius