Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 31

Komandą pristatęs R.Javtokas nori LKF permainų: „Nesu „Žalgirio“ statytinis“

Vienas iš trijų kandidatų į Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento postą Robertas Javtokas likus savaitei iki rinkimų pristatė savo komandą.

Ilgametis Lietuvos rinktinės krepšininkas ir kapitonas perimti Lietuvos krepšinio valdymą siekia kartu su buvusiu Lietuvos rinktinės treneriu Jonu Kazlausku, žinomu žurnalistu Edmundu Jakilaičiu ir Laimonu Ubavičiumi, pretenduojančiu tapti LKF generaliniu sekretoriumi.

„Būsiu atviras – kandidatuoti į federacijos prezidentus mane paskatino dabartinė padėtis. Nepaprastai gerbiu Arvydą Sabonį ir toliau manau, kad jis geriausiai tinka reprezentuoti Lietuvos krepšinį, atstovauti jį užsienyje, bet pati organizacija nedirbo geriausiai, kaip galėjo, – prisistatymo vaizdo įraše kalbėjo R.Javtokas. – Ateinu daryti permainų. Būsime atviresni ir nuoširdesni. Mano kelionės po Lietuvą po rinkimų bus dar aktyvesnės nei iki jų. Kalbėsiuos, klausysiu, girdėsiu ir spręsiu. Telksime bendram darbui ne tik krepšinio bendruomenę, bet ir savivaldos bei centrinės valdžios pastangas krepšinio labui.“

Po karjeros pabaigos 2017-aisiais R.Javtokas ketverius metus dirbo Kauno „Žalgirio“ sporto direktoriaus pareigose, bet prieš LKF prezidento rinkimus kratosi sąsajų su Lietuvos čempionais.

„Nesu nei „Žalgirio“, nei kieno nors kito statytinis. Tiek aš, tiek mano komanda ateiname laisvi, laisvomis rankomis, niekam neskolingi ir neįsipareigoję, – teigė ilgametis nacionalinės komandos centras. – Ateiname kurti, o ne griauti, ateiname burti visus bendram darbui, o ne kapstytis praeityje ar ieškoti kaltų. Man rūpi ateitis, o ne praeitis. Ateitis yra vaikai – berniukai ir mergaitės. Ateitis yra juos rengiantys treneriai, kurių pasiaukojantis darbas dažnai įdomus tik jiems patiems. Taip neturi būti ir taip nebus. Vaikų rengimas ir pagalba treneriams – svarbiausias mano prioritetas. Lietuvos krepšinis ir jo valdymas turi tapti pavyzdžiu kitoms valstybėms. Norime sukurti krepšinio mokyklų motyvavimo, specialistų stipendijų, nusipelniusių asmenų pagerbimo sistemas, jauno krepšininko paso modelį ir daugelį kitų dalykų.“

R.Javtokas įvardino ir kitas opias Lietuvos krepšinio bėdas.

„Būtina spręsti moterų krepšinio problemas. Jei kone pusė Lietuvos savivaldybių nebeturi mergaičių grupių, tai sunku tikėtis, kad ateityje pasieksime gerų rezultatų. Reikia ne tik daugiau vaikų, geresnio trenerių rengimo ir motyvavimo, bet ir daugiau pinigų. Reikia esmingai didinti federacijos biudžetą, aktyviai bendradarbiauti su verslu, su žiniasklaida, savivalda ir centrine valdžia“, – sakė buvęs krepšininkas.

Vaizdo įraše žodį tarė ir 1997-2001 bei 2013-2016 m. Lietuvos rinktinę treniravęs J.Kazlauskas.

„10 metų dirbau Lietuvos krepšinio rinktinėje, bet 10 metų dirbau ir krepšinio mokykloje. Matau labai daug problemų, kurias galima būtų spręsti kažkokiais būdais, pataisyti, padėti treneriams. Jeigu nebus stiprios piramidės, nebus ir pačių geriausių, nebus mūsų rinktinių, nebus mūsų rezultatų aukščiausiame lygyje. Matau, kad Robertas nori išspręsti daug klausimų ir mielu noru einu jam į pagalbą“, – teigė dukart ant Europos čempionato ir sykį ant olimpinių žaidynių prizininkų pakylos Lietuvos rinktinę atvedęs treneris.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas

E.Jakilaitis R.Javtoko komandoje ketina rūpintis komunikacijos klausimais. Dėl žmonos darbo Ingridos Šimonytės komandoje nuo politinių aktualijų laidų televizijoje atsiribojęs žurnalistas teigia buvęs nustebintas R.Javtoko kvietimo.

„Labai nustebau išgirdęs Roberto pasiūlymą eiti į jo komandą ir kiek pagalvojęs sutikau vien dėl ambicingos permainų programos. Mano vaidmuo Roberto komandoje būtų pirmiausia susijęs su komunikacija, skaidrumu, atsivėrimu visuomenei ir įrodymu tiek verslui, tiek savivaldai, tiek centrinei valdžiai, kad krepšinis, krepšinio federacija gali būti naudingas partneris ir visuomenei, ir valdžiai, ir Lietuvai apskritai“, – sakė E.Jakilaitis.

Mažiausiai plačiajai visuomenei žinoma R.Javtoko komandos pavardė – L.Ubavičius. Jis 2012 – 2015 m. Briuselyje buvo Lietuvos Respublikos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje Kultūros politikos, audiovizualinių reikalų ir autorių teisių specialiuoju atašė, taip pat Europos Sąjungos Tarybos Audiovizualinių reikalų darbo grupės pirmininku, nuo 2015 m. dirbo Kultūros ministerijos kancleriu, o nuo praėjusių metų buvo Lietuvos kino centro direktoriumi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laimonas Ubavičius, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos kancleris
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laimonas Ubavičius, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos kancleris

„Robertą pažįstu išties seniai, kartu teko lankyti krepšinio mokyklą. Netapau profesionalu krepšininku, savo gyvenimo kelią paskyriau vadovavimui, valdymui. Turiu 20 metų vadovaujamo darbo patirtį. Krepšinis – ne tik žaidimas, tai ir daug skirtingų klausimų, problemų sprendimas. Tikiu, kad mano administracinio darbo patirtis, gebėjimai ir žinios padės Robertui su šia ambicinga komanda pasiekti užsibrėžtus tikslus“, – sakė potencialus LKF generalinis sekretorius.

R.Javtokas LKF prezidento rinkimuose grumsis prieš Ramūno Butauto ir Vydo Gedvilo kandidatūras. Rinkimai vyks rugsėjo 7-ąją.

Dabartinis LKF prezidentas yra Arvydas Sabonis, pareigas einantis nuo 2011 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius