-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 05

Koronaviruso jovalas: neįprasta D.Maskoliūno padėtis ir beprecedentis įvykis A.Saboniui

Koronaviruso jovalas Lietuvos krepšinio viršūnes pastatė į nežinomybę. Nacionalinės komandos vyr. trenerio Dariaus Maskoliūno likimas dabar kabo ore, o ypatingoji padėtis sporte gali neplanuotai pratęsti Arvydo Sabonio darbus Lietuvos krepšinio federacijoje.
Darius Maskoliūnas
Darius Maskoliūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Koronavirusas uždarė miestus, valstybes ir sporto arenas. Infekcijos pabūgę organizatoriai atšaukė didžiausius sporto renginius visame pasaulyje. Ko nepadarė karas, padarė COVID-19 – net Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) saugumo sumetimais turėjo nukelti olimpinių žaidynių šventę į 2021-uosius.

Nukelta krepšinio fiesta į keistą situaciją pastatė Lietuvos rinktinės trenerį Darių Maskoliūną.

Kai sutiko tapti Lietuvos rinktinės gaisrininku ir perimti nacionalinės komandos vairą, Darius Maskoliūnas padėjo parašą po sutartimi, kuri, jo teigimu, baigia galioti 2020-ųjų rugpjūčio 31-ąją – pagal pirminį planą po Tokijo olimpinių žaidynių.

„Sąžiningai, neįsivaizduoju, – paklaustas, kaip nukeltos olimpinės žaidynės keičia jo darbo rinktinėje statusą, 15min teigė D.Maskoliūnas. – Kadangi neturiu tam sprendimo galių, visai nesuku galvos. Tiesiog kabu ore. Niekas nesitikėjo šitų force majeure'ų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas 15min teigė, kad trenerių kontraktuose įrašyti terminai yra labai lankstūs. Jis pabrėžė, kad du pastarieji nacionalinės rinktinės specialistai Jonas Kazlauskas bei Dainius Adomaitis, kuriems rinktinės vairą perdavė Arvydo Sabonio štabas, patys priėmė sprendimus dėl savo ateities.

„Nė vienos sutarties nesame nutraukę patys. Tas žodis „sutartis“ skamba pernelyg skambiai. Tos sutartys yra simbolinės. Tai labiau duoklė Lietuvos krepšiniui. Ir tai pozicija, kur nėra jokios prievartos. Anaiptol, reikia įtikinėti žmones, kad joje liktų“, – pabrėžė M.Špokas.

Nepaisant formalumų, atrodo, LKF būtų linkę leisti D.Maskoliūnui užbaigti pradėtus darbus – sukonstruoti pergalingą planą nuvesti geriausius šalies krepšininkus į olimpines žaidynes. Bet į keistą situaciją D.Maskoliūną stato planuoti Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimai.

Arvydas Sabonis 2020-ųjų rudenį turėjo perduoti atsakingą svarbiausios sporto šakos šalyje sostą. Tačiau, 15min žiniomis, Lietuvos krepšinio viršūnėse galimas beprecedentis įvykis.

Rugsėjo 8-ąją numatyta Generalinė LKF ataskaitinė rinkiminė asamblėja, kurioje Lietuvos krepšinis turėjo sužinoti apie naują vadovą. Tačiau, 15min šaltinių teigimu, gali būti taip, kad A.Sabonio kadencija bus pratęsta dar vieniems metams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Pagal LKF įstatus, federacijos prezidentas renkamas ketverių metų laikotarpiui, bet pažymima, kad jis skaičiuojamas „nuo atitinkamais metais Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) organizuojamų vasaros olimpinių žaidynių pabaigos iki kitų vasaros olimpinių žaidynių (olimpiniam ciklui) pabaigos, t. y. LKF prezidento rinkimai vykdomi tais pačiais metais, kaip ir TOK vykdo vasaros olimpines žaidynes.“

Kaip žinia, Tokijo olimpinės žaidynės vyks nebe 2020, o 2021 metais.

Remiantis LKF įstatais, A.Sabonis gali būti įpareigotas užimti prezidento pareigas iki 2021-ųjų rudens: „Tokiu atveju LKF ataskaitinė rinkiminė konferencija gali būti šaukiama pasibaigus vasaros olimpinėms žaidynėms, t.y. pasibaigus olimpiniam ciklui. Ši įstatų nuostata taikoma ir Prezidentui, kuris yra išrinktas ir vykdo funkcijas bet kuriuo olimpinio ciklo laikotarpiu.“

Ši neeilinė situacija greičiausiai bus aptarta LKF Vykdomojo komiteto posėdyje. Jis turėjo vykti balandį, bet dėl koronaviruso suirutės turbūt bus perkeltas gegužę.

Būtent tada greičiausiai ir vyks pirma oficiali diskusija apie realią galimybę pratęsti A.Sabonio kadenciją. Tiesa, antrą LKF prezidento kadenciją baigiantis Sabas pats turės sutikti su prasitęsusiu darbų laikotarpiu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Jeigu LKF rudenį vis dėlto išsirinktų naują vadovą, šiam tektų pradėti nuo savotiškos krizinės situacijos suvaldymo.

Pirmiausia jam reikėtų skubiai perimti olimpinės atrankos Kaune organizavimą. 2020-ųjų birželio pabaigoje „Žalgirio“ arenoje turėjęs vykti turnyras bus perkeltas, realiausia, į 2021-ųjų vasarą.

Olimpinė atranka Kaune LKF turėjo kainuoti apie tris milijonus eurų, o po milijoną pasižadėjo įnešti Lietuvos vyriausybė ir Kauno savivaldybė.

Tačiau keičiantis turnyro datoms ir atrankai keliantis į kitus metus gali tekti persitarti dėl neįsigaliojusių susitarimų. Sutelkę dėmesį kovai su koronavirusu, Vyriausybė ir Kaunas kitąmet nebūtinai gali būti tokie dosnūs krepšinio išlaidoms. Arvydui Saboniui nereikėjo ilgai stovėti eilėje prie premjero ar mero kabinetų, bet naujam LKF prezidentui šis kelias gali būti ilgesnis.

Be to, naujas LKF prezidentas galėtų skirti rinktinės vyriausiąjį trenerį.

Priėmęs A.Sabonio kvietimą, D.Maskoliūnas per trumpą laiką turėjo paruošti Lietuvos rinktinę olimpinei atrankai birželį Kaune, o sėkmės atveju ginti šalies garbę jau aštuntose olimpinėse žaidynėse iš eilės Tokijuje. Bet dabar viskas pakibo ore pačioje darbų pusiaukelėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

Tačiau panašu, kad jeigu A.Sabonis dar metams liktų LKF prezidento poste, D.Maskoliūnas būtų nieko prieš pratęsti įsipareigojimus.

„Jeigu nusikels rinkimai, bus abipusis noras ir sutarimas, tai ką žinau – juk taip ir nepabaigiau darbo, kurį pradėjau“, – 15min sakė D.Maskoliūnas.

Šarūno Jasikevičiaus asistentas Kauno „Žalgiryje“ pridūrė, kad darbas klube jam neturėtų sudaryti papildomų kliūčių, jeigu jo uždaviniai rinktinėje prasitęstų dar metams.

A.Sabonis planavo ramiai atsitraukti, bet Lietuvos krepšinio labui LKF prezidentui greičiausiai dar teks išsivynioti meškeres.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius